Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 септ. 2018, 13:53 ч.

Камина в апартамент - за или против

 • 4 794
 • 73
 •   1
Отговори
# 60
 • Варна
 • Мнения: 3 038
Пав, ще пробвам за последен път, в прав текст, да си изясня нещо:
Може ли да считаме твоите многобройни постове, в които ни казваш да наемем правоспособни такива и онакива специалисти, като реклама на специалисти, които си нямат достатъчно клиенти и се чудят как да си докарат такива?
 ooooh!
Ако сте забелязали давам линкове,
за всички правоспособни адвокати, инженери, оценители, ДДД фирми....
Подсказвам с какви сертификати е необходимо да притежава даден специалист.
Недоволни и измамени бол.
ПП И не съм пожарникар!  Wink

Нормативни документи за инспекция на комини и вентилационни канали.
Методи за проверка на вентилацията в апартамента и неговите характеристики

https://heating-planet.ru/bg/gas-boilers/normative-documents-on- … d-their-features/

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 13:00 от PAV1

# 61
 • Мнения: 1 455
Скрит текст:

Работата" Ви е да проверите строителната документация,
за да се ползва по предназначение.
Ревизирането на целия комин за пукнатини, ако е димоотвод също е необходимо,
понеже може да опушвате съседите си, т.е. се ползва комин, който е неизправен.
Бихте ли експлоатирали течащ бойлер (пробит казан), течаща пералня?
Комфортно ли ще Ви е да има теч някъде в сградата и да се образува мухъл в жилището Ви,
вследствие на което отключите астма?

А, не, работата ми НЕ е да проверявам строителни документации, защото аз не съм ПРАВОСПОСОБНО лице. Ако някое ПРАВОСПОСОБНО лице - проектант, изпълнител, строителен надзор и т.н., не си е свършило работата, а е взело парите, не е мой проблем. Пъхам си кюнеца от отоплителния уред на твърдо или течно гориво към комина и, ако на някой му пуши в апартамента, да се обърне към домоуправителя, защото според чл. 38 ЗС комините са общи части. Ако щат да викат каквито искат много ПРАВОСПОСОБНИ лица, да гледат скици и документации, тяхна си работа. Ремонтът на комина обаче ще трябва да се плати от всички собственици пропорционално на идеалните им части от общите части.
Течащият бойлер или пералня са лична собственост - моя или на съсед, съответно отговорността и парите за ремонта са мои/на съседа, аналогията ти с комина е тотално сгрешена.
Това го казвам, защото ти в редица постове ни насочваш към консултации с ПРАВОСПОСОБНИ лица - "независими" оценители, строителни инженери и др.  с идеята, че щом са "правоспособни" всичко е цветя и рози, стига само да им платиме хонорара и забравяме за проблемите. Теоретично и вероятно в други държави е така, в нашата - практиката е много далеч от теорията.

