Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

• 53 124
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
ИР е обратима, ако се промени храненето. Излекуване няма. Има връщане в изходна позиция, ако се почне старата песен на нов глас.

# 286
как Сийке, имах предвид, че няма да се излекуваме никога. Аз някакси си мисля, че не е чак доживотна приъда и може да се излекуваме и да не стига до диабет.
Е, ако се държи под контрол инсулинът, защо да се стига до диабет? Инсулиновата чувствителност със сигурност се подобрява от физическа активност и като няма постоянно по много инсулин в кръвта, ама чак да изчезне проблемът напълно... нещо не ми се вярва.
На едни не им понася добре алкохол и не пият, на други глутен и не го ядат, на трети нещо друго... при нас са многото въглехидрати дето правят проблем, значи караме без тях и си живеем пълноценно, след като се овладее състоянието. Кой само с режим на хранене, кой с режим и лекарства, там вече на всеки случаят е различен.

# 287
  • Sofia
Елора, и аз за това му се радвам на НВВМХ. От два месеца почти не ми се е случило да огладнея като преди. Вярно, че и метформина ми подтиска донякъде апетита, но не е само от него. Истината, за съжаление е, че не ми е вкусно на този режим. Никога не съм обичала месо, бях тръгнала към веганство даже, когато ми откриха диабета. Обожавам хляб и ориз. Но 2 месеца вече съм още жива и без тях. Ще ми трябва известно време да си превъзпитам вкуса. Чувството, че правиш нещо добро за себе си е толкова удовлетворяващо, че компенсира пропуснатото удоволствие от храната. И аз много се дразня някой като каже "не мога". И то без да е опитал. Снощи бяхме на РД на свеки. Като разбра, че едното дете няма да пие сок и няма да яде торта (и той е на същия режим) изпадна в потрес. Ама как така, ама то е дете, ама е момче и нещо ще му стане..... не спря цяла вечер да му бута тортата под носа "само малко да си хапнел". Издивях! Обаче детето бетон - не хапна нищо и не се оплаква. Толкова му се е променило отношението към храната само за 2 седмици, че днес баща му яде шоколад до него, той изобщо не забеляза. А е много лаком и преди само се чудеше какво да изяде. Така че дето казваше баба "дупе знае 2 и 200". Всичко е въпрос на мотивация.

# 288
Написаното от Савина ми припомни нещо, което бях питала и преди, но не получих май отговор.

Колкото повече четете и виждате вредата от глутена, модифицираната пшеница и от бързите В как процедирате с децата си? Аз винаги съм я ограничавала от торти, бял хляб, сокове, сладки неща и прочие нездравословни храни от както съм я захранила с домашни пюрета, Издивявам от ужас, че може би съм я хранила неволно с вредни 'пълнозърнести продукти' и с доста плодове, и прочие? Как процедирате  с децата си?

# 289
  • Sofia
Аз винаги съм се опитвала да ограничавам боклуците и пакетчетата, но не винаги ми се е получавало. Но пък с чиста съвест ги хранех с домашна храна с картофи и ориз. Винаги съм им приготвяла кутии за училище, за да не ядат гадости.
Едното дете е пълничко от 2 години. Не е много дебел, но има какво да се желае. Няколко пъти съм го подлагала на диети, които той не издържа и на 3ия ден проваля. Докато не открих ВМНВХ.  Сега не му ограничавам количествата на режимната храна, но апетитът му спадна драстично и не яде много. Свалил е 5 кг за 2 седмици. Което за неговото тегло е много. И не мрънка.
Другият е слаб, но и там значително намалихме картофите и ориза и почти спряхме боклуците. За сладолед не са се сещали от седмица, което преди не се беше случвало.
Само трябва да измисля мъжът ми как да го приобщя и да спра да готвя за всеки различно. Там бирата и хлябът ще са зорът, но постепенно ще стане, според мен.

# 290
Какво ви е менюто за днес?
Тъкмо преди час вкарвах в кронометъра днешната храна. Много зле работата Grinning

З: замотах се и я пропуснах. 2 кафета
О: Супа от варени броколи с 50 гр натрошено сирене и 10 гр масло
В: 200 гр пъстърва, салата айсберг, спанак, рукола, лимон, зехтин

И като погледнах, 730 ккал, 20 гр въглехидрати. Малко е, не е хубаво, ама толкова за днес. Не съм отпаднала или уморена, даже сега се връщам от разходка, удължих я, че още малко ми се ходеше.

Абсолютно никакви илюзии нямам, че ще се излекувам веднъж и завинаги. Не знам за млад човек дали никакъв шанс няма, но аз съм на 45. От тук насетне метаболизмът все повече ще се забавя. Няма как да стане по-добре.

savina_33, като ме върнаха в онзи коментар от март месец и си припомних каква паника бях в началото с ВМ НВХ.  Grinning Край, умирам, ще се разболея с тия мазнини и месо. Ами така си беше, аз казах, почнах го с големи съмнения. И доста време бях така, докато не ми просветна пред очите.

Barefoot Kontesa, единственото хубаво за мен от цялата работа беше, че поне успях да хвана сина ми навреме и да му превъзпитам вкуса и нагласата към храната. Въобще не беше трудно, той се интересува от спорт и здравословно хранене и бързо схвана нещата. Лута се още от време на време, нещо за веганство по едно време ми говореше, ама се убеди, че няма как да стане. Дъщеря ми обаче я изтървах и много ме е яд, че иначе уж е спортистка, а не ще да вдява. Те са две категории в техния спорт, тя е в горната, при по-тежките и поне относно спорта разбирам защо не я притеснява, че е пълна. Ама и със здравето не е добре. Та така с децата, къде се справям, къде не. Яд ме е, разбира се, че съм ги хранила толкова години с боклуци (не говоря за джънкове, а за всякакви рафинирани храни и мазнини - брашно, нишесте, захар, олио - това трябва да изчезне от всяка кухня, ако ме питаш). Да бях се разболяла по-рано...

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 21:47 от Бледолилава

# 291
Благодаря, Савина. Децата ни са връстници с месеци разлика Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 авг 2018, 18:21 от Анонимен

# 292
  • София
Аз пък не се впечатлявам от мерки сякаш. Като цяло, и аз малко като Контесата съм goal achiever и търся краен резултат. Да сваля и задържа инсулина в здравословни нива. Обиколките ще си ги видя, като си облека роклята, която от 8-ми клас до 24 годишна си ми ставаше. Тя ми е вторият лакмус. В момента, в който я облека и видя 3-4 месеца подред инсулин около 5-6, значи съм на старото си положение. И вече ще поддържам. Ще съм свикнала, че съм махнала някои храни и така. Това през 5-10 дена на кантара съм го играла и не е за мен. Laughing

Моето меню днес е 2х (скумрия със салата и лъжица сметана). Не закусвах, не съм гладна днес изобщо.

# 293
  • Милано
Аз не вярвам, че ИР може да се излекува – за месец или за години. Ще си я влачим доживот.
Можем само да ѝ влияем и да я държим под контрол.
Абе, като алергията е – имаш я, съобразяваш се какво ядеш и така...

С това и аз съм съгласна. Цял живот трябва да внимаваме с яденето.
Няма начин 2 години да се храниш по НВ или Зоната, да отслабнеш, да вкараш кз и инсулин в норма, после да минеш на стария режим с много В и да очакваш, че няма да напълнееш.
Писах за киселото мляко с което закусих. Предизвика ми неистов глад. Закусих киселото мляко с чията в 7.30. В 9,30 вече бях зверски гладна и треперих. Дори обяда с яйцата не ми помогна особено. Прибрах се още по-гладна. Нямах сила гимнастика да направя. Ометох огромна салата със сирене и много малко хляб вита, с надежда, че като зонирам малко, ще се успокоя. Не стана. Посегнах и изядох 3 панирани пилешки пържоли. Не големи. Но такова омесване ми причини неворятна тежест. Ама глада седеше.
Аз като съм гладна - не мога да се контролирам и омитам де що видя храна, без да мисля. Затова ми трябва редовно ядене и да си държа инсулина нисък, иначе жална ми майка после.
Закуската ми я знаеш. Лъжица лимецови ядки, накиснати сурови ядки, ленено семе и малко мед. Това винаги ме държи сита и спокойно докато на работа стане време за обяд.
И въпреки, че к. мляко уж е протеин, ето какво ми причини. Случвало се е и овесени ядки повече да слагам и не ми причинява такъв зверски глад.
И знаеш ли. Писала съм и друг път, че имам плодови дни в месеца. Обикновенно един, понякога два. Съчетавам ги ако мога с пълнолуние или новолуние. Но не това е важното. Уж плодовете са захар, уж вдигали инсулин и кз. Но дори в тези дни не изпитвам такъв зверски глад, както ми го причини киселото мляко. Така ми повлия на мен.
Може да има други хора, които ги държат сити. Ама при мен не мина номера.

Проблема при мен е,че не изпитвам глад...днес ядох само вечеря.Откакто следя въглехидратите килограмите са минус 5(за 4 седмици).Обременяване не съм правила,припомням резултатите ми-КЗ 83(70-110),инсулин 7.30(0-27)

# 294
  • Plovdiv, Bulgaria
Измъчва ме един въпрос и се надявам някой да се включи - при съмнение за възможна много ранна бременност, какво се прави с лекарствата?

# 295
  • Sofia
К.Лера, недей да гладуваш толкова дълго. Организмът много бързо превключва на икономичен режим и забавя страшно много обмяната. С всички последствия от това.

Кристияна, най-добре се консултирай с гинеколог.

Моето меню днес:
з - 2 парчета свински гърди, 1 варено яйце, мазно кафе със сметана.
о - краставица, домат, 2 парчета руло стефани
сз - 1/2 праскова
в - шопска салата без сирене, пържола

# 296
Аз не вярвам, че ИР може да се излекува – за месец или за години. Ще си я влачим доживот.
Можем само да ѝ влияем и да я държим под контрол.
Абе, като алергията е – имаш я, съобразяваш се какво ядеш и така...

С това и аз съм съгласна. Цял живот трябва да внимаваме с яденето.
Няма начин 2 години да се храниш по НВ или Зоната, да отслабнеш, да вкараш кз и инсулин в норма, после да минеш на стария режим с много В и да очакваш, че няма да напълнееш.
Писах за киселото мляко с което закусих. Предизвика ми неистов глад. Закусих киселото мляко с чията в 7.30. В 9,30 вече бях зверски гладна и треперих. Дори обяда с яйцата не ми помогна особено. Прибрах се още по-гладна. Нямах сила гимнастика да направя. Ометох огромна салата със сирене и много малко хляб вита, с надежда, че като зонирам малко, ще се успокоя. Не стана. Посегнах и изядох 3 панирани пилешки пържоли. Не големи. Но такова омесване ми причини неворятна тежест. Ама глада седеше.
Аз като съм гладна - не мога да се контролирам и омитам де що видя храна, без да мисля. Затова ми трябва редовно ядене и да си държа инсулина нисък, иначе жална ми майка после.
Закуската ми я знаеш. Лъжица лимецови ядки, накиснати сурови ядки, ленено семе и малко мед. Това винаги ме държи сита и спокойно докато на работа стане време за обяд.
И въпреки, че к. мляко уж е протеин, ето какво ми причини. Случвало се е и овесени ядки повече да слагам и не ми причинява такъв зверски глад.
И знаеш ли. Писала съм и друг път, че имам плодови дни в месеца. Обикновенно един, понякога два. Съчетавам ги ако мога с пълнолуние или новолуние. Но не това е важното. Уж плодовете са захар, уж вдигали инсулин и кз. Но дори в тези дни не изпитвам такъв зверски глад, както ми го причини киселото мляко. Така ми повлия на мен.
Може да има други хора, които ги държат сити. Ама при мен не мина номера.

Проблема при мен е,че не изпитвам глад...днес ядох само вечеря.Откакто следя въглехидратите килограмите са минус 5(за 4 седмици).Обременяване не съм правила,припомням резултатите ми-КЗ 83(70-110),инсулин 7.30(0-27)

Ами всеки си има своите потребности. Аз ако не ям цял ден, после може и хладилника да изпразня.
А резултатите ти не говорят за ИР. Тоест е нормално при лека рестрикция да свалиш за месец толкова килограми. Но ние сме с ИР. И неяденето за нас не е нещо хубаво и не води до нищо добро.
При мен като бях на 20 за няколко месеца имах период на неядене по цял ден и само вечеря. Отслабнах малко и после кг почнаха да вървят нагоре. Без значение какво ям. Увеличи се и глада за сладко, хляб, ориз и картофи. Имах преди това и две постения по 40 дни. Нали се сещате хората като постят какво ядат?  Laughing
Но ако режима ти върши работа - ок.
Все пак темата е за хора с ИР. А ти не си с такава диагноза. За да се потвърди или отрече ИР при теб е нужно обременяване. Онази глупост с кз и инсулин на гладно и смятане на НОМА е несериозно и неведнъж сме го обяснявали.

christiana_, няма си никаква идея при бременност какво се прави с лекарствата. Трябва някой друг да каже, но най-добре да си питаш лекаря.

savina_33, тя не гладува. Казва, че не е гладна.
И аз така бях като не ядях по цял ден, само вечерях и отслабвах. После се сгомнясаха нещата още повече.

# 297
  • Sofia
Точно това имам предвид. 24 часа неядене (дори да не си гладен) е много. Обмяната се забавя и "нещата се сговнясват" - започваш да качваш от въздуха. Трябва да се яде през 4-6ч най-много, ако трябва насила. Може да е 1 яйце или един домат, или мазно кафе, не е нужно да е тава пържоли, важното е да излъжеш метаболизма и да го задвижиш.

# 298
  • Plovdiv, Bulgaria
Съмнявам се, че изобщо има нещо, но пък и не е като да не се притеснявам от този факт, и то точно заради лекарствата. Шансовете да е станало нещо са минимални, но все пак.. Имам още седмица до цикъл и не знам изобщо би ли отчело нещо. Просто имам една тъпа болка в яйчниците от време на време, ама може пък и щото ще ми идва.. Оф, момента изобщо не е подходящ, и се надявам проблема да е само в главата ми. Ще потърся информация по темата, и евентуално понеделник ще видя какво може да ми кажат.

# 299
  • Милано
Никога до сега не съм си позволявала да правя точно това. Малко ме е срам дори.

Никого не карам да ми вярва. Може и да не цъкате на линка.
Критиката ми е за да се посочат и други гледни точки, но вие приемате много лично дрънкането ми, вместо да се замислите и да се огледате около вас.

Не разбрах къде е драмата Joy та чак толкова да не цъкат хората, все едно е някакво чудо невиждано, а не нещо, което коментираме от 15 страници. Ти си знаеш. Пък ако искаш може и останалите да светнеш. Къде го видя проблема в коментара ми? Нещо различно да съм казала сега? Стойност 18, която се задържа през следващите няколко месеца, при ниска кръвна захар - колко пъти те попитах как би коментирала? Като някакъв мноооооого дълъг ИНЦИДЕНТ пак?

П.п. Права си за "дрънкането", но не беше възпитано да го казвам. Друго си е човек като си го каже сам.
Цигарата Преди изследването е проблем...Моите изследвания ми ги прави свекървата(лекар пенсионер е) и ги носи на колежките.Обикновено аз ходя рано сутрин у тях,но за инсулина ми каза,че е силно чувствителен и след  движение ще е нужен час покой,преди да ми вземе кръв и затова тя ще дойде у нас...Цигара преди изследване никога не пуша ...може да компрометира резултата..

Общи условия

Активация на акаунт