НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 123

• 51 556
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Да ви споделя за психологическия си стрес ли, страх ли.. незнам, като пазарувам: например сирене крема, маслини. Как, като до скоро съм чела етикети да подбирам обезмаслени варианти! А пък за пълнен патладжан с кайма, дума да не става-мазна калорийна бомба. Изрязвала съм тлъстинките от пържолите, защото запушват кръвоносните съдове, подагра, рак.., яйца-минимум, защото са равни на висок холестерол. Купувах масло с намалено съдържание на мазнини. Напротив зърнени=необходимата енергия за организма+безценните фибри. Непрекъснато ми излизат горните съвети при търсене в интернет, е има и чат-пат за вм нвд хранене.
Аз инстинктивно се доверих на режима, защото като се хранех с половин килограмови салати с 200гр. сирене отгоре, за да се заситя и постни меса, си докарах и гастрит и бях подута, и се чувствах тежка и ленива.
Макар за краткия период на промяна, сега ми е леко и енергично, харесвам се Grinning
Но мозъка ми не е обработил още теоретичните "опасности, които ме дебнат отвсякъде" с режима Sunglasses

# 91
Скрит текст:
Да ви споделя за психологическия си стрес ли, страх ли.. незнам, като пазарувам: например сирене крема, маслини. Как, като до скоро съм чела етикети да подбирам обезмаслени варианти! А пък за пълнен патладжан с кайма, дума да не става-мазна калорийна бомба. Изрязвала съм тлъстинките от пържолите, защото запушват кръвоносните съдове, подагра, рак..,
яйца-минимум, защото са равни на висок холестерол.
Скрит текст:
Купувах масло с намалено съдържание на мазнини. Напротив зърнени=необходимата енергия за организма+безценните фибри. Непрекъснато ми излизат горните съвети при търсене в интернет, е има и чат-пат за вм нвд хранене.
Аз инстинктивно се доверих на режима, защото като се хранех с половин килограмови салати с 200гр. сирене отгоре, за да се заситя и постни меса, си докарах и гастрит и бях подута, и се чувствах тежка и ленива.
Макар за краткия период на промяна, сега ми е леко и енергично, харесвам се Grinning
Но мозъка ми не е обработил още теоретичните "опасности, които ме дебнат отвсякъде" с режима Sunglasses
Когато се срещна с някой, който не ме е виждал последните години и зяпне в шок, последвано от "Ама това ти ли си???Как отслабна?Давай бързо диетата!", първо питам "Готов/а ли си да ядеш поне по 3-4-5 яйца на ден?".Като получа отговор "Ама как по 5 яйца, нали ще си докарам инфаркт/инсулт!", казвам "Ами тогава моята диета не е за теб, аз ям поне по 5, понякога и повече на ден!".
Нито имам сили, нито нерви, нито капацитет, нито време, тепърва да образовам някой как да реорганизира храненето си.Ако случайно настоява, казвам, че съм на ВМ хранене, да си търси подробности в нета.

# 92
Така е Amour* Flowers Bouquet , и аз търся информация и чета за механизмите на действие на режима, минавам си и доста статии с гугъл преводача..ама ви се оплаках, че началото е съпроводено ( поне при мен, де) с преодоляване на дългогодишни психологически бариери, дето ме държат още в напрежение.

# 93
  • Sofia
stephchica, и аз съм така. Когато правих режима първия път (февруари миналата година) го спрях след 1 месец, защото ужасно много ме беше страх от тези количества мазнини. Също и от червеното месо, от което се хващал рак на дебелото черво. Обаче години наред ядене на малко мазнини, почти никакви яйца и месо 1-2 пъти в месеца или по-рядко не ми помогнаха на холестерола. Пак беше висок. Не много, но все пак над горна граница. Нито ми помогна да отслабна (имам много кг за сваляне). Вече се бях видяла в чудо какво да променям и какво още да ограничавам. И тъкмо когато се чудех дали пък да не стана веган (щото само това още не бях опитвала) и ми откриха диабет. Вече нямах избор. Веднага отпаднаха захар, брашно, варива, бобови, картофи, алкохол. И реално трябваше да избера между високобелтъчно (тип Аткинс) и ВМ хранене. Попарата на Аткинс съм я яла преди години и не беше никак добре като отражение на здравето. За това реших да опитам още веднъж с ВМ-НВХ. Вече съм месец и половина на него и се чувствам добре. Свалих 5-6 кг за това време. Ще си направя изследване на холестерола, но още е рано. Нека минат поне 6 мес. И тогава ще реша дали това ще остане постоянното ми хранене или ще променям нещо.
Иначе страховете си ги има. Но аз по принцип си имам такива страхове каквото и да ям. В плодовете и зеленчуците има пестициди, ГМО и какво ли още не, в месото хормони и антибиотици, в млечните хормони, в рибата - тежки метали, мазнините са вредни за съдовете, ВХ също, белтъците за бъбреците.... От всичко това ме е страх. Да не говорим че тези препоръки се сменят на 180 градуса на всеки 5 години. Но все нещо трябва да се яде. Така че пробвала съм разни варианти и ще избера този, при който се чувствам добре, отслабвам, пасва ми като вкус и т.н. За всеки е различно. Та според мен, дай шанс на режима и време да свикнеш. Не става бързо.

# 94
  • София
savina_33, може би имаш предвид Дюкан? Аткинс е от "нашите", с повечко мазнини Simple Smile
И наистина не бързай с изследванията. Най-добрият вариант е да се е стабилизирало теглото и тогава да изследваш холестерола.