Линковете, които си пуснала за комини и отдушници - ами пак някои "разбирачи" се изказват Astonished
Отново ще споделя личния си опит и само него:
1) Комините в къщата на баба ми и дядо ми са правени от НЕправоспособни лица (вероятно прадядо ми и дядо ми с малко помощ от познати) и не са проектирани от "правоспособен" проектант за височина на комина и т.н. и т.н., но с периодично чистене си работеха перфектно.
2) В апартамент много стара тухла - ~ 1925 г. строена, комините са както ги описа кака Сийка и аз - в стаята (която е била хол на разделен апартамент) - отделни коминни тела (успоредни едно на друго) за всеки етаж, т.е. моят комин на първия етаж отива директно в комина на покрива и съседите над мен нямат отвор (дупка), за да се включат в моя комин. Успоредно и залепен за моя комин, но с отделна дупка,  е коминът на съседката отгоре, който също отива в комина на покрива и т.н. за всички етажи. При почистване на ревизионния отвор на моя комин в стаята имаше сгурия само 1-2 шепи, нищо не се изсипа от горните етажи.
Доказано комините са направени така, защото в сутерена (мазето) на стената с комините на хола има няколко ревизионни вратички една до друга, за всеки етаж нагоре.
Има комин и в кухнята по същата система, вероятно и във всяка друга стая. В банята също има комин, защото си отива в комин на покрива, който минава през моя таван.
Тези комини са ползвани с печки на твърдо гориво до прекарването на парно в края на 1960-те години, пак без проблеми.
3) В апартамент по-нова стара тухла - реколта около 1989 г. има само един комин и той е на стената между кухненския бокс и холотрапезарията, но отворът е откъм кухнята. Това със сигурност е комин. В кухненския бокс има още един отвор, който вероятно е отдушник. В банята има отдушник, не комин.
4) В апартамент ЕПК на 12 ет. от 16 комин има в хола, който е на същия принцип като в много старата тухла по т. 2. Използван е за нафтова печка една зима (критичната 1989/1990) без проблеми. Вече не си спомням в кухненския бокс какво имаше.
5) В апартамент ЕПК на 2 ет. от 14 има отдушник в стаята и в банята, в кухнята има комин.
За емисиите няма да коментирам сравнението между изпусканото от кола с евро 6 и печка на кюмюр, просто не си заслужава амортизирането на клавиатурата.
Я - колко нагло, един използва комин, не си го почиства регулярно, и после другите да му плащат, за личния избор на отопление, и затова че им създава дискомфорт и опасности за здравето.
Точно това ни се случи миналата година. За първи път някакви наематели по горните етажи решили да се топлят с печка. Не почистили комина. Въпреки че всички апартаменти са с отделни коминни тела, явно има някакви пробиви между тях. Резултатът беше, че при нас - 5 етажа по-надолу се опушваха 2 стаи страшно много с дим, когато тези палеха печката. При тях предполагам също е пушело, защото гледах че държат дълго време отворени прозорци, но не си признаваха. Не пожелаха да повикат коминочистач.
Съответно ние извикахме и им отпушихме комина за наша сметка. Твърде опасно и неприятно беше.

По въпроса от темата - не бих си го причинила, ако имам какъвто и да е друг приемлив вариант.
И колкото и да не искате да го признавате - замърсявате страшно много околната среда с отопление на твърдо гориво. В градовете не се диша зимата, най-вече ноември-декември.

# 62
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 688
Не мога да разбера защо се скача на обикновения гражданин, когато стане дума за замърсяване на въздуха. Отделно , че на тая мантра как най-много хора умирали от мръсен въздух, изобщо не вярвам. Извадиха им фините прахови частици при аутопсията ли или какво? Решението е не да стоим на студено, защото не можем да си платим тока, или да се лангъркаме часове с градския транспорт, чийто ауспух пуши повече от комин. Решението е да не се презастроява и да се газифицира. Решението е да ползваме железопътен транспорт, както в повечето европейски страни и да не махаме жиците на тролейбусите, както направи Пловдив. Или да се работи в посока подобряване на жизнения стандарт, за да не мислим толкова за сметките, тогава нещата ще си дойдат на място. Решението е да се мисли за друго гориво, което не е политически обвързано, защото нито някой ще се откаже от петрола на този етап, нито ще е лесно да внасяме газ от лошите братушки. Да не говорим, че тази възможност вече я пропуснахме.

# 63
 • Мнения: 257

Я - колко нагло, един използва комин, не си го почиства регулярно, и после другите да му плащат, за личния избор на отопление, и затова че им създава дискомфорт и опасности за здравето.
Точно това ни се случи миналата година. За първи път някакви наематели по горните етажи решили да се топлят с печка. Не почистили комина. Въпреки че всички апартаменти са с отделни коминни тела, явно има някакви пробиви между тях.

