Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

• 53 144
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Аз като заговорих на лекарката за оптимални стойности, тя ми заяви, че не съм лекар, а тя е. Хем беше почти наборка, а по- утвърдените- съвсем не обичат пациентът да е информиран. Да не говорим, че както се бълват некадърни икономисти, инженери и т.н., така се бълват и лекари. Или както има един лаф "колега, като гледам какви инженери изкарваме, ме е страх да отида на лекар".

Та човек трябва сам да се интересува от здравето си и да е проактивен, защото остави ли се напълно в ръцете на лекарите- само ще обеднее и в джоба, и в главата. Психическо изтощение.
Няма как да му се анализира толкова на инсулун 50. Дори да е бил инцидентен, преди 10 дена не е бил 5, бил е 25. Какво се вижда на ЯМР или на някоя биопсия от нещо не бих разсъждавала, ама черно на бяло скапан инсулин, хвърчащ някъде във висините за разлика от настроението, е ясен.
Това по принцип, на мен си ми направиха изследванията и то 4 пъти бодене и на 180та мин. Красноречиви са, но ако не бяха ми ги направили, още преди това вече бях си отделила пари и на тях листче с показателите, които ще изследвам.

Записвам ги тук, да си припомня живот и здраве, прогреса:

0 мин-   30
60мин- 189
120 мин- 129

# 256
  • София
а аз постоянно ти повтарям, че тази стойност е ИНЦИДЕНТНА, защото седмица след това ти е паднал до 20.
А ти как и с какво право така убедително твърдиш това? Как реши че е индидентна стойност?
Бледолилава го е писала, но нямам намерение да се ровя в коментарите и.
Но ако наистина е важно, ще го намеря.

Грета, да не слагам километрични цитати. Как така твърдиш, че ИР е само при хранене? Това не е вярно.
Какво обяснение имаш за висок инсулин на гладно? Това какво е?
Твърдя нещо съвсем друго: натрупването на висцеларни мазнини става при продължително висока стойност на инсулина след хранене, а не че ИР е свързан с храненето.
Не съм твърдяла, че високият инсулин на гладно не е проблем, а че не винаги говори за ИР. Причините ги обясних, поне тези, които знам.
Мога да ги напиша пак, може да си ги пропуснала:
ИР, стрес, прекаляване с алкохол или храна предната вечер, лекарства, наднормено тегло, грешка на лабораторията.
Като си правила ОКГТ, не те ли предупредиха да не ходиш никъде и да стоиш кротко в лабораторията, за да не компрометираш теста? Това е защото инсулинът се вдига лесно за кратко и после пак пада.

Ти си с ИР, някога да съм казвала, че не си? Запомнила съм те, защото си кльощава в сравнение с останалите.

# 257

Също така другата събота или по другата ще ми е експеримента с плодовете и кафето.
Ще си джурна топлата вода на гладно. Ще си джурна кафето с мед, ще си похапна диня колкото искам и към 11 отивам да се боцна.

Динята защо? Искаш да видиш как ти се отразява конкретно динята или просто така?
Подозирам, че няма ти да се отрази особено. Динята е с нисък ГТ.
Поне на мен не ми влияе негативно.

За киселото мляко също искам да те питам – какво мляко ядеш, че има такъв ефект върху теб? Пробвала ли си с домашно пълномаслено? Овче? Биволско? Козе? Ако не си, склонна ли си да направиш такъв експеримент, ако имаш възможност, разбира се. Любопитно би било да се установи дали в киселото мляко като продукт има проблем, или просто това в магазинната мрежа не струва.
Аз кисело мляко рядко ям, обикновено с мусака, тиквички или на таратор. Не съм забелязала да ми влияе върху апетита, затова няма смисъл да пробвам лично.

