Тбилиси, Грузия

• 4 852
  • 56
  •   1
Отговори
# 30
  • Стара Загора
Ние бяхме по Коледа с наш автомибил . През Турция, направихме Грузия и след това Армения. Обикаляхме доста. В Грузия не е приятно шофирането-да. Добре, че мъжа ми има опит . Аз там не посмях да карам. Ако сте шофирали в Истанбул , да кажа, че според мен Истанбул е по-добре. Но това всичко говорим за Тбилиси, иначе по другите градчета и извън градовете няма проблем. Пътища нямат добри и тоалетни никакви( ако имат са в  ужасен вид) Това ми беше голяма драма, защото ние си навъртяхме км .

# 31
Зависи от много неща. Ако сте овършали вече Армения, първата опция с Ереван не ви трябва. А ако за сефте ще сте и в Армения, и в Грузия, тогава по-добре този вариант... комбинирайте двете държави, но минимум 7-10 дни, ако са двете. Иначе основни красоти изпускате.

А защо вариантите Ви са само с кола? В смисъл... има влакове, има автобуси, и от Кутаиси то Тбилиси, и от Ереван до Кутаиси.

Как стигате до Солун? На мен Солун ми е неудобно летище и този вариант за себе си го изключвам.
Вие не уточнявате откъде сте в България ... И как стигате до Солун? Кола, автобус, влак?

В Грузия е добре да се видят.. освен Тбилиси, а и Мцхета, Тбилиси, Сванети (доколкото знам Кутаиси, Боржоми, Гори, Поти могат и да се пропуснат), аз лично искам да видя и Чиатура. Но това ще е некст тайм.

# 32
Здравейте! Замислям пътуване в Грузия догодина май-юни. Чуденката ми е дали да летим до Ереван и от там да наемем кола към Тбилиси, от където да пътуваме после и към други места ИЛИ през Солун до Кутаиси, от там кола и т.н. Някой, който е била наскоро може ли да сподели опит?

Не ти препоръчвам да шофираш в Грузия. Движението е ужасно и само с клаксон се оцелява. До къде искате да стигнете, до Тбилиси?

Ние шофирахме в Армения, сигурна съм, че "културата" на каране е същата - хаотична. Мислим да пътуваме от Кутаиси в посока Тбилиси.

# 33
  • Стара Загора
Армения е много-много по-добре от Грузия. И като пътища и като култура на каране.

# 34
В Грузия бях преди 10 г.... тогава бяха поне с 20г. назад от нас... единствено националният им стадион е по-добър от нашия... и коняка - уникален и чача - това е тяхната ракия/водка.
Голям респект имат към полицията им... бяха ги оборудвали с нови американски фордове и до колкото е вярно бяха уволнили целият им КАТ и бяха назначили нови хора...
В Тбилиси има една голяма църква с един интересен покрив, един кабинков лифт... главната улица беше с ремонтирани фасади до втория прозорец на всяка пресечка, след това и дограма нямаше...
Не бих повторил...

# 35
  • Стара Загора
Грузия си струва да се види , но аз също не бих повторила, не че е толкова лошо, но има толкова други непосетени кътчета , а самата Грузия не ме притегли силно с нищо. Обиколихме я почти цялата.  Красива природа, вкусна храна ( малко специфични подправки използват и някои може да не я харесат. Преди да отидем бях чела много хубави отзиви за съжаление се разочаровах най-вече от хората. Възможно е ситуацията, в която се намират да ги е променила.  Просто не усетих дружелюбно отношения. Някак дръпнати и студени са. За шофирането няколко пъти писахме .Интересно защо аз и виното им не харесах, специфично е, въпреки, че с това се славят.
Споделям снимки от нашето пътуване, ако мога за малко да ви пренеса там. В Грузия изкарахме около 9-10 дни и беше приятно преживяване.

# 36
В Грузия бях преди 10 г.... тогава бяха поне с 20г. назад от нас... единствено националният им стадион е по-добър от нашия... и коняка - уникален и чача - това е тяхната ракия/водка.
Голям респект имат към полицията им... бяха ги оборудвали с нови американски фордове и до колкото е вярно бяха уволнили целият им КАТ и бяха назначили нови хора...
В Тбилиси има една голяма църква с един интересен покрив, един кабинков лифт... главната улица беше с ремонтирани фасади до втория прозорец на всяка пресечка, след това и дограма нямаше...
Мнооого обичам Грузия.
И не само националният стадион е по-добър от нашия. Бях през 2019 г, тоест преди 5 години. Първото, което ми направи впечатление е как от летището до центъра, в автобуса можеше да  кликнеш с кредитна/дебитна карта и така да се таксуваш, около 50 ст. наши пари ме таксува. Тогава у нас такива "екстри" нямаше.  Едва преди година в София пуснаха подобна услуга, която много улеснява чужденците.  Защо гостите на града, идващи от провинцията или от чужбина трябва да си вадят карта и да се чудят как да се таксуват и тепърва да учат някакви сложни правила за таксуване?
Центърът на Тбилиси е много пипнат, сто пъти по-красив е от този в София. Да, лифт има не само от центъра на Тбилиси до Майка Сакартвело, а и в Батуми, от статуята на Али и Нино... горе от хълма гледката е страхотна. (Отделно и в планинските градове и курортите, това е ясно).
Крайбрежната на Батуми направо си е като Лас Вегас.
Влаковете са на светлинни години напред от БДЖ. Возихме се на модерен, двуетажен, климатизиран бърз влак Тбилиси-Батуми, навън жега, вътре охладен, free wi fi, инфо табло с температурата, скоростта, следващите няколко спирки
Скрит текст:

Това бяха малко снимки от Батуми.
А за храната... какво да кажа, много ми харесват и хачапури, и хинкали.  Вино не пия, но знам, че Грузия е известна и с вината.

