Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 септ. 2018, 13:53 ч.

Камина в апартамент - за или против

 • 4 872
 • 73
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 5 107
За да не връща пушек коминът и да дърпа по-добре, отгоре му се слага шапка. Хората са го измислили.  Simple SmileНямам представа какво има отгоре на комина.
Камината ни е от преди 15 години...
Сигурно и тогава и имало такива шапки, де. Може пък и на нашия комин да има, не знам.

# 46
 • Мнения: 17 018
Ако имате шапка, няма начин да връща пушек. Тя играе ролята на вентилатор, който засмуква и изкарва пушека навън.
Има ги от доста години, да. Едно време струваха десетина лева, дали не бяха и по-евтини. Не знам сега колко струват.

# 47
 • Мнения: 5 107
Ако имате шапка, няма начин да връща пушек. Тя играе ролята на вентилатор, който засмуква и изкарва пушека навън.
Има ги от доста години, да. Едно време струваха десетина лева, дали не бяха и по-евтини. Не знам сега колко струват.

В такъв случай това трябва да се провери.

Благодаря за информацията!

# 48
 • Мнения: 658
Включвам се и аз с мнение. Имаме камина в хола, в апартамент, за кеф. Затворена е със стъкло, което се качва на горе, при отваряне. Нямаме дървояди, неприятна миризма и пушек(има си клапи, които се отварят и затварят). Нито ми е опушено, нито мирише. Страхотен уют е зимата. Зареждаме само с дърва. Бих казала, че и чистенето й не е кой знае каква хамалогия(имам специална прахосмукачка за камини и с нея става супер лесно и чисто). Поръчахме я във фирма и съм супер доволна, бях харесала една по снимка и ми я облицоваха и направиха едно към едно.

Inna, за да не стане реклама, можеш ли на лично съобщение да ми изпратиш коя е тази добра фирма и каква камина са ти направили? Че и ние обмисляме въпроса, за в къща на село. За сега сме на етап размисъл. Благодаря ти предварително.

# 49
 • София
 • Мнения: 1 232
Докладвам, че при трето палене на нова камина вече няма никаква миризма на фабричните масла. Тя е със стъкло, което се вдига на горе и влиза под вграждането, пробвах я и отворена, и затворена, и при отворена врата на терасата - не върна пушек. Разбира се, за три паления от по 2-3 часа може и да се държи прилично и да си покаже рогата по-нататък. Днес преваля леко, също не върна в стаята.

# 50
 • Мнения: 1 805
Ние имаме камина в хола, затваря се със стъкло и димът не влиза в апартамента, не цапа много. Но не я палим и често де, може би само, когато искаме да внесем повече уют у дома и то основно през декември - покрай Коледа и Нова Година. Освен това си е и занимавка - смяна на дърва, чистене...

За редовно отопление препоръчвам парно. Hug
Аз имам база за сравнение, почти цял живот съм живяла с локално парно. Категорично ЗА камината пред парното. Парното ни беше основно на въглища, с дърва за подпалки. Палили сме котела и с горно, и с долно горене. Първо, трябва да има котел и място за него, при нас в едната къща беше в гаража, в другата - правихме специално помещение до гаража. Въглищата категорично са по-скъпи от дървата. И не можете да си представите за какъв черен прахоляк става въпрос при чистенето. От пет години сме с камината, в хола е, няма случай да е върнала пушек. Холът е около 70 кв.м. с кухнята и трапезарията, освен това отопляваме баня, тоалетна, коридор и спалня. Като е предвидено за в бъдеще и ако се наложи да отопляваме и още три спални, но тогава трябва да се купи втора помпа. Освен това и бойлерът е вързан към камината, но напоследък си го караме на ток. Купуваме по 10 кубика дърва всяка зима, за около 700 лв, част от тях остават, ММ все го е страх да не хване някоя люта зима и да нямаме дърва. Още 50 лв за рязане и цепене - купуваме метровки, иначе много лъжат. Топлим се само с камината, през зимата ходим вкъщи боси и по тениски, но зависи и от подовите настилки - при нас е основно ламинат. У съседите е теракот и направо вее хлад от пода, така че и това има значение.Климатици нямаме, вече съм решила за следващото лято да купим за хола, но само за охлаждане. ММ се прибира от работа в 17,30 - 17,40. Аз се връщам към шест, камината е изчистена и запалена и даже и кучето е нахранил. В събота и неделя гори по цял ден. Вечер слагаме едно-две дървета последно към 10 часа и в 12 когато си лягаме, изключваме помпата. Сутринта още е топло.

