(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 958
  • 758
  •   1
Отговори
# 420
Днес се сдобих с овощарски инструменти и тия дни съм се заканила на разкекерчената ни ябълка -стара, ниска, клонеста и гъста. Ще се поореже. Клипчета погледах, що-годе стана ясно кое-що. Подозирам, че на терен рязането ще е кот доди, но нищо. Ще се учим в крачка.

# 421
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте! Чета ви редовно, но се срамувах да ви се представя, защото съм над 55 год., а се уча на градинарство от 3 години. Започнахме от възстановяване на прокапалия покрив на една постройка. И докато моя мъж се правеше на майстор, аз реших да се правя на градинарка. Първата година садих само картофи и безколови домати (без поливане). Втората година сложихме капково, а миналата година направихме повдигнати лехи (на част от двора) и малка оранжерия. Сега се уча да си правя разсади (не знам дали ще се получи, но няма да се откажа). Опитах се да кача снимки преди и след. Ще продължа да ви следя и ще се отчитам.
Скрит текст:

Пожелавам ви спорна година!

градинката е супер Simple Smile пълна и спорна да е Simple Smile
М-Е, показвай какви си ги свършила Simple Smile  Simple Smile ще ми е интересно Simple Smile

# 422
Здравейте! Чета ви редовно, но се срамувах да ви се представя, защото съм над 55 год., а се уча на градинарство от 3 години. Започнахме от възстановяване на прокапалия покрив на една постройка. И докато моя мъж се правеше на майстор, аз реших да се правя на градинарка. Първата година садих само картофи и безколови домати (без поливане). Втората година сложихме капково, а миналата година направихме повдигнати лехи (на част от двора) и малка оранжерия. Сега се уча да си правя разсади (не знам дали ще се получи, но няма да се откажа). Опитах се да кача снимки преди и след. Ще продължа да ви следя и ще се отчитам.
Скрит текст:

Пожелавам ви спорна година!

Браво, чудесно дворче!
Само не разбирам защо сте се напъвали да ограждате с дъски външните повдигнати лехи? Те се правят с мотиката като четириъгълна пресечена пирамида и обикновено се полива в междуредието с натаяване - например домат.

# 423
  • Перник
nela62, човек се учи докато е жив Simple Smile Супер ти е градинката!

Днес се сдобих с овощарски инструменти и тия дни съм се заканила на разкекерчената ни ябълка -стара, ниска, клонеста и гъста. Ще се поореже. Клипчета погледах, що-годе стана ясно кое-що. Подозирам, че на терен рязането ще е кот доди, но нищо. Ще се учим в крачка.

Моят скромен опит показва, че колкото повече режеш едно дърво, толкова по-хубаво расте Simple Smile Без да гледам клипове орязах една не много стара, но ниска и рошава ябълка. ММ беше забранил да я пипам, но след моята намеса брахем и ябълки от нея, затова сега ми е позволил да режа, но по малко Simple Smile

# 424
И Благоверния тъй рече. " Не я пипай, ражда". Ражда, ама се е сгъстила. Режа. Хубаво,  че е ниска и няма да се пребия от някоя стълба.
Ще гледам да не забравя да снимам преди-след.

Повдигнатите лехи много ми харесаха.

# 425
  • Стара Загора
Само не разбирам защо сте се напъвали да ограждате с дъски външните повдигнати лехи? Те се правят с мотиката като четириъгълна пресечена пирамида и обикновено се полива в междуредието с натаяване - например домат.
Решихме, че като ги оградим ще си решим проблема с правенето им всяка година, защото когато не са оградени пръстта ще се свлича. Но както и да е. Имахме сили - направихме ги. Сега ще видим как ще расте зеленчука в тях.

# 426
Изглежда ми направо вълшебно! Браво на вас!
Кои са външните повдигнати лехи?

# 427
  • София
Нела62, моля те, качи пак снимките Simple Smile

А аз да ви покажа какво значи отчаян от охлювите песимист (то по принцип е "Мъж, който слага едновременно колан и тиранти"). В градината е: "ред пясък, ред хидратна вар - никакъв охлюв"

пп снимките са от май месец, миналата година

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 01:43 от ЗаСлон

# 428
  • София
Лелееее...   аз значи никога няма да кача снимки при тези стандарти за срамуване..

# 429
  • София
Нела, видях снимките, благодаря! Толкова удоволствие сте вложили, не труд! Simple Smile
(бижутери ли сте Simple Smile )

А моите две снимки са от миналия сезон, някой да не помисли,  че сега ядем такива салати Simple Smile
А сортовете са много вкусни!

# 430
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
по-светличката е джентилина, а другата?

# 431
Какво прави тази хидратна вар не знам, но като направихме ремонт в къщата и сложихме вата и гипсокартон се оказа, че вътре някак си сме затворили мишка и тя взе, че роди между стената и картона. След като се видяхме в чудо един строител ни каза, че е трябвало преди да затворим картона да наръсим хидратна вар и нямало да видим мишка.Та решението се оказа да извадим всички контакти и ключове за осветление и оттам да напускаме вар за да не режем картона.

# 432
  • Стара Загора
Благодаря ви за милото посрещане. И аз не знам какво прави хидратната вар, но смятам да се възползвам от вашия опит. Ще наръся от нея в края на лехите. А пясък защо ръсите?
Дъждец пита "Кои са външните повдигнати лехи?" Не разбрах какво имаш предвид.

# 433
Не разбрах какво има предвид Диорела за ограждането с дъски на външните повдигнати лехи и затова питах.
При нас повдигнатите лехи са една до друга като при вас и ми стана интересно какъв е другият начин.

Заслон, много са ти хубави салатките Simple Smile

# 434
  • София
По-светлите салатки са Маслена глава (Letuce lento) или May King.
Колкото и странно да ми е все още, по-тъмните се оказаха по-сладки, сочни, хрупкави, дълготрайни....Те са Great Lakes

Пясък слагахме първо, но не подейства слещу охлювите, затова двойно защита, с хидратна вар.

Общи условия

Активация на акаунт