Отговори
# 180
  • ВАРНА
И какво точно печелим ако се съмва в 8.15 и се стъмва в 17.45 на 1 декември /примерът с Одрин/? Хем се съмва прекалено късно, хем се стъмва недостатъчно късно, че човек да използва светлината след работния ден или да се прибира по светло от училище /за следобедната смяна/. За сметка на това пък ще ходим по тъмно на работа и на училище /за сутрешната смяна/ поне три-четири месеца.

Е така дивашки извъртано само на вас да ви хареса е много угодно за вас!

Много добре е известно че около 15-тина мин. преди изгрев и около 17 до 20 мин. след залез е все още светло!

При лятно часово от 08.00 до 18 часа ще бъде светло декември!

# 181
Стига сме го дъвкали този декември. Какво правим сега, септември, ако сме на постоянно зимно време? В момента при нас в 19:30 е вече почти тъмно. Е, не е пълен мрак по улиците, но в близкия парк си наистина доста тъмно. По зимно втеме би било 18:30 Sad

# 182
  • ВАРНА
При постоянно зимно 15 септември тъмно още в 18.30 ч.  - а 15 ноември още 16.15 часа!

# 183
  • София
При постоянно зимно 15 септември тъмно още в 18.30 ч.  - а 15 ноември още 16.15 часа!
Aма как си ги нагласяш нещата. Значи при постоянно лятно на 15 ноември до 17.15 ще е тъмно. Обаче по-нагоре пишеш, че декември месец пак при лятното време ще е светло до 18. Как става тоя номер?

# 184
  • ВАРНА
Абсолютни глупости пишеш!  

В момента с въртене на стрелките ноември се стъмва 17.15 ч.!

При  постоянно лятно ще бъдем като в Одрин 18ч......ааааааааааа  сто пъти го пишан Аманннн!!!!! ОМРЪЗНА МИ!!!

# 185
  • Буркина Фасо
Абсолютни глупости пишеш!  

В момента с въртене на стрелките ноември се стъмва 17.15 ч.!

При  постоянно лятно ще бъдем като в Одрин 18ч......ааааааааааа  сто пъти го пишан Аманннн!!!!! ОМРЪЗНА МИ!!!

аааа  не. не искаме да е като в Одрин. нека да е като в Криводол.
нека да се стъмва по-рано. не може да извърташ стрелките и само на теб да ти е изгодно.

# 186
Ако спре въртенето на стрелките и:
1вариант -остане на зимно време - то зимата ще бъде същото както досега, лятото ще се съмва и стъмнява в по-ранен час
2 вариант - остане на лятно време - то лятото ще бъде същото както в момента, а ще усетим промяна само през зимата - ще се съмва и стъмнява в по-късен час

Нищо фатално няма да се случи ако отпадне смяната, ще си спестим голямо неудобство и пренастройка два пъти в годината.
Дължината на светлата и тъмната част от денонощието ще си остане същата като абсолютна стойност. Факт е, че през зимата денят е къс и това няма как да се промени.

Много е добре без въртене (от опит).

# 187
  • Варна
При лятно часово от 08.00 до 18 часа ще бъде светло декември!
Глупости. Във Варна в 7 часа през зимата е абсолютно тъмно. В София е още по-тъмно. В 7:30 просветлява. В 6:30, т.е. 7:30 по лятното, времето, в което учениците трябва да са в клас и да са започнали да учат е ПЪЛЕН МРАК. А имайки предвид, че трябва да станат поне час преди това... Какво се получава? Ще стават и ще излизат от къщи в пълна тъмница. Няма какво да спорим и да си обясняваме, то ще се види... Много, много жалко. Супер беше промяната на часа, съобразена точно със ставането на повечето хора, да стават горе-долу по светло, в същото време да не се съмва по нощите през лятото. Така или иначе никой не си ляга щом залезе слънцето, та е все тая дали залязва в 17 или в 18 през зимата, хората са дейни доста след това.

# 188
  • Буркина Фасо
В 7:30 просветлява. В 6:30, т.е. 7:30 по лятното, времето, в което учениците трябва да са в клас и да са започнали да учат е ПЪЛЕН МРАК.
ама стига с тези ученици. нашите започват в 8ч  и зиме , и лете. все е светло.
ако искате и на вашите да е светло  елате при нас.  Laughing

# 189
Така или иначе никой не си ляга щом залезе слънцето, та е все тая дали залязва в 17 или в 18 през зимата, хората са дейни доста след това.
То и никой не става от сън веднага при първото просветляване (дали в 3 или 4 сутринта все тая), ами според дневния график и ангажименти се настройва биологичния часовник, и не виждам защо да се изменя скокообразно през няколко месеца.

# 190
  • Варна
Ами на мен лично не ми пречи и не разбирам това мрънкане, ама не се и опитвам. Казвам само, че е много по-
логично да се запази астрономическото време. Защото аргументите ЗА лятното са свързани с това кога ще се стъмни. А очевидно на никой не му минава през акъла въпроса кога се се СЪМНЕ. Но съм сигурна, че още първата зима, в която ще трябва да ставаме и, което е по-важното, да будим децата и да ги привеждаме в кондиция по нощите всички, дето не са се замислили ще се замислят. Щото аз съм дърта жена, може да ми е гадно, но ще свикна, обаче дребното по тъмно ни приема, ни предава и е ужасно кисел и съм абсолютно убедена, че не е единствен. Предпочитам за негово и за мое добро да е поне просветляло, когато е време за ставане.

# 191
И аз предпочитам само зимното да остане, но каквото решат в крайна сметка.
Не ми пречи лятото ако се стъмни в по-ранен час, тъкмо ще захладнее и ще може да се излиза спокойно.
Все пак сметките в темата са за възможно най-късите дни, а те далеч не са през цялата зима такива.

# 192
  • Варна
Ами към месец е времето, в което се съмва много късно, даже повече. Хич не е малко. То по тая логика и времето, в което се мръква рано е точно толкова. Въпросът е кое е по-кофти - да се стъмнява прекалено рано или да се съмва прекалено късно.

# 193
И какво пък толкова като се съмва по-късно! Чиновниците ще си движат скъпоценните четирибуквия по мрак сутринта.

# 194
  • In the land of Never Never
Няма как да оставят лятното време, защото в България винаги е било зимното, т.н. астрономическо време - часовият пояс, в който се намира България. Аз имам спомени от това време, то е подходящо за зимния сезон, когато е близо към светлите часове на денонощието. За лятото се разминава със светлите часове, защото денят започва твърде рано, и се стъмва относително рано.
Хората през цялата си история са нагаждали дейноста си към дневната светлина - защото тогава това е по-удобно да се работи, и защото тогава човешкият организъм е в по-добра кондиция.
Единствено смяната на времето осигуряваше съвпадение на светлата част на деня, с времето, когато сме активни. Някой хора решиха, че много им пречи да търпят неудобство ден-два. Сега всички ще търпим други неудобства.
За съжаление хората са така - първо гласуват, после мислят какви ще са последствията.

Общи условия

Активация на акаунт