Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 8

• 51 615
  • 758
  •   2
Отговори
# 345
  • Милано
К.Лера, разбрано. Само да питам като я няма щитовидната жлеза защо не може кетогенна? В смисъл, че хормоните ти идват отвън и можеш да пиеш повече или по-малко.

Продължавам тогава. Докато пиех Метформин спрях да бягам и ходя дълго. Няма смисъл. Като влязох в кетоза и го спрях започнах ХИИТ и да ходя по 10-15км на ден. По време на много ниско калоричната спрях да ходя и правех статични упражнения. След отслабването продължих с 5-10км на ден и статични упражнения. Насилвам се малко и за двете. Имала съм заседнали периоди без много ходене и упражнения, но гледам да не е задълго.

Приложения за калории не съм ползувала. 10те минути, в които ще вписвам продукти и грамажи и още 20те, в които ще гледам и сравнявам таблици предпочитам да ги оползотворя за друго. Забелязах, че зелении не ме изхвърляха от кетоза и спрях да ги меря. Интересното е, че колкото повече марули и магданоз изяждах толкова повече слабеех при равни други условия. Протеини мерех първите дни. За VLCD мерех месо и гъби. Друго не, защото друго съществено в нея няма. Теглех се през ден.

Тегля се веднъж на 5-6 месеца. Талия меря всяка седмица.

След крайното отслабване си изчистих храненето и спрях да се меря, тегля и да броя калории. Също и да мисля за онова време.
Така е за всички,които са с проблеми на щитовидната(не само без щитовидна).На мен спорта ми е като дрога,колкото повече толкова по-добре и заредена се чувствам.Питах за калориите  информативно...но мисля че и те трябва да се следят (само в 5 мл ЗЕВ има 85 калории и 9 гр.мазнини).Ето резултата и от моята следобедно "загрявка"😀     

# 346
Здавейте, моля Ви за коментар на резултатите на моя близка. Сърдечни благодарности!

# 347
  • София
Инсулинът не е чак толкова зле.
На 120 мин е поносим, жалко, че го няма на 60 мин, а на гладно е височък.

# 348

Невена, не е защото не е приготвено вкусно. И двете ми баби си бяха майстори в готвенето.
Аз не понасям миризмата. Опитвала съм. Изповръщах си червата.
Човек не може да яде, нещо което дори на миризма не харесва. Хората нямат еднакви вкусове.
А за кървавицата да не говорим. Най-гнусното нещо, което съм помирисвала. И я опитах веднъж. Пак повърнах.
Едната ми баба се дразнеше примерно, защото обожавах сърми и ходех при другата да ям.
Тя също правеше сърми, но реши да ги сготви с кървавица. За да не съм ходила при другата баба. А родителите ми бяха разведение.
Е, колкото и да обичам сърми, не и ги пипнах.

# 349
Момичета,а по колко калории на ден приемате,защото ми е ясно че всяка от нас разпределя въглехидрати мазнини и протеини според това,как реагира тялото
и?И кои програми за следене на теглото следвате?Моите калории са 1200-1300 на ден.Изсталирала  съм Samsung Health и MyFitnessPall и нанасям и в двете приложения.  

Лера,
Аз отначало използвах Калкулатор на калории. Ето този:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marian.caloriecounter&hl=bg

Беше ми удобен, защото е на български език. Но, при един от поредните им ъпдейти, нещо се прецака и три дни го чаках да тръгне, а той не. А на мен ми е важно всеки ден как вървят нещата. Опитах с MyFitnesPal, ама не е моето. Влязох в един форум, дето са много надъхани и  следят всички новости и там горещо препоръчваха FiTaTu.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fitatu.tracker&hl=bg

Изтеглих си него и го ползвам вече 2 месеца. Ами - железен е! Освен това има много по-удобен и лесен за употреба софтуер. С много повече функции и всичките са безплатни. Единствено неудобство за някои може да е това, че няма български език. Аз си го изтеглих на немски и ми е супер добре, защото разпознава всички баркодове на ЛИДЛ. Разбира се, някои храни си ги въвеждам и сама, но това правех и с българския калкулатор. Има го и на италиански, мисля.

