Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

• 53 136
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Дева, специално към теб в курсив:
Твърдя съвсем друго:

Пълните хора имат висок инсулин. Не само пълните.
Хората с ИР напълняват. Не всички. Аз не съм.Точно това казвам и аз по-надолу
Първопричината за ИР може да е различна. Основна - хранене с много В.
Не е така. Голям стрес също може да го причини, също и лекарства. Хранене с много В ще доведе до напълняване, което ще доведе до висок инсулин, а то може да доведе до ИР, а може и не.
Не винаги висок инсулин означава ИР. Винаги.
Не е така. Висок инсулин може да доведе до ИР, но може и да не доведе. Примери много на пълни хора без проблем с инсулина.
Не винаги ИР означава напълняване. Невинаги.
Точно това, което ти казваш по-горе
ИР е резистентност на инсулина-по време на хранене се отделя по-голямо количество по-дълго време. На клетките, които не искат да усвояват глюкозата. Поради това панкреаса отделя още инсулин, за да намали КЗ.
...по време на хранене обаче. ИР е свързано с повишен инсулин при хранене, а не постоянно.

Как' Сийка, на мен ми набиват канчето и не ми харесва. На други, на които биха набивали, не им се пише изобщо.
Но думата дрънкам се ползва за да се обиди някой. Предполагам, това е целта ти?

Бледолилава, не знам защо пак ти отговарям. Постоянно повтаряш, че си била с инсулин 47, а аз постоянно ти повтарям, че тази стойност е ИНЦИДЕНТНА, защото седмица след това ти е паднал до 20. На това не ми отговаряш, а пак говориш за това 47. Нищо не внушавам, просто съм те запомнила още като беше с друг ник и започна да отслабваш.
А дали съм по-сложен случай от теб, едва ли. По-трудно ми е отслабването, защото трупането на висцеларни мазнини около кръста се случва след прием на храна, с което внимавам, а не на гладно. Та инсулин 20 или 5 на гладно е едно и също специално за пълнеенето. Е, води до изчерпване на инсулина и от там на диабет тип 2 и затова ти би трябвало да си по-сложния случай. Но тук говорим за отслабване при ИР, а не кой е по-болен.

Не може да не греша някъде, не чета статии и книги като вас, но за това съм сигурна, че ще се съгласите:

ВИСОК ИНСУЛИН НА ГЛАДНО СЕ СЧИТА ЗА ЗНАК, ЧЕ НЕЩО МОЖЕ ДА НЕ Е НАРЕД. ИЗСЛЕДВАНЕТО СЕ ПОВТАРЯ, ЗАЩОТО СТОЙНОСТТА МОЖЕ ДА Е КОМПРОМЕТИРАНА ОТ СТРЕС, АЛКОХОЛ, ХРАНА, ЛЕКАРСТВА. НЕСЛУЧАЙНО ПРИ ОКГТ СЕ ИЗИСКВА ПЪЛЕН ПОКОЙ 2 ЧАСА, ТОЛКОВА ЛЕСНО МОЖЕ ДА ИГРАЕ ИНСЛУНА И ДА ДАДЕ ГРЕШНО ПО-ВИСОКА СТОЙНОСТ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГРЕШКА В ЛАБОРАТОРИЯТА.

НЯМА ЛОЩО ЧОВЕК ДА СЕ ДИАГНОСТИЦИРА САМ, АКО ИМА ВСИЧКИ СИМПТОМИ НА НЯКОЯ БОЛЕСТ. НО СЛЕД ТОВА БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОСЕТИ ЛЕКАР ЗА ПОТВЪРЖДАВАНЕ.
МНОГО ЕНДОКРИНОЛОЗИ ИЗПИСВАТ МЕТФОРМИН ПРОСТО ЗА ОТСЛАБВАНЕ БЕЗ ИЗОБЩО ДА ПУСНАТ ОКГТ. ТОВА НЕ ПРАВИ ПАЦИЕНТИТЕ БОЛНИ ОТ ИР, А ПРОСТО ПОСЕТИЛИ НЕДОБЪР ЕНДОКРИНОЛОГ.

# 241
Ама да бе, инцидентно е, щом ти казваш. Предишната вечер пиянствах до 3 през нощта, пих си след това лекарствата и сутринта закусих една торта с боза преди изследването. Може би си го представяш точно така.

А че до следващото изследване, с по-ниските стойности, вече бях минала на режим, с абсолютна рестрикция на въглехидратите - ха-ха, това няма значение. СлучаЕност.

Ама защо наистина ми отговаряш, като веднъж не написа нещо, с което да подкрепиш тезата си. Можело това, можело онова, може и да съм от друга планета и с някаква различна анатомия. Не мислиш ли? Или пък може и да съм права?

# 242
Дрънкане или дрънчене е звукът, който се чува при начукване на канчето.
А кой за какво се чувства обиден, не е мой проблем.

Свършихте ли вече с изясняването и меренето кой е по-по-най-болен, или трябва да се обърнем към "моля другарката", за да въведе ред в детската градина? Не мисля, че подобни спорове носят полза за някого, освен за този, който има нужда да изпусне парата във форум, без значение каква е темата.
Много моля, зациклилите в лични спорове да ги пренесат на ЛС. Досадно е вече.
Тук сме да споделяме опит и съвети, да задаваме въпроси и да търсим отговори, а не да си мерим болестите.

# 243
  • София
Бледолилава, ако постоянно висок инсулин от 47 се сваля до 20 с хранителен режим за седмица, то това щеше да се знае от ендокринолозите по света. Да не почваме с конспирациите, че медицинската мафия иска да печели от 3-те лв от метформина и затова потулва истината.

Как' Сийка, ако ми набиват канчето, нормално е да дрънкам, нали?
Може би така си говориш, вместо ти да даваш съвети. Нещо като изграждане на форумен образ?

# 244
Бледолилава, ако постоянно висок инсулин от 47 се сваля до 20 с хранителен режим за седмица, то това щеше да се знае от ендокринолозите по света. Да не почваме с конспирациите, че медицинската мафия иска да печели от 3-те лв от метформина и затова потулва истината.

Защо пак ми вкарваш думи в устата? Писах нагоре, че постоянно правиш някакви такива внушения. Кога съм говорила за медицинска мафия? Много злостни коментари правиш, осъзнай се!

# 245

Как' Сийка, ако ми набиват канчето, нормално е да дрънкам, нали?
Може би така си говориш, вместо ти да даваш съвети. Нещо като изграждане на форумен образ?

Ще давам съвети, когато мога да се похваля с трайни резултати. Дотогава предпочитам да чета тези, които вече са успели. Мотивират ме най-малкото.
А кое не действа при мен и с кое нещата започнаха да помръдват, вече съм писала нееднократно.

Скрит текст:
ПП Не се опитвай да вкараш и мен в разприте си. Виждам, че се чудиш с кого да се дракаш, но мен спокойно можеш да пропуснеш. Търси си други жертви.  Peace

# 246
а аз постоянно ти повтарям, че тази стойност е ИНЦИДЕНТНА, защото седмица след това ти е паднал до 20.

А ти как и с какво право така убедително твърдиш това? Как реши че е индидентна стойност?
Не си лекар и сама казваш, че не четеш.
Преди 2 години попитах сегашното ендо, защо отслабвам бавно. Отговорът беше, че организмите са различни. Има при нея жени с всички мои проблеми. Едни отслабват с по 4 кила за месец, други по 1.
Имала е жена с по-високи стойности от моите. С нв за 6 месеца е смъкнала инсулина. Друга подобна - смъква със същия режим по-бавно.
А Бледолилава ако иска ще си прави обременяване, ако иска не.
Нямаш право да си правиш свободни съчинения кой какво има, какво е плюскал преди изследвания.

Мда, и статиите как НВ е смъртоносен режим са ей така пуснати. Случайно. Може и авторът да е вегетарианенц, много неща може.
3 лв, ама като има един тон болни от ИР и диабет като умножиш примерно 500 000 човека по 3 лева и то за 2 седмици си е бая цифра. А няма фирма, която да обича да намаля оборота.

# 247
  • тук и там
На мен нищо никой не ми е внушавал.Чета и си вадя изводи ,които не е задължително да са верни,ама....Така или иначе малко критично мислене не е излишно никому.

А за казуса със падането на инсулина-няма логика да падне трайно за 20 дни просто,не и при човек със ИР.Иначе за месец на режим,щяхте да се излекувате по същата тази  логика..Тоест ИР щеше да се лекува за месец..,а не е така,нали?Повечето се борят със месеци и години даже...

# 248
Аз не вярвам, че ИР може да се излекува – за месец или за години. Ще си я влачим доживот.
Можем само да ѝ влияем и да я държим под контрол.
Абе, като алергията е – имаш я, съобразяваш се какво ядеш и така...

# 249
Аз не вярвам, че ИР може да се излекува – за месец или за години. Ще си я влачим доживот.
Можем само да ѝ влияем и да я държим под контрол.
Абе, като алергията е – имаш я, съобразяваш се какво ядеш и така...

С това и аз съм съгласна. Цял живот трябва да внимаваме с яденето.
Няма начин 2 години да се храниш по НВ или Зоната, да отслабнеш, да вкараш кз и инсулин в норма, после да минеш на стария режим с много В и да очакваш, че няма да напълнееш.
Писах за киселото мляко с което закусих. Предизвика ми неистов глад. Закусих киселото мляко с чията в 7.30. В 9,30 вече бях зверски гладна и треперих. Дори обяда с яйцата не ми помогна особено. Прибрах се още по-гладна. Нямах сила гимнастика да направя. Ометох огромна салата със сирене и много малко хляб вита, с надежда, че като зонирам малко, ще се успокоя. Не стана. Посегнах и изядох 3 панирани пилешки пържоли. Не големи. Но такова омесване ми причини неворятна тежест. Ама глада седеше.
Аз като съм гладна - не мога да се контролирам и омитам де що видя храна, без да мисля. Затова ми трябва редовно ядене и да си държа инсулина нисък, иначе жална ми майка после.
Закуската ми я знаеш. Лъжица лимецови ядки, накиснати сурови ядки, ленено семе и малко мед. Това винаги ме държи сита и спокойно докато на работа стане време за обяд.
И въпреки, че к. мляко уж е протеин, ето какво ми причини. Случвало се е и овесени ядки повече да слагам и не ми причинява такъв зверски глад.
И знаеш ли. Писала съм и друг път, че имам плодови дни в месеца. Обикновенно един, понякога два. Съчетавам ги ако мога с пълнолуние или новолуние. Но не това е важното. Уж плодовете са захар, уж вдигали инсулин и кз. Но дори в тези дни не изпитвам такъв зверски глад, както ми го причини киселото мляко. Така ми повлия на мен.
Може да има други хора, които ги държат сити. Ама при мен не мина номера.

# 250
Как се сваля висок инсулин на гладно. Не отговарям на човекът, който пита, ама отговор не иска. Писала съм и друг път. Пиша пак за хора, на които наистина би им било интересно и полезно.

Когато е висок инсулина на гладно, дали ще е 47 или 20 - няма значение, все е висок, е ясно, че само с хранителен режим няма как да стане. Та той си е висок и без храна, какво значение има какво ще му сервираш.

Единият вариант е хапче. Тъй като бях решила, че няма да бързам да ги почвам, аз опитах друго. Знаем, че инсулинът се повишава когато клетките не искат да приемат глюкозата от кръвта. И продължава да се повишава докато не го направят, насилва ги, докато в един момент рецепторите на клетките към инсулина започнат да отказват да отговарят. Глюкозата обаче не може да продължава да стои в кръвта, защото става много зле. И се преработва в мазнини, които трупаме. Дотук написах това, което всички знаем, нали?

