ФЕРМАТА Съединение - тема 1 (07.09 - 16.09)

• 58 455
  • 874
  •   1
Отговори
# 660
Специално за зъбите си е прав Караньотов. И говоря основно за ортопедия, не за терапия. Но да не се повтарям, разказвала съм преди.

# 661
  • На морето!
Аз гледам със закъснение.  Еми не ми хареса избора за втори дуелист.
Ще викам за Гери в неделя.

# 662
  • София
Малко хора ще разберат за какво точно говори Ивайло, защото малко мислят като него. Без да му знам в дълбочина житието и битието, така като го гледам, съм сигурна, че той няма нито един ден на трудов договор и заплата. За него да работиш от 9 до 6 е робия. Това имаше той предвид. А повечето хора търсят сигурност - шеф, работно време и заплата. Той иска да си прави каквото иска, както иска и когато иска. В това отношение в България сега се отвориха много възможности. Е, има го и якото бачкане и тук, обаче за хора като Ивайло това да нямаш шеф и работно време стои над всякакви материални придобивки.
Освен това, искам да ви кажа, че за много неща в България не се искат никакви разрешителни, никакви лицензи, нищо. Регистрираш една фирма, една сметка и започваш. Някои с ръцете си, други с главата си.
Лично съм го изпитала. Всичко, което сме започвали с мъжа ми е било с идея и със съвсем минимални средства. Обаче трябва и малко да можеш да мислиш, да си упорит и да не се отказваш след първата трудност. Това е!
Иначе, да, признавам, че информацията му за зъболечението е малко остаряла и вече сравнително малко хора го правят.
От избора на дуелист и аз съм леко разочарована.

# 663
Не съм вярвала, че ще го кажа, но на дуела съм за Росица.  Crazy Изглежда ми работлива.
Гергана ме дразни. Изглежда, че е лигла а и не ми е интересна. С тази ретро-визия ми напомня на Мара от втори сезон- нелепо бретонче и още по-нелепо гримирани очи.  Crazy

И стига с тези зъби вече.  Tired

# 664
На Георги мисля баща му е в чужбина, така че и той има някакви наблюдения върху емигрантския живот и как емигрантите се променят... Заради това има и лично отношение към темата.
Айде спрете се да подскачате като ощипани моми.

На Георги цялото му семейство е навън. Много хора са! Само той е останал в България. И ми се искаше поне роднините си да разбира, ако не другите. Близките му не са заминали от хубаво. Поне за част от тях мога спокойно да твърдя. Краен ми е, все още неразбираемо защо...

# 665
Мисля, че тази година темата на Фермата не е удачна. Да, "Съединението прави силата", така е написано и на сградата на НС, но, те там не могат да се съединят за благото на държавата, във формата се противопоставят хора, които по ред причини - дали недостатъчна реализация защото в държавата ни /като цяло, за всички райони/ нищо не се прави, дали по-чисто материални причини, които също може да бъдат свързани с горното, дали поради липса на образование, но дори и обикновения физически труд там е по-добре заплатен.... Никога не бих обвинила някого, че се е опитал да се реализира или да изкара повече пари някъде, където е било възможно. Особено пък млади хора или семейства с деца. Изобщо не страдам от липсата на патриотизъм в мен - достатъчно възрастна съм, спомням си изживяната еуфория от "уж" смяната на режимите, митингите..... Е, и какво? Мога да псувам спокойно президента или премиера, хората с различна сексуална ориентация не се страхуват от наказателна отговорност /не че ме е вълнувало някога кой, какъв е/, уж може да гласувам спокойно /за София, за селата, надали/, но дали резултатите не са манипулирани.....Плюсове виждам само в пътуванията, защото навремето, дори и за организирана екскурзия до Гърция, се издаваше еднократен паспорт, който след това се прибираше, и второто нещо - че можеш да имаш самостоятелен бизнес. Колко самостоятелен, колко зависим от физически или юридически спънки /т.е. рекет, рушвети/, е друг въпрос.

