Американски колеж - тринадесета тема

• 67 314
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Въпросните "феймъси" са в изобилие в този клас ... И ... цитат: "На тях не им пука, защото са пред изключване" и още "мислят си, че всичко им е позволено и се държат недостойно, грубо, унизително не само с учителите ...".
На мен обаче ми е мъчно, че в нашето общество има такива младежи ( копие на родителите си, то е ясно). Не че ги няма във всички училища, но тук някак си очаквах друго.

# 331
Учебния план при големия предвиждаше В2 в края на 12. Ще го имаме въпреки прекъсването миналата година. (В щатското училище нямаха немски, но и малко китайски не е за изхвърляне). С електива по немски можеше и повече, ако не беше прекъсването. За малкия е рано да се каже. Тази година започна. Но плана за В2 е същия.
Относно възпитанието - съучениците и на големия и на малкия са съвсем ОК като цяло. Дочух някакво мрънкане преди година и нещо от големия за сегашния 11-ти клас, но той "хранеше" и препчетата, така че не му обърнах много внимание. Отдадох го на синдрома "колко сме велики старите пушки". Още повече, че мрънкането му беше в комично/самоироничната гама. Може да е имало и огън покрай дима...
Като цяло, младежта не върви на добре. Ех, ние какви бяхме на техните години! Wink

# 332
  • София
От класа, в който учи моят деветокласник, впечатленията са добри. Няма проблеми с дисциплината, децата се интересуват от успеха си и полагат усилия за домашните задания. А те са доста - и като обем, и като разнообразие. Учудващо бързо намери немалко деца, с които се разбира чудесно. Силно се надявам всичко това да не се промени в горните класове.

Защо в началото на учебната година има ученици пред изключване? Не е ли трябвало изобщо да не стартират годината в колежа, а не цяла година да пречат на учителите и на останалите със своя непукизъм и лошо поведение?

# 333
  • София
Това, което разбрах от родителската среща в събота е, че в края на 9 клас по немски трябва да покрият А1, а до края на 12 клас В2. За сега съм с добри впечатления, а и детето е доволно. Госпожата изисква много, дава големи домашни и имат доста за писане.
Тази година щерката има късмет с преподавателите, всички са много добри. Единствено се оплака от г-жата по Химия и оплакването е, че говори много тихо и трудно се чува, а моята седи на първия чин, но пък обяснявала добре и разбираемо.

# 334
  • В офиса
Aз не мога да разбера защо след като ги разместват всяка година, винаги феймъсите са заедно. Разпределянето по класове е непрозрачно. Ако беше на случаен принцип, то вероятността винаги да има 1-2 класа само с феймъси, е нищожна. Разбира се няма как да отнеса тази тема към когото и да било, защото звучи като теория на конспирацията.
Преподавателят по немски има добра душа, но уви, това не е достатъчно. Потвърждавам, че нивото е много ниско, а дисциплината - неовладяна.
И, ще си позволя кратко лирическо отклонение. Плащам много, много пари. Потребявам услугата "частно образование в АК". Моето основно задължение е да изкарвам тези много, много пари, за да плащам таксата. Понеже съм прост работник, а не предприемач, си бачкам яко. Бачкам и допълнително, ако мога, защото нали...таксата. Вечерно време откривам, че не съм свършила по поне около 150 неща - в работата, или около децата. Сутрин списъкът ми е към 200 неща. Но поне очаквам всичко в организацията и учебния процес да е без засечки. Или, ако забележа проблем, или нещо ме притеснява, да мога да го споделя без да отделям значително от моето време в: анализ на проблема, чудене към кого да го отнеса, опит за комуникация, и пак опит.... Наблюденията ми са, че даже обикновено обаждане на телефоните може да ми загуби повече от 1/2 час. В работно време или никой не вдига, или ми се включва секретар. Лично мен вече са ме отказали да търся каквито и да е опити за комуникация. Има ли проблем, ами има си, да си се оправят. А е много просто да назначат още 2-3 човека, които да вдигат телефоните. За разлика от училището на другите ми две деца, където мога да изкомуникирам и най-малкото си притеснение (ако ще и каприз да е) и да получа: решение, успокоение, обяснение.
Преподавателският състав на АК е на ниво. Но не и административният.