# 51
 • Мнения: 17 018
Ръчно ли я изключвате? Нашата сама се включва и сама изключва. С термореле е.

# 52
 • Мнения: 1 805
Ръчно ли я изключвате? Нашата сама се включва и сама изключва. С термореле е.
Нашата я изключваме ръчно, просто се натиска един ключ, като тия за осветлението.

# 53
 • Мнения: 17 018
Хм, не ли опасно така? Помпата започва да „върти“, когато температурата на водата достигне определени градуси, и спира, когато водата изстине. Ако се спре, докато водата е още гореща, няма ли опасност от авария?
Освен ако не живеете в къща на 2 етажа...

# 54
 • Варна
 • Мнения: 3 048
В нашия блок (стара тухла) са си комини. За всяка стая индивидуален – 3 на брой в апартамента. Т.е. във всяко коминно тяло може да се включи само един източник на огън.
Вентилационни шахти има само в тоалетната и в банята и май са общи за всички етажи.
Ако е само един комин, то е за вентилация.
Ако има два комина в стая, то вторият е за димоотвод.
Скрит текст:
Цитат
Съгласно типови проекти на панелните сгради е предвиждано (обикновено!) в кухнята да има две коминни тела –
едното за отдушник, другото за комин. Това съответства на строителните правила и норми,
съобразно които в кухнята е необходимо да има димоотводни комини и вентилационни канали.
В противоречие с проектите, навсякъде в кухните е предвиждан само един комин, за отдушник,
в панелните сгради най-често е изграждано едно коминно тяло с две дупки – малка и голяма – комин сифонен тип.
За монолитни сгради със собствен проект в кухните също не е предвиждан комин.
Обяснението (според мен) е тоталното преселение на селяните в градовете след 1965 г.,
отказ да се използва печка на дърва (сигурен признак, че тези са селяни, какъв срам, а опинците на всеки дедо са все още на тавана),
наличието на 3-4 завода за производство на български електрически печки - иначе кой ще ги купува,
имаше повици за пестене на дървесина (по него време е добива на чам в Коми), залесявания и пр. политкоректни действия,
стремеж за икономии - и оттам елиминиране на комините в кухните.
Да отбележа, че сега - от доста време, има нови сгради изобщо без димоходни комини. И не са само с летни сезонни жилища.
Правило.
Ако в кухните има само един строителен коминен елемент, то той обслужва кухненските помещения, разположени по височината на сградата,
като се приема (и в съдебната практика!), че същият следва да се използва с предназначение на вентилационен канал, обслужващ
цитираните помещения.
http://www.bgremonti.com/forum/viewtopic.php?f=101&t=4189
Скрит текст:
Цитат
Доста голяма част от ЕПК-тата имат вентилация по проект - 14 етажните дето ги има в Люлин 4,5,6; Младост 2,3; Герена. На тавана се събират въздуховодите и е имало вентилатор.
Във всеки панелен блок съм виждал системата от въздуховоди, електрическите табла и на доста места седяха и вентилаторите, но рядко със моторите си на тях.Включително съм виждал и напълно непокътнат, само със спряно захранване.Въздуховодите им със сигурност са към мокрите помещения.Отделно има отдушници за останалите, с коминни розетки, примерно в кухнята и хола.
Предполагам, че идеята е била да се изтегля влагата.Както споменах, задействат се като стълбищното осветление и вентилатора работи определено време.Във всеки случай, по далновидно е било да се поставят индивидуални вентилаторчета, но по онези години електромоторите са имали по високи цени, отколкото сега.
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=2991.1240
Не е моя работа да проверявам от какво е направен вътре комина.
Единствената отговорност на ползвателя на камината е периодичното чистене (от коминочистач) на комините от сажди, за да не се получи запалване.
"Работата" Ви е да проверите строителната документация,
за да се ползва по предназначение.
Ревизирането на целия комин за пукнатини, ако е димоотвод също е необходимо,
понеже може да опушвате съседите си, т.е. се ползва комин, който е неизправен.
Бихте ли експлоатирали течащ бойлер (пробит казан), течаща пералня?
Комфортно ли ще Ви е да има теч някъде в сградата и да се образува мухъл в жилището Ви,
вследствие на което отключите астма?
Скрит текст:


