МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13

• 69 287
  • 766
  •   1
Отговори
# 480
Lorena, и аз това го видях за виталността и в началото си помислих, че е точно това и много се зарадвах, но после проверих и се разочаровах.
Лошото е, че при една трагична и при една хубава СГ, преди третия резултат, незнам какво да пусна и кое ми е важно, но най-вероятно ще е преживяемост, защото до сега не се е стигало да съм била бременна, така че на този етап днк фрагментациите не са ми супер съмнителни.
Някой дали е правил такъв тест в Малинов, та да сподели резултати, предлагат ли го въобще и каква е цената?

# 481
СДИ си пуснете.

Здравейте,
искам да ви попитам на някой от мъжете ви изписвали ли са ципрофлоксацин и как е подействал? Изписаха го заради бактерия.

На мъжа не са изписвали - аз съм пила за бактерии , за цистит.
Широкоспектърен антибиотик е.  Peace

# 482
Здравейте, момичета, идвам да се отчета какво стана при нас и ще се радвам много да споделите и вашето мнение. Припомням Спермограмите от КИРМ Плевен и от д-р Владимиров.
Плевен за първата му спермограма. Накратко резултатите от нея бяха:
Правена на 10,05,2018г.
Въздържание 4 дни
Втечняване - 45  при норма 60мин.
Агрегация - ДА
Аглутинати 1 - норма 0-1
Желатинови телца - НЕ
Детрит - ДА
Брой сперматозоиди - 229 000 000
Брой сперматозоиди еякулат - 321 000 000
Нормокинетични от група А - О%
От група Б - 42%
Хипокинетични - 17%
Акинетични - 41%
С нормална морфология 1%!!! - Заключение: тераатозооспермия, хипоспермия

Правена на 28,05,2018г.
Въздържание 3 дни
Обем на еякулата - 2,4 при норма над 1,5мл.
Агрегация - Да
Концентрация на сперматозиди - 79 млн.
Общ брой сперматозоиди в еякулата - 189,6 млн
Обща подвижност 48%
Сперматозиди с нормокинеза 45%
С хипокинеза 3%
А акинеза 52%
Брой нормокинетични сперматозиди - 35550000
Общ брой нормокинетични сперматозоиди - 85320000
Аглутенация - НЕ
Агрегация - ДА
С нормална морфология - 8%

От Сряда при Малинов резултатите накратко:
Дни на въздаржание - 3
Обем - 2,4мл.
PH - 8
Агрегация - не
Клетъчни елементи - не
Концентрация - 175.75   млн/мл
421.80   млн/еякулат
Прогресивноподвижни (PR)
Бързипрогресивноподвижни (типА) - 35,74%
Тип Б - 12,89%
Непрогресивноподвижни (NP) - 11,17%
Неподвижни - 40,21%
Кръгли клетки - 20,86 концентрация при референтна стойност под 1 (какво е това?)
По КРЮГЕР:
Нормални форми - 5,5%
Деформации на глава - 93%
Дефектинашийка - 46%
Деформации на опашки няма
Заключение - нормозооспермия

И сега съм малко в шах. Очаквах, предвид, че според мен в Плевен правят, не знам защо, плачевни спермограми и колкото спермограми съм видяла от тях са все с 0% подвижни от грипа А и все с по 1% по Крюгер, все едно са вадени по калъп, а от Владимиров съм чела, че завишават малко резултатите, та очаквах в Малинов да са някъде посредата нещата и в действителност Крюгер е точно посредата между двете предишни СГ. Но в последната СГ много ме изненада концентрацията, което малко притъпи горчивината от доста малките проценти на Крюгер. Вие мислите ли, че с тази висока концентрация и добра подвижност не би било проблем спонтанно забременяване, въпреки процентите по Крюгер? Друго нещо също много ме изненада, как при 93% деформации на главите на сперматозоидите, излезе резултат на отличници на HBA теста, който пуснахме, там сме с 86% - като референтните стойности са Резултат ≥65% се счита за добър, резултат ≥80% се счита за много добър. Съответно означава ли, че независимо от деформираните глави те си носят перфектно ДНК, с което могат безпроблемно да оплождат? От резултата на HBA-то ме навежда на мисъл, че и ДНК фрагментациите не са високи, защото на сайта на малинов пишеше: "Също така, ниски резултати на HBA тест кореспондират с увеличена ДНК фрагментация на сперматозоидите.", означава ли, че високи резултати кореспондират с ниска ДНК фрагментация?