Последна редакция: сб, 15 сеп 2018, 22:48 от Samt

# 350

GGT - Гама-глутамил трансфераза. Това е един от ензимите, които се изследват в т.нар. чернодробен панел. При съмнение за различни заболявания на черния дроб, защото повишението на ГГТ е много чувствителен показател, въп­реки, че не носи информация за естеството на заболяването. При мен се оказа повишен заради застой на жлъчка в жлъчните пътища.

# 351
Здравейте.
Записвам се при вас, за да споделяме идеи, съвети и менюта за здравословно хранене и отслабване.
Аз съм с ПКЯ откакто се помня, съответно и с ИР. Изписаха ми преди няколко години Сиофор 1000 2х1 на ден или Метфогамма 850 3х1 на ден, нямало голямо значение...
Не бях редовна обаче, понеже правихме инвитро процедури и лекуващият лекар ми беше казал да не ги пия по време на стимулациите.
Както и да е, имам си вече прекрасно момченце на 1 годинка, та мисля, че е време да включа хапчетата отново. Има ли смисъл пак да правя обременяване ?

Накратко за размерите ми - 175 см и 83 кг към момента, с 5 повече от преди да забременея и с 10-12 в повече от преди старта на инвитро процедурите.
Слаба съм била само за около година след зверски глад (63 кг), цял живот съм била с определението "едра", което, честно казано, ми е адски противно!

Нямам корем, обаче паласките...яката работа, там ми е основният проблем. Е, навсякъде, де, но паласките ми са мега мощни!

Та ще се радвам да ме приемете сред вас и да моля за съвети в храненето си.
Забравих да спомена, че съм правила много диети, като най-добър резултат имаше при мен 90 ДД, също и гладуването на Лидия Ковачева.
От няколко дни се опитвам да спазвам НВВМ, но постоянно си мисля, че не правя нещо както трябва, а изчетох света за идеи и рецепти в този вид хранене.

Основният проблем при мен е, че отслабна ли и кажат ли ми няколко човека, че съм отслабнала, аз веднага запопвам да си "вярвам" и се връщам към въглехидратите, които адски обичам...

# 352
  • Sofia
След 2 мес стрикна диета с до 50 гр вх и нито едно прегрешение и метформин 2х500, сутринта кз ми беше 7,2. И отслабването спря. А не знам къде греша....

# 353
Здравейте, момичета! Мисля и аз да пробвам НВ-ВМХ. Диагностицираха ми ИР преди 2 години и съм със сериозно затлъстяване. Пия Метфогамма, но честно казано не съм много стриктна заради диарията.
Правилно ли разбрах идеята на това хранене, че в основни линии трябва да се ядат протеини във всякаква форма, като млечните продукти са пълномаслени, както и зеленчуци и ядки? Имам доста въпроса и ще съм много благодарна, ако ми отговорите, защото досега не съм практикувала този режим. Въпросите ми са следните:
1. Ядките сурови ли трябва да се консумират или може и печени?
2. Може ли да се консумира сусам - например като заместител на панировка за чушки бюрек, които вместо да се панират, се овалват в сусам и се пекат на фурна върху хартия за печене?
3. Как стои въпросът с пържените храни и въобще пърженето и запържването като техники на готвене -предполагам, че не са препоръчителни, но все пак да питам?
4. Когато ми диагностицираха ИР, ендокриноложката ми каза да избягвам маслото, а в този режим то е препоръчително - вие консумирате ли го?
5. Може ли да се консумира слънчогледово олио или по-добре зехтин и алтернативните олиа /кокосово, от гроздови семки и т.н./?
6. Месата могат ли да се консумират и под формата на колбаси - разни салами, филета и шунки?
7. Може ли да се ядат туршии - кисели краставички, кисело зеле и т.н.?
8. Разбрах, че трябва да се избягват тестените храни, картофите и оризът, но не ми стана ясно какво е положението с бобовите храни /боб, леща, грах, нахут/ и булгура? А киноа и лимец?
9. Може ли да се ползват алтернативни брашна - от нахут, от лимец?
10. Може ли да се консумира мед - например мляко с мед и канела или запечено сирене с мед и орехи?
11. Как стои въпросът със смесването на различни видове протеини на едно ядене?