Како Сийке, дойде ми цикъла по-рано. А малко преди да ми идва, изпитвам силен глад. Та се чудя дали ако не беше така, пак щях да изпитвам такъв глад от приетото кисело мляко.
Ние ядем домашно мляко. Купуваме си прясно от производители и си го квасим. Много рядко купуваме от магазина. Днес си купих биволско 6 % да го видя. Даже ще му капна йод да видя дали ще се оцвети.
Иначе като правя тиквички на фурна, сложа кисело мляко - засищам се като ям. Даже не ми трябва хляб. А преди с това ядене колко хляб вървеше  Laughing
Така че всъщност реакцията може не само да е от млякото, но и от цикъла. Винаги имам моменти да озверявам така.
Права си, че динята е с нисък ГТ, нищо че уж ГИ е висок.
Може би да пробвам с пъпеш? Или грозде? Ще помисля кое да бъде.
И круши ям чат пат, но те са с нисък ГИ. Прасковите също.
Може би наистина с пъпеш.
КЗ и инсулин наскоро ги мерих. Просто от много време съм си наумила да видя нивата след кафето с мед и плодовете. Решила съм го за себе си, а и тук много пъти са ми казвали едва ли, не че туй плодовете много захар имали и били вредни. Laughing Омръзна ми да споря и да обяснявам на всеки, че захарта в плода е една, а във вафлата, тортата е друго.
Тамън ще видя и намалянето на дозата на глюкофаж как влияе?
Но каквото и да покаже, ще ги спирам. Няма смисъл и режим и хапове.

Грета Ей, след като така упорито твърдиш нещо е хубаво да го докажеш.
Не помня Бледолилава да е писала, че е инцидентна стойност. Ти самата твърдиш, че тези стойности се променят. Дори и да е писала, че след седмица е станал 20, не е ясно дали след 2 дни пак не се е качил до 30. И когато човек прави рязка промяна в режим и движението си е нормално да има промяна в изследванията. При някои ще е голяма, при други малка.
И ИР е свързан с храненето. Може да се свързан и със стреса, а може и да се получи и от двете неща.
Ако ИР не е свързан с храненето, тази тема нямаше да съществува и всички щяхме да пием хапове. Тогава протеини, мазнини нямаше да са от значение.

# 258
Пак четем, но разбираме само каквото ни отърва.

Питат те, как реши, че е ИНЦИДЕНТНО, ама ей така точно, специално за изследването се е повишило? От къде знаеш, че не си е бил постоянно висок? Лекар ли си? Ти пак си повтаряш едно и също: ама то после било паднало. За мислещите и четящи хора обясних по-напред как е паднало. На теб няма какво да ти обяснявам. Има-няма, сигурно 10 пъти го правя вече. Пас.

Пропуснах смешката, че лекарят сигурно ми бил изписал глюкофаж за отслабване. Да, аз на ендокринолог отидох с една купчина готови изследвания точно това да го питам. Не какво ми има, ами как да отслабна...

И виж какво, аз бях 90 кг. Не 150, 120, не дори 100. Не са ме носили с кран в болницата, на крака отидох. Та едва ли ме е лекувал точно пък от затлъстяване с глюкофаж.

# 259
  • София
Никога до сега не съм си позволявала да правя точно това. Малко ме е срам дори.

Никого не карам да ми вярва. Може и да не цъкате на линка.
Критиката ми е за да се посочат и други гледни точки, но вие приемате много лично дрънкането ми, вместо да се замислите и да се огледате около вас.

# 260

Критиката ми е за да се посочат и други гледни точки, но вие приемате много лично дрънкането ми, вместо да се замислите и да се огледате около вас.

Не разбрах къде е драмата Joy та чак толкова да не цъкат хората, все едно е някакво чудо невиждано, а не нещо, което коментираме от 15 страници. Ти си знаеш. Пък ако искаш може и останалите да светнеш. Къде го видя проблема в коментара ми? Нещо различно да съм казала сега? Стойност 18, която се задържа през следващите няколко месеца, при ниска кръвна захар - колко пъти те попитах как би коментирала? Като някакъв мноооооого дълъг ИНЦИДЕНТ пак?

П.п. Права си за "дрънкането", но не беше възпитано да го казвам. Друго си е човек като си го каже сам.

# 261
  • в огледалото на живота
Ех,много 'гореща'тема,дами....
Тъкмо си мислех да попитам нещо,но ще се скатая и замълча,че току виж излезе провокация... Tired
Хайде ,по нататък...

Все така ли е при вас?!
То вярно,че в разговора се достига  до истината, но ми се струва,че излишно нагнетяване има...
Дано греша... Rolling Eyes

# 262
  • София
Не,Бледолилава, аз съм до тук.

Може би дрънкам прекалено много на хора, които не искат да го прочетат.
Смятам се за интелигентен човек, но щом никой не ме разбира, проблемът очевидно е в моя телевизор.

