(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

  • 58 968
  • 758
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 7 917
Тази червената е много капризна на топлина
Аз от нея не садя вече- при първите инцидентни топли дни с над 20 градуса, и започва да изресява
При нас, разбира се, проблемът е,че рано се затопля

# 391
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
всички салати и спанакът изресяват при топло време. и започват да горчат.
манголдът си расте цялата година Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 392
  • Мнения: 7 917
оо,да ,така е
но при 3 вида салатки посадени, тези червенките, дето ги обичам между впрочем най-много, първи загорчават
има една, уж целогодишна, но я отписвам в жежко лято-тя издържа най-много, но ми е една идея по-лигава на вкус-съвсем гладки листа има, и завива глава като зелка
манголдът така и не се хареса унас
 рукола садя в саксии и счупени гювечи целогодишно

# 393
  • София
  • Мнения: 5 352
В парник, в София, тази зима всеки ден ядем листа салатки по цяла купа. При под -10 леко им измръзнаха крайчетата и/или основата на листата, но после някак се самовъзстановяват. Сорт Зимна маслена глава.

# 394
  • Мнения: X
В парник, в София, тази зима всеки ден ядем листа салатки по цяла купа. При под -10 леко им измръзнаха крайчетата и/или основата на листата, но после някак се самовъзстановяват. Сорт Зимна маслена глава.
А кога ги ся?

# 395
  • Русе
  • Мнения: 2 718
Не ми потръгна зимното отглеждане на салатките. Септември направих разсад, октомври в оранжерията. Отначало тръгнаха супер, но след това в студовете взеха да гният буквално. Явно като се намокри листото от конденза и хоп..изгнива. За Коледа обрах, което ставаше, нищо, че бях средни на размер..Някъде греша, но така и не разбрах къде. По същия начин и спанака е при тях, много хубаво тръгна, но сега не помръдва. Не ги мисля много за разлика от доматите, които са на почит у дома. Довечера отново ще ви снимам разсада ,сега пък крайчета му съхнат...Disappointed

# 396
  • Мнения: X
Цвете, моите марули в оранжерията (поликарбонат) ги сях около 10-15 ноември, а спанака около 1 октомври. Доволна съм, че не измръзнаха. Спанак брах 2 пъти. През най-студения период бяха завити с 2 ката агривело, без да отвивам. Сравнително малко поливах. Сега са така
https://photos.app.goo.gl/Crmq2cdX2zBriHc7A

# 397
  • София
  • Мнения: 5 352
В парник, в София, тази зима всеки ден ядем листа салатки по цяла купа. При под -10 леко им измръзнаха крайчетата и/или основата на листата, но после някак се самовъзстановяват. Сорт Зимна маслена глава.
А кога ги ся?
Сях ги много късно спрямо пишещите в тази тема, не знам на коя дата. Но намерих снимка,  разсадили сме ги в парника на 21 октомври,  по около 5 см. са. Много ме беше яд, че закъсняхме (заради 1-2 краставички Simple Smile ),  но салатките денем растат и ме изумяват!
Оградили сме ги околовръст с ивица хидратна вар, помежду им с още 2-3 ивици. Никакъв охлюв няма засега, да видим напролет.

# 398
  • София
  • Мнения: 1 093
Благодаря, тази жълта красавица изглежда добре.
А от нея може ли да се взима семе или всяка година си купувате ново?

# 399
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
аз си купувам. не съм много на ти с марулите и не съм ги докарвала до семе.

# 400
  • Мнения: X
Като оставиш една, мах две марули да пуснат цвят, чакаш да изсъхне цялото растение и обираш семенцата. Е, събираш барабар с цветовете, дори спокойно можеш да не се мъчиш да отсяваш семето. Много семе се събира и може да се ползва 3 години. Което ме посдеща да си оставя една марулка тази година. Не пречи през година да се оставя по една маруля. Те стават големички, но пък не заемат много място. Моите мисля, че са Черна гюмюрджинска (а може и Жълта красавица да са, не помня).