Ето, и аз да се позова на правото, като Пав Stuck Out Tongue
Скрит текст:
Чл. 38. (1) При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
(2) Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
(3) Общите части не може да се делят.
Това е положението по закон - щом комините са общи части, за тях се плаща общо. Щом има комини (димоотводи), значи по проект е предвидено в сградата да може да се ползва отоплително тяло с открит огън. Т.е. въпросните наематели имат пълното право да се отопляват с печка на дърва/въглища или камина, включвайки я към комина (димоотвода). Не са се включили към вентилацията. А щом има проблем с тези комини, плаща се от всички. Ако пропадне стълбището на последния етаж, пак всички трябва да платят, не само тези на последния етаж.
На който не му харесва - купува си отделна къща без съсобственици.
За замърсяването - ами скокнете да затворят бълващата всякакви газове и емисии Марица Изток 2, дето гори кал, която наричат въглища, че тя бая повече замърсява от печките на бабите по селата, дето използват или дърва, или донбаски въглища.
P.S. За това аз колко замърсявам - ползвам климатици, бай дъ уей!


# 64
 • Мнения: 1 455
След като само един ползва твърдо гориво и задръства собственото си коминно тяло със сажди, с което застрашава всички живущи, мисля че е резонно да си прави текуща поддръжка и почистване. Не говорим за основен ремонт на комина.

Ти смяташ, че всички, които не ползват печки трябва да му платят коминочистача - ок твое право, очевидно няма да те убедя.

Поради същата причина не се занимавах да убеждавам екземплярите от нашия блок, а реших максимално бързо проблема за моя сметка (нито си струва нервите за 30 лв. нито риска за здравето или евентуалните щети по моя апартамент).

# 65
 • Варна
 • Мнения: 3 038
Щом има комини (димоотводи), значи по проект е предвидено в сградата да може да се ползва отоплително тяло с открит огън.
Комин не е равнозначно на димоотвод!
Затова Ви препращам за консултация към компетентно  Wink лице,
което да разчете строителните книжа или писмено да декларира какъв градеж имате.
А пъхането на кюнец в някакъв отвор не е като да се ръгнат чушки в боба.  Mr. Green
Не е необходимо човек да е компетентен  Wink , а информиран към какъв
компетентен  Wink специалист да се обърне.

ПП Домоуправителят ни е пенсионер,
но е бил началник на изпитателна група на кораби след ремонт.
Няма свободни съчинения и изпълнения от живущите.
А необходимо ли е някой да ни контролира? - толкова ли сме безотговорни.

# 66
 • Мнения: 1 774
Хм, не ли опасно така? Помпата започва да „върти“, когато температурата на водата достигне определени градуси, и спира, когато водата изстине. Ако се спре, докато водата е още гореща, няма ли опасност от авария?
Освен ако не живеете в къща на 2 етажа...
Да, къщата е на два етажа и на тавана има и разширителен съд, но винаги изчакваме температурата да падне под 50 градуса, преди да изключим помпата.
Що се отнася до замърсяването, ТЕЦ-овете сигурно не замърсяват?! В нашия град, освен колите, основни замърсители са Лукойл и Кроношпан, а не печките на твърдо гориво. И аз бих искала да вляза вкъщи и да щракна копчето и повече да не се занимавам, но сметките на ток ще са ми доста солени.

# 67
 • Мнения: 16 998
PAV1, така и не ми стана ясно на базата на какво реши, че комините ни не са комини, а въздухопроводи и че не ги почистваме и поддържаме? Кристалната топка ли ти проговори, що ли?
Но ако ти е толкова болен проблемът – заповядай у нас лично да инспектираш системата, комина и всичко, което те интересува.
Този блок е строен с идеята да се ползват тези комини, изградени са грамотно и според всички правила. Нещо повече, използват се вече десетки години без проблеми, освен един случай, когато съсед от по-долен етаж реши да си почисти комина с нафталин и подпали саждите. Надявам се, че случката му държи достатъчно топло на задника, за да пробва пак, пък и послужи за предупреждение на останалите.
Почистването на комина не е голяма философия и който не иска да се бърка за коминочистач, може да си го почисти сам. А когато се горят само дърва и то такива с високо КПД, то няма и какво да се чисти особено, защото не се натрува нито пепел, нито сажди. Почистването е най-вече профилактично.

