МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13

• 69 211
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
Не си го сметнала съвсем правилно, тъй като тези с добра морфология би трябвало да са и с добра подвижност, или поне по-голямата част от тях. Освен това не всички сп. с лоша морфология са неспособни да оплождат.
    Морфологията е по-скоро ориентир че е възможно да има и по-сериозно увреждане сп. , но пак не е задължително да е така.
     За да се уточни това трябва да се направят допълнителни тестове, например SDI тест който измерва степента на ДНК фрагментации на сп., както и тяхната способност да оплождат самостоятелно.
     Според мене във вашият случай този тест ще е по-показателен за възможността за естествено забременяване.

# 541
Благодаря за отговорите !
Forest rain, не е станала ясна още причината. Другата седмица ще запиша час при андролог да видим той какво ще каже и препоръча. Мм имаше изписани добавки ортомол фертил и ги пи 3 месеца, в резултат броя се увеличи двойно, подвижността е същата, а морфологията спадна от 5,5(в Щерев) на 1% , което изобщо не очаквахме и не знам как се случва това толкова бързо.
Geizer, малко ме успокои. Мислех, че няма никаква вероятност тези с лоша морфология да оплождат. Четох за този SDI test, със сигурност ще го направим, дано фрагментациите не са много и се разбере какво се случва.

# 542
Роуз,

Не се успокоявай, защото не е точно така...

САМО сперматозоиди с ДОБРА морфология оплождат ! Тоест такива , които нямат видими дефекти- имат си глава и опашка и плуват.

ОТ тези - САМО бързоподвижните оплождат - тоест те са достатъчно бързи и стигат яйцеклетката.
Общия брой няма значение - само бързоподвижните. Това за естествено забременяване.

Ако правите инвитро ( ИКСИ ) се избират само морфологично правилните плувци и тогава може и бавноподвижен да пъхнат в яйцеклетката. Може и такъв без опашка да сложат, ако няма правилен, защото главата носи генетичния материал - това ако няма никакви напълно правилни.

А морфологията ако плава така от 1-5% значи, че може да имате бактерии, варикоцеле - някакви външни фактори. Като минете на уролог , той че каже за варикоцеле . А бактерии проверете с микробиология. Peace ( това вече е правено предполагам).

Аз съм забременявала естествено с 2% морфология, но неуспешно. Оказа се кухо яйце , което е проблем с яйцеклетките.
Но факта е , че някой стигна целта и оплоди. Отне доста време, почти 4 години секс без предпазни средства.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 12:01 от Maya Bee

# 543
На мен ми го е казвал андролог, че  не винаги лошата морфология води до безплодие. Факт е обаче че в болшинството  случаи  при сериозно занижена морфология, и проблемите са по-сериозни.
       Така или иначе, най-добре е специалист да прецени какво е положението.

Днес и аз ще се оплача. След 2 години ходене по мъките и приемане на какви ли не добавки, ММ май ще се окаже с ИР.  Още не е посетил ендокринолог, но резултатите след обременяване с глюкоза са му над нормата  Sad

# 544
Maya Be, решила съм да бъда позитивно настроена за сега, мисля, че ще открием проблема, имаме записан час за андролог, за СДИ теста, заедно с микоробиологгията, ще видим какво ще излезе там.
 Geizer, ами това значи е и добре. Ако я лекувате и може да има подобрение в резултатите.

# 545
От една страна е добре. От друга, скоро ще навърша 40 и отлагането само утежнява нещата. След 10 дена трябваше да започнем стимулация, а сега не знам какво ще правим. Теоретично е възможно това да му е проблема, но не е и задължително да е така. В смисъл че не винаги ИР уврежда СГ. Може да има и някаква друга причина, знам ли вече.
      Абе нещо съм се отчаяла и това е  Sad

# 546
  • София
geizer,  ако мъжът ти се стегне (строга нисковъглехидратна диета, метформинов препарат - ако ендокринологът прецени, спорт - ако може по един час няколко пъти в седмицата), е възможно още след месец-два да има значително подобрение в спермограмата, като смъкне половинката ти 10-тина килограма (стига разбира се ИР да е причина за лошата спермограма).

