Отговори
# 75
Тъпо или остро, няма как швеците Simple Smile да ни диктуват в колко да ставаме.

Кой на кого диктува?! Ако не си разбрала, темата е коментарна - за и против отпадане въртенето на стрелките в целия ЕС и всеки има право да си изкаже мнението.

# 76
Обаче-всяка страна ще реши кое време да остане или не?
Това няма общо със ЗА или ПРОТИВ отпадането на местенето на стрелки.
И ето на-аз си коментирам съвсем по темата-ЗА съм да отпадне въртенето на стрелките напред-назад.
Вече въпросът в Швеция дали ще е зимно по-добре, мен лично не ме вълнува и съм съвсем свободна да си го изкоментирам, щом е коментарна темата.

# 77
Обаче-всяка страна ще реши кое време да остане или не?
Това няма общо със ЗА или ПРОТИВ отпадането на местенето на стрелки.
И ето на-аз си коментирам съвсем по темата-ЗА съм да отпадне въртенето на стрелките напред-назад.
Вече въпросът в Швеция дали ще е зимно по-добре, мен лично не ме вълнува и съм съвсем свободна да си го изкоментирам, щом е коментарна темата.

Пак чела, недочела - Еврокомисията ще предложи да се отмени зимното часово време, а не всяка държава да си избира лятно или зимно време.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел днес ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време, предаде "Ел паис".
https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/31/3304222_evrokomisiiata_ … e_otmeni_zimnoto/

# 78
Хубаво де, аз нали писах как ще бъде за България, не за Швеция. Декември и януари ще се съмва към 9 ч. и ще се стъмва в 18-18.30 ч. Това е.

Относно Швеция и другите северни страни... ами неслучайно Русия, след решението си да изкара три години /2011-2014 г./ на лятно време, после се отказва и минава изцяло на зимно. Факт е, че човек е по-трудоспособен сутрин, а и му се налага да работи повече сутрин, а не след 17.00 ч. Затова е добре сутрин да е повече време светло.

# 79
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел днес ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време, предаде "Ел паис".

Уф, няма ли кой да застреля тъпото европейско пиянде?

# 80
  • ВАРНА
Моят аргумент за астрономическото време цяла година - именно заради зимния мрак сутрин. Все пак човек има и биологичен часовник, сутрин трябва да видиш светлина, иначе е криво. А през лятото дните така и така са дълги. Реално хората ползват ли допълнителния час за повече продуктивност? През лятото, когато се съмва рано, естествено ставам по-рано. Защото слънцето събужда.

E в Трондфайм  - Норвегия всички щяха да измират като пилци - ако бяха като теб.
 Там и сега   от около 17 ноември до към  5 януари се съмва след 09.30 ч.  - че и за капак се стъмва в 15.30 часа.

Ако Евро съза останем на т.нар. постоянно лятно часово време в някои части на Норвегия  ще стане страшно декември ще се съмва след 10.30 часа и въпреки това и там няма много хора против! 

Още миналата година Финландия и Естония се застъпаха и твърдо заявиха че искат да спрат въртенето на стрелките и останат на лятно.   Въпреки че и при тях с постоянно лятно часово декември ще имат изгрев след 9.15 часа.   
Може би и те като мен предпочитат зимата да е светло до по-късно - а не да се стъмва следобед!

# 81
Въпросът е, че все пак остава отворен въпросът дали ще е лятно, статията е подвеждаща.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел днес ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време, предаде "Ел паис". - само идея е кое време да остане.
И се казва, че гласувалите са повече за лятно:
От хората, искащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Та общо взето, ако не се гласува с някаква равна представителност от всички в ЕС, ще разчитаме именно на швеците например (само пример е!)-каквото те си изгласуват, ще важи и за нас.
А у нас се оказа, че гласували са десетина души (образно казано, не са само десет разбира се, но са крайно малко)
Излиза, че на север предпочитат по-дълъг ден все пак, каквото усещане оставя по-късното стъмване, независимо, че си станал по тъмно и денят ти е започнал рано.

# 82

Още миналата година Финландия и Естония се застъпаха и твърдо заявиха че искат да спрат въртенето на стрелките и останат на лятно.   Въпреки че и при тях с постоянно лятно часово декември ще имат изгрев след 9.15 часа.  
Може би и те като мен предпочитат зимата да е светло до по-късно - а не да се стъмва следобед!

Напротив. Финландия и Прибалтийските държави искат да се премахне лятното часово време.
http://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/15419- … the-exercise.html
https://www.reuters.com/article/us-finland-eu-daylightsaving/fin … ime-idUSKBN1CV2OE

# 83
Лятното часово време е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Смяната на времето обаче към днешна дата няма желания икономически ефект и е вредна за човешкото здраве. Превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност.

Още през февруари на 2018 год. 384 депутати от Европейския парламент гласуваха за премахване на лятното часово време срещу 154 „против“ и 12 „въздържал се“, в гласуването, проведено в четвъртък, предаде Агенция „Фокус“, позовавайки се на информация в германската преса.
https://www.vesti.bg/sviat/evropa/kakvo-reshi-evropa-za-liatnoto … ovo-vreme-6079131

Това обаче не означава, че лятното часово време ще бъде премахнато: с резолюцията ЕП призовава ЕК да проучи предимствата и недостатъците на преместването на стрелките на часовника през март и октомври и да отмени правилата за това, ако е необходимо.

След няколко месеца се пуска някаква анкета, за която почти никой не е разбрал, гласували са 4.6 млн. европейци от 508 млн.души, като от тези 4.6 млн. над 3 млн. са германци и хоп - над 80% от европейците искали лятното време (тук smetanapalata явно няма нищо против немците да ѝ диктуват времето).

Още миналата година Финландия и Естония се застъпаха и твърдо заявиха че искат да спрат въртенето на стрелките и останат на лятно.   Въпреки че и при тях с постоянно лятно часово декември ще имат изгрев след 9.15 часа.  
Финландците желаят точно обратното - премахване на лятното часово време, справка в линка

Финландия поиска ЕС да се откаже от лятното часово време
https://offnews.bg/sviat/finlandia-poiska-es-da-se-otkazhe-ot-li … vreme-673674.html

# 84
Заяждане на дребно. Ясно съм написала, че е само пример с швеците, значи е аналогично и с германците.

# 85
Заяждане на дребно. Ясно съм написала, че е само пример с швеците, значи е аналогично и с германците.

Е, що да не е аналогично, ти ги даваш примерите Whistling

# 86
Северните народи са се адаптирали колкото могат към тъмата, аз не живея в кръга на белите нощи и зимния мрак и говоря за своята адаптация - искам сутрин да е светло и да не си насилвам организма да се събуди, преди да са ми минали нормалните цикли на съня. Реално цяла година ставам по едно и също време - само че през лятото е 7 по часовник, през зимата 6 по часовник. Така че лятното време ми губи един час, щото го проспивам. Не ставам по-рано, щото съм зомби и е неприятно.

# 87

Е, що да не е аналогично, ти ги даваш примерите Whistling

Ама нали и аз това казвам, че не е ок само швеците, аналогично само германците да определят!

# 88
Сега пък чета някаква статия от ДВ, която ни уведомява за въпросната анкета, но последният абзац гласи, цитирам:

73% от германците са против местенето на стрелките

В Германия са правени редица проучвания по този въпрос. Резултатът винаги е един и същ: мнозинството германци се изказват за отмяна на лятното часово време. Последното представително проучване по тази тема е от март тази година, когато 73 процента от анкетираните се обявиха срещу местенето на стрелките.

E, как резултатът винаги е един същ - за отмяна на лятното часово време, а според анкетата на ЕС болшинството са гласували точно лятното време да остане. Crazy
https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B … %D0%B5/a-44552659

Аз също съм за отпадане местенето на стрелките, но да си остане астрономическото време, а не лятното, което в България е въведено през 1979 год с цел икономия на ток, а проучванията показват, че тези икономии са нищожни. Бях пуснала статия по въпроса в тази или другата подобна тема.

Последна редакция: пт, 07 сеп 2018, 14:21 от Анонимен

# 89
  • в кукувиче гнездо
Кои са тези швеци?

Общи условия

Активация на акаунт