# 263
Съжалявам, няколко пъти се опитвам да сляза от въртележката, но постоянно се подхваща въпроса имам ли ИР или нямам. Аз, и още някакви хора, не се цитират имена. Омръзна ми и на мен много, изнервящо е вече, не знам какво да направя. Поставят ми се диагнози даже.

Периодично се спускат забрани и да не се говори за НВ ВМХ.

През останалото време основно се коментират страничните ефекти от хапчетата.

Който има нерви, да хване да изчете последните две теми, и да види дали не е така.

Не,Бледолилава, аз съм до тук.

Може би дрънкам прекалено много на хора, които не искат да го прочетат.
Смятам се за интелигентен човек, но щом никой не ме разбира, проблемът очевидно е в моя телевизор.

Готова съм да се закълна, че след максимум 15 страници отново ще подхванеш въпроса имам ли ИР или нямам. Де жа вю.

# 264

От кое те е срам.
Това е просто цитат. Тя е не е писала нещо тайно, а в темата.
И поста не доказва твърдението ти дали е инцидентно или не.
Може след два дни пак да е било по-високо. Няма как да си сигурна.
Та то и е станал висок инсулина, въпреки режима. Инсулин 18 на гладно ако кажеш, че е нормално, значи имаш голями пропуски. Че то ако е на гладно 18, смятай след ядене колко е.
Така че абсолютно нямаш никакво право да казваш кой има или не ИР.

Dev, ако имаш въпроси - питай.
Ти всъщнос с ИР ли си или не?

Бледолилава, беше споменала, че нямаш никакво желание за обременяване. И те разбирам.
Но все пак е хубаво да направиш някой ден по-обилен обяд с включени В и да се боцнеш.
Аз съм правила експеримент с торта  Laughing Инсулина беше 50, а кз 5 и нещо. Но под 6.
Обмислям и аз едно по обилно хранене и боцване. Но това след време. Чудя се дали да не омета един  хамбургер и да се боцна  Laughing

# 265
Аз не вярвам, че ИР може да се излекува – за месец или за години. Ще си я влачим доживот.
Можем само да ѝ влияем и да я държим под контрол.
Абе, като алергията е – имаш я, съобразяваш се какво ядеш и така...
Сериозно ли смяташ така?
Аз мислех, че с режим ще намаля хапчетата и с режим после ще я държа под конторл Sad

На мен не са ми правили никога обременяване. Има ли шанс да нямам ИР тогава? Чета ви как не се поставяли така диагнози и тайничко се надявам да нямам ИР. И въпреки диагнозата на ендокринолога да се окажете прави някои. А, дано!

По същество.
Царевицата на кочан не беше много от нашите храни, нали?

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 18:05 от Анонимен

# 266
Аз не вярвам, че ИР може да се излекува – за месец или за години. Ще си я влачим доживот.
Можем само да ѝ влияем и да я държим под контрол.
Абе, като алергията е – имаш я, съобразяваш се какво ядеш и така...
Сериозно ли смяташ така?
Аз мислех, че с режим ще намаля хапчетата и с режим после ще я държа под конторл Sad

На мен не са ми правили никога обременяване. Има ли шанс да нямам ИР тогава? Чета ви как не се попставяли така диагнози и тайничко се надявам да нямам ИР. И въпреки диагнозата на ендокринолога да се окажете прави някои. А, дано!

По същество.
Царевицата на кочан не беше много от нашите храни, нали?

Ами правилно мислиш. С режим ще държиш под контрол ИР. Но не смятай, че ако 5 години я държиш под контрол и почнеш ядене на торти, хляб и ориз, ще останеш слаба и нивата на кз и инсулин ще си седят ниски.
Малко са хората, които могат да ядат тези неща и да слаби. И не само да са слаби, но и да не им се вдигат стойностите на кз и инсулина. Просто организма им така е устроен.

# 267
  • София
Не за жалост. А е така вкусничка.

Аз ли не виждам добре или в промеждутък от 6 дена инсулинът от 47 е 11. Няма как да падне реално с толкова много. После се е задържал на 18 дълго време, което говори, че по- скоро около 20 е истинската стойност и тогава наистина не е коректно във всеки подобен пост да се цитира най- високата възможна стойност. Това е един моментен екстремум, а 18-те са персистирали. Вярно, че така контрастът е по- голям и чувството за постижение по- голямо, ама е малко заблуждаващо.