Последна редакция: нд, 16 сеп 2018, 12:13 от Divi_86

# 354
След 2 мес стрикна диета с до 50 гр вх и нито едно прегрешение и метформин 2х500, сутринта кз ми беше 7,2. И отслабването спря. А не знам къде греша....

savina_33, ако това ще те поуспокои, и при мен има също понякога подобна захар. Верно, все по-рядко, но има. Знаеш, че и аз като теб съм с диабет, а не просто ИР. И аз вземам 2х500 метформин, но точно заради тази висока сутрешна КЗ сама си увеличих вечерния метформин на 850мг. Не че забелязах някаква особена полза от това. На режима съм от март с Вх до 30г. От юни ги дигнах на 50г. Водя стриктна статистика на всеки грам, който ми влезе в устата не от суета, а за да видя има ли някаква зависимост между това, което ям (и правя) и сутрешната висока понякога стойност на КЗ. Установила съм следното (с уговорката, че това е при мен!):

1. Ако съм била вечерта нервна, напрегната, легнала съм си късно и/или ще пътувам на другия ден. Независимо колко малко Вх съм поела, на другата сутрин КЗ винаги ми е над 6. Била е 6.7 и 2 пъти 7.2. Винаги!

2. Ако съм на чуждо място (почивка или на гости) първите 2 дни КЗ винаги е висока, макар да съм яла изключително режимно. Аз никога не излизам от режима си, независимо с какво ме черпят домакините, просто не го ям.

3. Ако имам здравословен проблем, дори още да не съм го усетила, КЗ пак хвърчи нагоре. Последно, имах възпален венец, направил джоб. КЗ 6,8 докато не отидох на зъболекар и не направи дренаж. Същото е и ако настина, хвана грип или каквото и да е възпаление ме споходи. А, и като ме ухапаха 3 пчели наведнъж, също.

4. Ако изям повече Вх от лимита, който съм си поставила (в момента е 50г). Това, понеже зависи изключително от мен, ми се е случвало само 2-3 пъти. Бях разказвала тук как ядох бисквитена торта. Беше един единствен неустоим импулс. Другите два пъти не прецених добре и ядох ябълка преди обяд и следобед 2-3 сини сливи. Надвишила съм лимита с някакви 20-ина грама, но на другия ден КЗ веднага беше 6.7

Това са моите наблюдения за качването на КЗ. Какво правя за свалянето?

1. Гледам да се успокоявам и да не се ядосвам. Не ми се получава твърде.
2. Старая се да ям в обичайните ми часове, дори и домакините да са предвидили вечерята чак от 21ч. Нося си винаги малка кутийка (събира 30-35г) с лешници/бадеми/орехи и си ям от нея. После пропускам вечерята.
3. Почнах да си правя редовно изследвания и профилактика. За да нямам тихи огнища на възпаления. Така утайката в кръвта ми, която обичайно беше над 68 (при норма до 20), сега е 6.
4. Ако съм надвишила Вх, вечерта увеличавам двойно разстоянието за разходка. Като мина 20 000 крачки, на другия ден КЗ е 5.2, а е била 7.2.

Дано някои от моите наблюдения са валидни и при теб. Може и ти да споделиш какво правиш в подобни случаи.

# 355
Здравейте, момичета! Мисля и аз да пробвам НВ-ВМХ. Диагностицираха ми ИР преди 2 години и съм със сериозно затлъстяване. Пия Метфогамма, но честно казано не съм много стриктна заради диарията.
Правилно ли разбрах идеята на това хранене, че в основни линии трябва да се ядат протеини във всякаква форма, като млечните продукти са пълномаслени, както и зеленчуци и ядки? Ядките сурови ли трябва да се консумират или може и печени? Не разбрах как стои въпросът с пържените храни и въобще пърженето и запържването като техники на готвене /предполагам, че не са препоръчителни, но все пак да питам/? Когато ми диагностицираха ИР, ендокриноложката ми каза да избягвам маслото, а в този режим то е препоръчително - вие консумирате ли го? Може ли да се консумира слънчогледово олио или по-добре зехтин и алтернативните олиа /кокосово, от гроздови семки и т.н./? Месата могат ли да се консумират и под формата на колбаси - разни салами, филета и шунки? Може ли да се ядат туршии - кисели краставички, кисело зеле и т.н.? Разбрах, че трябва да се избягват тестените храни, картофите и оризът, но не ми стана ясно какво е положението с бобовите храни /боб, леща, грах, нахут/ и булгура? А киноа и лимец? Може ли да се ползват алтернативни брашна - от нахут, от лимец? Предварително благодаря за отговорите!

