Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Испания

 • 38 233
 • 748
 •   1
Отговори
# 45
 • Mediterraneo
 • Мнения: 28 435
Точно така. С европейска здравна карта можеш да се лекуваш тук, да ти изписват лекарства и т.н. Ние тръгнахме с такива. Мисля, че детските важат 5 години даже.

# 46
 • Ispania
 • Мнения: 4 367
Мини, много страшно звучи това което ти се е случило в Холандия 😱. Добре че си запазила самообладание , аз сигурно щях да припадна на третата минута 😅😅.

Със здравна карта от България , тук са се лекували и майка ми и дядо ми. Не сме имали никакви проблеми. За дядо ми лекарствата даже бяха безплатни🤣- като пенсионер.
А в България се оказа че му отива половината пенсия за тях🙄.

На мен на летището често ме гледат много странно, защото малките ми деца са с еднаква фамилия, но едното има “А” накрая,а другото я няма. И понеже това са си неща на registro civil, те момичетата от чекинга не са запознати с тях, и все се започва с едно лутане... Викат се супериорес и бля-бля... Тьй като вече си зная урока🤣, им казвам “Да се обадят на гранична полиция и да не ме занимават повече”. Хаха, и така последните пъти минавахме бьрзо и лесно .
Трябва да мислим също, че те са просто служители, често не са длъжни да знаят някои неща, но  всичко се прави за защита на децата , което пък води до факта че “трябва “да ни създадат проблем.
Ето в случая на Мини, след това са изпращали извинителни писма, което всъщност доказва доброто желание от тяхна страна, да се правят добре нещата.

# 47
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 5 524
Като заговрихме за социални   , за малко и с тях да си имам проблем.Добре, че ми в схватливо детето.
Понеже малката се е нахъсила да има само минимум 10, се явява на целия материал по валорес защоти не иска  9, пита я учителката защо, 9 е хубава оценка, малката и отговря, защото мога повече и искам да го демонстрирам.
Преди това по мате пък разбрала, че се решават вчички задачи от учебника.(Добре, че не е станало въпрос за сборниците  и допълнитвлните часове  , по скайп с племенника , който е преподавател в Стопанска академия )
Тутората  я вика след часовете и отдалече започва да разпитва дали аджеба и оказваме  психически или физически тормоз за да има такъв интерес към усвояванвто на учебния  материал.
Хлапето отговорило, че си има свои планове за живота и ги следва , Накарали я да обещае , че ако усети  и минимален натиск ще им каже .
Ти да видиш.
По въпроса за медицинската помощ, когато родителите ми решиха да се преместят при нас   , им извадих  НИЕ и  испански здарвни карти , като пенсионери.Трябваше да ги подновяваме всяка година.
Европейските здравни карти, не са ли само за престой различен от постоянното пребиваване?
И не се ли заобикаля установения европейски регламент, като се използва  от постоянно пребиваващи в друга страна?
Защото ако е така, могат напълно основателно да откажат безплатна медицинска помощ  на постоянно пребиваващи лица  и могат да бъдат наложени санкции за неспазване на регламента.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=bg&catId=559Последна редакция: чт, 27 сеп 2018, 10:07 от sl

# 48
 • Мнения: 87
Добро утро! Искам да попитам, за какво служи Европейската осигурителна карта? Знам, че името малко или много само говори по себе си, но ще съм благодарна, ако получа и друго мнение. Blush

# 49
 • Мадрид / София
 • Мнения: 3 380

Добро утро! Искам да попитам, за какво служи Европейската осигурителна карта? Знам, че името малко или много само говори по себе си, но ще съм благодарна, ако получа и друго мнение. Blush
Ако имаш предвид Европейската здравна карта, тя служи ако се наложи спешно да отидеш на лекар и си в някоя европейска държава, различна от тази, в която живееш.

