Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 487
  • 779
  •   1
Отговори
# 345
Госпожа Лаленце е права в случая, не  е важно кой как си тълкува самоуправството, а законовите уредби в този случай. Хлъзгава е тази материя и тези дела са наказателни.
Разбирам неприятния случай който се цитира, обаче пак се получи някакво залитане, което е извън добронамерените отношения наемател- наемодател.

Хадзапи плюй си в пазвата, че сте попаднали на хора, които не са протестирали да ги извадите по този начин - това при взет наем, депозит и прочие, без основание и това звънене по нощите ми е много анти.
Ако бяха реагирали, може да не се отървеш от проблеми и да прекараш бая време по полиции само в най-добрия случай.

Значи бързаш да вземеш парите да не се минеш някой ден без наем и после все постфактум ти се случват разни неща - нещо не ми е ок тази работа.

# 346
Аз само не мога да разбера кое е наложило наемодателят да звъни в 1 и 30 пред нощта и не можахте ли да изчакате до 8 сутринта?

# 347
Аз само не мога да разбера кое е наложило наемодателят да звъни в 1 и 30 пред нощта и не можахте ли да изчакате до 8 сутринта?
Ако съседите са му звъннали, че има шум. Как да постъпи наемодателя.

# 348
Хадзапи си е изтрила целия пост със случката. Аз не мога да си го представя как някой звъни на наематели в 1-30 през нощта и 2 вече отива да ги изнася и те се съгласяват и мигом намират къде да ги закара мъжа й.

# 349
Аз само да вметна , че интернета е страшна работа значи, но късно го разбрах. Никога не предполагах и не съм се интересувала , но...това също помогна донякъде .
Просто , като сключите договор, а ако може и преди да подпишете, проверете по името в нета дали няма нещо за човека , който наема жилището.. Аз се усетих чак като ме разиграва 3 пъти да даде наем за втория месец и все нещо ставало-влизал в заседателна зала уж за дело, преместили делото в проминцията и видиш ли не е в София (но приятелката му си е тук де), нямал пари в момента, трябвало да носи документи някъде си и да чакам 2 часа да се освободи да съм си намерела работа видиш ли (това вече преля чашата) Тогава се вече разбрах, то и срокът за даване на парите мина и реших да му напиша имената в гугъл търсачката. Така и се появи цялото му име (трите) описани в имотната мафия , като случай от адвокат водел делата. След това се отвори ада . Исках да видя къде има кантора или нещо за него или приятелката му (нейни данни нямах, но домоуправителката беше взела поне имената и телефона и уж при случай на нужда и са длъжни да ги запишат някъде си в книга на блока, та...разбрах така) Нямаха никаква друга информация за тях, ни адвокатска канора ни чудо. Но пък ако строи някъде ще е на хора , за които се писа и че са изгорели с място до София. Казвам ви...за седмица ме съсипа този.
Не знам дори какви наказателни дела може да води, за това че не плаща наем, сметки и седи окупирал чуждо жилище и на чужд гръб. Да, знам че има нещо такова, но... реално излиза , че сметките са на твое има и отговорността е твоя, нек не го интересува кой живее в апартамента ти и че е под наем се оказа, топлофикация преди проверих исках наемател да стане титуляр докато живее там и се оказа че може, но...ако не плати пак ти като собственик плащаш и реално е формално (не било така, ама лично проверих в Земляне и се отказах да се разправям) , за водата същата работа. Реално така всеки може да плати 1 наем и някакъв депозит, взима ключовете , нанася се и ти забравяш повече за жилището си. Ами като излезе и ти е изнесъл всичко (ако има и хубави неща да кажем в скъпите апартаменти) , в големите парното е само то голямо перо през зимата, чез ще спреш ама...другото не можеш. Завеждаш дело за щети и липси, но ...къде да го търсиш и на какъв адрес. Личната карата на този и адреса на който беше написан там изобщо не е жилище на негово име и да го знаят. Оказа се , че семейното му жилище е в същия ни квартал и дъщеря му живее там. Не ме питайте и това как разбрах, но знам точно блок, вход , апартамент, ама случайно стана и то от булсатком , че има история откъде местят уредите и къде отиват, да съм ходела да ги върна на жената според тях, видиш ли , не да дойдат те и да си я търсят.
На Хадзали не виждам коментара и какво е станало.((

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 20:55 от Анонимен

# 350
Проучили наемателите след като наели имота и в 2 часа ги изнесли през нощта  с половинчасово предупреждение като им върнали наема и депозита.

