Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15

• 34 962
  • 759
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
isa_pisa, казвам само, тъй като в отчетната група във фб, наборчетата му качват по кило и половина на месец. Съответно, в моята глава се разиграва сценарий, в който детето ми гладува, а аз правя нещо не както трябва. Затова и питам.

На следващото хранене от тази гърда, ще се пробвам да изцедя малко. Дано в това да е проблемът! Simple Smile

Ааа не, не гладува със сигурност! По-скоро не яде до пръсване Hug

в този ред на мисли, бебе може ли да преяде?! Или като се наяде задължително ще спре с цокането Simple Smile

# 241
  • над кукувичето гнездо
Или ще повърне каквото му е в излишък, ако яде твърде бързо и не усети мярката.

# 242
  • София
isa_pisa, казвам само, тъй като в отчетната група във фб, наборчетата му качват по кило и половина на месец. Съответно, в моята глава се разиграва сценарий, в който детето ми гладува, а аз правя нещо не както трябва. Затова и питам.

На следващото хранене от тази гърда, ще се пробвам да изцедя малко. Дано в това да е проблемът! Simple Smile

Ааа не, не гладува със сигурност! По-скоро не яде до пръсване Hug

в този ред на мисли, бебе може ли да преяде?! Или като се наяде задължително ще спре с цокането Simple Smile

Може да, когато е малко. Моето го правеше и после й беше тежко и не можеше да заспи. И това не е хубаво.

# 243
Аз също бих ви посъветвала да кърмите полу легнала, т.е. детето да де пада над гърдата и така гравитацията помага. Също така като усетите, че слиза кърмата дръпнете бебето за малко и ако има силна струя я съберете с нещо и като намалее бебето няма да се дави. Аз така си реших проблема. Надявам се да съм полезна.

# 244
Пробвах полулегнала. Резултатът е, че не чувах да гълта въздух, но като пусна гърдата и тръгнах да го слагам на другата повърна всичко, което е изял. Следващия път ще пробвам да изцедя малко, макар че не усещам да са ми много пълни гърдите. Сега се появи и "цъкане"докато суче 😐

# 245
  • над кукувичето гнездо
Ако се е притиснало коремчето по някакъв начин, е нормално да повърне. Аз бих опитала пак. Само след това не бих вдигнала, а бих завъртяла бебето върху ръката си, да иде в поза люлка, ще подържа малко така и после ще изправя.
За цъкането трябва захапката да се коригира. Така може да поглъща въздух, да не изсуква добре и да не стимулира добре гърдите.

# 246
  • София
 Ох, въпросите ми ще са мега малоумни, но:
1. Напоследък гърдите му са нон стоп меки, дори и преди ядене. Това означава ли, че кърмата се е регулирала?
2. По време на хранене, бебето суче макс 10 минути ефективно, след което продължава да суче, но не преглъща. Ако го махна от гърдата е спокоен, но продължава да си яде ръцете. Предлагам още, но не преглъща. Изводът ми е, че ме ползва за залъгалка. Та, предлагам аз биберон, но ако е гладен, ще плаче, нали? (Днес за първи ден давам залъгалка, която той приема)

# 247
  • над кукувичето гнездо
Да и Да

# 248
Здравейте,
Не знам дали мога да се нарека пушачка, но години преди да забременя пушех сутрин една цигара слаба единичка с кафето и ми действаше диортеично 😀 . Булвално една курия цигари ми стигаше за 20 дена точно, по цигара на ден. Сега ми се допуши нещо докаро кърмя и непосредствено след сутрешното курмене си направих кафе и изпуших цигара. Бебето яде на 3-4 часа. Много ли е вредно?

# 249
Овесена каша за закуска или сини сливи сушени ще ти свършат същата работа. А въпроса "вредно ли е" няма да го коментирам, несериозно е.

# 250
Еднократно няма да е кой знае какво, но да е наистина еднократно. Аз лично не толерирам пушенето и може да съм малко крайна. Имайте предвид, че ако решите да пушите или пък и след отбиването, не е добре да пушите със същите дрехи, с които гушкате детето. Дрехите се набиват със сажди и не е добре бебето да ги вдишва.

# 251
Здравейте,
Не знам дали мога да се нарека пушачка, но години преди да забременя пушех сутрин една цигара слаба единичка с кафето и ми действаше диортеично 😀 . Булвално една курия цигари ми стигаше за 20 дена точно, по цигара на ден. Сега ми се допуши нещо докаро кърмя и непосредствено след сутрешното курмене си направих кафе и изпуших цигара. Бебето яде на 3-4 часа. Много ли е вредно?
Ти как мислиш?

# 252
Открих това в блога на Хедра, отговор на въпрос относно пушенето: Първо искам много ясно да кажа, че всякакво пушене, вкл пасивното пушене на майката е вредно за бебето. Съединенията в цигарите са нискомолекулни и лесно преминават в кърмата, като също толкова лесно стигат до бебето. Никотинът е само едно от тях – има още много, които не само преминават в млякото, но и лепнат по кожата и косата на всеки, който е бил в контакт с цигарения дим.

Никотинът намалява млякото на кърмачките, като ефектът им може да доведе до 30% по-ниско количество. Децата на майки-пушачки боледуват по-често от респираторни инфекции. Последните изследвания показват също, че чувствителността към никотина се изгражда у бебето – и вероятността детето да пропуши на по-голяма възраст, е много по-висока, когато е имало излагане на ефекта на цигарите в ранна възраст.

Заради всички тези неща е важно майката да не пуши – или ако пуши, да прави съзнателни усилия все повече да намалява количеството на изпушените цигари. Тъй като кърменето има протективен ефект срещу респираторни заболявания, а спирането му обикновено означава, че жените продължават да пушат и дори увеличават изпушените цигари за деня, специалистите смятат, че от кърменето на майка-пушачка все още има ползи за детето и те надвишават рисковете, ако майката пуши минимално количество на ден.

Колкото по-малко са изпушените цигари за деня, толкова по-добре – колкото повече наближават една кутия, толкова повече се губи ползата и се увеличава вредата за бебето, като над кутия цигари дневно се счита, че полза за детето вече няма и кърменето в тези ситуации повече вреди, отколкото помага.

За да се намалят рисковете за детето при пушене на майката, е важно да се пуши непосредствено след кърмене и да се избягва да се слага бебето на гърда в следващите 2-3ч. Също така е изключително важно никога да не се пуши около детето и особено в неговата стая! Измиването на ръцете и лицето след пушене намалява досега на детето с веществата, които полепват по кожата.

# 253
Здравейте, имала съм контакт с болен от туберколоза и трябва да си направя манту. Пречи ли то на кърменето?

# 254
Манту-то не е от най-добрите методи за откриване на туберкулоза. Ако парите не са ви проблем има по-точни кръвни тестове, които по никакъв начин няма да навредят на бебето и бяха 100-тина лева преди 4 години, когато ги бях проверявала.

Общи условия

Активация на акаунт