Противогрипна ваксина сезон 2018/19

• 33 008
  • 416
  •   1
Отговори
# 225
Журналистка на 26 години, съвсем млада и здрава жена, внезапно умира от свински грип и менингит.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46708656

Новината за нейната смърт е навсякъде в туитър, затова риших да споделя и тук.

Грипът може да бъде много коварен и в никакъв случай не бива да се подценява, пазете се, а ако се разболеете следете симптомите и при първите сигнали за влошаване веднага на лекар. Кантарджиев миналата година съветваше, ако имаш дихателни проблеми - директно към болницата, да не си губиш времето даже да ходиш при джи пи-то.

# 226
  • София
...

Въпросът сега е да намерим педиатър, който знае какво се прави, защото нашият каза че нямало смисъл и не трябвало да се ваксинира. Явно на малки бебета почти никой не слага грипни ваксини...

Да обновя развитието. Успяхме да ваксинираме бебето на около 10 месеца при личната му лекарка, която първоначално се дърпаше, но после се нави, като обяснихме внимателно, че точно тази ваксина се слага на бебета над 6 месеца и го пише в листовката (Ваксигрип Тетра). Очевидно много, много рядко се слагат грипни ваксини на толкова малки бебета у нас. Бих казал, че нямаше никакви странични ефекти, дори и подуване и зачервяване. Вторият прием беше направен след месец, също без никакви странични ефекти. Ваксината е приложена мускулно в делтоидния мускул.

# 227
  • в кукувиче гнездо
Въпреки ваксината тази година се разболях зверски. Стана бронхит за ден. Не помня някога да съм била толкова зле. Хрема, тотален блокаж на носа, кашлица, стигаща до повръщане, главоболие, някакъв ад.

# 228
  • София
Въпреки ваксината тази година се разболях зверски. Стана бронхит за ден. Не помня някога да съм била толкова зле. Хрема, тотален блокаж на носа, кашлица, стигаща до повръщане, главоболие, някакъв ад.
И аз така, но без кашлицата. От години не бях карала чак такава гадост, главоболие, страшни болки в гърлото, 4-5 дни с висока Т и като абсолютен парцал, нямах сили да стана. Хубавото е, че след тези 4-5 дни съм все едно не съм боледувала изобщо, усложнения никакви, за което ако допринася ваксината, пак е нещо. Интересно е, че никой друг вкъщи не я хвана тази гадост, само аз я изкарах и минаха вече над 2 седмици откак се оправих напълмно. Мъж ми е без ваксина, аз и детето сме със.

# 229
  • София

Не въпреки, а благодарение на ваксината си се разболяла. Аз не се ваксинирам и не боледувам.
За тия, които ваксинират бебета, въпреки че лекарите се дърпат, просто нямам думи...
Трябва да подписват специална декларация, че на собствена отговорност си тровят и увреждат детето, да не обвини някой после лекарите.

# 230
  • в кукувиче гнездо

Не въпреки, а благодарение на ваксината си се разболяла. Аз не се ваксинирам и не боледувам.
За тия, които ваксинират бебета, въпреки че лекарите се дърпат, просто нямам думи...
Трябва да подписват специална декларация, че на собствена отговорност си тровят и увреждат детето, да не обвини някой после лекарите.
Пълни глупости.

# 231
  • София
Боледувайте си "зверски" щом са глупости.

# 232
Не съм се ваксинирала никога. Ама и не съм боледувала от грип... Пък нека са глупости.

# 233
Твоите лични преживявания първо не значи, че са меродавни за друг човек, и второ не значи, че изобщо са истина. За да се установи каква е истината, хората сме измислили научния метод, останалото е ЕЖК. Всеки средноинтелигентен човек би трябвало да знае това.

Ще дам един личен пример. Моите деца са родени недоносени и по нещастно стечение на обстоятелствата не са и кърмени. Въпреки това са изключително здрави деца. Ако бях на същото интелектуално ниво като Alexandria например вече щях да обикалям форумите и да обяснявам на другите как да се родиш недоносен е нищо работа и как кърменето е напълно ненужно. И на всеки, който ми извади доказателства, че и двете са риск за здравето щях да отговарям, че аз знам по-добре от личен опит. И щях да изглеждам също толкова глупаво, колкото изглежда тя в момента.

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 21:57 от LillyM

# 234
Не се опитвам да звуча "меродавно"... Просто уточнявам, че ваксината не е панацея. А и преди да измислят грипните ваксини, хората боледуваха по - малко, факт. Та, не е като да няма поле за размисъл и съмнения...

