(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 997
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
  • Перник
Да се чуди човек, в тоя студ навън, откъде в тази тема толкова ентусиазъм за градинарстване? Grinning

На мен ми е рано да сея каквото и да е, както казах, почвам през март. Но тези дни смятам да си прегледам семената и да си направя списък за пазаруване.

# 301
Следите ли някакви фейсбук групи, блогове, влогове на тема зеленчукова градина,  бихте ли препоръчали нещо? Благодаря!

# 302
  • Пазете Гор
Аз - не.
Никого не следя системно. От опит знам, че колкото хора - толкова и акъли, всякакви има, но уморяват ме - много енергия се иска да отдели човек зърното от плявата. Информацията на български е сравнително малко, често пъти предствлява преписване от сайт в сайт на едно и също.

Карам си как си зная в градината иу дращя тука, колкото да се намирам на приказка сред единомишленици. По-скоро съпреживявам опит, отколкото да давам или търся съвети.

# 303
Аз следя, но ползата ми до сега е никаква. Там обикновено се карат, което много ме натоварва, затова гледам само снимки и коментари не чета Simple Smile
Тук помощта е била по голяма и информацията.

# 304
Тази година ще съм на саксийно/сандъчено- бидонно производство по независещи от мен обстоятелства
Имам безчет 20 литрови туби, от непрозрачна пластмаса.
За доматите ми е ясно- избрах едни нормални черита, едни жълти крушовидни,пак дребен сорт, и един черно- червен леко издължен сорт.
Питането ми е за краставици и пипер- дали ще станат?

# 305
Аз съм доволна от чушката в саксия, която отгледах без да искам миналата година, мисля, че ще станат  Peace

# 306
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моите балконски бяха в кофи от сирене и ... Sad
тесничко им е.
с домата и с чушките се мъчихме взаимно.
тази година съм решила да опитам салатки в сандъчетата.

# 307
  • Пазете Гор
За пипер - категорично да, аз само в съдове отглеждам своите чушки. 2-3 корена в тенеке, най-вече сиврия, Чорбаджийски и шипка. Засаждам в около 30 тенекии, позиционирани на разни неизползваеми за друго места из двора.

Опитът ми с домати е отрицателен. Краставици - стават, но не и ако са на пряко слънце - тогава просто изгарят. Биват под рядка асма или на частично огрявана площ. Гледал съм и патладжани - станаха, колкото да се каже, че родиха, но не бих нарекъл добива сериозен.

Най-важното нещо при тоя тип засаждане е да решиш въпроса с напояването: дали ще е капково, или периодично. Много полезно е, ако под съда има панички, които да предпазват водата от похабяване и осигуряват влага в критичните моменти от деня. Мулчирането много помага, засенчването на съдовете - също. Аз ползвам тенекии от сирене (16 л), на които съм пробил вертикалните стени - на около 2-3 см от долния ръб, с идеята, че така на дъното на съда ще се запазва влага. Друг (и неприятен) въпрос е, че тенекето много бързо корозира, и водата почва да изтича за секунди през изтлялото дъно, без да напои почвата по същество. При пластмасови съдове тоя проблем не би трябвало да стои така остро - та препоръчвам дренажът да е през стебнните, а не през дъното - това в случай, че няма панички.

# 308
  • Пазете Гор
Пиша нов пост, защото се сетих нещо различно - тая година в магазина видях семена, специално именувани "балконски" сортове. Бяха за домати, но вероятно има и за друг зарзават.

хубаво че ме подсети, добри - защо пък да не пръсна малко семенца за марулен разсад. За съжаление той почти никога не става вътре - изтегля се и не ще да се прихване, но просто се налага да почеша крастата.

Не ви ли се сее вече? Любим момент ми е!

# 309
На мен много ми се започва със сеенето, но понеже аз садя после на вън директно и все още ми е рано с подготовката.
Миналата година за първи път си правих аз разсада на доматите (не взимах от позната) и за първа година  брах доста август месец. Тази ще си го направя пак сама.

# 310
  • Пазете Гор
На мене направата на собствен разсад ми дава къмто 30% от тръпката от гледането на градина.

Подбор на семенца, на почва, сеене, надписване, следене никнат ли, първите им листчета, пикиране и т.н. За мнозина това звучи извратено, но на мене ми е неописуемо приятно.

# 311
сеенето, както всяка друга работа, трябва да е в точния момент (календарно), но и в точния момент чисто емоционално.

тези дни ми е студено на душата, не мога да плета, не мога да бродирам, даже четенето не върви...
ще изчакам със сеенето докато не просветне малко. Simple Smile

# 312
  • Пазете Гор
Аз следя, но ползата ми до сега е никаква. Там обикновено се карат, което много ме натоварва, затова гледам само снимки и коментари не чета Simple Smile
Тук помощта е била по голяма и информацията.

Наистина е така - скромната ни тема все пак е някакъв информационен ресурс, освен това успяваме да запазим дружелюбен, мил и спокоен тон. Не е малко.

И то за цели 10 години.

# 313
Цитат на: st. Dobri
тези дни ми е студено на душата, не мога да плета, не мога да бродирам, даже четенето не върви...
ще изчакам със сеенето докато не просветне малко. Simple Smile
[/quote
И при мен е така!
Надявам се бързо да ни мине Kissing Heart

# 314
помагам колкото мога Simple Smile Simple SmileSimple Smile

Общи условия

Активация на акаунт