ПП Относно емисиите в атмосферния въздух замисляте ли се?
(увеличаване на респираторни заболявания, алергии)
Скрит текст:
Цитат
2016-та година е възприета като базисна при определяне на мерките, които общинската администрация трябва да предприеме в борбата за по-чист въздух. Анализът за миналата година показва също, че още първото тримесечие - от януари до март, са регистрирани общо 38 превишения. През летните месеци положението е много по-добро - едва 2 превишения на средноденонощната норма за ФПЧ и 27 микрограма на кубичен метър. Най-тежък обаче е периодът от октомври до декември, сочи анализът: концентрация от 58 микрограма и 42 броя превишавания.
Над 70% от отклоненията при фините прахови частици идват от изгаряне на твърди горива, 20% са в следствие на специфичния регионален фон, 7% се падат на транспорта и едва половин процент на промишлеността.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obyasniha-koi-sa-prichin … -v-Plovdiv-765340
Една печка на дърва замърсява колкото 1000 коли:
https://www.actualno.com/society/edna-pechka-na-dyrva-zamyrsjava … -news_653108.html

# 55
 • Мнения: 17 018
Не остава нищо друго, освен да пуснеш петиция за забрана на отоплението с твърдо гориво.
Ама преди това ще се наложи да прокараш парно във всяко градче и селце, защото нали, България все още не е само София.

# 56
 • Варна
 • Мнения: 3 048
Не остава нищо друго, освен да пуснеш петиция за забрана на отоплението с твърдо гориво.
Как' Сийка,
ако "намигването" Ви е относно замърсяването на атмосферния въздух,
то има решение - филтри.
Скрит текст:
https://www.sinoptik.bg/news/shvejcarsko-izobretenie-sreshtu-pra … ite-chastici-1456
Такива пилотно бяха монтирани в някои градове.
Относно ползване на комини по предназначение,
които да са изправни не мисля, че е необходима петиция.
Ще се доближим до ЕС, където на определен период от време се изисква инспектиране на такива съоръжения.
(на принципа на технически преглед на МПС)
 Hug
Видео инспекция за канализация, комини, тръбопроводи:

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 11:30 от PAV1

# 57
 • Мнения: 267

Работата" Ви е да проверите строителната документация,
за да се ползва по предназначение.
Ревизирането на целия комин за пукнатини, ако е димоотвод също е необходимо,
понеже може да опушвате съседите си, т.е. се ползва комин, който е неизправен.
Бихте ли експлоатирали течащ бойлер (пробит казан), течаща пералня?
Комфортно ли ще Ви е да има теч някъде в сградата и да се образува мухъл в жилището Ви,
вследствие на което отключите астма?

А, не, работата ми НЕ е да проверявам строителни документации, защото аз не съм ПРАВОСПОСОБНО лице. Ако някое ПРАВОСПОСОБНО лице - проектант, изпълнител, строителен надзор и т.н., не си е свършило работата, а е взело парите, не е мой проблем. Пъхам си кюнеца от отоплителния уред на твърдо или течно гориво към комина и, ако на някой му пуши в апартамента, да се обърне към домоуправителя, защото според чл. 38 ЗС комините са общи части. Ако щат да викат каквито искат много ПРАВОСПОСОБНИ лица, да гледат скици и документации, тяхна си работа. Ремонтът на комина обаче ще трябва да се плати от всички собственици пропорционално на идеалните им части от общите части.
Течащият бойлер или пералня са лична собственост - моя или на съсед, съответно отговорността и парите за ремонта са мои/на съседа, аналогията ти с комина е тотално сгрешена.
Това го казвам, защото ти в редица постове ни насочваш към консултации с ПРАВОСПОСОБНИ лица - "независими" оценители, строителни инженери и др.  с идеята, че щом са "правоспособни" всичко е цветя и рози, стига само да им платиме хонорара и забравяме за проблемите. Теоретично и вероятно в други държави е така, в нашата - практиката е много далеч от теорията.

