Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шести клас - 2018/19 - тема 2

 • 49 845
 • 758
 •   1
Отговори
# 750
 • София
 • Мнения: 6 286
Джем, почти винаги ме боцкаш и разсънваш

Аз целенасочено търся мнения против АК. Около мен са все положителни примерите, в темата във форума повечето пишат захарасано и точно аргументирано отрицателните са ми насочващи. Не коментирам финансовия аспект - знае се, че училището е частно, каква е таксата, какви са възможностите за облекчаването й, какви са личните възможности, колко деца имаш и какво можеш да си позволиш, за да не ощетиш нито едно от тях. От тази гледна точка, "много е скъпо и за това не е оправдано ученето там" не е аргумент.

zvanche,

аз си мисля за АК още от 2-3 клас, откакто детето ходи там на summer school. имам и позната, чието дете изкласи от АК и 4 години слушах от нея какво и що е там. имам хубави отзиви (по-стари) и от други познати. близо ми е, обстановката е прекрасна, изключително много ме привличаше най-вече нулевата толерантност към агресия, измама, лъжа; също ми харесваше идеята за по-различен дух и стил на обучение, макар половината преподаватели да са българи.

миналата есен отидох на ден на отворените врати и беше доста полезно това, че ни развеждаха ученици. разпитвах ги доста. те бяха доста откровени и те ми казаха тази цифра за една трета напуснали в гонене на отлична диплома. те си казаха, че с престоите обикновено остават в колежа до към 15-16 часа. защото може да имат по 8 часа, както спомена някой по-горе, но те не са подредени един след друг с междучасие като в бг училища, а може да имаш прозорци между часовете. какво правят тогава - ами висят в кафетерията, в библиотеката четат, полагат "обществен труд" и прочее. питах - ами кога се подготвяте за следващия ден? ами след като се приберем у дома. и докога учите? ами често и до 22 часа вечерта. моята позната същата информация ми е давала. учебниците са като тухли, нямат нищо общо с нашите, изискванията са огромни, гонката е много сериозна. може би знаеш, че за успех под 4.50 гонят от колежа.

често може да се чуе, че след тази жестока подготовка и тренировка, после на възпитаниците на АК не им се опира никой университет и нататък обучението им е песен. обаче... тази подготовка реално ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите бг ученици по отношение на бг дипломата. за да вземат отлична бг диплома, децата от АК учат 3 пъти повече. и често не успяват да я вземат. а за кандидатстване в европейски университети важи само БГ дипломата. затова и бягат толкова често от там  в последните 2 години от обучението. бг дипломата не е важна само за онези, които смятат да учат в САЩ. аз лично не искам да пращам там детето си, нито искам да му промиват мозъка в колежа да мечтае за САЩ.

и си казах, че не искам да подлагам детето на риск от бърнаут, защото няма да се справи без много много яко учене там, нито пък има смисъл да инвестирам, ако ще го местя после другаде. все още много ми харесва АК, но реших, че не е подходящото място за моето дете. за нечие друго сигурно е подходящо. а може и аз да греша в разсъжденията си.

# 751
 • софия
 • Мнения: 17 696
Благодаря, jam Hug! Точно подобни мнения са ми полезни. Почти всичко, което си писала ми е известно и не ме притеснява - повечето учене за някои, многото часове на ден, допълнителните занимания, поддържането на определен успех, самите деца посочват като най-голяма трудност time management на задачите и ученето, но не знаех, не се бях замисляла за: "тази подготовка реално ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите бг ученици по отношение на бг дипломата. за да вземат отлична бг диплома, децата от АК учат 3 пъти повече. и често не успяват да я вземат. а за кандидатстване в европейски университети важи само БГ дипломата. затова и бягат толкова често от там  в последните 2 години от обучението. бг дипломата не е важна само за онези, които смятат да учат в САЩ."
Не знам какво ще учи след 12 клас (дали ще учи. Знае ли човек?), тя също не знае, но категорично знам, че не искам да ходи в Щатите (не се притеснявам, че някой може да ѝ промие мозъка в тази насока). Познавайки характера на детето си, преместването след 10 клас също не би била добра стъпка. Всички деца около нас, завършили АК учат в европейски университети и изобще не ми е минало през ум да питам как седи въпросът с кандидатстването в тях. Пропуск. Просто не бях стигнала до кандидатстване след 12 клас  Embarassed Хубаво е, че има още достатъчно време да обмислим възможностите.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 07:53 от zvаnchе

# 752
 • Мнения: 6 548
8 учебни часа в гимназията не ме плашат. Нашите сега (и миналата година) имат 3 дни в седмицата 8 часа, един 7 и един 6. И това е без школите, само редовните часове. Вярно, че започват в 7.30, но си се прибират към 15 часа. Успяват с подготовката. Моята ходи 2 пъти седмично на АЕ и май е от децата с най-малко извънкласни дейности. Миналата година редовно учеше до среднощ, но тази година не е така.
Та щом деца в 5-6 клас могат да се справят без проблем с 8 учебни часа на ден не виждам проблем гимназисти да се справят. Ако има дупки между часовете, то тогава е идеално за подготовка на някой час. Нашите редовно ходят в голямото междучасие в библиотеката, за да си подберат материали за някоя презентация.

# 753
 • София
 • Мнения: 6 286
maria77bg, точно затова написах, че за друго дете този режим може да е подходящ и по силите му.
децата имат различен капацитет и скорост на учене, възприемане...

колкото до това, дето ученици в 5-6 клас се справяли без проблем с описаното от теб натоварване (8 часа плюс подготовката у дома плюс извънкласните занимания с учене до полунощ!) - няма да се съглася, че е без проблем. просто проблемите не винаги се виждат на повърхността или избиват по-късно.

категорично не смятам, че едно дете на 12-13 години трябва да бъде товарено като магаре с 15-часов работен ден, почти без възможност за смяна на ритъма и почивка.

# 754
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 644
Ами не знам....моето дете не е от най-схватливите и му трябва повече време за учене. В седмицата има 2 пъти по 7 часа, през останалите дни - по 6. Ходи и два пъти седмично на тренировки. Като я гледам  по разказвателните - с четене на урока, после в уча.се/и тест прави там/, писане на домашни  ...по един предмет й отива около 2 часа. Вечер заспива в 21-21.30 и е абсурд да й влезе нещо в главата, ако ще учи по това време. Вярно, че с оглед натовареността се свиква, но на този етап не е готова, просто не е продуктивна по "тъмно време", а в светлата част на деня.

# 755
 • София
 • Мнения: 924
Моите са на същия режим в училище като на Мария, освен това всеки ден са на тренировка поне по 3 часа (тренират фигурно пързаляне), ходят и на акробатика, на плуване, на школа по рисуване и на още някаква школа и само когато се опитам да преговаряме да отпадне поне едно нещо, вкъщи настава драма. Домашните ги свършват не по-късно от 21.00 часа, това съм го наложила. Събота и неделя обаче се учи доста, определено не са за почивка.
Честно казано, според мен успяват с ученето само защото са на блокове. Ако имаха 8 различни часа всеки ден, би било невъзможно.

# 756
 • Мнения: 6 548
Аз в началото се депресирах как всички около дъщеря ми се справят с лекота и отделно ходят на много повече извънкласни дейности. Тя е доста бавна. Но сега в шести клас някак нещата се нормализираха. Пак май е от децата с най-малко извънкласни дейности, но няма писане/учене до среднощ, към 21 вече се ориентира към лягане. Преди стоеше до много късно, но вече ляга рано, чете си някакви книжки или си пише нещо на лаптопа, но легнала (зная, че е вредно за очите). Та не зная за случаи на "проблеми" у децата в СМГ или някой от тях да се чувства натоварен "като магаре", а всички там са на този режим. Просто има различен тип деца и затова за училище с такава натовареност има съответен подбор.

# 757
 • София
 • Мнения: 5 296
Най- големият ми син завърши АК, но пък впечатленията ми са отпреди 10г. Харесвам в колежа спазването на правилата, които са ясни, както и наказанията при провинение, които също са ясни; това, че голяма част от домашните им са в група също намирам за много полезно, защото в живота работиш в екип в по- голямата част от случаите; имат свобода да правят клубове по интереси каквито си поискат. На моя син също се е случвало да учи до късно или да става много рано, за да довърши, но в никакъв случай това не е било непрекъснато. Вярно е, че той е от бързосхващащите, та си е и до дете. Ако по- малкият му брат е там, не знам дали ще му се получи точно така, защото той схваща по- трудно, по- бавен е и по- разсеян.

# 758
 • София
 • Мнения: 4 035
Момичета, прескочихме 51ва страница, дано Бети не се сърди - пуснах нова тема:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1071971.new#new

Общи условия

Активация на акаунт