Лудостта преди цикъл

• 13 444
  • 69
  •   1
Отговори
# 60
  • Велико Търново
Не съм си изследвала хормоните досега и никог не съм пила каквито и да е медикаменти за тях, но вече планувам следващат седмица да отида до лабораторията да питам и да ми кажат кога за кое да отида.
Благодаря ви момичета!!!

# 61
След половин час ставам на 21 и от както се помня имат много обилен и болезнен цикъл. През целия период съм в три настроения - реване от болка, ядосана на всеки, който ми проговори и искам някой да ме гушка, че много ме боли. Реално погледнато три дни не мога да стана от леглото. Искам или не - такъв ми е организма. Преживявам с 3 хапчета на ден, докато не 4-тия ден вече не ме боли толкова много. Последните два дни са също болезнени, но с изключение на това, че вече поне мога да се разхождам и да върва някаква работа, докато в началото съм слон и съм бетонирана за леглото. Майка ми също е имала такива проблеми като млада и може би го имам от нея. Винаги имам от работещите болкоуспокояващи - Спазмалгон, Убофрен, Миг 400. Даже ги смесвам по два различни вида, защото болката е ужасна.

# 62
Около седмица преди цикъл, съм нещо ужасно. Или не спирам да говоря и филосфствам на воля или съм в другата крайност. Депресирам се по-време на  цикъл в повечето случаи, всичко ми е мрачно и... оооо болката по-време на цикъл, пуффф, имам ужасна болка, не мога нищоо да правя , докато не изпия един аулин(хапче), щото прахчето(макар, че уж по-бързо и уж по-силно), на мен не ми влияе. Ама и на скоро стана въпрос, че всъшност е възможно едно хапче или там някакво лекарство да ти помогне, ако психически си настроен така.

# 63
  • София
И при мен положението с ПМС е тежко.
Раздразнителна съм, настроението ми преминава бързо от едно в друго, подувам се, всичко ми е криво, лесно се сдухвам.. А след това 2-3 дни болки по време на цикъла, като в първите 2 дни ми е невъзможно да изляза от дома ( а някой път да стана от леглото и да се изправя) без обезболяващи.
Опитвам се да се контролирам, но не всеки път се получава.
И аз съм точно така.От едно известно време обаче започвам да усещам и болки доста преди цикъла(около 10 дни),които почти не спират до идването му...Не са толкова силни,като тези,след идването на цикъла,но са много неприятни.Това едва ли е нормално..Не стига,че много ме боли като ми дойде,а и сега 10 дни още физически да не съм добре не мога да го приема.Сигурно си има причина и мисля да отида на лекар.
Случвало ли ви се е?

# 64
Да. Оказа се аденомиоза. Отиди на лекар да види с ехограф какво става с матката. Не е нормално да боли толкова, макар че си мислех, че е нормално.

# 65
  • София
Да. Оказа се аденомиоза. Отиди на лекар да види с ехограф какво става с матката. Не е нормално да боли толкова, макар че си мислех, че е нормално.
Да,най-добре да отида на лекар.Усещането е за тъпа болка,дразнеща болка,тежест.И преди съм я имала,но само 2-3 дни преди цикъл,а сега 10-11 дни преди цикъл.На 35г съм,нераждала.

# 66
Проверете си хормоните. Преди много години имах тежък ПМС и се оказа Хашимото. Пия Л-тироксин и не съм имала ПМС сигурно от 20-тина години. Даже започнах да се чудя дали вече не трябва да ми се появява, че не съм много далеч от критическата, но явно имам някоя и друга година още.
Изкопах малко стара тема. Simple Smile
Може ли повече информация, как приемате Л-тироксина? Дозировка? Правите ли пауза?

# 67
  • София
Л-тироксин е хормон. Приема се само по лекарско предписание от ендокринолог и дозите реглярно се коригират след редовни изследвания. Абсолютно индивидуални са. Почнеш ли прием, той може да е доживот. Зависи от това колко сериозно е увредена жлезата и колко бързо привикне на хормонозаместващото лекарство.

# 68
И аз да изпозлвам темата,  че ми изскочи повдигната. Имам конкретен въпрос, но ще опиша като цяло състоянието ми, може да е от значение.

Откак се помня едни и същи неприятни цикъл + ПМС. 7 дни, първите 2 два обилни, прималяваше ми ако стоя повече права. Тежест, напрежение, стягане и придърпване в кръста и корема да, но без болки. ПМС преди това също, психически и физически "луда". Глад, болезнени гърди, нерви, разклащах се от най-малкото. Като цяло съм емоционална, тогава в пъти повече.

Последните 1-2г имах силен стрес, минах през бърнаут, физически доста ми се отрази.  ПО едно време след като махнах стресовия фактор -рязка промяна, ПМС изчезна, цикълът отслаби и се промени, нищо общо. Не знам какво се разбута, винаги съм усещала връзка цикъл-нервност при мен, но мислех че си е даденост и ще е така до последно. Няколко месеца бях без оплаквания.
ПОследните  ми 2 цикъла пак промяна към зле, зацапване в началото и края, иначе 1-2 обилни дни в които даже по-зле се чувствах отпреди. ПМС никакъв.

Най-новото е в момента, 6-7 дни преди следващ цикъл - за първи път типичната болезненост е само в едната мигърда, другата нищо й няма. Без други оплаквания.  Та въпросът - това обичайно ли е, случвало ли се е на някого, дали е ПМС?

Изобщо тези промени са ми Х, имала съм и преди периоди с тревожност и стрес, редувани с по-спокойни, но никога такива аномалии. Може ли по-сериозни емоционални колебания, външни фактори така да разбутат  нещата? Или може да е друго. Знам, че трябва АГ, ще планирам преглед скоро. Търся евентуални мнения от опит с нещо подобно на моето.

П.П. Имам скоро открита анемия /нормално за моя цикъл/, пих около 2 месеца желязо и фолат по схема тази пролет, но не успях да проследя с изследвания.
П.П.П. НА 36г съм, не съм раждала.

Последна редакция: пн, 24 юни 2024, 21:12 от Miss_Kaprisse

# 69
Л-тироксин е хормон. Приема се само по лекарско предписание от ендокринолог и дозите реглярно се коригират след редовни изследвания. Абсолютно индивидуални са. Почнеш ли прием, той може да е доживот. Зависи от това колко сериозно е увредена жлезата и колко бързо привикне на хормонозаместващото лекарство.
Аз говоря за л-тирозин, което е аминокиселина и се продава свободно като хранителна добавка. Дават го за третиране на депресия. Явно не съм прочела добре. Все пак, ще се поинтересувам повече преди да правя прием.

Общи условия

Активация на акаунт