Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 605
  • 797
  •   1
Отговори
# 600
Добавките са според индивидуалните нужди, а и за поне някои микроелементи е важно да се направят изследвания - желязо, цинк, мед, витамин Д и Б12, селен, йод.

А по отношение на изследванията, винаги е добре да се изследват и трите хормона заедно - ТСХ, ФТ4 и ФТ3. Антителата може по-нарядко, но хормоните трябва да се изследват заедно, защото сравнително често се среща нисък ФТ3 при иначе сравнително нормални ТСХ и ФТ4, а ако ФТ3 е нисък, симптомите обикновено ще са си налице. Освен това е голяма грешка дозирането на хормона да става по ТСХ - задължително трябва да се вземат предвид и другите хормони, даже те трябва да бъдат водещи.

# 601
Някой правил ли е АИП? Започнах го миналата седмица, но не се чувствам добре и обмислям да го спра. Ще си продължа без захар, глутен и млечни, но ще въведа постепено ориз, ядки, домати, чушки... Много се бях мотивирала и настроила, но не мога да карам дълго само на месо и зеленчуци. А и някакво главоболие ме спохожда все по-често - не знам от това ли е.

Йод изследва ли се лабораторно?
Аз спазвам АИП. Според мен седмица е малко кратък срок за адаптация. Особено ако изведнъж сте спрели всичко и храни и кафе. Иначе за мен най-голямото предизвикателство беше да вдигна количеството зеленчуци, за да са те преобладаваща част от храната ми. Но месо и зеленчуци са основата на храненето ми от доста години, та това не ми е трудност. Предполагам, че за някого, който се е хранил различно, подобен обрат в менюто може да бъде стресиращ.

# 602
В книгата си Сара Балантайн не казва (поне аз не си спомням да казва), че зеленчуците трябва да са 3/4 от порцията - доколкото знам, това е интерпретация на други авторки, които са писали по въпроса. А също така Сара не твърди, че трябва да се започне първо само с бульони - това пък идва от книгата за ГАПС на Наташа Кембъл-Макбрайд, но се препоръчва в групите за АИП, така че хората се объркват. Не знам, според мен зеленчуците може и да затормозяват храносмилателната система понякога, макар че с течение на времето сигурно тези проблеми се преодоляват. А и дългосрочната ситост не идва от зеленчуците, а от белтъчините и мазнините в крайна сметка.

# 603
Конкретно при мен си беше наложително да вдигна количеството зеленчуци, едно, че аз зелени, освен маруля тук там, не ядях. (Намирам ги все още за крайно неефективни Simple Smile дълго миене, после подготовка за готвене, а накрая едва една шепа, в добрия случай, храна, която дори не те засища особено). Но и като цяло винаги съм наблягала на месото и мазнините, а зеленчуците са били междудругото. Та затова казвам, че за мен там беше най-голямото предизвикателство.

Аз сравнявам с чиниите, които се появяват из инстраграм на водещите последоветели на АИП, одобрени от С. Балантайн. На мен ми се върти нещо от сорта на 80:20 зеленчуци:месо, но сега не съм сигурна дали е от Сара или нечия интерпретация, която съм срещнала някъде и се е загнездила в ума ми.

# 604
Те може да са одобрени от нея, а и тя наистина е привърженичка на яденето на много зеленчуци. Но в самата книга не пише никакви съотношения. А на мен, честно казано, това 80:20 ми се струва глад, но както и да е. А иначе и аз лично зеленолистните винаги съм ги недолюбвала, с изключение на спанака, ама и той иска доста подготовка, а накрая остава едно нищо... И като цяло май и аз не ям достатъчно зеленчуци по принцип.

# 605
Шоки, приятелката ти, която е пила Келп на какъв хранителен режим е била, знаеш ли?
Аз мисля да си изследвам Селена тези дни и после ще преценя какво ще правя. Определено от Келпа се чувствах добре, може би е трябвало наистина повече мкг да пия, понеже моят е от 150 мкг. Е, понякога се случвало се е да пия по 2-3 таблетки на ден.
Аз започнах с Еутирокса. 2 дни делих 25 мг на половина, а днес добавих и една четвъртина, т.е. 18,75 мг.
Обаче не се чувствам никак добре,  много съм изнервена, имам леко сърцебиене и съм отпаднала.
Не знам дали е някакво съвпадение, но поне до миналата седмица ми беше къде-къде по-добре...