Показах тази СГ на АГ-то и той каза, че с такава спермограма без проблем се забремнява естествено и дори не е за инсеминация. Назначи още ММ да пусне уреаплазми, микоплазми и хламидия, а на мен ми пусна само първите две, защото хламидия съм изследвала и беше отрицателно. Чакаме и др. седмица да излезе и микробиологията от Малинов, но за съжаление не предлагаха преживяемост на сперматозоидите, които за сега се отказах да изследвам, че вече за два дни хвърлихме 800лв по доктори и изследвания. Откриха при мен високо ТСХ и сега започвам лечение с Л-тироксин за смъкване + Фермара за лека стимулация на яйчниците ми, кои са с ПК и така общо взето се развиха нещата при нас.

Ще се радвам да споделите вашето мнение, защото някакси още не мога да се успокоя, да се отпусна и да повярвам, че като сваля ТСХ по пътя на логиката на последните изследвание всичко би трябвало да се получи.
Благодаря ви предварително!

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 14:10 от Miss-Fantazy

# 483
Скрит текст:
Здравейте, момичета, идвам да се отчета какво стана при нас и ще се радвам много да споделите и вашето мнение. Припомням Спермограмите от КИРМ Плевен и от д-р Владимиров.
Плевен за първата му спермограма. Накратко резултатите от нея бяха:
Правена на 10,05,2018г.
Въздържание 4 дни
Втечняване - 45  при норма 60мин.
Агрегация - ДА
Аглутинати 1 - норма 0-1
Желатинови телца - НЕ
Детрит - ДА
Брой сперматозоиди - 229 000 000
Брой сперматозоиди еякулат - 321 000 000
Нормокинетични от група А - О%
От група Б - 42%
Хипокинетични - 17%

Акинетични - 41%
С нормална морфология 1%!!! - Заключение: тераатозооспермия, хипоспермия

Правена на 28,05,2018г.
Въздържание 3 дни
Обем на еякулата - 2,4 при норма над 1,5мл.
Агрегация - Да
Концентрация на сперматозиди - 79 млн.
Общ брой сперматозоиди в еякулата - 189,6 млн
Обща подвижност 48%
Сперматозиди с нормокинеза 45%
С хипокинеза 3%
А акинеза 52%
Брой нормокинетични сперматозиди - 35550000
Общ брой нормокинетични сперматозоиди - 85320000
Аглутенация - НЕ
Агрегация - ДА
С нормална морфология - 8%

От Сряда при Малинов резултатите накратко:
Дни на въздаржание - 3
Обем - 2,4мл.
PH - 8
Агрегация - не
Клетъчни елементи - не
Концентрация - 175.75   млн/мл
421.80   млн/еякулат
Прогресивноподвижни (PR)
Бързипрогресивноподвижни (типА) - 35,74%
Тип Б - 12,89%
Непрогресивноподвижни (NP) - 11,17%
Неподвижни - 40,21%
Кръгли клетки - 20,86 концентрация при референтна стойност под 1 (какво е това?)
По КРЮГЕР:
Нормални форми - 5,5%
Деформации на глава - 93%
Дефектинашийка - 46%
Деформации на опашки няма
Заключение - нормозооспермия