# 235
А и преди да измислят грипните ваксини, хората боледуваха по - малко, факт.

Това не е някакъв общоизвестен факт, а са някакви твои измислици, граничещи с конспиративни теории. Само в началото на 20-ти век  през 1918 година започва грипна пандемия, която за две години убива между 50 и 100 милиона души по света. Това ли за теб представлява по-малко боледуване? Грип винаги е имало и ще има докато не измислим по-добра универсална ваксина.

Та, не е като да няма поле за размисъл и съмнения

Измислените "факти" и фалшивата информация няма как да бъдат поле за размисъл и съмнения.

Последна редакция: пт, 18 яну 2019, 08:45 от LillyM

# 236
  • София
Само в началото на 20-ти век  през 1918 година започва грипна пандемия, която за две години убива между 50 и 100 милиона души по света. Това ли за теб представлява по-малко боледуване? Грип винаги е имало и ще има докато не измислим по-добра универсална ваксина.

През 1918 г. ПСВ още не е завършила, а във военновременни условия, изтощени от глад и мизерия, хората мрат много по-лесно не само от грип, но и от тиф и какви ли не други заразни болести. В калта в окопите, изложен на дъжд, студ и сняг, си отиваш и от най-баналната настинка като стой та гледай. Т. че "аргументът" за страшния грип от 1918 г. изобщо не може да бъде в полза на ваксините. Грип винаги е имало и ще има, но колкото повече се подобряват условията на живот, толкова по-леко и безпроблемно ще се кара и бързо оздравява. Това няма никаква връзка с ваксините.

# 237
Още измислени "факти", без грам доказателства, освен твоето лично мнение, разбира се.

Значи само през 1918-1920 година е имало глад и мизерия, през останалото време в човешката история не е имало глад, мизерия и войни, така ли? Изобщо няма да коментирам факта, че пандемията продължава и след края на войната, a хората умират в импровизирани "болници", реално хангари, претъпкани с легла.

Какво точно се е случило през 1918 година ? Появява се нов, смъртоносен щам на грипа, който за 2 години заразява човечеството и убива милиони хора. Ето едно много хубаво видео, което обяснява как точно се случва това и какво означава антигенен шифт и антигенен дрифт.

https://www.youtube.com/watch?v=tMTl3gU0mFc

Този щам вече е детайлно проучен от учените, дори генетичния му код е публикуван  и за него се знае, че е бил 39,000 пъти по-вирулентен от "обикновения грип". Голяма част от жертвите на този грип са били млади хора в отлично здраве. Вирусът е убивал чрез т.н. "цитокинна буря" - свръхреакция на имунната система, което обяснява защо толкова голяма част от жертвите са млади и здрави хора със силна имунна система.

Ето една интересна статия по въпроса:

https://www.theguardian.com/society/2005/oct/06/health.medicineandhealth2

Между учените е имало големи спорове дали изобщо този вирус да бъде проучван, от едната страна са твърдели, че трябва да знаем какво се е случило, за да можем да бъдем по-добре подготвени при следващата пандемия, докато други са твърдели, че ако вирусът намери начин да избяга от лабораторията ще се отвори кутията на пандора, имайки предвид, че никой, който живее днес няма имунитет срещу този опасен щам. Между другото почти всички лабораторни мишки, които са били заразени с този щам при опитите са умрели.

Друга интересна статистика около този вирус е, че за периода 1918-1919 година в България се регистрира 102% увеличение на общата смъртност.Т.е. ако в този период обикновено умират 50 хиляди души ( старост, болести, инциденти и т.н.) то по време на пандемията са умрели двойно повече, около 100 000 души.

https://www.theguardian.com/world/2018/sep/09/spanish-flu-pandem … y-first-world-war

Но този щам на грипа далеч не е най-опасния. Сигурно малко от вас знаят, че вече съществува щам на грипа т.н. H7N9, който e особено смъртоносен. Това е птичи грип, който за пръв път е регистриран да заразява и хора през 2013 година в Китай. От тогава досега има 1567 случая, повечето хора са били много болни, а смъртните случаи са 615. Тоест в случая говорим за около 40% смъртност. Вирусът е под особено наблюдение на СЗО и експерти от цял свят, защото представлява значителна потенциална опасност. Единствената причина този вирус все още не е обиколил земното кълбо, е че вирусът все още не се е научил как да се разпространява лесно от човек на човек. Но колкото повече пъти вирусът прескача между животни и хора, толкова повече нараства вероятността това да се случи, т.е.  реално сме на една случайна мутация разстояние от следващата пандемия с изключително опасен вирус. Дай боже това никога да не се случва.

https://www.who.int/csr/don/05-september-2018-ah7n9-china/en/
https://www.cdc.gov/flu/avianflu/h7n9-virus.htm

И накрая, само за миналия сезон в САЩ са починали 80 000 души, а 1 милион са били хоспитализирани в следствие на "обикновения грип". Говорим за 2017-2018 година, държава без глад, мизерия и война и т.н. и с относително модерни здравни грижи. Но за Александрия и компания, които обичат да се информират само от съмнителни конспиративни сайтове или сайтове на откровени шарлатани и мошеници това е нищо работа, за тях ваксината причинява повече вреди, а мнението на експертите не може да се мери с мнението на една жена каза...

Моят отговор всъщност не е към Александрия, аз знам, че тя не е човек, който обича да чете и да мисли, а е за всички останали, които се интересуват и желаят да бъдат по-информирани по тази интересна тема.

Последна редакция: пт, 18 яну 2019, 14:42 от LillyM

# 238
  • София
Друга интересна статистика около този вирус е, че за периода 1918-1919 година в България се регистрира 102% увеличение на общата смъртност.Т.е. ако в този период обикновено умират 50 хиляди души ( старост, болести, инциденти и т.н.) то по време на пандемията са умрели двойно повече, около 100 000 души.

Тази статистика не е около "този вирус", а е около ВОЙНАТА. През 2018 г. българските войници на Македонския фронт са буквално боси. Ходят боси в студ и пек, облечени в дрипи и гладни. И от тях се очаква не да лежат и да се лекуват, а да воюват. И те са воювали. Цяло чудо е, че някои все пак са успели да се завърнат живи оттам. През 1918-19 гладуват и студуват не само на фронта, но и в тила. Непрекъснато се вдигат гладни женски бунтове. През 1918-19 новородените във Виена са повивани в стари вестници, а умрелите от глад в Берлин, в резултат от военоморската блокада на Антантата, са в пъти повече от загиналите по време на бомбандировките през ВСВ.
През 1918-20-25 има милиони воннопленици и от двете страни, които мрат като мухи. Не от грип, а защото, при положение, че собственото ти население мре от глад, трудно можеш да отделиш хляб за военнопленниците. Тия хора грипът може само да ги довърши, но не е основна причина за смъртта им.

п.п. Да допълня, че самото избухване грипната епидемия през 1918 г. е директен резултат от войната и раздвижването и смесването на големи човешки маси от различни краища на света.

Последна редакция: пт, 18 яну 2019, 18:47 от Alexandria*

# 239
В предишния ми постинг те попитах иронично "Значи само през 1918-1920 година е имало глад, мизерия и война, а през останалото време в човешката история не е имало глад, мизерия и войни, така ли?" Мислех, че е очевидно какво искам да кажа, но уви ще трябва да го обясня по-подробно, но за това по-надолу.

Тази статистика, ако си беше направила труда да отвориш линка, включва следното :
expected mortality - очаквана смъртност(в сиво)
Cumulative excess deaths caused by flu - допълнителна смъртност в следствие на грипа(в червено)

Всички неща, които споменаваш са включени в expected mortality. Годините обхващат периода на пандемията, който съвпада с края и след края на войната, но нито след това, нито преди това в разгара на самата война има милиони регистрирани хора, умрели от грип. Нещо повече, няколко години по-късно избухва втора, много по-мащабна, по-брутална и по-кървава война, с концлагери, атомни бомби и всякакви други екстри. През този период няма регистрирани десетки милиони хора, умрели от грип, което реално е повече от жертвите на войната.
А грип по принцип има всяка година, нали така? Освен ако сега и това не започнеш да отричаш. Така де, нали фактите трябва да бъдат нагаждани към теорията, а не теорията към фактите. Wink

Дали войната е направила една тежка ситуация още по-тежка? Със сигурност.  Но този грип не е причинен от войната. Той е просто плод на една природна случайност, която може да се повтори по всяко едно време и то дори в много по-тежка форма (H7N9). Тук въпросът реално е не дали, а кога. Като на всичкото отгоре сме построили и идеалната инфраструктура подобен вирус да достигне всички кътчета на земното кълбо не за 2 години, а за 24 часа. Единствената утеха е, че не сме съвсем беззащитни, имаме ваксини, противовирусни, ангибиотици.

За тези, които се интересуват как би се развила и как би изглеждала една подобна пандемия, препоръчвам ето този филм. По принцип има много филми на такава тематика, но много от тях са фикция и са нереалистични. Този специално е хвален от експертите като най-реалистичен и който най-много се доближава до истината.

https://youtu.be/4sYSyuuLk5g

Последна редакция: пт, 18 яну 2019, 20:45 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт