Бързи здравословни въпроси и отговори – 16

• 48 480
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
От няколко месеца все съм със запушен нос, колкото и да издухвам пак е запушен и преди ми се е случвало за някакъв период, но отминава. Сега втори месец се отпушва само с капки, които слагам на 2-3 дни по едно впръскване, даже избягвам да слагам. Забелязвам, че като пръсна и много боли. Дали е синузит или някоя бактерийка  newsm78  Да взема стеримар или нещо по сериозно трябва? Като бръкна със салфетка и си има сополки, такива сухи.

# 136
Дано не пръскаш ксилометазолин
Иди на лекар, нещо хронично си си докарала, но какво- лекар ще каже. При мен е на алергична основа и бих могла да сложа едни неща, но както каза, при теб може да е бактериална, или пък дори просто увредена от капките лигавица

# 137
  • Варна
За намалено либидо какви изследвания е добре да се направят?
Намерих едни резултати от преди време и тогава на обърнах внимание, но ми се струва, че тестостеронът е нисък?
Скрит текст:

Твърде възможно е наистина да някакъв хормонален дисбаланс. При мен женските естроген и прогестерон са супер ниски и не намалено ами даже НИКВО желание нямам за физическа близост. Моето си го знам от какво е обаче, с хапчета и инжекции ги подтискат и това точно целят, да са ниски. Някоя жлеза като нищо да не си върши работата както трбва за да има понижен тестостерон. Това мисля един ендокринолог най-добре би преценил къде може да е проблема и да даде насоки за по-подробни изследвания.

Скрит текст:
А относно пси-докторите пак останхме нещо неразбрани. Аз поне не съм я пращала на психотерапевт с идеята, че от него точно има нужда, а с идеята, че въобще няма да и бъде излишен. И го направих с най-добро намерение и споделих личен опит, а не щото съм чула била за сестрата на един колега, че и тя близки срещи имала с пси-доктор някакъв си. Знам много добре какво е неяснотата, дългото чакане да излезнат някакви супер важни резултати и как ми повлия това. Безсъние, сърцебиене, тревожност, разсеяност, стряскане от собствената ми сянка... Супер пренебрегвани и подценявани са такива състояния и обикновено човек отдава само на едно въображение, без да си дава сметка, че зад тях си стоят съвсем реални промени в тялото му и си се случват реални химични реакции. Хормонът на стреса (кортизол) не е митичен герой или плод на нечие въображение, а реално отделян хормон при определени ситуации. Не е от хубавите и поразии големи може да направи, за щастие има специалисти, които и за душичката ни могат да се погрижат, като със съвети или други трикове - смяна на работна среда, нови хобита, определен вид четива, стимулиращи мисълта дейности, упражнения, промяна на ежедневни навици, разходки при благо слънце - сутрин или вечер, преди лягане чайчета от мента, лайка... Едно хапче не ме е накарал да глътна моя психотерапевт, само с ей такива трикчета успях да туширам тия тревожни състояния и нещата рязко тръгнаха в моя полза. Останалите му колеги доктори от други области, които си гледат там само образните картини, нивата на хемоглобин, левкоцити, тромбоцити и не зам си какво още почнаха чак да не вярват как бързо се възстановявам.
Така че... Мимозка, ако все пак надничаш още в темата и го прочетеш това го приеми като наистина едно добронамерено отношение. Аз като минала по път мога да си представя как се чувстваш и искрено те съветвам, че един психолог (айде да не е чак психотерапевт, че скъпички ония) хич ама хич няма да ти е излишен, с нищо няма да ти навреди, ще се опита да те вкара в релси, ценни съвети ще ти даде, а ти междувременно си търси пак другите специалисти, които да вземат най-накрая да открият проблемът къде е. Важното е, че в лутането, чакането, неяснотата и настроенията, на които се поддаваш не са ти хич в полза. Ако имаш нещо да изкоментираш пиши ми на лично, не в темата, не дразни повече останалите, че гледам раздразнила си достатъчно. С каквото мога ще ти помогна.

Последна редакция: пт, 07 сеп 2018, 09:27 от Spirit Crusher

# 138
  • Варна
Момичета, да ви откъсна малко от болести...как разбирате израза "да се приема на гладно" сутрин и вечер. С една приятелка водим спор какво означа на гладно. Дали приема трябва да  е точно преди хранене (защото никой, който не е гладен не се храни...т.е. пак е на гладно) или трябва да го вземеш на гладно и да останеш гладен още известно време? ... става дума за масло от черен кимион Smile

# 139
Щом е масло, а не някое силно лекарство за мен е сутрин преди хапване, но да има някакъв интервал. Нали не пише "преди хранене"? А вечер поне 2 часа след ядене.

# 140
Маслото ние го взимаме с храна...
Иначе на гладно значи 2 часа след хранене или 1 час преди

# 141
  • Варна
mariat, да, не пише преди хранене. Благодаря.
♥ HAPPY ♥, благодаря и на теб.
Това ме интересуваше, права съм била! Smile

# 142
Твърде възможно е наистина да някакъв хормонален дисбаланс. При мен женските естроген и прогестерон са супер ниски и не намалено ами даже НИКВО желание нямам за физическа близост. Моето си го знам от какво е обаче, с хапчета и инжекции ги подтискат и това точно целят, да са ниски. Някоя жлеза като нищо да не си върши работата както трбва за да има понижен тестостерон. Това мисля един ендокринолог най-добре би преценил къде може да е проблема и да даде насоки за по-подробни изследвания.

При мен положението не е много добре. Не съм раждала, на 34 съм, а желание за интимност се появява предимно покрай овулация. През останалото време изобщо не се и сещам, без значение дали сама или с партньора ми. Значи ендокринолог да посетя?

# 143
  • Варна
Значи ендокринолог да посетя?

Като пишете така анонимно и като започнете да си криете пола и човек се обърква. Първоначално си помислих, че си господин, който се страмува да пише от мъжки профил в женски форум и се притеснява за тестостерона си. А ти взе че се оказа млада жена. Не ти е зле тестестерона, скякаш е в норми като за жена. Но си направи един гинекологичен преглед и без друго дамите не бива да пропускаме един такъв поне веднъж в годината, ако гинекологът нещо забележи или заподозре сам ще те прати към ендокринолог. Поетапно отмятай просто причините. В женски организъм тестостерон също се образува и май основно от яйчниците, както и надбъбречни разни жлези или една беше само тая надбъбречната ще излъжа. Няма значение по принцип за нас, които не разбираме. Важното е поне от някъде да тръгнеш и проследиш на какво се дължи. Тия номера с падналото либидо и щитовидната жлеза може да ги прави или нещо друго... поне почни от някъде. Ендокринолог и гинеколог ми се струват разумно начало.

Иначе за всички тези запитвания аз лично първо през личния минавам. Моят, както и неговата заместничка, когато той е в отпуск нищо не са ми спестили. Направления все са изравяли от някъде. Веднъж не сбъркаха в стъпките и насоките, отивах при тях само с устно описание за нещата, които ме тревожат, с документи разни от какви ли не изследвания, даже с копия, които при тях си оставях. Държа си ги постоянно в течение как се развиват нещата при мен и вечно са ми съдействали и двамата. Добри общопрактитуващи са и веднага ме знаят къде да препратят ако нямат нужната техника в кабинета или компетенция. Дано всички случат на такъв кадърен личен, че от тях наистина не малко неща зависят и са като гара разпределителна, пързулнат ли те по грешната писта и едно време и финанси започват да се губят.

Последна редакция: пт, 07 сеп 2018, 12:24 от Spirit Crusher

# 144
  • Варна
При  ехография на коремна област ми откриха леко увеличен черен дроб, имам и кръвна картина , според която чернодробните ензими са в норма . При какъв лекар мога да отида за консултация , гастроентеролог ще ми свърши ли работа, мисля ,че ще ми е трудно да издиря хепатолог и май проблема не е чак толкова голям. Въпроса ми е гастроентеролозите занимават ли се с проблеми на черния дроб ?

# 145
Да. Черният дроб се лекува от гастроентеролози.
Възможно е черният дроб да реагира с увеличение на обща инфекция в организма -т. е при него да няма никаква патология и след отзвучаване на настинката, постепенно да се върне към норма.
Все пак, най-добре е първо гастроентеролог да даде мнение.
Ако е необходимо -след това -инфекционист.

Последна редакция: нд, 09 сеп 2018, 01:10 от DanMary

# 146
  • Варна
DanMary , благодаря !

# 147
  • София
Здравейте !Може ли да ми препоръчате добър гнойно септичен хирург.Мъжа ми за трети път прави анален абцес.Предните два пъти ходихме по спешност в Пирогов.Там никой не казва защо се появява пак .Благодаря Ви

# 148
За колко време излизат резултатите от микробиологично изследване на стерилна урина? Чета, че е до 72 часа, но толкова ли е наистина? Настигна ме цистит, а утре ще пътувам за седмица извън страната Sad И сега не знам какво да правя. Така съм от петък, но мислех, че ще ми мине. Тогава си взех и мечо грозде и го пия от събота насам. Не бих казала,че има особено подобрение обаче.

# 149
До 24 часа би трябвало да кажат дали се изолира някаква бактерия, а до 72 часа ще излезе и антибиограмата, т.е. към кои антибиотици е чувствителна.

Общи условия

Активация на акаунт