# 95
  • Sofia
Да, разбира се.  ooooh! Аткинс беше с грейпфрутите на закуска ли?  newsm78

# 96
не, този е Скарсдейл  Laughing
Аткинс е високомазнинен, всъщност един от първите

# 97
  • Sofia
 Joy Така става като си пазил 100 диети в продължение на 30 години.  Joy

# 98
Савина, докато си в процес на сваляне не го гледай холестерола няма да е обективно изследването и само ще се притесниш. А и общия холестерол сам по себе си не е важен.
Има формула, по която се изчислява, и ако резултата е под 2 няма място за тревога.
Мога да я намеря, ако някой се интересува.
Аз въпреки високия общо получих при изчислението 1 и малко, което ме държи далеч от застрашена от ССЗ група. Холестерола е нужен на всяка клетка и на мозъка ни, ако не го набавяме от храна, организмът започва да го произвежда. Затова и има хора, които не близват мазнини, а холестеролът им в в космоса. Аз ям между 3 и 6 яйца почти всеки ден. Но са домашни в 80% от случаите.

# 99
Скрит текст:
Да ви споделя за психологическия си стрес ли, страх ли.. незнам, като пазарувам: например сирене крема, маслини. Как, като до скоро съм чела етикети да подбирам обезмаслени варианти! А пък за пълнен патладжан с кайма, дума да не става-мазна калорийна бомба. Изрязвала съм тлъстинките от пържолите, защото запушват кръвоносните съдове, подагра, рак..,
яйца-минимум, защото са равни на висок холестерол.
Скрит текст:
Купувах масло с намалено съдържание на мазнини. Напротив зърнени=необходимата енергия за организма+безценните фибри. Непрекъснато ми излизат горните съвети при търсене в интернет, е има и чат-пат за вм нвд хранене.
Когато се срещна с някой, който не ме е виждал последните години и зяпне в шок, последвано от "Ама това ти ли си???Как отслабна?Давай бързо диетата!", първо питам "Готов/а ли си да ядеш поне по 3-4-5 яйца на ден?".Като получа отговор "Ама как по 5 яйца, нали ще си докарам инфаркт/инсулт!", казвам "Ами тогава моята диета не е за теб, аз ям поне по 5, понякога и повече на ден!".
Нито имам сили, нито нерви, нито капацитет, нито време, тепърва да образовам някой как да реорганизира храненето си.Ако случайно настоява, казвам, че съм на ВМ хранене, да си търси подробности в нета.

Много ми е познато това вече. И аз установих, че смисъл от обяснения няма.

Единствено една приятелка беше наистина готова да го почне режима и много се вслушваше, чак записки взе да си води, отиде да си направи изследвания, но се оказа, че е с високо ТСХ, над 7, знаела за това, но лекарства не пие, някакъв друг метод им прилагат в Русия - ако няма изменение в структурата на жлезата само ги наблюдават, без да им дават хормони. Та нея аз я отказах, казах ѝ, че не съм сигурна дали ще ѝ се отрази добре режимът. Освен това тя беше чувала за този режим, но по руските медии основно критики. Колко страшно увреждащи били диетите с високи белтъчини и/или мазнини. Стана ми интересно и потърсих материали на руски за НВ ВМХ. Почти не намирам, което е странно, защото обикновено е обратното - като не намирам инфо на български, намирам на руски и английски. Та по-добре да не рискува, така реших. Ще мръднат малко ТСХ-то, холестеролът, и лекарят ѝ ще я изяде с парцалите, че и аз ще изляза виновна.

# 100
. Така кръвта не може да се оттича. Ние като ходим 10-15 км на Витоша после пръстите на ръцете ми са като кебапчета. За това на хубавите раници има едни ушички в горната част, да си слагаш палците там, да не ти висят ръцете. Малко раздвижване на пръстите и ръцете на високо помага.
Другото решение е при дълго ходене е да се използват трекинг палки. Подобряват и кръвообращението в ръцете.

# 101
здравейте от месец съм на НВ ВМХ, чувствам се отлично, не ми е подут стомаха, а килограмите са около 5 на долу ( това не ми се е случвало с никой друг режим).Искам да попитам тези от вас който си изследват инсулина, след колко време забелязахте промени? и със колко е спаднал
За половин година от 18 на 8 на гладно инсулина. 11 кг отслабване, без да съм супер стриктна в режима. Започнах два пъти седмично от 8 до 20 км пеша.

# 102
Благодаря ви за насоките. Няма да бързам със спорта или както са казали гърците ще бързам бавно Simple Smile
Давам си сметка до каква степен ми е увредена психиката, защото масово се приема, че щом си дебел само лежиш и  тъпчеш храна, което при мен не е така, но винаги съм се чувствала "виновна".Ще продължа с дългите разходки и колелото а за по- сериозните тренировки, когато му дойде времето. Чета, че коментирате яденето на яйца и за мен беше голяма бариера за прескачане да ям всеки ден по 3,4, но пък се чувствам добре.Като слушах колко яйца пие Милко на закуска само аз не мога се класирам Joy Днес вече съм доста по енергична и в кондиция спрямо предните дни.Ще се адаптирам аз няма къде да ида.Няма мърдане, защото ИР чука на вратата ми!

# 103
Дами, ниски триглицериди какво означават? Синът ми, който е почти на режим, вчера си прави изследвания и са му 0.37 mmol/L   при референтни стойности 0.60 - 2.20. Малко са му мазнините ли?

Последна редакция: чт, 16 авг 2018, 08:10 от Бледолилава

# 104
  • По света и в нас.
Отпуската свърши и вече съм на линия да следя.Kissing Face

Общи условия

Активация на акаунт