Мцхета също е готино градче, на половин час с маршрутка от Тбилиси.

# 37
Според Вас, които вече сте посетили Грузия, там ок ли е за самостоятелно пътуващи/пътешестващи (жени)?

Във фб излизат реклами на туристически агенции, които предлагат комбинирана екскурзия до Армения и Грузия, не е евтина, а и човек не знае на каква група би попаднал.

# 38
В Грузия има доста за гледане, не е окей за комбиниране. Армения си е за самостоятелно ходене и разглеждане, Азербайджан също. Тия комбинации са едно голямо препускане и най-накрая виждаш само столиците. Аз във всички каспийски съм ходил поотделно и мисля, че така е най-добре, винаги има какво да се види. Идната седмица за пореден път съм в Азербайджан.
И да, никой нищо няма да Ви направи при самостоятелно пътуване.

# 39
  • Стара Загора
Напълно безопасна  страна е . Грузия е християнска държава , дори са доста вярващи по мои впечатления, така, че от тази гледна точка няма какво да ви притеснява . Вече какви са организираните екскурзии нямам представа.

# 40
Уточнението на религията няма нищо общо с понятието опасна/безопасна. Само да уточня.
Точно в християнските държави има най-много насилие. Бил съм в Латинска Америка 4 пъти, там не можеш да замръкнеш, безумно високи нива на улична и битова престъпност (Там са все християнски държави, от Мексико при границата със САЩ до Патагония на юг).
Бил съм и в 9 арабски държави + още поне толкова мюсюлмански неарабски държави и сигурността е на 100%.
В Тунис можеш да се разхождаш, без никой да те закачи, без никой да краде. В Египет и Тунис не се краде и ако изгубиш нещо, директно ти го намират и връщат. Но да се върнем към Каспийския регион и Средна Азия. В Узбекистан, Казахстан и Азербайджан съм бил, това също са полицейски държави, никой на улицата дори и не си помисля да ви закачи и да ви притеснява. Това са все мюсюлмански страни.
Така че...  това че Грузия е християнска, няма никакво отношение с уличната престъпност. Моля да не се правят внушения!

Да, безопасна страна е като цяло, но причината за това не е в религията!

p.s. И България е над 80% християнска, ама хайде заповядайте след 22 ч. в Красна поляна.

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 13:45 от diziler

# 41
  • Стара Загора
Не съм искала да правя внушения, извинявам се ако някой така го е разтълкувал. Написах си мнението и усещането без да целя да се акцентира на религиозната част. Аз не съм била в много арабски държави, но в Турция и Мароко не е много приятно , особенно за сама жена. Не, че някой нещо ми е направил, но всички оглеждания ми идват в повече на мен и не бих се чувствала безопастно ако няма мъж с мен.
Латинска Америка смятам, че на всеки ясно за какво става въпрос и без да е ходил.

# 42
Аз съм бил в над 65 държави и мога да правя сравнения. В Русия и в доста от западноевропейските държави е по-опасно (за улична престъпност говоря), отколкото в арабските страни, в Иран и в средноазиатските мюсюлмански страни.  Много от бившите ССР, които са мюсюлмански, са с авторитарни режими все още и почти всички мъже работят като полицаи, никой на улицата няма да ви закачи. Същото важи и за Тунис. 90% от мъжете работят в полицията. В Ливан навсякъде има полиция навън, въоръжена, в Бейрут, в Баалбек, никой не може да Ви притесни на улицата.

# 43
  • Sofia
Били сте в много държави, но сте мъж, а не жена. За Азърбайджан, Киргизстан бих се съгласила с Вас, но за Турция, Тунис, Мароко не съм съгласна, че е безопасно. В Грузия (Тбилиси) в по-оживените части е ок според мен, за крайни райони и други насекени места нямам идея.

# 44
за Турция, Тунис, Мароко не съм съгласна, че е безопасно.
И защо да не е? Бил съм и в трите. Ако сте се обличали неподходящо за местната култура, е нормално да Ви заглеждат, но никой няма да Ви пипне и да Ви притеснява. То е ясно, че не е редно да ходите с голи крака и рамене или с деколтета. Където и да ходите по света, е нормално да уважавате местните обичаи и култура... Това изобщо няма смисъл да го обсъждаме. В Мароко и в Тунис съм се возил в препълнени автобуси, със стърчащ портфейл от задния джоб, никой не пипа. Не се краде и хората гледат всякак да помогнат. Не знам какво клеймосвате цели държави, заради... може би някакъв конкретен случай.

Общи условия

Активация на акаунт