# 351
Зари, честно казано , може и да ме осъдите , ама ...
ако нямах болен човек вкъщи, ако имах деен и здрав мъж и бях разбрала за този прибирайки се след договора на какъв съм го дала щях по същия начин да постъпя. Да го чакам да стои един месец и после да се разправям (както и стана с мен) или да предприеме продажба, или да изнесе неща (аз нямам, но други имат) за ден-два и върви го търси.
Че ние да не ни са подарени тези неща -жилище, мебели , ремонти. 
Лошото е, че няма препоръки тук, както е в чужбина. Тогава доста щяха да се замислят как живеят и плащат ли си сметките и наема навреме. Впечатлението ми е , че вече трудно се намират хора , които да са коректни , да полагат елементарни грижи да им е уютно и приятно и ни имат за врагове едва ли не. Преди не беше така , хората се промениха много, затова и много жилища стоят празни и хората не смеят да дават (просто не са много на нужда или са изгорели като мен)

# 352
Аз моя апартамент го отдадох на две момчета първокурсници.Дадох ключовете без наем дори..защото едното момче започва училище от 1.10. и още не е пристигнало.Момчето дойде с едно сакче и трябваше да спретна завивки..посуда. Много възпитано ми се видя но като прочетох поста на пострадалата съфорумка реших да видя дали ще излезе нещо за него в мрежата...резултата е повече от обещаващ–отличник ..печелил не едно състезание.Та дано наистина съм извадила късмет!

# 353
Ваня , желая ти искрено късмет. Има и читави хора и младежи. Вече съм решила никакви такива , като този последния. Мислех си , възрастен, улегнал, с добра професия,, има възможности -нали уж строи някъде си. Няма да се излага и прави простотии. Ми то...вярно с имоти се занимава , ама не е адвокат, вярно е бил от полицията ама май от" ало полицията"  Не можеш ги разбереш. Понякога тези дето не ти изглеждат много за предпочитане излизат най-добри наематели и коректни. Тези дето много се хвалят, представят и обещават вече трябва да светне май лампата. Не съм психолог, ама.. то май и това трябва да бъдем поне малко. Твоето момче ще се окаже добър наемател според мен, скромно и ученолюбиво , ще се разберете и всичко ще е наред ,успех))

# 354
То излиза, че студенти са за предпочитане пред други улегнали личности.

# 355

fanfanito, моя личен опит не е такъв, както и на други познати, за такива неща  чета само тук.

Отърви се от емоциите, никой не го интересува на теб какво ти струва жилището и подръжката, както и теб не те интересува, лесно ли ме у или не наемателя да ти дава немалка сума всеки месец.
Даването на имот под наем си е вид менажиране, някакъв дребен бизнес, от теб до голяма степен зависи как ще се случват нещата,какъв ти е таргета на клиентите, какво гониш като приход, като не се забравя, че към всеки приход в един момент идва и разход.
Аз не съм ползвала брокери, знам че трудно се намират читави, даже познавам една, не съм ползвала услугите й, но свързах две приятелки с нея, на едната за 3 дена и намери клиенти, каза й че апартамента и цената са ок и ще има избор на наематели, на другия ден завела 4 човека, цял ден са си отвисели, приятелката ми е много възпитана фина жена и после сподели, че добре че е изела инициативата, че била като старшина на разпит с наемателите. В крайна сметка си избрала по препоръка на брокерката човека и засега не съжалява.
На другата и казала, че за тази цена месеци ще чака наемател и тя отказала услугите и вече месеци нито сваля цената, нито има наемател.

Та оцени си ситуацията безпристрастно и обективно дококото е възможно, отчитай и интересите на другата страна.
Ако пък е толкова голяма тревожността ти за имота, че няма да носи печалба от отдаването под наем, защото това е проблема с некоректните наематели, когато са такива изяждат очаквания приход и минава време да се избие направения разход или не го давай, или оцени правилно ситуацията и не отдавай на всяка цена, не бързай.

По въпроса със студентите нямам лично  мнение. Никога не съм имала, нито познатите ми, за да споделят впечатления.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2018, 17:58 от zari65

# 356
Зари, права си. Но аз не съм нов наемодател и съм наясно с проблемите. Разбира се съм имала всякакви, но чак пък толкова , като това дето ми се случи е за пръв път и никога не съм мислела , че ще ми се случи и го има, затова и споделих.
Винаги съм била максимално коректна, дори не ходя в жилището почти година, само ако нещо за ремонт се налага-нещо е станало, като наводнение имаше един път и смяна на щрангове в блока преди да се замаже след това. Но вярно, че държа на даването редовно на наема и плащането на сметките. Като дойде време и не се обадят, сама ги търся и подсещам кога би било удобно за тях и т.н. При мен забелязах, че има проблем. Последните все държаха да ми ги пращат по банков път, аз давам бележка , ама... искам на ръка, защото има и контакт, все пак не може да не ги и видя цяла година , не стига че не ходя да ги притеснявам. Може би съм старомодна или не знам, но това ми е някак важно поне за мен.
Инвестиции в жилището правя и искам да е е добър вид, но има много какво да се направи още. Просто малко са парите от наема , не мога да искам като на луксозно малко жилище цена и в центъра, разбирам го. Правя каквото мога и с желание, последните години дори почти всичко ново сменихме като мебели , врата , през 2 години освежаваме стените поне, ...бянята е за оправяне , но перото там е голямо и санитарията сменихме , но си има основен ремонт да правим, да стане както трябва.
Като тегля чертата от дохода през последните 3 години имам почти нулев приход, дори съм на минус след направените разходи по жилището . А сега с парите дето дадох заради този още повече затънах. Затова и за сега стои затворено. Не го давам на всеки дето иска да го наеме и идва . Е уж внимавах и подбирах, кандидати имаше не е да няма. Вината си е в мен , не мога да преценявам май хората. А тук писах, защото мисля , че като този има и други , те си предават и знаят нещата. Ние обаче си мислим, че имайки договор нещата ни са вързани. Да , ама не е така. Дори нотариално заверен, се оказва че нямаш повече защита. Както писах съм ходила и при нотариуси и с адвокати съветвала и ползвала услуги. Минах и през нек, вик, топлофикация . Почти не седнах цяла седмица , ходих и в полиция , прокуратура. Така , че където можех и каквото можех направих, консултирах се , и останах изненадана , че .... нямаш отникъде защита , нито договорът ти струва нещо .Не ги знаех така нещата, затова споделям , ако и други са като мен. Иначе ще видим какво ще правим, нека мина още време и се успокоим и съвземем.

# 357
Не се стресирай, имотни измами не се правят толкова лесно. Данните за имота, ЕГН и име могат да се намерят лесно без да има какъвто и да е договор за наем, може и да не е стъпвал там, да не знаеш за съществуването му и пак да си ги извади. Същото е и с кражбата на фирми и вземането на кредит от чуждо име.

Иначе не пречи една бърза проверка на който и да е потенциален наемател. Най-малкото да се пита къде работи и да се провери има ли такава фирма/кантора.

Мизерии могат да оставят и студенти, и възрастни мъже, и възрастни жени, и млади семейства, и семейства на вид идеални граждани... Аз съм пазила квартирите независимо на каква възраст съм ги наемала. Бивша хазяйка прекратила набързо отношения с наемателка - улегнала, средна възраст, рисувала икони, много примерна и т.н. Един ден случайно разбра, че си водела приятелка да остава на някакво неопределено "гости"  - без да предупреждава, без да пита може ли още някой да стои в наемано от нея жилище. 

# 358
А тази жена стая ли е наела, или цялото жилище? Ако е второто, не разбирам какво защо се определя като 'мизерия'.

# 359
Стая е наемала. В другата част на жилището е имало друга квартирантка.

Общи условия

Активация на акаунт