Репликата на Ивайло, че сме свободна държава, просто ме разсмя. Кое ни е свободното - медиите, прокуратурата, МВР..... Поднася ни се информация, която е изгодна на управляващите, които и да са те. Примерът на Георги с "изметената или пребоядисана къща" - да, отиваш някъде, където вече това е направено, но няма Джийвс, който да те покани на "метеното" и да ти поднесе коктейл - просто отиваш и спазваш вече създадените правила и си търсиш своето място - добро, лошо, както е навсякъде - ако можеш, можеш, ако не - търсиш друг вариант. Ние тук, 20 апартамента не можем 4-5 г. след градушката да се разберем за един ремонт на фасадата на входа ни и то при уредени организационно неща, и около 1000 лв. на апартамент, ама започват спорове, защо тази оферта, защо не онази /с минимална разлика/, ама има хора, които даже не си плащат таксата за входа, ама това, ама онова....  Така, и с такива хора ли се "пребоядисва и подрежда" къща? И говоря за сравнително ново строителство и в престижен квартал, т.е. предполага се, че имат поне "една идея" повече възможности.

Колкото до участниците във Фермата - явно най-големия дразнител е Нури, заради неговите молитви и твърдения, свързани с т.н. "робство", "иго", "присъствие". Честно казано, ако някой иска да пее и "Харе Кришна", няма да ме дразни, стига да не ме убеждава в предимствата на неговата религия, но, пък би ми било интересно, ако мога да науча повече. Колкото до молитвите - нали много от нас се "водим" религиозни - ако празнуваме Коледа или Великден - все пак са празници, свързани с религията, или пък се молим на Господ, ама само когато имаме нужда от някаква помощ - я за здраве, я за любов, я детето да влезе в добра гимназия/университет. Но, не се събуждаме всяка сутрин, изпълнявайки някакъв ритуал, или пък не спазваме пости... И аз не съм по-различна, затова, ако някой вярва искрено в нещо си и изпълнява, каквото мисли че е правилно, коя съм аз, за да го съдя? Ако не убива, не наранява, не носи зло на света, не "зарибява" деца - не ми пречи.

Робство, иго, или съвместно съществуване? Много спорен въпрос, но като за начало, нека не забравяме, че историята се пише от победителите, а дали е било истина, дали е точно тази истина, е отделен въпрос. Ако говорим за семантика - не е било робство /вече беше обяснено значението на думата/. Дали е било "иго" - честно казано, не съм проверявала точно за обяснението на думата, по-скоро го приемам като "тежест", но не твърдя, че съм права. В началото, при нашествията, разбира се е било жестоко - и клане, и насилие, и насилствено покръстване. В средните векове навсякъде, където е имало завоеватели и завладяно население е имало подобни неща. В Испания, когато гонят маврите, след това евреите и идва католицизма. В Англия, при Кървавата Мери, първата дъщеря на Хенри 8, когато идва на власт, разкъсва протестанти между 4-ри коня, главите им набучени на кол, гарвани се хранят с червата им /извинявам се натуралистичното обяснение, но то е както клането в Батак донякъде, което ние го приемаме много лично и това е нормално/. Не знам как е в Испания, но в Англия, като изключим Северна Ирландия, отношенията между католици и англиканци поне видимо е много нормално, никой не казва "ама вашата кралица"..... за това вие ни дразните, противни сте /говоря за отношения между истински англичани, не придошли/. Просто това е История - било е, случило се е, но светът продължава напред, глобализира се, има по-важни неща от това да се "вторачиш" в миналото, да търсиш виновни, да се "хващаш" за някоя дума. И да не забравяме, че нас така ни учеха, това може би предхождаше и момента с преименуването на турците /много от вас може и да не са чували за това, не че ние също сме имали информация, просто нещо се случваше в държавата, само слухове се носеха/. Мисля, че Ивайло е прав - просто Европа, в духа на новото време, на смесването на нации и религии иска да "омекоти" някак си значението на неща, случили се преди стотици години, или поне по-правилното използване на някои определения.

Преди 8 г. помагах на сина ми за дипломната му работа, която защитаваше в чужбина и  беше свързана с Родопите. Освен конкретните неща по темата, попаднах и на някои документи, по-скоро проучвания на историци, относно съвместното съжителстване между двата етноса. Не си спомням дали съм ги използвала за нещо /т.е. да съм запазила линкове към използвана литература, или просто случайно са ми попаднали в рисърча/. Но, да, особено за последните 100-150 г. имаше доста изнесени факти, в потвърждение на това, които за съжаление в момента  не мога да цитирам.

С целия този дълъг пост, исках всъщност да кажа - нека всеки има право на избор къде да живее, как да се реализира, в какво да вярва, нека Историята си остане История, а който иска, да си измете и пребоядиса къщичката, но, ако може сам да се справи.

