В последните години кредитната карта от продукт, възприеман с подозрение, който може да предизвика неочаквани разходи, все повече се превръща в удобен и практичен платежен инструмент. Разбира се, всичко трябва да се консумира с удоволствие и мярка..., въпреки че не сме сигурни това важи ли за буркан с течен шоколад. За кредитните карти обаче – със сигурност, затова трябва да ги използвате разумно. А как да спестявате, плащайки с тях, и на какво е добре да обърнете внимание – споделяме с вас в следващите редове.

За какво най-често използваме кредитна карта?
С кредитната карта във всеки един момент можете да подкрепите семейния си бюджет, ако изскочи непредвиден разход. Най-масово кредитните карти се използват за разплащания в чужбина, покупки в интернет, резервации на самолетни билети, рент-а-кар и хотели.

Как можем да печелим?
С Програма PLUS клиентите на УниКредит Булбанк инвестират в бъдеща покупка. В нея са включени всички дебитни и кредитни карти за индивидуални клиенти, издадени от банката. Така единственото, което може да направите, е да се възползвате от предложението. Когато платите с карта при търговец – партньор на УниКредит Булбанк, автоматично получавате определен брой точки, с които след това може да правите покупки.
Всяка точка има левова равностойност от 1 ст. и може да бъде използвана за покупка на стока или услуга. Ако покупката ви е на стойност 100 лв. , а търговецът ви дава 5 точки за 1 похарчен лев, то ще получите 500 точки или 5 лв., които ще можете да използвате при същия или друг търговец в програмата. Така, докато плащате с карта на ПОС терминал, реално спестявате.

Какво не бива да правите, когато използвате кредитна карта?
Най-честите грешки, които хората с кредитни карти допускат, са да теглят малки суми кеш на банкомат, вместо да се възползват от гратисния период при плащане на #ПОС терминал, а впоследствие да внасят само минимално погасителната вноска. Обикновено лихвата при теглене в брой започва да тече от момента, в който изтеглите парите от банкомат.
Има и такса за теглене в брой от банкомат с #кредитна карта. Размерът ѝ е различен в зависимост от обслужващата банка и страната, но обикновено е в размер около 2,5% + 3 евро. Препоръчително е първо да се запознаете добре с параметрите и таксите по картата, която използвате, за да не се изненадате от дължимата сума, посочена в месечното извлечение накрая.
Не забравяйте, че #банките издават кредитни карти при различни преференциални условия и е добре да ги следите. В някои случаи не се дължи лихва при теглене от банкомат, но това обикновено е само за определен период от време и е хубаво да обърнете специално внимание на това.

Искаме да бъдем максимално полезни, затова не забравяйте, че може да ни споделите теми и въпроси, които искате да обсъдим заедно с наши експерти от УниКредит Булбанк.

#UniCreditBulbank
#КредитниКарти

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 11:43 от Редактор***