# 50
 • ES
 • Мнения: 2 148
Мом(и)чета, диджи вече имат фибра и ако се свърже и с мобил се удвоява интернета на тарифата на мовила. Жалко, че за сега е само в Мадрид. Използват мрежата на Мовистар, така, че няма съмнение за качеството.
Ние плащаме около 60-70€ вода на 2 месеца и тока варира от 70-100 през лятото, че климатика ни е conducto. Още не ни е дошла фактурата за газта, направо съм в очакване.
Синът ми е в консертадо. Понеже е там религията е задължителна, мъжът ми беше много против. Сега сме доволни. Не, че няма бисерчета и там, но няма начин. Така да свиква, че не всички в живота са добонамерени и честни.
Мини, подобни неща съм чувала за Финландия. Могат да ти отнемат детето само защото си му извадил млечни зъб в къщи.
Фарфарела, за жалост, без действащ трудов договор трудно можете да извадите документи. Но за училището не трябват. Знам испанчетата си вадят ДНИта вече големи. Но може би става с либрето де фамилия.

# 51
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 210
Мини, подобни неща съм чувала за Финландия. Могат да ти отнемат детето само защото си му извадил млечни зъб в къщи.
А тук не е точно така. Сложно е да ти вземат детето. Но хората искат да са сигурни, че всичко е наред с децата. Има много емигранти, които са неуки, не си пускат децата на училище, не ги водят на лекар и т.н., та хората искат да са сигурни, че децата получават необходимото внимание и грижа.

# 52
 • Мнения: 64
Здравейте и от мен.
Имам следния казус. Предстои ни да регистрираме малкия бебок в консулството. С приятеля ми не сме женени и съответно малкия ше бъде регистриран в България на моя адрес. За целта ще трябва да направя пълномощно  на някого в България,за да му извади акт за раждане. Въпросът ми е това пълномощно от името на двама ни ки трябва да бъде или само от мое име е достатъчно.
Благодаря

# 53
 • Мнения: 1
Здравейте! Имаме предложение за дългосрочен договор в Барселона. Децата ни не говорят испански, само аз. Въпросът ми към вас е какви са възможностите за чуждоезични деца, които не говорят езика. Вашите деца как се справиха? Бяха ли стресирани? За колко време овладяха езика? Чувстват ли се щастливи? Разглеждах варианти за билингвални училища, но те са частни и няма да успеем да се справим с таксите финансово, защото сме с три деца. Много ще съм благодарна, ако споделите опит!

# 54
 • ES
 • Мнения: 2 148
Ann_, няма значение, че не сте женени, ако бащата припознае детето като негово си му е негов законен родител. Мисля, че пълномощното трябва да е и от двама ви.
Силвия Софиянска, децата най-бързо от всички се адаптират в чужда страна, бързо проговарят езика и се социализират. Просто не носят като нас товара на миналия опит 😊. Не се тревожете за това. Но трябва да знаете, че в Барселона училищата са трилингуе, каталунския е с приоритет. Испанският официален (кастейяното) се учи като чужд език. И вече някакъв друг западен - английски /френски. Само в получастните (concertados) има само кастеяно. Позаинтересувайте се, може и да не са толкова непосилни таксите им. А и вие с 3 деца се водите familia numerosa.

# 55
 • Мнения: 76
Ние дойдохме месец и нещо преди учебната година. Имах молба оставена при класната в България , с уговорката да чака до последно и тогава да я подаде в дирекцията. Това го направих, защото и аз имах съмнения как ще се адаптира каката( 8 години). В края на август голямата ми дъщеря обясняваше на баба си в България, че тук е раят. Малката( 2г) е щастлива и без да знае къде е точно😁. Когато започна училище каката не знаеше и дума на испански. Нямах кола преди това и ми беше невъзможно да я водя на занималня ,да се подготвя по езика.
Учудващо тя се вписа много добре в класа. На втория ден имаше цял куп приятелки. Обяснява ми,че си говорят на английски,  но не и е чак толкова добро нивото на английския. Просто децата си говорят на техен си език. Разбират се , особено в игрите.  Един ден я наблюдавах през оградата докато играеше с децата на двора. Тя беше толкова щастлива и безгрижна, че най-после се успокоих. Учи езика от другите деца в училище, от филмчетата по телевизията и от детските площадки. Забелязвам ,че го приема като забавление. В училище имат специални програми за деца като нея. Отделно идващата седмица ще започне занималня, защото искам да ускоря процеса, а и да вдигне малко нивото на английския. Малката ми дъщеря вече знае малко думи от другите деца по площадките. За нея знам,  че започне ли детска градина ,на мен ще ми трябва преводач.

