(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 957
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
Ползвали ли сте соларен уред против подземни гризачи от Кауфланд? Дали ще изгони сляпо куче?

# 436
  • Перник
Ползвали ли сте соларен уред против подземни гризачи от Кауфланд? Дали ще изгони сляпо куче?

Баща ми години наред опазваше двора от къртици със соларен уред. Не от Кауфланд, не знам от къде го беше купил. В един момент обаче и съседът сложи такъв уред и къртиците пак се появиха у нас Grinning

# 437
Ползвам, даже имам два или три. Не вършат никаква работа. Купувани са от различни места, не помня вече откъде.

# 438
За къртиците са ми казвали това :Туба от вода от големите 11 литровите, обърната на обратно и поставена върху колче метално за домати или тръба метална някаква забита в земята, от вятъра тубата се мърда и през желязото предава някакви вибрации в почвата, които ги плашат и бягат.

# 439
За къртиците са ми казвали това :Туба от вода от големите 11 литровите, обърната на обратно и поставена върху колче метално за домати или тръба метална някаква забита в земята, от вятъра тубата се мърда и през желязото предава някакви вибрации в почвата, които ги плашат и бягат.
И това не помага. Ние имаме някакво животно не знам къртица или сляпо куче. Най обича да рови при спанака, как разбира, божа работа. Сложи ли сме на много места пръчки с пластмасови туби, но и то си е там

# 440
  • Русе
Голям смях с този уред..зет ми като виден перфекционист по отношение на райграса..поръча такъв. Милата къртица, явно реши, че е в нейна чест и усърдно започна да прави камарки в кръг около него. Та всяка сутрин той става, излиза с кафето да се наслади на полянката, вижда бабунките, крещи, заглажда с мотиката. Пустия му уред пищи ли пищи, зимата изкара под снега и пак си пищи...
 Да питам за марулките ..понеже си изядохме нашите от оранжерията, миналата седмица сложих семенца с едно сандъче. Те бързо избиха, нали са на топло и светло. Сега като станат разсад дали да сложа в оранжерията или направо на открито, колко време минава от семенцето до салата за ракията?

# 441
  • София
В оранжерията слагай, навън няма да се развиват, а и има много гладни.

# 442
Раздели ги салатките. Част в оранжерията, част на вън. Така ще станат по различно време за бране. И няма да заемат много място в оранжерията, предполагам ще я ползваш и за домати, краставици.

# 443
Здравейте колеги градинари,и градинарки.  Някой засаждал ли е домат от сорта лимон? Какви са ви впечатленията за него. Купих такъв , защото пише че раждал много по 35 плофа на китка, но ме интересува в действителност отговаря ли на описанието си. И ако може някой да даде мнения за розов хасковски. Иначе по принцип , засаждаме розова магия и биволско сърце, но тази година решихме да експериментираме с различни. А каква е разликата между биволско сърце, и момини сълзи? На мен по снимка ми изглеждат еднакви. Искам да препоръчам и корнишони сорт корвета, много добър и родовит сорт. Миналата година го пробвахме за първи път, и останахме доволни за това тази година купих повече семена от него. Вероятно повечето от вас го знаят .

# 444
Днес мъчих ябълката,  ама май тя мъчи мен. Рязах, рязах, рязах. Високите клони не успях, обаче, много ми дойде. Ще трябва някоя налична мъжка бойна единица със стълба да инвестира пололовин трудоден под мое ръководство. Ще дебна кой от домашните има желание и време и уикенда ще довършим работата. Снимки преди-след има, но не знам какво ще се види. Обещах все пак.
Преди рязането:

След рязането, но горните клони не са пипани. Ще снимам и като довършим.

Друго... есента на майтап и почти без пари се сдобих с парниче за разсад. Вчера го сглобих и ме изненада приятно.  Стабилно, качествено, сглобява се и се разглобява лесно и бързо. Ще го ползвам да си калявам младия разсад преди да го засадя в градината. Ей го:

# 445
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз съм максималист Simple Smile Simple Smile
като резнах кайсията преди време разплаках домочадието. после се яви един специалист и обясни, че това се казвало подмладяваща резитба. когато рязах не знаех, че има такова, но ме оправда човека. Simple Smile

на твоето дърво бих махнала целия централен клон (този, който отива нагоре) и бих оставила само долните три (май има и четвърти). струва ми се, че са в различни посоки, ако има и четвърти, да покрива и другата - още по-добре.

след това щях да гледам да махна вътрешните клонки, когато се застъпват с други.
догодина още и така всяка година докато короната се оформи както аз я харесвам. Simple Smile Simple Smile

парникът ми харесва, но не е за нас тази работа. Sad трябва човек да е там да отваря и затваря...

исмайлик, не съм пробвала твоите краставици. Simple Smile сеем корнишони и дълги и полу-дълги...
досега сме опитвали гергана, саката,  левина, парижка красавица и все не попадам на "моите" краставици Sad трудното идва и от това, че трябва да си там и да ги береш всеки ден, а ние сме съботно неделни и като пропуснем някоя седмица после бера и рева.
Simple Smile и за бамята е така. но ако си при градинката, опитай червена бамя. красавица и дава добра реколта.
Wink а сготвена си е като другата, няма да се чудиш да я ядеш ли, да я гледаш ли.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 15:21 от st. Dobri

# 446
Скрит текст:
аз съм максималист Simple Smile Simple Smile
като резнах кайсията преди време разплаках домочадието. после се яви един специалист и обясни, че това се казвало подмладяваща резитба. когато рязах не знаех, че има такова, но ме оправда човека. Simple Smile

на твоето дърво бих махнала целия централен клон (този, който отива нагоре) и бих оставила само долните три (май има и четвърти). струва ми се, че са в различни посоки, ако има и четвърти, да покрива и другата - още по-добре.

след това щях да гледам да махна вътрешните клонки, когато се застъпват с други.
догодина още и така всяка година докато короната се оформи както аз я харесвам. Simple Smile Simple Smile

парникът ми харесва, но не е за нас тази работа. Sad трябва човек да е там да отваря и затваря...

исмайлик, не съм пробвала твоите краставици. Simple Smile сеем корнишони и дълги и полу-дълги...
досега сме опитвали гергана, саката,  левина, парижка красавица и все не попадам на "моите" краставици Sad трудното идва и от това, че трябва да си там и да ги береш всеки ден, а ние сме съботно неделни и като пропуснем някоя седмица после бера и рева.
Simple Smile и за бамята е така. но ако си при градинката, опитай червена бамя. красавица и дава добра реколта.
Wink а сготвена си е като другата, няма да се чудиш да я ядеш ли, да я гледаш ли.

Здравей, много са хубави тези корвета и родовите, също и алтай ф1. Я кажи доволна ли си от парижките , как са като реколта? Отдавна се чудя дали да взема от тях.  Гергана сеем всяка година, и все нещо не ставаха както трябва, но пък миналата година като никога раждаха много и то големи краставици. А от корнишоните най не сме доволни от одис и ира, много слаба работа са.

# 447
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имаха много,  Simple Smile Simple Smile Simple Smile понякога даже успявахме да ги оберем преди да презреят, но някак вкуса не е моят. някак тиквени ги усещах.

не намерих снимка на краставичките и пускам на китките Simple Smile

и на бамята

# 448
Здравейте колеги градинари,и градинарки.  Някой засаждал ли е домат от сорта лимон? Какви са ви впечатленията за него. Купих такъв , защото пише че раждал много по 35 плофа на китка, но ме интересува в действителност отговаря ли на описанието си. И ако може някой да даде мнения за розов хасковски. Иначе по принцип , засаждаме розова магия и биволско сърце, но тази година решихме да експериментираме с различни. А каква е разликата между биволско сърце, и момини сълзи? На мен по снимка ми изглеждат еднакви. Искам да препоръчам и корнишони сорт корвета, много добър и родовит сорт. Миналата година го пробвахме за първи път, и останахме доволни за това тази година купих повече семена от него. Вероятно повечето от вас го знаят .
Ако искаш сорт,които ражда много бих ти препоръчала РЪГБИ, садим от две годи и сме много доволни. А лично аз сорт лимон не съм чувала

# 449
  • на пъпа на Златията
А пък аз докато работя друга работа , слушам , този украинец и надничам от време на време. Градинарството не трябва да  ни обсебва.  .  .
Това е градината му .
 https://www.youtube.com/watch?v=KrUvX8RGYv0
Това една от лекциите му .

https://www.youtube.com/watch?v=iau4IXU1n6M
Запасете се с търпение.
Против хамалогията е за компостирането . Сега се сетих  като писах  как баба ми си правеше  ниското парниче  за разсада за пипера че отдолу в лехата слагаше неугнил тор .
Някой каза че статията е изчезнала , трябва да я напиша отново  , докато не съм  забравила .

И аз искам да си оградя лехите , независимо дали са повдигнати или вади . Ако са повдигнати в Златията ще се разлива  водата и ще мокри пътеката . Но ми е жал за тези дъски , може би  по големи камъни, боядисани с вар или с изплетен плет  от черничеви клонки , добре да изсъхнат и да ги боядисам белички . .  
След слушането на този човек , първата задача ми е да си намеря рапица/ по украински горчица , , репка , .. , за да не пръскам картофите , например ,против теления червей , колорадския бръмбар, дали пък няма да ми изгони  памуковата пеперуда , която  си развъдих  миналата година защото нме си посях собствен разсад .

Прилича на моята . Даже моята е по "зле".Кой рече че го е срам да си покаже градината ??
Трябва ли човек да е обсебен ,  от труда да си създава изкуствена красота а да не вижда извечната красота ??

Радвам се на многото млади които са се обърнали към Земята . Ще дойдат и те  на акъла на този 80 годишен дядка ,  а и на моя , като не мога вече да копая .

Това   == изори , прекопай , насей , насади , .., ??
Майка ми  . лека и пръст обичаше много зелени пЕря червен лук . Винаги оставях необран лук  и сега я виждам по пътеката , как с единствения си зъб  дъвчеше перо лук .
Ни се бях се сетила че трябва да оставя братчето на изкласилия лук и да не садя пак арпаджик. Че той арпаджика стана майка си и баща си , не пада под 4 лева.
Така ще си осигуря вечна леха с лук като неговата . Някъде чух и за чесъна , ама трябва пак да го прослушам , в коя лекция беше . Мой братовчед , комшия и на него лека му пръст , много ми липсва , не беше си вадил чесъна и напролет от една глава имаше 6,8  от една глава нежен чесън .
Сеитбообращение ?? Има ли по добро торене от това да оставиш остатъците от предишната реколта в същата леха и да  сееш , садиш същото.
Не е ли хамалогия , компостирането . .??

Последна редакция: пт, 15 фев 2019, 07:30 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт