(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 59 004
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Пиперът върви по-бавничко при мен, но няман за къде да го бързам.

Различните градини и сортове искат различни срокове. За засаждане на открито аз смятам така: коя е датата на последните пролетни слани? При мен - 2-5 май. Значи на 1 май трябва да имам готов седемседмичен пикиран разсад. Броя 7 седмици назад от 30 април и получавам датите, които посочих.

Ако последните  пролетни слани са да речем - на 20 април, може да изместим датите на засяване.

Simple Smile по данни от "нашата баба" - 24 май "се изнася градината".
седем седмици назад - значи да сея на 8 април, съвсем се омотах.
пак на женския празник ще е - че тогава ни пускат по-рано. да празнуваме уж. Simple Smile

# 271
  • Пазете Гор
24 май е последната дата за слана пчелина ми. И да  - при хладна пролет няма голяма разлика със изнесените рано зарзавати. Но аз обикновено садя около Джурджовдан.

П.П. Възрастта на разсада се брои от датата на поникване, а не на засяване. Между засяването и поникването може да минат 7-10 дена, а при пипера -  и повече. Тоя срок можа да се съкрати с рътене на семките, демек - с овлажняване и затопляне до покълване преди засяването. В такъв случай се сее много внимателно, че да не се окършат пониците.

Последна редакция: сб, 05 яну 2019, 12:11 от Куркума

# 272
  • Русе
За Русе..изнасяме навън на 6-ти май или след него, бабата на ММ казва "след сбора", който си е на 6май. Днес посетих магазин за семена , Флориан се казва..ама многооо готино брей. Досега все по  Интернет гледам, така накуп са много хубавички. Купих си есенна тор , защото въпреки опитите ми не намерих оборска в нашия регион. Девойката каза,ч е не е късно и днес още да я разпръсна върху местото, е разпръснах я, но в оранжерията не успях да вляза, защото камъка, който подпира вратата се оказа замръзнал. Купих си по едно пакетче семена за домати Финал и Ръгби, моркови Нантски и тор за орхидеите, много съм доволна Simple Smile

# 273
  • Пазете Гор
Е тия срокове са за засаждане на открито, ако имаш парник - нещата са съвсем различни.

# 274
  • Русе
Оле, замислихте ме, бабито няма парник, да не би аз да не съм разбрала и да е казала 24 май. Бих й звъннала, ама не чува добре и ще си играем на развален телефон, утре ще ида пак да я питам. Иначе ние за първа година се гласим да слагаме по-рано в оранжерията, за там си купих този Финал. Сега остава и да прочета инструкциите , имало вътре в опаковката.

# 275
Здравейте, записвам се в темата защото за първа година ще имаме оранжерия. От година живеем в къща, нямам никакъв опит, но имам огромно желание. Надявам се да ми се получи нещо, ако не веднага то, ще продължавам докато науча всичко за да имам за салата домати, краставици, магданоз и лук. Когато оранжерията ми е готова, ще имам нужда от помощ. Желая Ви прекрасни мигове с любимите хора и нещата които обичате да правите  Hug

# 276
  • Пазете Гор
Добре дошла.

Тая година традиционният прилив на нови градинари започва малко по-рано от обичайното. Много е приятно. Тая година, впрочем, темата става на 10 години! Ако някой е садил дръвче в началото ѝ, сега трябва да купува щайги за продукцията.

За магданоза и лука не ти трябва оранжерия. След месец и половина - два, ако времето позволява - слагай ги.

# 277
Куркума,
благодаря за вниманието.

# 278
  • в полите на Балкана
Цвете, аз садих Финал миналата година и съм доволна. За ранен домат е ок. Става бързо, не е висок и може да се отглежда безколово. Самозадънва се на 3_4китка. Доматите са едри и добре изглеждащи. Малко е твърд и с дебела ципа. Тази година за ран сорт мисля да заложа на Флорида и Ръгби.

# 279
  • Русе
МамаРаче,  глася се сега да правя разсада, идеята ми беше за супер ранен сорт, който да сложа в оранжерията на единия ред. И ако е рекъл господ и няма студове, да стане раничко. За безколово не съм мислила, защото оранжерията е малка и предполагам ще ми заеме много място. Интересно ми е какво пише в тези супер специални инструкции, дето са вътре в пликчето...разбира се, семената останаха в колата, а навън стана минус 6, не мърдам от парното.
Сега разгледах този сорт Флорида, изглежда обещаващо, за навън ли го гласиш и кога правиш разсада?

# 280
  • в полите на Балкана
Цвете, за оранжерия го мисля. Ще ми се да сложа няколко семена за рано. Аз нямам много опит с доматите в оранжерия. Това ще ни е втора година. Миналата година близка ми каза да не сея Финал, защото ражда малко и се задънва сам, но ММ беше купил точно него за ранни и се представи добре. А забравих да кажа оказа се устойчив на болести. Само този сорт не се разболя изобщо. Трябва да имаш готов разсад за втора реколта, защото наистина премина бързо.

# 281
  • София
Раче, този домат Финал има ли сочна вътрешност или е с хлебна и твърда структира?
Рътенето - миналата година стриктно следих - надписвах, записвах... За 10 дни нерътените нстигнаха рътните.
Рътенето при мен беше и обеззаразяване на моите семена.

# 282
  • в полите на Балкана
ЗаСлон, домата е доста твърд, но е сочен от вътре и леко кисел. Доматите бяха по 5_6 на китка. Еднакво големи и узряваха заедно почти. Аз мислех да го сея отново. Останаха ми семена, но не знам къде съм ги бутнала. Цяла есен ми бяха пред очите. Сега ги няма. Та ММ е купил по пакетче Панекра и Флорида.

# 283
  • София
Радвам се, че е и кисел Simple Smile
Кога ще сееш за оранжерията?

А кои са най-ранните краставици за оранжерия?

Миналата година не можах да отгледам нищо ранно,  сортовете бяха неранни, а когато дойде време за садене в оранжерията пропуснах 2-3-4 седмици и разсадите се мъчеха в апартамента.

# 284
  • в полите на Балкана
Аз с голям мерак сях миналата година. Сега ММ е по мераклията. Мисля да сложа по 5 семенца от ранните домати другата седмица. Останалите пет по-късно, та ако нещо се случи с тези да имам още. Краставиците ми бяха Тимур и Гергана. Тимур се представиха по добре. Казаха ми Кинг да сея в оранжерията, но не съм намерила. Вчера мм поръчва семена и каза, че пак Тимур е взел.
ЗаСлон, от какви сортове домати събираш семена? Аз мисля, че като са хибридни нищо няма да стане или греша...
По кое време сееш в оранжерията? Аз както казах съм новак в това. Миналата година тях късничко сигурно. Тук някой беше писал , че е разсадил вън само отгоре покрити, когато ние не бяхме готови още съвсем с оранжерията. Може би края на април да е било и юни брахме от финала.

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 09:08 от мамаРаче

Общи условия

Активация на акаунт