Какво можех да направя, а и всъщност точно това направих, за да разреша проблема. Ами първо, замислих се защо клетките отказват да приемат тази глюкоза, която им се поднася на тепсия. Най-елементарното - нямат нужда от толкова енергия може би? Както писах веднъж, сравних ги със злоядо дете. А инсулинът с бабата, която го гони и натиска да го храни с лъжичка в устата. Казах си, ами то това дете първо трябва да огладнее, че да почне да се храни само. Посветих се на тази задача - да накарам клетките да огладнеят. На пръв поглед нищо и никакъв двигателен режим въведох - бързо, ежедневно ходене и гимнастика. Но за заседналия ми до момента начин на живот, дори това беше шок и ужас за тялото Simple Smile Разходките ми бяха доста изтощителни. Едвам се навивах всеки ден да стана и да ги направя. Чувствах умора, задъхване, повишен пулс. Мускулите трябваше да започнат да се хранят, нали? И резултатите започнаха да се подобряват. Така реших, че съм на прав път и продължих. Бавно се променяха нещата. Едва към края на петия месец спадна до добро ниво инсулинът. И отслабването помогна, но ето, последните резултати показват, че спреш ли движението отново изниква някъде проблем. Днес е холестеролът, защото съм на мазнинно хранене и съм вкарала излишна мазнина в тялото. Ако бях на въглехидрати и вкарвах повече, отколкото е нужно - пак захарта, от там и инсулинът щяха да са му в повече.

Това е. Цялата философия.

Как Сийка, и аз въобще не мисля, че последните изследвания показват излекуване. Точно държа нещата под контрол, това е. Ама защо така никой не чете какво ям, защо ли не се тръшкам без това-без онова не мога. Въпреки че съм отслабнала и инсулинът е овладян, не се мятам отново на каквото ми падне. С по 10-20 грама планирам да увеличавам въглехидратите, докато не достигна този предел, отвъд който тялото ще покаже, че почват да му стават много. И там някъде трябва да си остана. До живот.

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 12:33 от Бледолилава

# 251
Грета, да не слагам километрични цитати. Как така твърдиш, че ИР е само при хранене? Това не е вярно.
Какво обяснение имаш за висок инсулин на гладно? Това какво е?

Аз съм правила 2 пъти ОГТТ, назначени от лекар. Първия само КЗ, защото още не бях се запознала с инсулина. Втория път с родилни мъки си издействах и инсулин, но нямам на 60 мин., само на гладно - 5,9 и на 120 - 78. Първия ми ОГТТ беше разчетен като предиабет, а за втория направо ми каза диабет, като изобщо не коментира инсулина, който съм искала по желание, ей така, на инат. Толкова по отношение на самодиагностицирането. Да прилагам ли амбулаторен лист и рецепта за Сиофор? Thinking
При 2 различни лекарки съм ходила, тък като първата категорично ми отказа да изследва инсулин на втория ОГТТ и ми нареди да си търся друг лекар.
Защо не го смятат за проблем инсулина??? Rolling Eyes

# 252
Ние, които нямаме медицинско образование и четем това, което ни попадне в нета сме стоплили отдавна, че ИР е предиабет и висок инсулин не е нормален.
А защо лекари, които са учили години неглижират нивата на инсулин е въпрос, който всеки може да си отговори както си иска.
Личния ми каза, че инсулина няма никакво значение за диабета и това инсулинова резистентност не е предиабет. Такова нещо нямало и ИР е измислено заболяване. Просто съм била родена дебела.
Но той има огромно количество пациенти с диабет, отделно такива, които са дебели в талия и ханш и все му висят на вратата, заради изникнали болежки - я кръвно, я холестерол, я пикочна киселина. И той на ти хапче за това, на ти за онова.
Гот му е. Има си пациенти, взима си таксата, отделно му превеждат парички от здравната каса.
Има и такива ендокринолози. Предпочитат да имат пациенти, но не и да ги лекуват както трябва.
Сегашната ми ендо за щастие си казва на всеки да пробва първо без хапчета и с режим. Дори и дебелите и с много лоши изследвания ги кара да се подлагат на режим за три месеца и после им иска изследвания на гладно. На някой ми е казала, че от режима им се пооправят стойностите и не им дава хапчета. На други, които няма особен спад им дава по-малки дози хапчета.
На мен ми писна от тия хапове. Изпивам това, което имам. Общо 50 хапа. 15 дни ще карам 2 по 500. А после 20 дни на по едно хапче на обед. Някъде към края на септември ще ги разкарам. Мисля средата на октомври да пусна изследванията. Да минат 2 седмици след последното хапче. Нали така беше. 2 седмици да се изчисти от метформина. Чакам с нетърпение резултатите и да видим без хапчето как ще са нивата. Все пак ще си бъда на моя си режим.

Също така другата събота или по другата ще ми е експеримента с плодовете и кафето.
Ще си джурна топлата вода на гладно. Ще си джурна кафето с мед, ще си похапна диня колкото искам и към 11 отивам да се боцна.

# 253
Елора, аз писах по-напред, че веднъж направих тази грешка да започна лекарства (бетаблокери), изписани от кардиолог, без да бъда информирана за причината за състоянието си. Абе класика, добър ден, сърцебиене имате, малко кръвното високо, я да видим, кардиограмата добре, на ехографа не се виждат функционални изменения, ама ето ви тук едни хапченца да си пиете, ще ви помогнат. По това време, според моите проучвания беше най-добрият кардиолог в Бургас. Доверих се, пих си ги, 10 години. Преди 3-4 години, имах шефка тогава, един ден ми вика, ти какви хапчета пиеше? Викам Беталок. А, да ти дам тук една опаковка, остана от моя мъж, че кардиоложката каза, че са много лоши и му ги смени. Въх, каква грижа за човека, представяш ли си Joy Понеже са лоши, та да ги даде на мен, да ми помогне някак. Добре че вече нямам шефове и поне тази "грижа" ми отпадна. Та заинтересувах се тогава за тази кардиоложка, още повече, че вече се говореше, че тя е най-добрата в града. Гледах нейни интервюта, четох статии. Навсякъде говори жената на първо и последно място: килограмите, килограмите, килограмите. То като си дебел и уж се имаш за здрав, нали, малко се дразниш като чуеш такова нещо. Е защо пък да са все килограмите, защо все за тях се хващат? И не отидох при нея. Ама ето на. Спрях и бетаблокерите като свалих килата. А кажи ми сега, на 35-годишна, млада жена, първият кардиолог не можеше ли да каже като го питах от какво ми е? Ами госпожо, някое килце да свалите. Ами веднага - хапчета!

Така че разбирам и тези, дето пишат в темата: ама как така няма да слушате лекарите?! От опит момичета, от опит. И аз съм ги слушала, ама вече мисля и с главата си. Търся второ, трето мнение. Колко случаи още мога да раказвам, само покрай майка ми два пъти такива нелепи гафове правиха... не ни е по темата. Мога и да похваля много лекари, пак покрай нея. Има си при тях и добри, и лоши специалисти. Но то в коя професия не е така?

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 13:48 от Бледолилава

# 254

Също така другата събота или по другата ще ми е експеримента с плодовете и кафето.
Ще си джурна топлата вода на гладно. Ще си джурна кафето с мед, ще си похапна диня колкото искам и към 11 отивам да се боцна.

Динята защо? Искаш да видиш как ти се отразява конкретно динята или просто така?
Подозирам, че няма ти да се отрази особено. Динята е с нисък ГТ.
Поне на мен не ми влияе негативно.

За киселото мляко също искам да те питам – какво мляко ядеш, че има такъв ефект върху теб? Пробвала ли си с домашно пълномаслено? Овче? Биволско? Козе? Ако не си, склонна ли си да направиш такъв експеримент, ако имаш възможност, разбира се. Любопитно би било да се установи дали в киселото мляко като продукт има проблем, или просто това в магазинната мрежа не струва.
Аз кисело мляко рядко ям, обикновено с мусака, тиквички или на таратор. Не съм забелязала да ми влияе върху апетита, затова няма смисъл да пробвам лично.

Общи условия

Активация на акаунт