# 335
Случаен, случаен... но 9-10-11 клас се разпределяха класовете по език, часовете за профил бяха по едно и също време и само за тях се "разместваха" по профил - четвъртък на обяд и ... не помня още кога... (по старата система, на настоящите 9ти клас не знам как ще е) В 12 клас класовете са по профил. Т.е. немсия например са 3 класа *18 деца, колкото и да ги разместват все има някои които са заедно... Моя син от 8 ми клас си вървяха тримца заедно - испански и физика Simple Smile (испанския бяха 2 класа, останаха клас и половина и в 11ти май бяха смесени с немски, разделяха се класа за езика и за профила.
За 5 години в АК един единствен път ми се е включил телефонния секретар (на регистратурата), а съм звъняла доста пъти... но все 8:30-8:45 или ранния следобед... С учител/адвайзор по телефона не съм успявала да се свържа, но е разбираемо според мен - пиша мейл 3 реда, обаждат ми се веднага при възможност- обикновено около 16:30...

Последна редакция: вт, 09 окт 2018, 09:27 от peneva_a

# 336
Това, че не се вдигат телефоните не мога да го споделя като мнение. Рядко се налага да се обаждам, но винаги са ми вдигали веднага. Имахме и въпроси за разрешаване. В повечето случаи синковците се оправяха без мен. В един-двата случая, когато се налагаше да отида лично, се разбирахме от половин дума, в рамките на пет минути.

# 337
  • В офиса
Aми чудесно. Само че аз какво да направя като моят опит е различен? Освен още повече да се ядосам, защо за други може? Обаждала съм се точно веднъж тази година - 45 минути висене на телефона и непрекъснато ми се включваше секретар. Между 9:15 и 10 сутринта в работно време. Търсих ги във връзка с тяхна грешка (неполучен техен мейл), за да проведа следния разговор:
- Трябваше преди 2 дни да получа мейл от Вас, а нямам. Проверете [.....] дали правилно сте записали мейл адреса (спелувам)
- Да, адресът е такъв и ние сме Ви изпратили мейл.
- ОК, но не си го виждам никъде в пощата, изпратете го пак.
- А, да, виждам къде може да е проблемът.

От миналата година опитът ми е същият. Няма да споменавам абсурдния грешен мейл, че няма да подновят договора, защото има невърнат учебник, когато такъв нямаше. Извинение после не получих. Мейлът се получи в много напрегнат за мен момент (преди deadline) и двата часа, които изгубих тогава в опит за комуникация (такава не осъществих), бяха с последствия доста по-големи от просто разваляне на деня.

# 338
Мейл за невърнат учебник получаваше ученика (сина ми, 10ти клас тогава) - грешка беше, но той си се занимаваше с това - отиде на място и с учителя на който го е върнал, намериха "грешка в пренасянето" от листа в електронната система. Той ме информира, защо точно около файнълите ще ходи в Колежа... И точно това ми хареса, че не занимават мен, а първо него, той да си гони срокове и т.н. неуредици. (може би, ако той не се беше заел, след някой и друг ден и мен щяха да информират с мейл...)
Сега в университета не се впечатлява, че трябва и с администрация, и с бланки, и с непълен адрес и т.н. "битовизми" да се занимава.

# 339
  • В офиса
На 29.06, петък, в 2 часа получих въпросния мейл. Файнълите бяха свършили, училището също. Семейството ни в събота пътуваше за семейна ваканция. Да, и детето също само си оправи нещата. Само че аз онези 2 часа ще ги помня дълго. Часовете преди да разбера грешка ли е, детето ли се е заблудило (или ме лъже?), ще има ли изобщо договор, ще пътуваме ли изобщо на семейната почивка, или да отменям. И при неумолимо течащ дедлайн за важно нещо до края на деня. Концентрация - на кино, нерви - на предел. Мерси.
Минало-заминало, не е нищо фатално, дреболия някаква, грешка, случва се (но обикновено има и извинение после).
Но вашият положителен опит не неутрализира моят собствен негативен, уви. И при това съм човек, на когото дребни неуредици обикновено не му правят впечатление.
Предлагам темата да се приключи. Ако имам претенции към Колежа, ще се обърна към него. За момента нямам желание да комуникирам с администрацията му.