# 547
Там е работата че ММ е кльощав. На всичкото отгоре ежедневно извървява доста километри, и работата му е свързана с физическа дейност. Определено не се е залежал, даже се претоварва. ТСХто му е 1, холестерол и триглицериди също са добре. Изобщо не сме очаквали че ще изникне проблем със захарта. Според личния е наследствено нещо.  Първият път пуснахме само глюкоза и излезе на горна граница. От там се усъмнихме и направихме и натоварването за всеки случай. Качила съм резултатите в темата за хормонални.... Ако искаш ги погледни.

# 548
От една страна е добре. От друга, скоро ще навърша 40 и отлагането само утежнява нещата. След 10 дена трябваше да започнем стимулация, а сега не знам какво ще правим. Теоретично е възможно това да му е проблема, но не е и задължително да е така. В смисъл че не винаги ИР уврежда СГ. Може да има и някаква друга причина, знам ли вече.
      Абе нещо съм се отчаяла и това е  Sad
Хей, не се отчайвай и си действай спрямо намисленото;) а човекът ти междувременно ще я бори тази ИР. То като сме тръгнали по лекари все ще излезе нещо.

# 549
Благодаря ти за куража мила.  Доста неочаквано ми дойде новината, а и в последния момент т.к.  Ще видя и ендокринолога какво ще каже, и ще реша какво ще правя с опита.

# 550
geizer, искам да те окуража. ММ също се оказа с ИР. През октомври 2015-та, когато направихме инсеминация, морфологията му беше 15%. През 2016-та се наложи по друг повод да направи кръвни изследвания и тогава захарта му беше съвсем малко над норма. Аз исках да направи ОГТТ тест и трикратен инсулин, ама кой да ме слуша. Сега заради морфология 0.5, започнахме да ровим къде може да е причината. Всичко излезе в норма, с изключение на леко завишен пролактин (пък и на ММ му стана лошо в лабораторията), който според ендокринологът не е кой знае какъв проблем, тестостерон, който макар и в норма има нужда от леко побутване и ИР, която е на ръба на диабет. ММ няма варикоцеле и бактерии. Ендокринологът каза, че още 2016-та вероятно е имал ИР, а само за 2г. и половина нещата са се влошили.
След като се отхвърлиха всички възможности, и при положение, че ММ е имал доста добра морфология неотдавна, явно наистина ИР може да причини подобни поразии. ММ също изглежда слаб, понеже е 1.98, но има корем. И той се движи- през зимата по- малко, но винаги, когато има има възможност, ходи на работа с колело, а работата му не е никак близо. И аз останах втрещена от резултатите. Ендокринологът на ММ смята, че ако спазва режим, пие си лекарствата и се движи повече, до три месеца проблемът ще се изчисти. Така че не се отчайвай. Ако ТМ някога е имал добра морфология и не се открият други причини за влошаването й, може да си спокойна, че пребори ли ИР, което няма да му отнеме много време при спазване инструкциите на лекаря, нещата ще се подобрят. Вижте какво ще каже и ендокринологът.
Освен това и добрата захар не е гаранция, че няма ИР. Моята захар е ниска, даже след обременяване, но и аз се оказах с ИР, само че в доста по- лека форма.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 19:08 от Forest rain

# 551
Geizer, мъжът ту няма ир,а нарушен глюкозо толерантен баланс, инсулинът му е мнг добър, само глюкоза на 120мин е лекоо завишена. Инсулинът на 120 трябва да е до 25, а при него е мнг надолу, т.е е добре. Няма как в нормално ядене да погълнеш 100 гр. Чиста глюкоза, така ме това състояние е нешо необичайно. Затова си мисля, че това не е проблем при мъжа ти и аз не бих отлагала процедура, заради това. Но вие си решавате.

# 552
Може ли някой да даде мнение..
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 20:26 от Анонимен

# 553
Благодаря ти Иве, дано да си права наистина. А този глюкозо толерантен баланс на какво се дължи, може ли да се оправи?

# 554
Гейзер, пиша ти на лично да не разводняваме темата

Кристина Георгиева, тази спермограма в лаборатория ли е правена или в репродуктивна клиника? Ако е първото - там резултатите не са достоверни, трябва си специалисти да направят това изследване. Ако е в репродуктивна клиника е перфектна

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 07:33 от ive23

Общи условия

Активация на акаунт