Бързи здравословни въпроси и отговори – 16

• 48 581
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
И аз не мисля, че лепенката би провалила теста. Ако има реакция от организма, то той ще се появи до няколко дни.

# 256
  • На брега на реката
Снощи открих кърлеж на ръката на дъщеря ми. От най-миниатюрните. Ако трябва да съм честна, още в неделя го видях и го оприличих на бенка, дори го изкоментирах с щерката, че има нова (имаме навика да ги броим и да ги кръщаваме). Обаче снощи забелязах, че е леко червено местенцето и извиках мм да го огледа. Днес имах готовност да ходим до лл да го вадим, но явно е паднал през нощта. Огледах мястото, седи леко зачервено, чисто изглежда и не се вижда глава.
Ще сваля всички завивки и пижами и ще ги изпера на високи градуси. Обаче ме гложди дали сам се е измъкнал и може ли да се закачи на друго място, умрял ли е, с глава ли е, без глава ли е. Знам, че е рано за изследване, такива ще пуснем след 20-40 дни. Какво друго мога да направя?

# 257
На колко е години, ваксинирана ли е?Ако не е ще трябва да и сложат ваксина против тетанус,най-добре идете при личния и се консултирайте с него.

# 258
  • На брега на реката
На 5г. е.
Живеем в чужбина и тук нямат практика да се поставя ваксина срещу тетанус при подобни ситуации. Април 2017 й е поставен пентаксим, който покрива и тетанус.

# 259
Щом има поставена би трябвало да не се налага тогава.Не съм запозната колко им е трайността на ваксините,някъде бях чела за тези дифтерия тетанус коклюш,че е пет шест години ,ако искате се поровете в интернет може да излезе нещо

# 260
  • На брега на реката
Объркваща е информацията, или поне на мен не ми стана ясно.
 При нея обстоятелствата наложиха по-късното поставяне на последната доза пентаксим. По имунизационен календар на 6г. е следващата, но едва ли ще се случи тогава заради по-късната последна доза.
Не съм и го обсъждала с българската лл, защото ми се виждаше далеч във времето.
Ще наблюдавам мястото, дано не се зачерви/възпали и дано е паднал с главата. Следобед като се върнат децата от училише, ще ги огледам отново щателно. Но мен си ме гони параноята и ме “преследват” кърлежи Disappointed

# 261
Zest, мажи мястото с йод/йодасепт/, трябва да се продава в аптеките и го наблюдавай, не трябва да се зачервява или да се разраства зачервеното, ако го има. И хуманен лекар, и ветеринарят на лабчо са ми го казвали. Ако е останала главичката, тя ще стои като черна точица, възможно е да се е откъснал целият. А е миниатюрен, защото не се е напил с кръв, те поначало са като малко паяче. От мен съм махала сама забити кърлежи, но откакто лабчето, при цялата му химзащита, едва го спасиха от бабезиоза, съм се наплашила. Ако кърлежът не е заразен, не е опасно, лошото е, че няма как да знае човек, ако не го занесе да го изследват някъде. Дано ви се размине, по-често се разминава! Peace

# 262
И ние вървим с късно поставяне на ваксина.Според мен си има трайност и няма да има нужда от ваксина,но е хубаво да се види поне дали не е останало нещо от него ,не може ли да заведете детето някъде да погледнат и да йода септа е добър вариант няма да навреди.И най-важното следете мястото!

# 263
  • София
Ваксината за тетанус има трайност 6 месеца. Миналата година и аз си намерих кърлеж и ми биха, та знам.

# 264
Само за тетанус да,но тук говорим за пет компонентната при децата

# 265
  • Близко съм
Добър ден, мили мами,
Поради всекидневната и честа употреба на сушене на косата със сешоар косата ми е накъсана, капеща и отгоре оредяла тук-там Sad Cry . Усетих се късно за вредата му, сега го ползвам само при миене на косата.  Бих искала да ми препоръчате някакви маски домашни и ампули, които да си закупя и горе долу да я възстановя и закрепя.  По принцип съм с тънък косъм. На този етап започнах да пия само вечерна иглика и то от скоро по една в седмицата, не знам дали е малко или много.

# 266
  • София
Само за тетанус да,но тук говорим за пет компонентната при децата

При кърлеж говорим само за тетанус. За какво им е петкомпонентна?

# 267
Да ,но става въпрос за пет годишно дете на което миналата пролет е поставена петкомпонентната

# 268
Аз съм чела мнение на имунолог, че за кърлеж не се слага тетанус. Но се пускат изследвания за лаймска болест и т.н.

# 269
  • На брега на реката
Да, изследвания ще пусна, но е рано. Чух се с българската лл, каза ноември като се приберем, че ще е подходящо време за изследвания. Никакъв тетанус на този етап заради ваксината от миналата година и защото това, което се слага на 10г и при инциденти не е точно ваксина срещу тетанус, а бустер и нямало какво да засилваме на имунитета. Да наблюдавам и това е. Благодаря на всички отзовали се, бяхте ми полезни Hug

Общи условия

Активация на акаунт