И сега съм малко в шах. Очаквах, предвид, че според мен в Плевен правят, не знам защо, плачевни спермограми и колкото спермограми съм видяла от тях са все с 0% подвижни от грипа А и все с по 1% по Крюгер, все едно са вадени по калъп, а от Владимиров съм чела, че завишават малко резултатите, та очаквах в Малинов да са някъде посредата нещата и в действителност Крюгер е точно посредата между двете предишни СГ. Но в последната СГ много ме изненада концентрацията, което малко притъпи горчивината от доста малките проценти на Крюгер. Вие мислите ли, че с тази висока концентрация и добра подвижност не би било проблем спонтанно забременяване, въпреки процентите по Крюгер? Друго нещо също много ме изненада, как при 93% деформации на главите на сперматозоидите, излезе резултат на отличници на HBA теста, който пуснахме, там сме с 86% - като референтните стойности са Резултат ≥65% се счита за добър, резултат ≥80% се счита за много добър. Съответно означава ли, че независимо от деформираните глави те си носят перфектно ДНК, с което могат безпроблемно да оплождат? От резултата на HBA-то ме навежда на мисъл, че и ДНК фрагментациите не са високи, защото на сайта на малинов пишеше: "Също така, ниски резултати на HBA тест кореспондират с увеличена ДНК фрагментация на сперматозоидите.", означава ли, че високи резултати кореспондират с ниска ДНК фрагментация?

Показах тази СГ на АГ-то и той каза, че с такава спермограма без проблем се забремнява естествено и дори не е за инсеминация. Назначи още ММ да пусне уреаплазми, микоплазми и хламидия, а на мен ми пусна само първите две, защото хламидия съм изследвала и беше отрицателно. Чакаме и др. седмица да излезе и микробиологията от Малинов, но за съжаление не предлагаха преживяемост на сперматозоидите, които за сега се отказах да изследвам, че вече за два дни хвърлихме 800лв по доктори и изследвания. Откриха при мен високо ТСХ и сега започвам лечение с Л-тироксин за смъкване + Фермара за лека стимулация на яйчниците ми, кои са с ПК и така общо взето се развиха нещата при нас.

Ще се радвам да споделите вашето мнение, защото някакси още не мога да се успокоя, да се отпусна и да повярвам, че като сваля ТСХ по пътя на логиката на последните изследвание всичко би трябвало да се получи.
Благодаря ви предварително!

Според мен, си изчерпала основните изследвания, дори и повече, с които се проверява има ли мъжкия фактор или не. Явно, ако и МБ е чиста и няма инфекции, хламидии и т.н., свежи, стари, каквото и да е, мъжът ти  е наред.

Съветът ми е да обърнеш сега повече внимание на себе си. Не знам правила ли си фоликулометрия, ако не си - направи. Също измери Б12, вит. Д, инсулинова резистентност, това се сещам на първо време. Разчети се в темите за хормони, добавки, Денис много активно се включва.  

ПКЯ май сами по себе си не са показател правиш ли О. или не, какво се случва с фоликула. Можеш да си с ПКЯ и да забременееш, поне две приятелки имам такива, от въздуха хванаха.

Аз съм малко хем гъжна днес, хем обнадеждена и се чудя в коя тема да се включа вече за "женски фактор" и има ли такава тема, щото нещо се завъртяха нещата? И пак по-добре да е в мен проблема, щото знам, че ще го оправя, че ми е по-натоварващо да мъкна човека насам - натам, а и да го правя в небрежна и ненатоварваща форма.

Та, от първия месец фоликулометрия - ми моят фоликул не се е пукнал, пия прогестерон сега. Не знам това дали е инцидентно, то ще си покаже, но ако не се пукат масово, еми нормално да не забременявам. Отделно имам завишено tsh /3.55/, малко висок инсулин, изписаха мии там лечение, трябва да сваля до 2 tsh-то. Обнадеждена съм, защото действам, а и попаднах на много свежи лекари и съм доволна. Извинете за отклонението!