# 401
  • Мнения: 6 792
Тази зима затова останахме без марули, забавихме се и взехме разсад от родителите ми, които оставили няколко марули и събрали семена.Нищо не стана от тях.
Преди седмица мъжа ми ги дал на кокошките.
Нали се оплаках че лисана изяде младите.
Бабите ( две на 3 г и една на 2 г) които са  в съседната клетка  от седмица снасят  през ден едно яйце.А  петльо вече е  в тавата.

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 16:33 от J_M_M

# 402
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
==има една, уж целогодишна, но я отписвам в жежко лято-тя издържа най-много, но ми е една идея по-лигава на вкус-съвсем гладки листа има, и завива глава като зелка==

Айсберг Аз ги обичам много защото са по трайни.
Миналата година  семената паднаха на  пътеката и за есента имаше поне 300 стръка.
Раздадох ги  на хора с парници , моите  за коледа  станаха за салатка ,  а останалите не ги покрих и са  каквито на тези в парника . Не зная какво ще стане от тях . Мислех да  пусна кокошките  ама има зеле та ще ги оставя .
Всяка вечер тръпна за моите кокошчици . Казах ли ви че открих че месото  мирише особено и има особен вкус ,   защото се хранят с американска царевица
Намерих  два чувала българска "Кнежа"  и определено е по добре . Жалко за Петльо . Днес им е ден май . Циганите ми искаха червен петел .
Купих си люпилня за 48 пиленца обаче Излюпих 2 пъти и се повреди Първо люлката , а после май терморегулатора или реотана?? . Третата партида ми умряха пиленцата в яйцата  защото не можа да вдигне повече от 34 градуса.
Опитах се да сменя моторчето на люлката ама оста не съвпада и в опит да  я изтържа оста , моторчето взе че се развали . . От лисицата и едно животинче  от миналата година имам само една червена яричка .
Как стана с лисицата , защото са много нагли, особено когато имат малки .
Имам една бяла кокошчица , много добра майка . миналата година легна и ги излюпи тия малките ама една друга бежова взе  че като започнаха да се люпят  и ги изяде. Тия дни ще правя пастет от петлжовците и ще заколя и тая бежовата , още клока като квачка. Ако купиш смески за носачки и им даваш само по една лъжица ще носят всеки ден . 

# 403
  • Мнения: 6 792
Не сме останали без яйца.Те пъдпъдъците  добре се представят. Сега прави по защитени клетки за всички животни, зайци, кокошки,пъдпъдъци. И търсим от кой да си купим пилета след месец.
Миналата година мъжа ми сам направи инкубатор , половината от сегашните сами ги излюпихме, преди месец заложихме яйца  обаче нищо не излюпихме. Ще изчакаме да се стопли и пак ще опитаме, все пак температурите бяха под нулата . Сега поръча люлка, до средата на март е доставката.Иначе сега ръчно ги обръщахме по два - три пъти на ден.

# 404
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212


Mamagemelar
==но ми е една идея по-лигава на вкус-съвсем гладки листа има,==

А айзберга има къдрави листа , не са гладки !!



J_M_M
О , това си  е мъка да ги обръщам по 2,3 пъти . Първия път от 48  се излюпиха  35 ,ама яйцата не бяха само  мои .
В самоделната люпилня как поддържате температурата?
Миналата година заложих на квачките . Квачките ги пазят , а се люпиха извън курника  в обора на овцете. Ако бях  прикоткала бялата кокошчица да ги пази , нямаше да ги затрия , а аз ги отделих . Ама късмет не оцеляха. Сега имам 12 кокошчици и 7 петлета .4 червени кокошчици , 3 бели - две от които бройлери , 3 бежови , 2 черни ,   Имам разкошен петел  ама е кьорав , държа го за тамазлък - Еребат- всички цветове.  едър, два бели с черно по шията- единия има тук там червени перушинки , два бели   с жълто по гърба- тях определено ще коля  ,  един бежов ,и него ще коля ,  един  със сива перушина отдолу , .. .имах сиви кокошчици и много носеха  от тези тъмните яйца. и еднакви .
От трите петли и едната кокошчица , с 1 кг дробчета и един килограм свинско месо, 750 гарама гъби ,  ще изкарам 20 бурканчета   400 мл пастет и още 20 бр, 800 мл , буркани бульон .

Общи условия

Активация на акаунт