Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 315
  • 779
  •   1
Отговори
# 570
Ох, Тинтина, радвам се, че имаш късмет с наемателите, защото бях започнала да се чудя всички ли наемодатели в темата са все с лош опит. И едва ли не, наемател ли е, значи задължително е мърляч с претенции до небето. Късмет ти пожелавам и за в бъдеще и дано все така попадаш на читави хора.

Винаги сме се разбирали с Наемателите си и затова и стоят по 5-6 години и ако напускат е било или за по-голямо жилище или се женят и отиват в собствено - имаме така вече трима или заминават за чужбина. И често препоръчват на свои познати освободеното от тях жилище. Налага се понякога да поизчакат, докато приведем жилището да може да има вече нови живущи - да се изчисти основно, да се прегледа, ако нещо трябва да се подмени или отремонтира...

# 571
Не е луксозно, но идеята ми е, че няма смисъл да го прави лукс.

# 572
Искам да ви питам  в някой хотели на матрака слагат една подложка под шалтето срещу намокряне😊 Къде мога да купя такива в София?  Не ми  се сменя матрак 😊 след наематели.
Аз поръчах 2 бр от тези https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01LVZ0PGM/ref=od_aui_detail … ie=UTF8&psc=1 излязоха ми с доставката до БГ по 23 лв./бр. Изглеждат много добре. По-евтини за този размер в БГ не намерих. Имам Икейски, но пропускат за мое огромно съжаление и си съсипах едни безбожно скъпи детски матраци, а бяхо по около 40-45 лв.

# 573
Скрит текст:
Винаги сме се разбирали с Наемателите си и затова и стоят по 5-6 години и ако напускат е било или за по-голямо жилище или се женят и отиват в собствено - имаме така вече трима или заминават за чужбина. И често препоръчват на свои познати освободеното от тях жилище. Налага се понякога да поизчакат, докато приведем жилището да може да има вече нови живущи - да се изчисти основно, да се прегледа, ако нещо трябва да се подмени или отремонтира...

Доскоро ужасяващи истории разказваше за истории с наематели.
Сега изведнъж мина в разбирателство, чудя се как стават тия работи.

Малко да се посмеете.
https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7088126

# 574
Става, като не разбирате за какво се пише, а само гледате в чуждата паничка и да се заяждате, госпожо.

# 575
  • Бургас
Ами наистина за тези години не съм имала проблеми с наематели.
Първите бяха на необзаведен апартамент. Много мило семейство. Наложи се да ги "изгоня" след 3 г., защото трябваше ние да се нанесем там.  Не им стана приятно, но пък това им даде повод да си купят жилище.

Вторите са вече пета година, след като ние се преместихме поради увеличение на семейството. Напълно обзаведен с всички уреди. Не съм стъпвала в апартамента тези 5 години, наистина юнашко доверие, обаче ми е ясно, че ще трябва освежаване като напуснат. Дребни ремонти сигурно също ще трябват.

С новите наематели в друг апартамент договорът изтече, ходих да го преподпиша. Ами поддържат хората, чисто, редовно плащат. Какво да кажа?

Всички наематели съм подбирала с брокери. Не отдавам без брокер.
Брат ми имаше големи проблеми с наематели, беше го окрал... За по-нисък клас имот, с нисък наем.

Изводите ми са, че наематели за по-нисък наем и нисък клас имоти, подбрани без брокер, са с потенциално по-висок риск да се окажат проблемни.

# 576
  • София
Tintina, замислих се, че има логика в думите ти. А как си подбираш брокера, който да ти подбере наемателите?

# 577
  • София

Изводите ми са, че наематели за по-нисък наем и нисък клас имоти, подбрани без брокер, са с потенциално по-висок риск да се окажат проблемни.

В моя случай не съм съгласна.
Нисък наем, нисък клас, но на търсени от наемателите места - никога не съм имала проблеми и свинщини.
Предпочитам да вземам 12 месеца годишно, 10 години по-ниска сума. А не да се занимавам с ремонти и обзавеждане.
Но също винаги работя с доверен брокер. Не ми се мишкува по сайтове и групи. За мене да си без брокер = измекяр. След като нямаш достатъчно пари да си платиш за услугата и за друго няма да имаш.

# 578
Да,има логика,че с ниския наем вървят по-неплатежоспособни хора, но защо пък с брокер? Ако кандидат-наемателят е някой, който работи много и няма време да си търси жилище, ОК, съгласна съм да е с брокер. Но в днешно време всеки ползва фейсбук, където има обяви, възможно е да се търси по ключови думи и т.н.
Моята логика е,че като не може да отвори гугъл и да намери няколко обяви за половин час, то ще му трябва помощ да си смени крушката и ще трябва да съм постоянно нащрек какво друго не може да свърши. Не казвам,че бих отказала наематели с брокер, просто бих имала едно наум.

# 579
Ми то и аз бях против брокерите да си призная. Имам си договор от адвокат преди години, издържан според мен . Но...вече не мисля така.
Последните двама бяха от обяви и то след ремонт и нови мебели. Става въпрос за малко жилище , но с всичко необходимо и бяла техника и обзавеждане. Не само закачалка в антрето... имат си всичко, без да е лукс Вече не се лъжа без брокер..... тези без брокери са понякога най-рискови. Първо , както Айша писа, не винаги платежоспособни. Просто събрали парички и имат нужда, разчитат да се оправят натам нещата, ама не винаги се получава. Второ, може и да са прелетни за няколко месеца и да имат друг вариант. Тогава размотават с наема , което стопява депозита и излизат нещо измислят. Ако дават на фирма комисионна това означава , че имат намерение за уседналост поне 1 година за мен вече. Друг е въпросът и за такива дето може да те изненадат с друга цел , дори да не е за живеене без пари и да си стоят докато намериш начин да ги изгониш, да ти вземат нещо и изнесат (върви ги търси) , а може и заради препродажба или преотдаване на твоето жилище (и такива случай съм чувала)
ПП Пак стана дълго(( Еми не мога по-кратко((

# 580
Ами в такъв случай, по-добре им искай 2 наема депозит, вместо 1. Така ще са дали същите пари като с агенция, но поне ще са в теб като гаранция. И за двете страни е в пъти по-добре така.

# 581
  • София
Да,има логика,че с ниския наем вървят по-неплатежоспособни хора, но защо пък с брокер? Ако кандидат-наемателят е някой, който работи много и няма време да си търси жилище, ОК, съгласна съм да е с брокер. Но в днешно време всеки ползва фейсбук, където има обяви, възможно е да се търси по ключови думи и т.н.

Според цитираното не ти се дава % за брокера. Ти си знаеш.
Моите кандидати  много добре е справят с Гугъл, ФБ и подобни. Винаги избирам млади, работещи, след дипломиране. Това, че е полуобзаведено им позволява да си донесат свои неща. Да си направят имота по свой вкус. А и не са с 1 чанта мръсни гащи и да изчезнат без следа. Изгодата е взаимна - за тях е по-ниския наем, за мене редовния. Имам достатъчно средства да направя скъп ремонт и да обзаведа. Но на кого ли ще попадна... С Booking  и Airbnb не бих се занимавала. Ангажимент е, рисково ми се вижда. Преди години момче от компанията на дъщеря ми така нае апарт. за 3 дни за да ди празнува рожден ден. Ами освинили всичко до тавана. Тя беше избягала възмутено още в първите часове.
Не ми се свиди % за брокерката - тя ми е приятелка и винаги може да я потърся и за нещо друго.
А и е на пазара от зората на демокрацията - вече има усет към хората.

# 582
Единия ми имот е на подходящо място за airbnb, обаче като прочетох Аиша и настръхнах. Рисковано си е. Едно е да се наема за нощуване, друго за парти и т.н. Съседите ще викнат полиция, кой ще опере пешкира. ... Stop

# 583
Aisha, ако брокерите се славят с лоша слава, то тези на наеми са най-големите измекяри. Някой по-нагоре беше писал как изрично е казал да не му водят студенти, а те довели първокурсници, които технически не били още започнали учебната година. Като плащам за услуга, искам да е качествена, да има добавена стойност.

# 584
  • София
Затова си избираш 1 доверен брокер и работиш само с него/нея.
Ухажваш го, поздравяваш го за празниците, ставате по-близки.
Лъки, той е наел през сайта. Плаща нощувките и едва ли уточнява, че ще има 3 дневен купон.
Мисля си, че и чужденци може да се напият и омажат всичко.
Нали четем какви подвизи вършат по морето лятото.

Общи условия

Активация на акаунт