И с риск да стане поста ми твърде дълъг, да споделя и лекичко разочарование от един от андролозите в клиника Надежда. Не че не ни обърна внимание, но на който и мъж да отидем за консултация за СП на мъжа ми, все ме уверяват, че е супер. Има някаква изкривена мъжка солидарност значи. А реално винаги може по-добре, знаете как е, не е чак супер, особено концентрация и подвижност, морфологията също. На въпроси "да правим ли нещо", отговор - няма какво, добър и спокоен живот за мъжа (жената кучета я яли) .Да правим ли МБ - ми не е нужно, но ако искате, за ваше успокоение ....  Да пие ли витамини - "ми не е установено да помагат витамините, въпрос на внушение, много бг мама четете".

То добре че чета бгмама и ви има, че иначе не знам ....

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 23:28 от AnMary

# 484
Здравейте отново,момичета.Миналата седмица изследвах хормони и пролактина ми излезе повишен от референтни стойности 101-489 моят е 845. Следващата седмица ще пътуваме за София-аз трябва да направя ЯМР и да пуснем още една спермограма в друга клиника на М. Иии сега пак сме на кръстопът.Гинеколога ми е д-р,практикуващ Сф,идва в нашият град в Петък.Днес бяхме на консултация и ни каза,че екипът на Щерев не е за нас,препоръча ни Репробиомед( В Овча купел ) и по-конкретно Жоро Николов като уролог.. и така,отново ще помоля да се включите със съвети,прочетох из много форуми и все мнооого лоши мнения за хората,които работят там,включително и за д-р Жоро Николов (Георги Николов) повечето мнения са от преди 10 години (2007-2009-2011 и т.н) но все пак не съм видяла нищо положително написано за тях.Трябва да се обадя да запиша час,но от толкова лекари,явно трудно се намират човеци. Моля ви споделете мнението си за Репробиомед и др. Николов . Бих се зарадвала и за препоръки за добър специалист при Мъжки Фактор.Да припомня,че ние търсим все още проблемът откъде идва и какво точно лекуваме при М. Всички изследвания са му перфектни,но спермограмата е отчаиваща.Чакам вашите отговории 🤗

# 485
Karaidavarvi, ако бяхме направили преживяемост, щях да бъда по-спокойна, сега ме гложди. Също 5,5 не са някакви велики % по Крюгер, но се опитвам да се успокоявам с концентрацията, също кръгли клетки ли бяха ме човъркат, защото на 2ра СГ вече се появяват и ме притеснява да не са свързани и да излезе нещо на изследването на уреуплазми, микоплазми и хламидии. Чакам да се включи още някой, който знае повече, за да ме осветли.
Относно този андролог, след всичко разбрах, че най-важното е да попаднеш на доктор, който на първо място е Човек, а на второ място - ГОЛЯМ специалист. Защото, ако се окаже, че заради високо ТСХ, не мога да забременея (и АГ-то и ендокринолога (Начев-страхотен човек!), първото, което казаха е, че с това ТСХ никога няма да мога да забременея, та ако това е причината, се чудя при кой първо от 3те АГ-та при, които ходих да отида и да... Не знам какво направя... RageRageRage ТСХ е първото, което се изследва при жена, ако има проблем при забременяването. Ядосана съм на себе си, че не реших първо него да изследвам, но нали тези в Плевен ни бяха забъркали, че сме с мъжки фактор и аз така се бях вторачила в това, че много малко неща изследвах при мен, спорадично при хрумване на някоя "гениална" идея на някое АГ.
За това сега ще си позволя да направя отклонение и да ти отговоря на въпросите за женски фактор, нищо, че сме в темата за мъжки, защото като знам аз колко съм чела в този форум и във форума на зачатие, колко съм се тормозила и как съм попивала всяка инфирмация, смятам, че ще съм от полза на някой.
Та, фоликуметрия съм правила само един месец, овулация не настъпи, но в този месец, цикълът ми дойде към 50тия ден, така че О може и да е имало, но да е било след като сме спрели да следим. Интересното е, че вчера като ходих при този АГ в София ми беше 30-ти ден от цикъла, но той ми каза, че имам голям фоликул и всеки момент ще настъпи О, съдейки и по цервикалната слуз. След като му обясних, че чакам менструация, а не овулация, ми каза, че ако ми дойде до няколко дни означава, че задържам фоликули и О няма. Решението при такива случаи е стимулация на О (в моя случаи ще е лека) с фермара от 3 до 7 ден на цикълс+дуфастон от 16 ден за 10 дни. Отделно с Л-тироксин започвам от утре да пия за сваляне на ТСХ-то. Хламидии съм пускала и трите вида отрицателни. Полови хормони съм пускала преди година, бяха в норма, тестостерон в горна граница. Доктора вчера каза, понеже го питах за ЦС на тръбите (често пъти помага за още по-бързо забременяване, защото при изледването се разресват власинките в тръбите, които помагат придвижването на Я и сперматозоидите и отделно се разширяват тръбите) ,та той каза че едно от изследванията, които ми пуска ще покаже дали има нужда да се прави на този етап.
В заключение, най-важното е да се попадне на добър лекар, на който можете да се доверите и да ви действа отпускащо. Да си разбира от работата, да подхожда индивидуално към всеки пациент и най-вече да му пука за него. Защото, както доктор може да те сбърка, никой друг не може!