# 340
Щото и те, като всички смъртни, дето тъпчем земята, имат трески за дялане.
По който повод препоръчвам две remedies:
https://www.amazon.com/Slack-Getting-Burnout-Busywork-Efficiency/dp/0767907698
И в умерени дози:
https://goo.gl/images/2ZQM6r
Simple Smile

Последна редакция: вт, 09 окт 2018, 10:56 от Ezhko

# 341
  • София
Явно 29.06. е бил денят за заплашителните имейли, относно подновяването на договорите, ако нещо не е изпълнено или ръководството не си е свършило работата и не е отбелязало каквото трябва. За нас беше за неотработени тардита, които синът ми твърдеше, че е отработил. Не мога да се закълна дали наистина е било така. Той не пазеше бележката с подпис. Но самата ситуация беше много неприятна. И ние на следващия ден заминавахме за 2 седмици, а ни го сервираха в последния момент със срок да ги отработи до няколко дни. Синът ми трябваше да говори с декана, за да отложи срока с 2 седмици, защото никой друг от администрацията не можеше да направи това. Декана го нямаше в този ден. В понеделник от чужбина се обади, за да се свърже с декана и се разбраха.
Ако вината е била в сина ми, това би трябвало да подейства много възпитателно, за да си следи нещата и да си пази документите. Но има вероятност и тяхната администрация да не е отбелязала отработването.
А относно феймъсите, не смятате ли, че на тази възраст е нормално тийновете да се държат по този начин, ако им се позволява, независимо в кое училище са? Много ме учудва това недоволство от феймъсите, още повече квалификациите за техните родители и сравненията, че са техни копия.  И какво означава, че феймъсите са пред изключване? На пробация ли са?
Това разместване всяка година на класовете има за цел да стимулира адаптацията на децата, за да могат да се настройват към различна среда, вкл. към дразнители (разбирай феймъси Simple Smile ).
Имам чувството, че в тази тема са се събрали само родители на идеални деца. Давам си сметка, че сега всички ще скочат срещу мен.

# 342
...Това разместване всяка година на класовете има за цел да стимулира адаптацията на децата, за да могат да се настройват към различна среда, вкл. към дразнители (разбирай феймъси Simple Smile )...
Моя първо леко мрънкаше за разместването (вече имаше приятели в 8ми клас), после спря... С приятелите си с общи интереси в училище се виждат в клубовете или в часовете с профила... с общи интереси извън училище си се виждат след училище... Свикват да общуват не само с (вече) приятели... а между новите защо да не се създадат и още нови приятелства... А към дразнителите си има един здравословен "игнор" Smirk (в момента се обучаваме по темата с другия ми син тийн)

...Имам чувството, че в тази тема са се събрали само родители на идеални деца. Давам си сметка, че сега всички ще скочат срещу мен.
Къде са идеалните деца, издирвам едно такова да си го взема вкъщи Smiling Imp

Деня е бил зададен в системата за разпращане на мейли за всички с нечекнато някое поле, генериран мейл със стандартен текст и добавка на "причината", много нешриятно, че е било последния работен ден преди почивки/пътувания.

# 343
Не съм сигурен, че харесвам груповите етикети от сорта на "феймъси". Още по-малко харесвам груповите наказания. За късмет и АК изповядват индивидуализма и разглеждат всеки случай сам за себе си и според писания правилник.
Относно: "... не смятате ли, че на тази възраст е нормално тийновете да се държат по този начин, ако им се позволява, независимо в кое училище са? "
По кой точно начин се има предвид? Някои начини са нормални, други не, независимо от "позволението" на околните. Може би затова някои са изключени, други на пробация, а трети си карат по живо, по здраво.

И пак да повторя: Младежта е зле. Ех, ние на техните години... Grinning

@пенева снахата ще те накара да видиш идеалното в сина си. Аз защо търся снахи от толкова време насам? Wink

Последна редакция: вт, 09 окт 2018, 12:09 от Ezhko

# 344
  • София
Какво са "тардита"?

Общи условия

Активация на акаунт