Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какъв е максималният безопасен период за прием на антидепресанти без риск от увреждане на организма?
Могат ли антидепресантите да доведат до зависимост или пристрастяване?
Какви са алтернативите на антидепресантите?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какъв е максималният безопасен период за прием на антидепресанти без риск от увреждане на организма?
Приемът на антидепресанти не трябва да се оценява с точен времеви период, тъй като зависи от различни фактори. Обикновено лекарите препоръчват да ги приемате поне няколко месеца, след което постепенно да намалите дозата. Няма универсален срок поради индивидуалното състояние на пациента, специфичните симптоми и вида на лекарството. Препоръчително е да се консултирате с психиатър за персонализирана оценка.
-
Могат ли антидепресантите да доведат до зависимост или пристрастяване?
Антидепресантите не водят до физическа зависимост, както например наркотиците, но могат да предизвикат нуждата от корекция на дозата след дълъг прием, тъй като тялото може да свикне с тях. Понякога, след продължителна употреба, при спиране на лекарството, пациентите могат да изпитат симптоми на отнемане или влошаване на психичното състояние поради което всяко спиране на лекарствата трябва да се извършва под ръководството на лекар.
-
Какви са алтернативите на антидепресантите?
-
Какво е значението на хормоните и витамините за психичното здраве?
-
Безопасно ли е да приемате антидепресанти по време на бременност?
Аз в редките моменти, когато съм се опитвала да ги спирам (рекордът ми е 18ч
) направо откачам - боли ме глава, става ми лошо, изнервям се и само за това мисля. Само веднъж не пуших 25 дни и нищо по-хубаво не ми стана. Нито на дишането, нито на настроението. Не усетих промяна.
. Ти просто не си решила не си го направила
.