# 486
Кръглите клетки може и да са сперматиди, т.е. незрели сперматозоиди. Но не знам дали в бг. има лаборатория където да ги разграничават от другите. Казвали са ми че е доста сложно да се разграничат. Ние имаме няколко СГ от чужбина, където си пише че става въпрос точно за сперматиди, но в бг. андролога спореше че това са кръгли клетки и нямало как те да знаят че са точно сперматиди.
     Най общо казано кръглите клетки са всякакви клетки различни от зрелите сперматозоиди. Ако микробиологията му излезе чиста, мисля че няма за какво да се притеснявате предвид високата концентрация.
      Обърни си по-сериозно внимание. Регулирай хормоните и виж дали ще има редовна овулация. Да не се окаже че търсиш под вола теле при мъжкия фактор и покрай него пропускаш елементарни неща при тебе.
        СДИ теста и биологичната преживяемост няма да избягат. Винаги може да ги пуснете ако се налага.

# 487
Момичета, излязоха хормоналните, както и изследването за ИР на ММ. Той е с астенотератозооспермия, като 95.5% от сперматозоидите му са дефектни. Чакаме само SHBG, който ще илзезе другата седмица. Пускам, за да ги видите.

TSH   1.6 µIU/ml     0.27 - 4.20    
fT4      13.11 ng/l     9.30 - 17    
ТАТ (Tg Ат) <11.00 IU/ml     0 - 115    
МАТ (TPO Ат) 12.33 IU/ml     0 - 34   
LH   7.36 U/l     1.70 - 8.60    
FSH  4.91 U/l     1.5 - 12.40    
Пролактин   529.70 µIU/ml     86 - 324    
Естрадиол  15.69 pg/ml     7.63 - 42.60    
Тестостерон  12.31 nmol/l     9.90 - 27.80   
DHEA-s   9.36  µmol/l     4.34 - 12.20

Инсулин (IRI) сутр. на гладно    Serum        21.05       mIU/l     3 - 24.90   
Инсулин-2   Serum        111.9       mIU/l        
Инсулин-3   Serum        96.1       mIU/l 
Глюкоза (1 )   Serum        7.06       mmol/l        
Глюкоза (2 )   Serum        11.14       mmol/l        
Глюкоза (3 )   Serum        8.42       mmol/l  
Пролактинът е завишен и виждам, че захарта му на гладно също не е добре. Не мога изобщо да тълкувам резултатите за ИР. Вие какво мислите? То е ясно, че ще се ходи на ендокринолог, обаче ми се иска да чуя някакво мнение по- скоро. Иначе бяхме при уролог и няма варикоцеле.

