Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 621
  • 774
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Благодаря на всички за съветите и споделения опит. От Спиди уж им пратиха инструкция да я доставят наново. Днес обаче в сайта на dpd, а същото и в трекинга на Спиди обърнахме внимание, че пратката не е стъпвала в Манхайм, а са я доставяли във Уормс... За съжаление вече беше късно да звъня на Спиди и да питам как точно dpd доставят 2 пъти на несъществуващ адрес! И съм сигурна, че там са объркали нещата, защото тук си ми издадоха бележка с правилния адрес, код и т. н

# 421
  • Бургас
Обещах да пиша след курса в Германия по ТМС. Доволна съм от ентусиазма на кандидат доктора, с който се върна. Успокоен и мотивиран. Вече разбира всеки модул. Доста хитри и трикове са им обяснявал. Питайте, ако нещо се интересувате, за да не досаждам в темата.

# 422
  • София
Браво, Bar B Q, като наблюдавам моята девойка, у мен се затвърждава мнението, че 11, а не 12 клас е доброто време за подготовка/явяване. Иначе  сега се лашка между ДЗИ-тата, шофоьорския, от време на време ТМС упражнения, проектите за училище (изненадващо за мен предвид опита ми покрай каката все още редовно си ходят и имат за учене), доброволстването на две места и сие - много дини под една мишница, дано й се получат нещата.

# 423
Bar B Q, какви материали (учебници, книги) използва синът Ви за подготовка?

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 21:17 от Tedy Go

# 424
# 425
Благодаря много!

# 426
  • Бургас
Виждам, че сте от Бургас, кога смятате да се явявате тази година ли или догодина?

# 427
Дъщеря ми е все още в девети клас, но проучвам от сега подробностите около кандидатстването. Изглежда, че явяването на TMS е удачно да бъде в 11 клас. За нея това е 2021 год. Притеснява ме терминологията в тестовете и затова исках да знам има ли друга литература, която може да бъде в помощ. Някъде четох, че за изпита в австрийските университети децата са се подготвяли и с немски учебници по биология, химия и физика. Вярно, че там тестът е малко по-различен, но все пак исках да знам дали има необходимост от такава подготовка.

# 428
  • София
Грант, ако четеш, имам едно питане.Ако не е нахално, ще помоля за разяснение.Разглеждала девойката ми Улм като вариант също и ми зададе много смислен въпрос. Според описанието в хохшулстарт, колкото и невероятно да звучи, ТМС, който не е много висок като резултат, но все пак другаде би носил позитиви, води де факто до влошаване на шансовете за конкретно този университет.Така излиза, че е безмислено упоменаването му в листата с шестте по AdH.Не е като примерно в Аахен (и на други места също), където стои думичката sofern, тоест ТМС се взима предвид само ако като оценковият еквивалент от него надвишава дипломата, не паралелно.Дано стана ясно какво питам. Simple Smile

# 429
https://www.uni-ulm.de/fileadmin/website_uni_ulm/zuv/zuv.dezIII. … n_zahnmedizin.pdf

Според регламента на Уни Улм в АдХ местата се делят на две групи (50/50). В първата група се прави ранглиста главно спрямо оценката от дипломата. Тази оценка може да бъде подобрена до 0.3, ако кандидатът има някакво професионално образование. Например някой с 1.4 от дипломата има завършено образование за мед. сестра и получава бонус от 0.3 - -> общата оценка, с която ще се бори за място е 1.1.

Втората група също трябва да бъде подредена по ранг, тук роля играе общата оценка от диплома (51%) +ТМС (49%). Тук дъщеря ти правилно е открила тънкия момент, за който аз също съм се чудела, но нямам обяснение, понеже не ми се налагаше да кандидатствам в унита с подобни условия. Интересно е следното изречение на стр. 5 от файла, който ти прикачих: Dabei wird die Rangliste nach Abs. 2 vor der Rangliste nach Abs. 3 berücksichtigt.In der Rangliste nach Abs. 2 findet kein Nachrückverfahren statt. Казва се, че първата ранглиста (диплома+проф.образование) се взима първа под внимание, преди втората ранглиста (диплома+ТМС). Зажалост, ми остава неясно какво имат предвид с това и във вашия случай в коя ранглиста бихте попаднали. Защото университетът ще получи резултатът от ТМС автоматично с документите през Hochschulstart. Най-добре би било да запитате университета по имейл.

10 минути по-късно ровене из Google Simple Smile
https://www.medi-learn.de/foren/showthread.php?93950-AdH-Ulm-TMS-Quote
https://www.medi-learn.de/foren/showthread.php?78839-AdH-Ulm/page32

От коментарите на немците разбирам, че наистина, който кандидатства с ТМС към АдХ на Улм, автоматично се причислява към втората квота, в която се оказва, че тук се брои всякакъв резултат, т.е ТМС може и да навреди (няма да споменавам, че това противоречи на обещанието в страницата на ТМС, че лошият резултат не вреди Simple Smile Simple Smile ).

Следователно хвърлих 1 поглед върху минималните балове от миналия зимен семестър за Улм (2018/19). За първата ранглиста (диплома+проф. образование) минималният бал е бил 1,1. Тоест, ако по някаква случайност се падне в тази квота, ще има място общо взето на 99%. Минималният бал за втора квота е 1,445, логично, защото тук кандидатите с ТМС дори и с резултати от 1.2-1.3 имат "разваляне" на дипломата. Така че, като ви мине изпита и излезнат резултатите, ще трябва да сметнете дали ще бъде над тази граница.

# 430
  • София
Благодаря мноооого!Значи съвсем правилно сме се ориентирали, че в един момент  в Улм специално ТМС може  да навреди, нищо че се твърди обратното на официалната им страница.Слава богу, тя си има фаворити като места и Улм не е сред тях, но все пак разглежда и варианти за по-долните желания. Излиза, че някой, заинтересован от прием баш там, трябва да внимава много. Има ли просто приличен  ТМС,  не трябва да го праща, а да се състезава само по диплома...Което пък отрязва използването на бонус другаде.

# 431
Излиза, че някой, заинтересован от прием баш там, трябва да внимава много. Има ли просто приличен  ТМС,  не трябва да го праща, а да се състезава само по диплома...Което пък отрязва използването на бонус другаде.

И да, и не. Позовавайки се на минималния бал от миналата година за Улм (1,445), кандидат Х с диплома от училище 1,0 е можел да си позволи минимална оценка на ТМС около 1,8 - 1,9, което въз основа на лични наблюдения през годините се равнява на процентен резултат от около 60-67%. На практика се оказва, че Улм имат много подобни, ако не и същите изисквания като Хайделберг - искаш да влезеш през АдХ, тогава трябва да покажеш добра диплома и ТМС > 60%. Имаш по-лош резултат, нямаш никакъв шанс за прием. Само където Хайделберг са го направили елегантно и вместо да броят в оценки, техният бал е точков. По мое време, да имаш 59+ бал звучеше бомбастично, но това  реално  беше диплома 1,0 + ТМС от около 1,3.

Другата съществена разлика е, че Улм не са "топ" университет сред желанията и ако приложат това условие за 100% от местата в АдХ, е твърде възможно да не могат да си запълнят квотата, затова са намерили междинно положение. 50% отиват например на хора без ТМС с отлични дипломи или на такива със средно добри дипломи и професионално образование. Изискването за ТМС при останалите 50% също е логично, защото са университет, който не ограничава избора на кандидата с място в листата, а имат единственото условие като цяло оценката да ти е над 2,5. Така знаят, че много хора ще използват Унито като резервен план в случай на неприем в желаното място и все пак са се опитали да запазят висок стандарт, като изискват добри кандидати въпреки всичко.

# 432
Приемният изпит HamNAT за медицина в Берлин, Хамбург и Магдебург отпада от летния семестър 2020.

Как ще се регламентира приемът, все още не е пределно ясно. Берлин вече са пуснали информация, че ще изискват ТМС - в квотата АдХ оценката от дипломата ще има тежест 40%, ТМС резултатът също 40%, останалтие 20% се определят от FSJ/проф. обучение.

Източници:
https://www.charite.de/fileadmin/user_upload/portal/studium/bewe … uswahlsatzung.pdf
https://www.charite.de/studium_lehre/bewerbung_zulassung/humanme … mersemester_2020/
https://www.uke.de/studium-lehre/studienentscheidung/auswahlverfahren/index.html

# 433
  • София
Нещо странно в тази връзка. ТМС веднага са реагирали и са ъпдейтнали страницата си, включвайки Шарите сред унитата с ТМС от летен семестър 2020.В същото втеме на страницата им, в частта с факултетите, в които се приемат резултати от ТМС, за Ерланген/Байройт си стои още инфото за планирана, но неодобрена специалност Медицина и там.А всъщност още на 6 февруари министерството на Бавария е дало зелена светлина на проекта, при това още от зимен семестър 2019.Първите две години ще учат студентите редом с колегите си в Ерланген, а после вече в Байройт.Вижда ми се позитивно откриването на тези доп.места в Байройт, а също и в Аугсбург, дано и други провинции освен  Бавария реагират аналогично.Иначе от ТМС вероятно изчакват официалния списък на хохшулстарт  с унита за предстоящата кампания и тогава ще ъпдейтнат и своята страница.

Последна редакция: сб, 16 мар 2019, 07:29 от пенсионирана русалка

# 434
  • дядовата ръкавичка
Привет!
Записвам се в темата, пък ще видим докъде ще я добутаме. Младежът си е харесал Уни в Австрия, в който приемът е с тест и интервю плюс изпит по мат и физика  ooooh!, та работата е много несигурна.

Междувременно искат превод на акт за раждане и "proof of citizenship". Някъде в темите по-назад пишеше, че превод на акта за раждане може да се вземе от общината? Или трябва да се дава на агенция за превод? Също се чудех и за този "proof of citizenship" - при положение, че в акта за раждане е вписано гражданство, какъв, аджеба, е този документ  Thinking и кой го издава.

Общи условия

Активация на акаунт