Пърженето е хубаво да се избягва.
Явно има лекари все още анатемосват мазнините.
Не казвам, че трябва с лъжици да се яде масло.
Аз олио консумирам. Като готвя. Но като ям салата слагам зехтин.
Кокосово също може. Слагам си малко в кафето.
Колбаси, салами, филета и шунки ги забрави. Това месо ли е според теб? Наясно ли си какви отрови слагат вътре. Прочети за консервантите. Научи се да четеш етикетите като купуваш нещо.
От употреба на такива "меса" ми се вдигна пикочната киселина. Получих бучки в коленета и в краката.
Сега ям чисто месо. Проблеми нямам.
Дори и салатите с майонеза не са полезни.
Аз като си правя, майонезата си я правя сама.
Ядки - да, може да ги ядеш, но в умерено количество.
Аз ако ги ям в закуската си, ги кисна.
Няма да е лошо да прочетеш първия пост. Само четене оттук и оттам не помага, а даже вреди, защото няма да схванеш картинката.
Ориз, хляб, картофи - рядко.
Боб, леща - може. Но не често.

Скрит текст:
Здравейте.
Записвам се при вас, за да споделяме идеи, съвети и менюта за здравословно хранене и отслабване.
Аз съм с ПКЯ откакто се помня, съответно и с ИР. Изписаха ми преди няколко години Сиофор 1000 2х1 на ден или Метфогамма 850 3х1 на ден, нямало голямо значение...
Не бях редовна обаче, понеже правихме инвитро процедури и лекуващият лекар ми беше казал да не ги пия по време на стимулациите.
Както и да е, имам си вече прекрасно момченце на 1 годинка, та мисля, че е време да включа хапчетата отново. Има ли смисъл пак да правя обременяване ?

Накратко за размерите ми - 175 см и 83 кг към момента, с 5 повече от преди да забременея и с 10-12 в повече от преди старта на инвитро процедурите.
Слаба съм била само за около година след зверски глад (63 кг), цял живот съм била с определението "едра", което, честно казано, ми е адски противно!

Нямам корем, обаче паласките...яката работа, там ми е основният проблем. Е, навсякъде, де, но паласките ми са мега мощни!

Та ще се радвам да ме приемете сред вас и да моля за съвети в храненето си.
Забравих да спомена, че съм правила много диети, като най-добър резултат имаше при мен 90 ДД, също и гладуването на Лидия Ковачева.
От няколко дни се опитвам да спазвам НВВМ, но постоянно си мисля, че не правя нещо както трябва, а изчетох света за идеи и рецепти в този вид хранене.

Основният проблем при мен е, че отслабна ли и кажат ли ми няколко човека, че съм отслабнала, аз веднага запопвам да си "вярвам" и се връщам към въглехидратите, които адски обичам...

Мда, и аз бях така. Но отдавна спрях да се влияя от чуждото мнение.
Спазвай си режима. Прочети повече. Винаги чети повече.
За мен този режим е до живот.

# 356

Колбаси, салами, филета и шунки ги забрави. Това месо ли е според теб? Наясно ли си какви отрови слагат вътре. Прочети за консервантите. Научи се да четеш етикетите като купуваш нещо.
От употреба на такива "меса" ми се вдигна пикочната киселина. Получих бучки в коленета и в краката.

И аз знам, че този тип меса не са особено полезни, но ме озадачи, че мернах някъде в тази тема или в темата за НВ-ВМХ, че се яде бекон, което според моите представи е пак преработено месо, освен ако не става дума за суровия бекон /т.е. много мазно месо/.

# 357

И аз знам, че този тип меса не са особено полезни, но ме озадачи, че мернах някъде в тази тема или в темата за НВ-ВМХ, че се яде бекон, което според моите представи е пак преработено месо, освен ако не става дума за суровия бекон /т.е. много мазно месо/.

Някой написал, че яде бекон, друг салам.
Хайда да започнете да мислите с главите си и да спрете да се влияете от другите хора.
Ако напише някой, че ще скочи от шестия етаж, ще го направите ли?
Хайде де, пробвай 6 месеца да ядеш само колбаси, салами, шунка и бекон от магазините.
И пиши как се чувстваш после.
Правилното хранене включва качествени храни, а не боклуци.
Чела била, че протеините били полезни и налита на колбаси  ooooh!
То и в много сирене в магазините има палмово масло. Дали е полезно според теб да ядеш и този боклук?

# 358
Аз ям бекон.Един единствен вид, от Лидл, цена за кг-17 лв.С почти перфектен етикет.
Друг не близвам.
Здравейте, момичета! Мисля и аз да пробвам НВ-ВМХ.
Скрит текст:
Диагностицираха ми ИР преди 2 години и съм със сериозно затлъстяване. Пия Метфогамма, но честно казано не съм много стриктна заради диарията.
Правилно ли разбрах идеята на това хранене, че в основни линии трябва да се ядат протеини във всякаква форма, като млечните продукти са пълномаслени, както и зеленчуци и ядки? Имам доста въпроса и ще съм много благодарна, ако ми отговорите, защото досега не съм практикувала този режим. Въпросите ми са следните:
1. Ядките сурови ли трябва да се консумират или може и печени?
2. Може ли да се консумира сусам - например като заместител на панировка за чушки бюрек, които вместо да се панират, се овалват в сусам и се пекат на фурна върху хартия за печене?
3. Как стои въпросът с пържените храни и въобще пърженето и запържването като техники на готвене -предполагам, че не са препоръчителни, но все пак да питам?
4. Когато ми диагностицираха ИР, ендокриноложката ми каза да избягвам маслото, а в този режим то е препоръчително - вие консумирате ли го?
5. Може ли да се консумира слънчогледово олио или по-добре зехтин и алтернативните олиа /кокосово, от гроздови семки и т.н./?
6. Месата могат ли да се консумират и под формата на колбаси - разни салами, филета и шунки?
7. Може ли да се ядат туршии - кисели краставички, кисело зеле и т.н.?
8. Разбрах, че трябва да се избягват тестените храни, картофите и оризът, но не ми стана ясно какво е положението с бобовите храни /боб, леща, грах, нахут/ и булгура? А киноа и лимец?
9. Може ли да се ползват алтернативни брашна - от нахут, от лимец?
10. Може ли да се консумира мед - например мляко с мед и канела или запечено сирене с мед и орехи?
11. Как стои въпросът със смесването на различни видове протеини на едно ядене?
1.Ядките не са задължителни, но ако се ядат, е по-добре сурови.
2.Може сусам, може в кокосови стърготини.
3.Може да се пържи, стига да не е всеки ден и постоянно.От пържена риба, пържени кюфтета никой още не е умрял, най-добре в масло/мас, НЕ в олио.
4.Ям масло всеки ден, готвя с масло.
5.Най-добре зехтин, кокосово масло, краве масло, мас-гъша, свинска, патешка.
6.Колбасите, салавите, филетата, шунките НЕ са месо, а някаква измислена "химия".Инцидентно може, но не и като ежедневна храна.
7.може, стига да не са с много захар.
8.аз не ям и бобови, мисля, че поне в началото, докато се цели отслабване, без тях е по-лесно
9.брашната ще спъват и бавят отслабването и оздравяването, но си е въпрос на лична преценка
10.меда е течна захар, по-добре без него
11.няма проблем със смесването, някои обаче забелязват, че спират да отслабват, ако смесват месо и млечни

# 359
Храненето трябва да е мазнинно, не протеиново
Яде се риба, месо, яйца и зеленчуци

Общи условия

Активация на акаунт