# 666
Направо озлобен ми изглежда Георги.  Rolling Eyes

# 667
Направо озлобен ми изглежда Георги.  Rolling Eyes
Още от визитката става ясно, че е озлобен.

# 668
Разбира се, че всеки има право на избор.Всеки търси това, което го прави щастлив.Както можеш да обвиниш хората, които бягат от България и остават семействата си, така можеш да обвиниш и хората,напускащи селото си, и хората,местещи се от малък град в голям.Те правят същото.И те изоставят било приятели, било роднини.И всички те го правят с една цел-успех.И това е най-нормалното нещо на този свят.Георги хубаво изтъкна Германия за пример, но не си зададе въпроса защо ? Защото умни,можещи и интелигентни хора за заели властта след като е била срината, а тук такива хора са били убивани в миналото.А в днешно време тези хора в България не са на почит, за сметка на Колагин,Сузанита,Гери-Никол и прочие.Колкото са виновни емигрантите че за избягали от държавата, толкова са/сме виновни и ние, които мълчим и търпим извращенията на управляващите.

# 669
  • London
Гошо е много хитър Ганьовец, яяяя сега да се направя на голям патриот, да освиркам емигрантите и да събера симпатизанти сред българите, защото ония идиоти от чужбина не могат да гласуват накрая с ЧУЖБИНСКИ карти и няма да има техен вот, така че за мен остава гласа на тукашния. Да каже колко време него го е издържала чужбинската пара на баща му.....аз имам особено мнение за човек на който цялото му семейство е навън, а той останал. Кой знае колко роднини са работили къртовски труд за да може Гошо готовански да големее на жълтите павета и да се прави на големец с чужбинската пара, ама сега А...У!

Поколението на този Ивайло е онова където битува някакво криво разбиране за света. Дай им само конспирации, анти Европа, уж мразят тошово, ама мисленето им точно на тошовец.

Симеон, ами евала! Това е каквото и аз мисля по темата. Първо дразнещо е, че тези теми винаги се зачекват от ТУКАШНИТЕ, Гошо по-специално. Емигрантите няма и да ги захванат.  Постоянно сочат с пръстче, бъркат, мушат, ехидничат, тоя роб, оня, зъби-мъби, гъзове.....ми живей си както искаш, никой не те спира, ама и дисекцията на чуждия живот си спести. Не е много сложно!

Гергана според мен ще отпадне в неделя.

Христина е невротичка, беше хубаво да напусне тази неделя, но уви...

# 670
Аз останах с впечатление,че за българите в България емигрантите бършат гъзове на Запда /извинявам  се за израза/. Някак си ние нищо друго не работим-а къде са инженерите, лекарите, счетоводителите, брокерите? Христина беше пример за място-защо държавата няма да се оправи.И ако в БГ е срамно да се върши такава работа, защо на Запад е просто работа? Защо когато уж се борели, емиграцията продължава? И ми е интересно като избягала ли се води майката на детето с увреждания, която замина с него преди месеци да живее извън БГ?

# 671
Разбира се, че всеки има право на избор.Всеки търси това, което го прави щастлив.Както можеш да обвиниш хората, които бягат от България и остават семействата си, така можеш да обвиниш и хората,напускащи селото си, и хората,местещи се от малък град в голям.Те правят същото.И те изоставят било приятели, било роднини.И всички те го правят с една цел-успех.И това е най-нормалното нещо на този свят.Георги хубаво изтъкна Германия за пример, но не си зададе въпроса защо ? Защото умни,можещи и интелигентни хора за заели властта след като е била срината, а тук такива хора са били убивани в миналото.А в днешно време тези хора в България не са на почит, за сметка на Колагин,Сузанита,Гери-Никол и прочие.Колкото са виновни емигрантите че за избягали от държавата, толкова са/сме виновни и ние, които мълчим и търпим извращенията на управляващите.

Георги добре зададе въпроса за Германия, обаче историята му куца сериозно. Германия се оправя с плана Маршал и помощ от Запада, защото в един момент Германия не може да плаща репарации.

# 672
  • London
Това даже е много хуманна професия! Винаги съм се чудила как може да се ползва за подигравка.

Германеца е стриктен и дисциплиниран, не можем изобщо да се сравняваме с тях.

# 673
  • София
Някой знае ли кога е сниман сегашния сезон?

# 674
Снимките са започнали около 10 август,тоест преди месец някъде.Все още снимат.
Миналата година приключиха в началото на ноември,значи и тази година ще е по това време.

С удоволствие те чета, La Catrala.Георги започна да трупа негативни точки,точно заради злобата си към Емигрантите.

Последна редакция: пт, 14 сеп 2018, 22:02 от Adoralova

Общи условия

Активация на акаунт