Линковете, които си пуснала за комини и отдушници - ами пак някои "разбирачи" се изказват Astonished
Отново ще споделя личния си опит и само него:
1) Комините в къщата на баба ми и дядо ми са правени от НЕправоспособни лица (вероятно прадядо ми и дядо ми с малко помощ от познати) и не са проектирани от "правоспособен" проектант за височина на комина и т.н. и т.н., но с периодично чистене си работеха перфектно.
2) В апартамент много стара тухла - ~ 1925 г. строена, комините са както ги описа кака Сийка и аз - в стаята (която е била хол на разделен апартамент) - отделни коминни тела (успоредни едно на друго) за всеки етаж, т.е. моят комин на първия етаж отива директно в комина на покрива и съседите над мен нямат отвор (дупка), за да се включат в моя комин. Успоредно и залепен за моя комин, но с отделна дупка,  е коминът на съседката отгоре, който също отива в комина на покрива и т.н. за всички етажи. При почистване на ревизионния отвор на моя комин в стаята имаше сгурия само 1-2 шепи, нищо не се изсипа от горните етажи.
Доказано комините са направени така, защото в сутерена (мазето) на стената с комините на хола има няколко ревизионни вратички една до друга, за всеки етаж нагоре.
Има комин и в кухнята по същата система, вероятно и във всяка друга стая. В банята също има комин, защото си отива в комин на покрива, който минава през моя таван.
Тези комини са ползвани с печки на твърдо гориво до прекарването на парно в края на 1960-те години, пак без проблеми.
3) В апартамент по-нова стара тухла - реколта около 1989 г. има само един комин и той е на стената между кухненския бокс и холотрапезарията, но отворът е откъм кухнята. Това със сигурност е комин. В кухненския бокс има още един отвор, който вероятно е отдушник. В банята има отдушник, не комин.
4) В апартамент ЕПК на 12 ет. от 16 комин има в хола, който е на същия принцип като в много старата тухла по т. 2. Използван е за нафтова печка една зима (критичната 1989/1990) без проблеми. Вече не си спомням в кухненския бокс какво имаше.
5) В апартамент ЕПК на 2 ет. от 14 има отдушник в стаята и в банята, в кухнята има комин.
За емисиите няма да коментирам сравнението между изпусканото от кола с евро 6 и печка на кюмюр, просто не си заслужава амортизирането на клавиатурата.

# 58
 • Варна
 • Мнения: 3 048
А, не, работата ми НЕ е да проверявам строителни документации, защото аз не съм ПРАВОСПОСОБНО лице. Ако някое ПРАВОСПОСОБНО лице - проектант, изпълнител, строителен надзор и т.н., не си е свършило работата, а е взело парите, не е мой проблем.
Пъхам си кюнеца от отоплителния уред на твърдо или течно гориво към комина и, ако на някой му пуши в апартамента, да се обърне към домоуправителя, защото според чл. 38 ЗС комините са общи части.
Строителната документация ще Ви подскаже дали е въздуховод или димоотвод.
Вие наемете правоспособно лице, защото Вие ще пъхате кюнци в общи части.
Ако не е димоотвод, то Вие нанасяте щети на общи части и ще ги възстановявате.
Дано да са само материални, понеже може да има летален край от задушаване за някой спящ.
Такъв дим се беше разнесъл във входа на брат ми, с четири деца.
И от контактите излизаше пушек. Печката е била запалена на 2-ри етаж.
Пожарната е съставила констативен протокол и предписание за ползване по предназначение.
Коминът не е бил димоотвод!

Пъхнете и в контакта на старата си ел. инсталация 12Kw уред.  Mr. Green
Мда, не сте ел.техник. Би трябвало да се консултирате с такъв.

Когато е в нашето си имотче даже се презапасяваме.

# 59
 • Мнения: 267
Пав, ще пробвам за последен път, в прав текст, да си изясня нещо:
Може ли да считаме твоите многобройни постове, в които ни казваш да наемем правоспособни такива и онакива специалисти, като реклама на специалисти, които си нямат достатъчно клиенти и се чудят как да си докарат такива?

Общи условия

Активация на акаунт