# 68
 • Варна
 • Мнения: 3 038
PAV1, така и не ми стана ясно на базата на какво реши, че комините ни не са комини, а въздухопроводи и че не ги почистваме и поддържаме? Кристалната топка ли ти проговори, що ли?
Написала съм,
че предварително е необходимо да се проучи по документация или от надлежно лице това тяло какво е
и в какво експлоатационно състояние е.
Дадох Ви пример как семейството на брат ми с четири деца и др. живущи покрай комин,
който не е димоотвод се обгазиха. Становище и предписание има от пожарна.
Постнах снимка на съсед (съседен вход), който си е подвключил камина към коминно тяло, което е въздуховод.
Разсипа го и навлиза конденз от горене + вода от дъжд (първо сложих кофа, докато се изработи шапка).
Скрит текст:
Достатъчно покриви съм обиколила (не съм Карлсон).
Интересувала съм се от комуникационните шахти.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 20:23 от PAV1

# 69
 • Мнения: 16 998
Ако целта ти е да откажеш хората да ползват комините си по предназначение, едва ли ще успееш.
То и на кутиите с цигари от години има какви ли не предупреждения и снимки на тежко болни хора, ама на... Не им действат.
Та и с твоите снимки така.
Който си е съвестен, ще си ползва комините и отдушниците по предназначение и със съответната поддръжка. Който не е, с нищо няма да го стреснеш.

# 70
 • Варна
 • Мнения: 3 038
Никой с нищо не искам да стряскам.
Стряскащи са статистиките от пожарната.
Има си институции, които оценяват, глобяват и прилагат принудителни административни мерки.
Скрит текст:
Цитат
В Констативния акт подробно е посочена нормативната разпоредба, която е нарушена и съответства на констатираното нарушение, а именно нарушен е чл.40 ал.1 т.1 от НАРЕДБА №8121з-647 от 1.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите, която въвежда забраната при експлоатация на отоплителните и вентилационните инсталации, уреди и съоръжения за използването на неизправни инсталации, уреди и съоръжения, както и в несъответствие с техническите изисквания за техния монтаж и експлоатация. С оглед така констатираните нарушения, с акта е предложено същият да послужи като основание за издаване на заповед да налагане на принудителни административни мерки по чл.255 от ЗМВР – спиране използването на пелетна камина
http://admcourt-sh.org/index.php/2015-02-09-09-37-33/aktove-na-s … /1792-ad-282-2016

# 71
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 688
Добре, разбрахме, че ни имаш за достатъчно прости , за да не правим разлика между комин и отдушник. Не че няма и такива хора, но те едва ли ще викат "компетентно лице", защото не осъзнават , че са глупави. Ефектът Дънинг-Крюгер.
А това, което си показала, дори да е комин, пак ще се скапе от конденз, защото няма изолация. И пак по тази причина няма да тегли добре.

# 72
 • Мнения: 3
Включвам се и аз с мнение. Имаме камина в хола, в апартамент, за кеф. Затворена е със стъкло, което се качва на горе, при отваряне. Нямаме дървояди, неприятна миризма и пушек(има си клапи, които се отварят и затварят). Нито ми е опушено, нито мирише. Страхотен уют е зимата. Зареждаме само с дърва. Бих казала, че и чистенето й не е кой знае каква хамалогия(имам специална прахосмукачка за камини и с нея става супер лесно и чисто). Поръчахме я във фирма и съм супер доволна, бях харесала една по снимка и ми я облицоваха и направиха едно към едно.

Може ли детайли , кой град, коя фирма? Искам все пак да се допитам до фирма специалисти, Варна.

# 73
 • София
 • Мнения: 175
Включвам се и аз с мнение. Имаме камина в хола, в апартамент, за кеф. Затворена е със стъкло, което се качва на горе, при отваряне. Нямаме дървояди, неприятна миризма и пушек(има си клапи, които се отварят и затварят). Нито ми е опушено, нито мирише. Страхотен уют е зимата. Зареждаме само с дърва. Бих казала, че и чистенето й не е кой знае каква хамалогия(имам специална прахосмукачка за камини и с нея става супер лесно и чисто). Поръчахме я във фирма и съм супер доволна, бях харесала една по снимка и ми я облицоваха и направиха едно към едно.

Може ли детайли , кой град, коя фирма? Искам все пак да се допитам до фирма специалисти, Варна.
Фирмата е в гр.София.

Общи условия

Активация на акаунт