# 488
  • София
тя кз и втората и третата са си високи сякаш.
инсулина не го разбирам, ама 111 ми звучи доста.
тестостерона е много близо до долната граница, при мъжете май е добре да е повечко.
трябва си ви лекар да погледне всичко, защото някои цифри са следствие от други и като оправите подходящите може и другите да идат в нормите.

# 489
  • София

Forest rain, отново пиша, че преди изследване на пролактина, човек трябва да седи в покой поне 30 мин. Това е много важно.

# 490
  • София
Инсулинът и кръвната захар не са добре. Вероятно ендокринологът ще предпише диета, спорт и лекарство на метформинова основа.

# 491
GERBER, спазихме изискванията. Лежа на кушетката 30 минути и даже му взеха кръв в легнало положение. Предния ден не е консумирал тежки храни, не е пил алкохол, не сме имали полови контакти.
Захарта на гладно и на мен ми се вижда висока.
Възможно ли е инсулинът и пролактинът да са причината за лошата спермограма?

# 492
Здравейте, може ли да ми кажете дали резултатите на мъжа ми са добре - има ли от какво да се притесняваме.
Правим опити вече от 8 месеца.

Спермален анализ :      Профил   *   *
Цвят      Белезникав      Белезникав
Вискозитет      Нормален      Нормален
Втечняване      12   минути   < 60
pH      8.0      > = 7.2
Обем      1.5   ml   > = 1.5
Концентрация      294.8   milion/mL   > = 15.0
Общ брой сперматозоиди      442.1   M/Ejac.   
Подвижни сперматозоиди ( ПП+НП )%      31.0   %   > = 40.0
Прогресиращо подвижни сперматозоиди ( ПП )      27.0   %   > = 32.0
Непрогресиращо подвижни сперматозоиди ( НП )      4.0   %   
Неподвижни сперматозоиди ( IM )      69.0   %   
Концентрация на подвижните сперматозоиди(ПП+НП)      92.3   M/mL   >= 6.0
Концентрация на прогр.подвижните сперматозоиди(ПП)      78.5   M/mL   >= 5.0
Концентрация на функционалните сперматозоиди      9.7   M/mL   
Подвижни сперматозоиди ( ПП+НП )      138.5   M/Ejac.   >=16.0
Прогресиращо подвижни сперматозоиди ( ПП )      117.8   M/Ejac.   > =12.0
Функционални сперматозоиди      14.6   M/Ejac.   
Индекс на подвижност      291.0      > 80.0
Скорост      46.0   micron/s   >= 5.0
Морфология - нормални форми ( WHO 5th strict )      5.0   %   >= 4.0
Аглутинати      Не се наблюдават      
Агрегати      Не се наблюдават      

# 493
  • София
GERBER, спазихме изискванията. Лежа на кушетката 30 минути и даже му взеха кръв в легнало положение. Предния ден не е консумирал тежки храни, не е пил алкохол, не сме имали полови контакти.
Захарта на гладно и на мен ми се вижда висока.
Възможно ли е инсулинът и пролактинът да са причината за лошата спермограма?

На последният ти въпрос аз не мога да отговоря, но трябва да се каже, че е спазено условието да е бил в покой преди да му вземат кръв.

# 494
Аз доста рових за ИР и от това, което изчетох, май не е в лека форма неговата. Иначе за пролактина искам да уточня нещо. На него му стана лошо (по принцип му прилошава на психична основа, когато трябва да му взимат кръв). Изведнъж стана бял като платно и щеше да припадне, но го сложиха да легне на кушетката. Веднага си върна цвета и се уверих, че е напълно добре. Лежа така 30 минути, успокои се и му взеха кръв в легнало положение. Сега започнах да се съмнявам да не би все пак прилошаването да се е отразило на резултата. При останалите вземания на кръв вече беше добре.

Общи условия

Активация на акаунт