Нашите кухни - 76

• 72 526
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
Същата работа и аз, зелена спалня, синьо-оранжеви кухня и хол.
Аз дадох линк за кухня с капучино и дърво, но не работи. Не гарантирам, че ще ти хареса

# 706
Аз също ще имам бяла кухня скоро, с тъмносив плот (нещо като цвят тъмен бетон се водеше) и бели метро плочки за гръб. Ами на мен много ми харесва комбинацията - чиста, класическа. Мисля да вкарам бронзови елементи по-нататък, като се установим вече - дръжки, посуда, лампи. Не ми се искаше плот в дървесен цвят, защото не ми харесва лично на мен ПДЧ с такъв цвят фолио, особено за кухня. Стените също ще са бели. Помещението е на Г -  хол и трапезария в дългата част, малка кухня, която се вижда от трапезарията. Въпреки че мебелите в кухнята са бели, в хола мисля да е тъмно дърво всичко, гледах комбинации в Pinterest и ми се струва сполучливо. А и не искам бели мебели в хола, не защото ще стане "твърде бяло", а просто съм си харесала тъмната серия Хемнес на Икеа. Grinning И аз съм от хората, които смятат, че няма как да се прекали с бялото. Като мебелите не са "соц" или "болнични", не виждам как помещението би изглеждало такова.
А и цвят много лесно се добавя - акцентна стена, пребоядисване на мебел, претапициране на диван, ярки плътни завеси върху тънко прозрачно перде, фотьойл в ярък цвят, картини. Възможностите са безкрайни.

# 707
Алиена, а на теб харесва ли ти? Simple Smile

Дайте да я разгледаме малко тази кухня... всичко - стени, шкафове, плот и гръб се сливат в едно. Като махнем голямото тъмно петно в стаята (масата и столовете) няма контраст, няма живец, няма уют. Килимче, покривка, перде - какъв цвят бихте сложили в тази стая? Червено? Синьо? Зелено, оранжево, лилаво или жълто може би? Купа с ябълки, купа с лимони, цветя на масата - какво?? Всичко е чисто ново, а вече изглежда употребявано и захабено и не материала - цветовете го правят да изглежда така. И всеки добавен свеж цвят ще направи самата кухня да изглежда още по-стара и захабена. Пробвайте на Фотошоп, сложете нещо някъде и сами ще се убедите.

И само аз ли не асоциирам соц времената с бяло, че тук така постоянно се споменава ? Simple Smile Къде го видяхте това бяло в ония години, аз освен шкафовете тип СКШ, други бели соц мебели не съм виждала - всичко беше едни огромни кафяви секции, едни огромни и грозни холни гарнитури с ужасни дамаски - уж шарени, ама все в бежовата гама... трагедия. По-скоро за мен кафявото и капучиното звучат соц, не бялото. Непреходността на белите кухни не е мода от вчера, бяла кухня имаше още баба ми - от истинско дърво, не от соц конструкциите по панелките. Аз лично навремето няколко пъти съм я пребоядисвала с цел освежаване и баба искаше все бял цвят - да е чистичка, казваше, да свети. Защото няма по-хубаво нещо в един дом от чиста и светла кухня. И не е задължително плота да е дървесен - бял, тъмен или каменен плот винаги ще стоят отлично с белите вратички, а белите вратички може да са бели и без непременно да са снежнобели, защото както има 50 нюанса сиво, сигурно поне толкова са и тези на бялото, за да може човек да избере този, който най-добре ще му пасне на останалите цветове в дома. Simple Smile

# 708
Madeleine, точно също като теб каза и мъжът ми току що.
Той определено се справя по-добре от мен, почти всичко е избирал вкъщи. Единствено не съобразява как се чисти, защото не чисти той.