Това, ако става дума за една и съща година и съответно 6 дни, а не за 1година и 6 дни.

# 268
Елора, отдъхнах си ..донякъде.
Аз торти и ориз няма да започна да ям, защото и преди не съм ги яла толкова, но хляб, тестени и плодове на корем ако върна в храненето си вероятно би се върнало предишното положение.

Знаех си ,аз че не трябва да го купувам и само по мерките да се  меря, защото много зле ми влияят ниските резултати, но да съм в постоянна кетоза с почти никакви В ми е нездравословно и хапвам доста салати и малко плодове на закуска с чия, сметана и сурови ядки с канела..

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 21:02 от Анонимен

# 269
Не за жалост. А е така вкусничка.

Аз ли не виждам добре или в промеждутък от 6 дена инсулинът от 47 е 11. Няма как да падне реално с толкова много. После се е задържал на 18 дълго време, което говори, че по- скоро около 20 е истинската стойност и тогава наистина не е коректно във всеки подобен пост да се цитира най- високата възможна стойност. Това е един моментен екстремум, а 18-те са персистирали. Вярно, че така контрастът е по- голям и чувството за постижение по- голямо, ама е малко заблуждаващо.

Това, ако става дума за една и съща година и съответно 6 дни, а не за 1година и 6 дни.

Чисто и просто организма е реагирал на режима. Тя е променила драстично режима. И е вкарала движения.
Ако забелязваш после отново е скочил.
Адаптира се към новия начин на живот.

Аз съм диагностицирана с ИР. И сега се вълнувам много като спра хаповете и си остана само на режима, който ми е по-либерален, как ще са нивата на кз и инсулин след известно време.
Ще докладвам веднага, знаете, клюкарка съм  Laughing
Спирането на хаповете ще си има ефект. Ще го видим. Ама организма ми да свиква. Подготвям се психически.  Laughing

Barefoot Kontesa, преди като ядях ориз, картофи и хляб - озверявах от глад.
Сега не е така. Тоест имам подобрена инсулинова чувствителност. Но не смятам, че съм се излекувала.
И ако увелича бързите В това ще го докаже. В началото организма ми ще се справи, но ако почна всеки ден да ям тези храни, ще рухне отново.
Спокойно. Аз също от юни досега съм свалила 4 кг. И не се нервирам. Радвам се на всеки грам. Не се взирам. Колкото толкова.
Може да правиш така. На 1-во,10 и 20-то число сутрин се мериш на кантар и записваш в тефтерче килата + обиколките от шивашкия метър. Не съжалявай, че си купила кантар. Просто не трябва да се вманиачаваш. И аз като го купих - на ден по три пъти се качвах.
Това аз го правя, но 2 пъти в месеца. Записвам в тефтер килата и обиколките.
Преди бях луднала да го правя всеки ден. Стресиращо е, а от стрес ние не трябва да имаме  Laughing
Обичам да се меря сутрин. И го правя. Но не се дразня.
Понякога се случва сутрин да съм по тежка, а вечер като се прибера с кило по лека. Но вече не с впечатлявам от тези неща.
Сега се зарадвах. Все си мисля,че не отслабвам, но ето отварям тефтера и какво да видя.
Мерките от 6 май - талия 87, бедро 58, ханш 97 - не съм записала килата, ама мисля, че към 73 бяха.
От 19 август - бедро 55, талия 84, ханш 94,  - 68 кг.
Сега съм 69, но съм в цикъл. Винаги качвам като дойде и след два дни спадам. Издула съм се и съм пъпчасала  Laughing
Не отдавай значение на някакви си грамове. Аз дори не се впечатлявам и едно кило да ми показва нагоре. Просто казвам на кантара, че лъже.  Laughing

А за царевицата. Не ни е режимна храна, но не е торта и може 1 или 2 пъти в месеца човек да си хапне.
Аз я обичам варена и без сол. Тази година съм изяла само две царевици. Има нисък ГИ, но пак трябва да се внимава.

Общи условия

Активация на акаунт