# 606
Здравейте момичета, копирам си мнението от друга тема, тъй като съм много притеснена и бих искала съвет от вас, тъй като сте запознати с тази материя и въобще всички вариации на щитовидните хормони:

АГ ми назначи изследване на щитовидни хормони, бременна съм в 7г.с.
ТАТ и МАТ все още не са излезли, но FT4 e повишен и съм много притеснена.

TSH       0.83       mU/l    реферетни 0.35-5   
fT3       4.36       pmol/l     реферетни 3,5-6,5   
fT4       19       pmol/l     реферетни 7.8 - 15.00

Не съм имала проблем с щитовидната до момента, преди около месец бях при ендокринолог по друг повод и имам ехография на щитовидната - без никакви проблеми или забележки.
Притеснена съм, чудя се да звъня ли на док или да изчакам и ТАТ и МАТ, и въобще какво да правя Sad

# 607
Тити, била е на кетогенно хранене и според мен това е причината да развие хипофункция. Със сигурност не е била с Хашимото.

Щом имаш тези оплаквания, може би дозата на Еутирокса ти е висока или въобще не трябва да почваш хормон на този етап. Как ти бяха последните изследвания, особено ФТ4, и кога ги прави? Ти спомена за нисък ФТ3, но явно еутироксът не ти понася по някаква причина.

# 608
Добавките са според индивидуалните нужди, а и за поне някои микроелементи е важно да се направят изследвания - желязо, цинк, мед, витамин Д и Б12, селен, йод.

А по отношение на изследванията, винаги е добре да се изследват и трите хормона заедно - ТСХ, ФТ4 и ФТ3. Антителата може по-нарядко, но хормоните трябва да се изследват заедно, защото сравнително често се среща нисък ФТ3 при иначе сравнително нормални ТСХ и ФТ4, а ако ФТ3 е нисък, симптомите обикновено ще са си налице. Освен това е голяма грешка дозирането на хормона да става по ТСХ - задължително трябва да се вземат предвид и другите хормони, даже те трябва да бъдат водещи.
  Моята ендокриноложка се води само от тсх вдигна ми дозата и се чувствам зле.Сега ще пусна тези които ми казахте и ще ги споделя тук мерси Simple Smile

# 609
Нели, вероятно почти няма да се намери ендокринолог, който да не постъпва по същия начин. Но ако ФТ4 и/или ФТ3 са ниски, поне можеш да повдигнеш въпроса и да настояваш да ти увеличи дозата.

# 610
Септември месец Фт4 беше 13.07, като се има предвид че започнах от 12. Да, Фт3 е  спаднало и е ниско 3,08.
Имам големи съмнения за достоверността на резултатите на самата лаборатория, понеже не веднъж там са се случвали грешки.
Ще я сменя.
Относно пък моето хранене, след няколко дни въвеждане в програма, излезе, че макар и веге-хранене, въглехидратите ми са около 40-50 гр на ден, протеините- разбира се още по-малко, а мазнините ми варират от 50 до 70гр.

# 611
Тити, а референтните стойности за ФТ4 и ФТ3 как са?

По отношение на храненето, дали не си в режим на глад? Прекалено малко калории и на практика всичко останало?

# 612
ФТ3- 3,08 (3.10-6.80)
ФТ4- 13,07 (12.00-22.00)
Ниски са ми резултатите и то доста.
Обаче наистина се чувствам ужасно.

Аз не гладувам, както писах вече, не мога да издържам на глад. Като съм гладна хапвам, винаги вече навсякъде  си нося пакетче сурови ядки.

# 613
Ох, да, трябва ти тироксин на първо време, тогава е напълно възможно и ФТ3 да се повиши. Но щом получаваш такива симптоми, значи ти трябва съвсем малко. Дори с 12,5 мкг ли не се чувстваш добре?

Друго нещо, което чета в книгата на Барбара Лоухийд (или както й е името), е, че проблем при започване на терапия с тироксин може да има и при много нисък кортизол, и при нисък феритин.

# 614
С 12.5 мкг ми беше горе-долу по-добре. А не като днес да не знам на кой свят се намирам.
Освен и феритин да изследвам. За кортизола какво да направя, нали не било много точно изследването. Ако се съди по Na, който ми е 138 при реф.ст-ти (136-151), значи съм с нисък кортизол.
Взех си вит. Б-комплекс и ще ги започвам.

Общи условия

Активация на акаунт