# 709
Аз, ако би имах финансовата възможност, бих направила кухнята си във цвят, който обожавам - тъмно студено виолетово, и въобще нямаше да се замисля, било ли е на мода, дали някой ще хареса и т.н. Но, понеже този цвят можеха да го докарат само при боядисване, а това щеше безбожно да оскъпи краен резултат (при тази фирма, на която се спряхме), та се спрях на черното (който също обичам). Просто си знам, че обичам даден цвят, и никога няма да ми омръзне. Сега имам черна кухня, черен плот, черни плочки, белите горни шкафове и бяла секция. И не, не сиди много тъмно толкова неща в черното, кухнята и плочките са сложени, днес приключва монтажът. Дори и сега, като имаме две обикновени крушки, закачени на тавана, за мен е перфектно. Може би се повлиях прекалено много - тук в предните теми имаше доста опасения, дали няма да е много тъмно с многото елементи в черен цвят - та направихме изводи на доста места за осветление, но виждам, че е излишно, и сега ММ само ще ми мрънка по този повод. Напред в темата някой споменаваше за "черно-бяла мода", но при мен се получи някак си спонтанно. Преди не харесвах белия цвят, като etty775, но живях известно време в Норвегия, там всичко или е бяло, или е с дървесен цвят, та свикнах, и дори го заобичах. Дори бялото ще ми е един от цветовете, в които обмислям сега да направя спалнята.
Това, което не бих направила в дома си - мебели в дървесни, кафяви, бежови и т.н. цветове, колкото и да са класически, харесвани и т.н. да са те, просто защото не ги харесвам. Всъщност, сега имам входната врата в някакъв странен светло-кафяв нюанс, сложена от строителя, която не харесвам, но не мисля да я сменям, не съм чак такъв фанатик Simple Smile
За мен е най-лесна част да избера цветовете и съчетанието им за апартамента си, просто защото знам какво искам и какво харесвам.

# 710
А чистенето на това черно? И то в кухня? В спалнята ми съм с черни мебели...всеки ден чистя прах, кухня в черно ми звучи като кошмар за чистене.

П.С. за хола в черно със серията Хемнес - лоша идея, всеки ден ще виждате прах, вземете си светлата или дървесната серия.

# 711
Аз искам само да допълня няколко дребни неща, за да се спрат веднъж и завинаги спекулациите, че тук се налага едва ли не модата на белите кухни и че с нищо друго няма да постигнете този "безвременен" ефект, за който говорим. Simple Smile

Скъпи хора, не е нужно кухнята ви непременно да е бяла, за да е хубава. НО е нужно, когато я проектирате и избирате материалите и цветовете за нея, да мислите хубаво и с двете половини на мозъка си. Ако искате жълта, лилава, зелена или отровнозелена кухня и не мислите, че когато ви писне ще можете с лека ръка да я смените цялата, то тогава не се хвърляйте на гланцови, матови и фолирани МДФ-и и ПДЧ-та. Вземете си кухня с истински дървени вратички, за да може, когато ви омръзне жълтото/лилавото/зеленото, да ги свалите и просто да си ги пребоядисате за малко пари в новия цвят. Ако искате кухня с дървесен декор, то спрете се на някое естествено изглеждащо дърво, което за да излезе от мода, трябва да спре да съществува в природата. Не се хвърляйте на опушени, протрити, нюансирани, сивосани, червеносани, жълтосани, гледжосани дървесини - разгледайте за нещо естествено красиво като натурален дъб и орех например.. без чворчета, чепчета и други декоративни "красоти" по фладера, които само с един хубав лак направо ще ви стоплят душата и ще ви създадат невъобразим уют вкъщи. Цветните плочки и гранитът в кухнята ще диктуват цветовете на цялото помещение. Белият плот (в точното бяло) ще вдъхне нов живот на дървената ви кухня. Избирайте цветове, които се съчетават с максимално повече други цветове, защото с това капучино се обричате на 100 нюанса бежаво-кафява бозавост. Имайте предвид, че по-убитите цветове се съчетават добре само с други убити цветове, а по-свежите - със свежи. Точно поради тази причина има бяло и бяло - за абсолютно всеки цвят има подходящото бяло. Земните цветове- със земни, сивото в различните му нюанси отива на всичко. Когато ви стане твърде шарено вкъщи - бялото е най-добрият ви приятел, когато всичко започне да ви се слива в едно - нещо тъмно на няколко места в  малки дози ще разчупи нещата. В едно изречение - балансът трябва да е над всичко останало. Търсете баланс и няма да съжалявате, каквото и да изберете като цвят и стил.

# 712
LittleCactus, защо да е кошмар? Имам опит с изцяло черна кухня, и то гланц, и нямах никакви проблеми. Е, няма начин да не останат пръсти по гланца, но, и сега имайки червено бяла кухня в гланц нямам проблем, минавам с микрофибърна кърпа и препарат за стъкло, и всичко изчезва. По-скоро се дразня сега на белия ми плот, защо се вижда всяка драскотина, оцветява се от всичко, както и бялата ми мивка, същата история. Не цапам много (е, освен, ако не реша да направя френска торта, тогава става поразия), свикнала съм да пазя.
И аз чистя прах всеки ден, защото живеем (и ще живеем) на 1ви етаж, прахоляк, особенно лятото има ужасно много. Използвам антистатичен спрей за мебели, мирише гадно, но след него месец-месец и половина не полепва прах, след като забележа, че почва да се натрупва повтарям процедурата (отнема ми 10 минути).

# 713
Скрит текст:

И само аз ли не асоциирам соц времената с бяло, че тук така постоянно се споменава ? Simple Smile Къде го видяхте това бяло в ония години, аз освен шкафовете тип СКШ, други бели соц мебели не съм виждала - всичко беше едни огромни кафяви секции, едни огромни и грозни холни гарнитури с ужасни дамаски - уж шарени, ама все в бежовата гама... трагедия......
Непреходността на белите кухни не е мода от вчера, бяла кухня имаше още баба ми - от истинско дърво, не от соц конструкциите по панелките. Аз лично навремето няколко пъти съм я пребоядисвала с цел освежаване и баба искаше все бял цвят - да е чистичка, казваше, да свети.

Тюх, като не са имали БГ-мама да ги посъветват как да претапицират диваните в чудни цветове ... Само да отбележа, че един популярен във форума тапицер ми поиска по 150 лв. на фотьойл само за работата претапициране, дамаската отделно.
Бяло имаше по соца, който ти вероятно не помниш, само 2 вида блажни бои - бяло и слонова кост. Бели мебели нямаше, за това не споря. А само боядисани в бяло кухненски столове - тях също не ги харесвам, в цвят натюр или в бяло, няма значение. И бели плочки за банята, тъмно сини и едни бозава охра, това беше. Но сините и охрата ги "пускаха" по-рядко, белите бяха масовите. В модерния сега формат 20х20 Smiley
А, другото, което не харесвам, просто не е моят стил, е рустик, в  българския вариант - чамови мебели от Велинград. Побърквам се, като ги видя. Баба ми също имаше боядисани в бяло шкафове от дърво, даже един горен със стъклена витринка още се ползва. Ама не ме кефят мебели, боядисани с блажна боя. Да, знам че вече има бои всякакви - и гланц, и мат, и сатен. Но не ме кефи, въпрос на вкус. А и не съм чела, с 1-2 изключения,  в интериорните и други теми (например в Недвижими имоти) някой да иска да си мебелира къщата като по време на баба си. Напротив даже.

A колко по-лесно и удобно би било вместо жълти/оранжеви шкафчета, с които да векувате, да си вземете оранжева посуда, керамични съдове за печене, вазички, фруктиери, кърпи за съдове - утре като ви писне оранжа, ще ги смените със зелени/сини/розови и пак ще ви е добре, ако кухнята ви е в цвят, който носи на промени.

Айде сега, и тенджерите ли да избирам по цветове, че и да ги сменям периодично, че ми е писнал цвета, а и то нали на плота не трябва да има нищо - т.нар. натурии.
Вазички и фруктиери - боже упази от кичорийки (според мен). Плот е съкратено от работен плот, на него се готви, а не е за изложба. Как ще заема 2/3 от наличните общо 90-120 см. най-често с глупости и да не мога да си нарежа спокойно продуктите или да оставя 2-3 купи с приготвени салати, чакащи гостите или основното ядене.

Скъпи хора, не е нужно кухнята ви непременно да е бяла, за да е хубава. .....
В едно изречение - балансът трябва да е над всичко останало. Търсете баланс и няма да съжалявате, каквото и да изберете като цвят и стил.
С тези 2 неща съм съгласна.
И добавям - непрекъснато някой моли за помощ с избора на цветове, идеи за обзавеждане и т.н. Ако каже, че харесва бежовата гама (или покаже такива снимки), моментално му се обяснява, че това за нищо не става и направо да избере бяло/сиво/тюркоаз (да не забравяме).
Нека да бъдем по-внимателни с другите, ако искаме да бъдем полезни - да им помогнем, а не да ги унижаваме с високомерно отношение. Съвсем друго е да кажеш, че на теб не ти харесва или че може пак в същата гама, но да коригира някои неща.

# 714
Бяло имаше по соца, който ти вероятно не помниш...
Благодаря ти за комплимента, но съм по-стара, отколкото ти вероятно си мислиш. Simple Smile

Високомерно унизително отношение не помня да съм проявила към никого - сама можеш да видиш, че постовете ми всъщност май се оказват полезни за хората. Simple Smile На мен лично ми е все тая кой каква кухня си монтира, аз се опитвам да дам различна гледна точка и повод за размисъл. А за цветовете - който го е страх да чуе отговор, който може да не му хареса, защо пита тогава?! Simple Smile Помолих за сполучлива комбинация капучино-дърво - никой не показа, така интелигентно да ми обори твърдението, да поразсъждаваме, да поспорим като зрели хора... за разлика от мен, която дори конкретно посочих какво не й е наред на тази комбинация точка по точка според моето виждане. Но бг-мама - не, та не! Ми хубаво, като е не, дайте обратния пример, посочете, покажете да видя и аз... да си помисля, ако съм сгрешила да поразсъждавам още по темата, може да има нещо, което пропускам, да науча нещо ново. Ама пак не... опитвате се да оборите конкретиката с принципни неща - някога, някъде, чисто имагинерно... Сетих се за онази жена с болезнено непрежалимите бленди в проекта на кухнята. Дори не разбрахме дали наистина съществуват. Не се прави така! Simple Smile

Единственият цвят, който понася тези нездравословни дози бежовост във всичките му нюанси в интериора и го прави да изглежда малко по-съвременно и не толкова бозаво, е синьото. Но като знам какво е отношението на 90% от хората във форума към студените цветове, се съмнявам някой въобще да го вземе предвид като съвет. Simple Smile

# 715
А, сега разбрах каква е целта - да си броим плюсчета.
Аз нямам претенциите да разполагам с цялото време на света и да се ровя по цял ден в нета в търсене на картинки, но пък силно реагирам на, не знам как "интелигентно" да го кажа, та затова пак ще го нарека "високомерно" отношение към хора, очакващи съдействие.
Тук приключвам, за да не спамим темата.

# 716
Може ли да попитам нещо. Някъде се споменаха метро плочки. Трудно ли се чистят и поддържат? По- конкретно за бели говоря. Чудя се още, а ми харесват...

# 717
Здравейте! Почти сме готови с кухнята, но сега изникна нов проблем. Решихме да сложим малък проточен бойлер под мивката Clage mbh6 и съм ужасена от резултата. Струята е много слаба и водата не се нагрява повече от 37-38градуса. Някой има ли лични впечатления от тези бойлери?

# 718
  • Варна

И моята кухня е готова (проектът де).
Много съм доволна, стана точно както исках.
Плот от естествен гранит, фронт от perfect sense matt (без пръстови отпечатъци) и servo drive за долен и горен ред шкафове.

П.С. Светлото е като това на колонните шкафове, не е два цвята

# 719
Ако печеш и готвиш на котлона паралелно може усещането да не е много приятно като стоиш пред фурната.  Може вентилаторът на фурната да ти духа в главата или да ти става малко топло.... Зависи от фурната, но аз имах проблем с такова духане в гърба като миех на мивката, а те бяха на около 95 см разстояние. Фурната беше много скъпа и хубава, но нямаше как да знам, че така ще ми подухва.

Общи условия

Активация на акаунт