# 56
 • Мнения: 99
Здравейте! Имаме предложение за дългосрочен договор в Барселона. Децата ни не говорят испански, само аз. Въпросът ми към вас е какви са възможностите за чуждоезични деца, които не говорят езика. Вашите деца как се справиха? Бяха ли стресирани? За колко време овладяха езика? Чувстват ли се щастливи? Разглеждах варианти за билингвални училища, но те са частни и няма да успеем да се справим с таксите финансово, защото сме с три деца. Много ще съм благодарна, ако споделите опит!

Ще споделя моя опит с консертадо в Барселона. Изберете си хубав, семеен квартал за живеене. За училище има значение адресната регистрация, а в приличните квартали държавните училища са ок, стига да има място.
Основно се учи и преподава на каталунски. Испански започват от първи клас, но го учат малко като чужд език. Английският в държавните е застъпен много малко (поне в тези, в които проверих аз), да не кажа, че почти никак не го учат Simple Smile

За нашето консертадо - старо училище с традиции, работещо като добре смазана машина. Английски 4 - 5 часа на седмица. Изключително интересна програма (говоря за 5 год. дете). Чудесна база за спорт - плувен басейн, кортове, фитнес, баскетбол, кънки, танци... От преподавателите съм очарована. В клас - 24 деца с един основен преподавател и един помощен.

Дъщеря ми проговори каталунски и започна да комуникира едва на втората година. Въпреки, че очаквахме бързо да го научи - не стана точно така. Намираше си винаги компания с англоговорящи.

Консертадо има такса от 150 евро на месец + обяд, който се заплаща допълнително, и е пак 150 евро. При желание децата могат да се прибират у дома за обяд между 13.00 - 15.00h.

# 57
 • Mediterraneo
 • Мнения: 28 435
Моите бяха на 5 и 10 години, когато дойдохме. Точно за 3 месеца проговориха езика, без да преувеличавам. Не са имали никакви допълнителни уроци и занимания, пуснахме ги направо на училище. При нас валенсиано е с приоритет, което предполага, че говорят и умеят да общуват и на него. Смея да твърдя, че са много добри ученици и двете и това, че не знаеха езика, когато пристигнахме, изобщо не им е било пречка.

# 58
 • Ispania
 • Мнения: 4 367
Моите наблюдения по въпроса с езика не са от моите деца, а от децата в класовете им.
При голямия ми син в 1 de Eso дойдоха две близначки англичанки и едно холандче(в смисъл до този момент не бяха живяли в Испания), завършиха и тримата с доста добри оценки , като на Нова Година вече пишеха в  груповия wats up.
В класа на дъщеря ми има едно детенце с майка арабка и баща холандец- дума не знаеше на испански като започна годината(на 3 годинки)  и на коледната “пиеса”, ни каза стихотворение на перфектен испански 🤣🤣, майка му се смееше и казваше че той говори по-добре испанския , отколкото арабския.
В същия клас друго англичанче превежда на майка си на срещите с учителката😅. Те са просто като гъбки 😍, всичко попиват.

# 59
 • Мнения: 64
Ann_, няма значение, че не сте женени, ако бащата припознае детето като негово си му е негов законен родител. Мисля, че пълномощното трябва да е и от двама ви.
Силвия Софиянска, децата най-бързо от всички се адаптират в чужда страна, бързо проговарят езика и се социализират. Просто не носят като нас товара на миналия опит 😊. Не се тревожете за това. Но трябва да знаете, че в Барселона училищата са трилингуе, каталунския е с приоритет. Испанският официален (кастейяното) се учи като чужд език. И вече някакъв друг западен - английски /френски. Само в получастните (concertados) има само кастеяно. Позаинтересувайте се, може и да не са толкова непосилни таксите им. А и вие с 3 деца се водите familia numerosa.

Да, въпроса не е в рпипознаването на детето а в самия процес на издаване на акта за раждане. Понеже ще бъде на моя адрес се чудех необходимо ли е да се вписване и двамата в пълномощното като сме женени.
Благодаря за отговора. Ако някой се е сблъсквал пряко с този процес Моля да сподели също Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт