Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Испания

 • 38 253
 • 748
 •   1
Отговори
# 30
 • Испания
 • Мнения: 30 959
Благодаря! Явно, при всеки различно. На мен ми казаха, че тук плащат на 3 месеца. Преди 2 дни, обаче наемодателят си е дръпнал едни пари, които предполагам са за ток или ток и вода

Това няма как да го допускаш. Живяла съм досега само в две квартири. Подписва се договор. На наемодателя съм показала само трудовите договори на мен и мъжа ми /само на първия, за вторите наемодатели съм част от семейството/. Никой никога не е имал банковата ни сметка. На определената дата плащам наема и сметките, ден преди това са ми изпратили дължимите сметки за ток, газ и вода, които им се удържат от техните сметки.

# 31
 • Mediterraneo
 • Мнения: 28 584
Аз пък не исках наемодателят да плаща сметките, а аз на него. Токът ми го дърпат направо от сметката, въпреки че партидата не беше на наше име. Водата я плащам като пристигне фактура по пощата. Чиста работа. Няма да чакам някой да плати разходите, пък аз после на него и пр. Интернетът си е на наше име, теглят си на датата на падежа.

# 32
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 082
Фактурите пристигат на адреса и плащам сумите по сметката на наемодателя. Сега погледнах последните - за вода+смет - 100 евро; ток - 46 евро; сметката за газ - последно е за периода март-май 225 евро. Най-голямото перо ни е газта, дори и само за топла вода ми се вижда множко (през лятото). Вчера трябваше да минат и засекат новите показания, но все още няма инкасатор. И миналото лято така направиха - не минаха през юли, а през септември. Явно чакат да минат отпуските, ама после пък сметката набъбва главоломно.
По същата сметка превеждаме и наема на хазяина. Лесно ми е, всичко става онлайн, не губя време.
Повече от 10 години бяхме към Водафон, но последните две години така започнаха да нарастват сметките. Обадихме се за нови оферти и въпреки че ни водеха "клиенте платинум" - нищо. Обаче като решихме да минем към Оранж, такова ухажване, такива оферти предлагаха. Но просто ни беше омръзнало да ни размотават - от служител в централата им, от служители в офисите, прехвърляха си топката един на друг. Сега сме към Оранж, за момента бива.

# 33
 • Мнения: 258
Ние сме към водафон в момента, по принцип съм доволна но всяка година  звъня да ми правят оферти иначе цената е над 100 евро. Последно плащах 70 за интернет, домашен и 3 мобилни, но от този месец ще станат 110. Звъннах им вчера и поисках баха на интернет и домашен, ако ми направят оферта ще си останем, ако ли не и аз разглеждах орандж.
Иначе и ние плащаме ток всеки месец, 70-80 евро, сега погледнах последната фактура от днес и е 88 евро. Водата ни е на 3 месеца около 100 евро. Газ централна нямаме, само бойлера ни е на газ а си зареждаме бутилки. Лятото го изкарваме с една бутилка, но зимата всеки месец май зареждаме.
По темата с училището, моите наблядения са някъде по средата. "Проблем" съм имала само 1 път преди13 години когато подавах документи за колехиото в което исках да ходи голямата ми дъщеря и директорката ни каза че не била приета защото не знаела испански, а всъщност тя само испански говореше. Отидох в аиунтаментото за да попитам къде ще учи в такъв случай и се оказа че детето е прието. В последствие директорката много я харесваше, но тогава не знам какво стана. Имала съм случай и родител на проблемно дете да нвърди че моята дъщеря обидила нейната, но когато отидохме в училище, учителят им се скара и каза че ако има проблеми то трябва да му кажат на него и да ги реши той. На мен ми каза да не и обръщам внимание и че няма такова нещо.
А относно нивото на средното образование, може и да е под нивото в България, но не е толкова ниско. Погледа ми е върху ESO и мога да твърдя че поне при нас се учи здраво, материала не е далеч от нашия и изискванията не са малки към добрите ученици.

# 34
 • Мнения: 76
Ами... така ми е по договор, те си теглят и наема и парите за сметките.
На мен ми се стори много удобно.
Не се занимавам и не се тюхкам, че съм забравила да платя.
Фирмата за интернет, също си тегли парите. Той, между другото и наемодателят ми е фирма.
Имат доста апартаменти в нашата комунида.
Смятате , че съм сгрешила ли? Притесних се. Ако си получавам сметките по пощата, а той си ги взима от сметката, какъв е проблемът? Не знаех,че може, ако партидата не е на мое име , да искам фирмата за ток да тегли от моята сметка.  Ох, и сега се сетих, ами ,че аз нямам още документи, а договорът е на мое име. Сметката от която плащам, пък е на името на мъжа ми.
Аз ,с български документ няма как да си открия сметка.
Много неща има да се оправят при нас. Дори в момента си търся нов апартамент, че този нещо ми е тесен.
Проблемът е, че нито аз, нито мъжът ми работим в Испания. Доходите ни са отвън. Нямаме трудови договори.
Мъжът ми имаше договор за 3 месеца и си извади документи. Но тогава аз и децата не бяхме тук.
Сега искат документ на малката ми дъщеря, а ние нямаме договор, а без договор не може да и извадим.
Просто решихме, че искаме да си махнем децата от България и тук ,там и накрая избрахме Испания😁

# 35
 • Мнения: 7 323
Баха - не, оранж ще ти дадат добра оферта за миграция. Кажи им, че на твои познати са направили оферта  45€ за една година с подарък джаджа за смарт ТВ и слушалки за баня  Laughing. На мен ми предложиха и телевизор, но не е на сметка, защото договора на ниска цена беше за година, а перманенсията ако вземеш *подаръците* за две. Качеството на Водафон не може да се сравнява с това на Оранж въпреки, че ми прекараха фибра, а водафон нямаха.
Аз не бих разрешила този и онзи да ми рови в сметките. Непрекъснато стават *грешки* и все в мой минус. Преди време компания за газ си бяха изтеглили така 40 - 50€, а аз нямах нищо общо с тях от години. Бях си платила всичко. Оказа се, че имали навика да си теглят така от сметката която фигурира в системата им и *пуска*  ooooh! Спрях плащането, но що да е. От тогава колкото се може по-малко обявяване на сметки и ... голям контрол.

# 36
 • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
 • Мнения: 1 988
Добре де, а не може ли да наредите парите през интернер банкиране директно до компанията за газ, ток и т.н. от името на титуляра на партидата? Или няма такава такава практика? Имам предвид - виждаш си сметката, предполагам там има банкови детайли - влизаш и нареждаш сумата и готово?
Така като ви чета излизат между 200 и 250 евро средно/месечно разходите..
Нафтата навсякъде е скъпа. Ние пък като сме оставали, вярно за по 10 дни, винаги сме били в жилища изцяло на газ и си мислех, че е практика. 2 пъти сме били в Барселона на Индепенденсиа - на границата м/у Eixample и Sant Marti, вярно в един и същи апартамент Grinning Другият път бяхме във Валенсия в Русафа, пак апартамента беше изцяло на газ. Имаше радиатори, които обаче работеха, ако пуснеш бойлер, който пак беше на газ.
Бях решила, че всички са на газ Grinning

Фарфарела, кога си завършила? Аз съм също от ГРЕ, само че с испански. Сега да не се окажем съвипускнички? Grinning

Пиши ми за детското НИЕ, моля, като разбереш повече подробности. С Нието на възрастните ли се вади?

# 37
 • Мнения: 76
TDI, аз не съм учила в Бургас. По въпросите с Ние ,трябва да каже някой ,който е по-компетентен, да не те объркам. Това, което аз разбрах е, че Ние на децата се вади с това на единият родител. Родителят, пък трява да има трудов договор в момента в който иска НИЕ.
Така ми обясниха когато ходих преди 2 седмици и се пробвах с трудовия договор на мъжа ми. Върнаха ме и ми казаха, че не е действащ и не може. А, аз за да взема НИЕ , трябва или да имам трудов договор, или да имам брак с този , който има НИЕ, или документ за съвместно съжителство.
Най-вероятно, едни приятели ще назначат мъжа ми за 2 дни, колкото да минат документите. Надявам се да се получи. За училище не искат детето да има НИЕ, само за детската.
Вече, ако искате детето да ходи на стол,  май пак ще трябва да се показват доходи.
Медицински карти извадих на децата без проблем. Но ми казаха,  че е трябвало да си взема европейски здравни карти и да действам с тях докато станат медицинските карти. Между другото, миналата седмица малката много кашляше. Аз нямах още медицински карти и ми казаха, че няма да ме върнат в поликлиниката и ще я преслушат, но трябва да чакам много. Отидох и си платих на лекар -50€.

# 38
 • Ispania
 • Мнения: 4 367
Тока е нашия главен враг🤣.
От почти една година се опитвам да намеря някоя тарифа с която може да сменя сегашната, но така и не успявам да намеря никоя подходяща.
Мислихме за сменяне на фирмата(сега сме с Ибердрола), но разликата в сметката би била 15-20 евро, което не си заслужава.
Нашите сметки са за два месеца зимата са около 280-320 евро 😭😭😭, лятото малко по-малко. (По този повод, които сте на Ибердрола, кажете моля ви с каква тарифа сте, нашата е ONE)Всичко без топлата вода е на ток, като топлата вода е с placas solares(чудесно съоражение 👏). Газ нямаме.
Домашен Телефон, един мобилен, интернет и Мобистар плюс премиум(преди беше Канал Плюс)- 160 евро на месец.
Почти 20 години съм с Мобистар , наистина фактурата им е малко по-висока(но съвсем малко) от другите , но съм страшно доволна от тях, когато е имало проблем , са го разрешавали за минимално време. През 2004 година реших че сменя с по-евтина компания и интернет така и не получих, като сметките си течаха. Исках да ходим на arbitraje, но се оказа че те като телефонна компания не са задължени, което означава че отивахме на съд директно . Като за стоте евро които си взеха за трите месеца без интернет, аз трябваше да платя на първо време адвокат и прокурор, които излизаха доста по-скъпо , така че изобщо не ми се занимаваше (да, някога след като минеше делото щяха да ни върнат парите). Тогава си научих утока с интернета 🤣.
Вода плащаме на три месеца- 60-70 евро.

# 39
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 5 546
За издаване на международна здравна карта от Испания, за възрастен трябва да бъде в алта.За непълнолетни, родителят, към чиято сегуридад сосиал е прикрепено детето също
Весела случка с международна здравна карта.
Заради честите училищни екскурзии навън, на
 детето  му е необходима европейска здравна карта(извън Европа си плащаме задължително сегуро де виахе). Когато се наложи да я извадим  за първи път, попълних  онлайн формуляра и уж ок, да ама не, на другия ден имейл, несъответствие на данните.Така още два пъти.Обаждам се на телефона за информация и о чудо на чудесата , някойк мил , възпитан и толерантен испанец, решил, че щом родителите са с НИЕ, няма как детето им да бъде с ДНИ.Записано е като отро парентеско.Въпреки, че още с раждането си е включена като бенефисиарио  към сегуридад сосиал на баща си , като негово дете и са представени всички изисквани към онзи момент документи.Когато получи ДНИ веднага информирахме сегуридад сосиал за да направят промяната.
Тогава и смениха испанската здравна карта от такава с НИЕ на такава с ДНИ.
Да ама не, служителят мило и толерантно казва,  по телефона" Не ти е дъщеря, а друг роднина".
Иди вземи час в сегуридад сосиал и донеси документи доказващи, че ти е дъщеря.
Обаждам се за сита ,   чак след два месеца, а екскурзията е след един.
Трябва да отиде лично съпруга ми, защото той претендира, че му е дъщеря.
Момента съвпадна със зимната ми отпуска.
Трябваше да взема птлномощно, от сег, соц, да го подпише съпруга ми и за оправим нещата.
Само споменах вълшебните думички " оха де рекламасион" и намериха  сита, .Оправиха си данните и получихме картата след 15 дни.
За НИЕ на малолетен, най точна и актуална информация на сайта на министерио де интериор.

Когато не сте съгласни с дадено плащане(ресибо домисилиадо) имате право да го върнете в 25  дневен срок и да дадете орден де банко да не прави последващи плащания към този ищец.
Но ако фирмата, чието ресибо сте върнали не е съглана с действията ви, има право са ви впише в листадо се моросос.
Което означава, че няма да получите, разсрочено плащане, кредитни карти и кредити.
Вероятно няма да имате и телефон на линия .
По принцип преескрибе след 5 години, но фирмата не си прави труда да ви извади от листадото.
При нас на два пъти ни бяха надписвани по 300 евро, заради неправилно записване на данните от техния служител.
По прунцип това е процедурата, олащаш и пакаш да ти върнат парите
Имахме подобна ситуация и с ОНО начислявах ми такси два месеца след като  линията  трябваше да бъде закрита(по закон най късно 15 дни след подаване на искането за баха то трябва да бъде изпълнено и договора да бъде прекртатен
След рекламация в офиса на Ибердрола, парите бяха върнати в сметката ни.
За телефонните оператори за времето тук сме пробвали услугите на  всички.
Накрая си останахме на Водафон(клиенти сме им още от времeто, когато бяха Airtel).
Малката често пътува и роминга е важен, както за мое, така и за нейно спокойствие.





Последна редакция: ср, 26 сеп 2018, 10:21 от sl

# 40
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 082
За здравните карти: Преди доста години се наложи мъжът ми да ходи на лекар в Барселона. Никакъв проблем, признаха му европейската здравна карта, издадена в България. Преглед, лекарства  - всичко на място, без разтакаване. Сега лятото - в България потърси медицинска помощ. Попита дали важи европейската здравна карта, издадена в Испания. Да, важала, обаче първо трябвало да отиде в Здравна каса, да я регистрират, да дадат номер или протокол (не разбрах точно) и едва тогава да ходел на лекар. Толкова разкарвания и разправии... предпочетохме да си плати прегледа и да приключи за ден. Ако не беше спешно, нямаше да ходи.
За издаването на НИЕ - все повече се убеждавам, че въпреки разпоредбите всяка комунидад, че дори и съответния служител, си ги тълкуват различно изискванията.

# 41
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 5 546
Явно, и аз се учудих на писаното в един пост, как тархета за ресиденсия преди 2007 се подновявала лично от шефа на екстранхерията..
Ние сме представяли документи( по 3 подновявания)  птрди 2007 в министерио де трабахо.После идва писмо със  сита (деня)за екстранхарията за издаване на новата  трахета .Там чакаш на една огромна опашка пред единствената по онова време екстранхерия за комунидад Мадрид до метростанция Ventas.
В комисария сме подавали документи само за детето , доколкото помня май веднага и взеха отпечатък от показалеца  , а  трахетата се получаваше след около месец.Тогава се смяхме, че на гърба и  пише "но оториса трабахар", като че ли дете на 6 месеца може да работи.




Последна редакция: ср, 26 сеп 2018, 10:52 от sl

# 42
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 210
По повод проблемите на sl, че детето не е нейно, да ви разкажа и моя опит с тукашните неандерталци. Пристигаме ние август, детето е в Бг и пристига месец по-късно. Имаме си запазен час за адресна регистрация и НИЕ. Отивам със синковеца - 5г тогава правим си регистрацията, дават ми НИЕ-то на момента и го водя на училище. След има няма седмица, получавам гневно писмо от социалните, че на този адрес живее дете и не сме поискали детски за него. Ок, искаме детски. След още някоя и друга седмица друго писмо, че не сме го записали в детска консултация (????), учудих се, нали не е бебе, но така било тук. Ами хубаво записах го, разбрахме за ваксините, какво има, какво няма, какво ще сложа и какво няма. До тук всичко добре, но след още някоя седмица се звъни на врата, отварям полицията, социалните и представители на защита на детето. Каня ги да влязат и те ми казват - на този адрес има дете. Аз супер учудена - ами да има. На кого е - и аз ами мое. Те - не не е ваше. Е как да не е мое, ето го акта за раждане, мое си е. Ами не е ваше, в общината се е регистрирало като самостоятелна единица, не като ваше дете. На мен ми стана смешно и ги попитах как 5г ми син, който не знае холандски отиде сам да се регистрира в общината, попълни хилядите формуляри и си извади НИЕ. Ами това не било тяхна работа, той се е регистрирал сам и не можело да живее са, защото е малолетен и те са тук за да му окажат помощ.
Преброих до десет, обясних им, как няма да ми пипнат детето, как нямат никакво sentido comun и как ще ги съдя за стреса и неудобството, което ми причиняват. Опитаха се да бъдат доста нагли, но им обясних, колко много са се объркали (все пак освен майка съм и адвокат), посочих им вратата и по живо по здраво. Да ама не, след няколко седмици те пак се върнаха. Взех им данните (бяха длъжни да ми ги дадат), взех си копие от всичките им документи, обадих се в закрила на детето пред тях, поговорих си с шефа, после се обадих на социалните и с техния шеф си поговорих и като дойде ред на полицията, полицаите ме помолиха да не се обаждам, явно е станала някаква грешка и си тръгнаха. После получавах извинителни писма, обаждания по телефона с извинения и молби да не ги съдя.
В крайна сметка се оказа, че някой некадърник, вписал детето като самостоятелна единица, а не като наше дете.
Та неуредици с администрацията има навсякъде и то не малко.

# 43
 • Mediterraneo
 • Мнения: 28 584
TDI, аз не съм учила в Бургас. По въпросите с Ние ,трябва да каже някой ,който е по-компетентен, да не те объркам. Това, което аз разбрах е, че Ние на децата се вади с това на единият родител. Родителят, пък трява да има трудов договор в момента в който иска НИЕ.
Така ми обясниха когато ходих преди 2 седмици и се пробвах с трудовия договор на мъжа ми. Върнаха ме и ми казаха, че не е действащ и не може. А, аз за да взема НИЕ , трябва или да имам трудов договор, или да имам брак с този , който има НИЕ, или документ за съвместно съжителство.
Най-вероятно, едни приятели ще назначат мъжа ми за 2 дни, колкото да минат документите. Надявам се да се получи. За училище не искат детето да има НИЕ, само за детската.
Вече, ако искате детето да ходи на стол,  май пак ще трябва да се показват доходи.
Медицински карти извадих на децата без проблем. Но ми казаха,  че е трябвало да си взема европейски здравни карти и да действам с тях докато станат медицинските карти. Между другото, миналата седмица малката много кашляше. Аз нямах още медицински карти и ми казаха, че няма да ме върнат в поликлиниката и ще я преслушат, но трябва да чакам много. Отидох и си платих на лекар -50€.

В общи линии е така, както си го обяснила. За комедора няма нужда от доказване на доходи, ако не кандидатстваш за бека. Иначе си плащаш и няма проблем да посещава( при нас миналата година беше 4,25 на ден, тази година още не са ни показали разчетите).

# 44
 • Мнения: 76
За европейските здравни карти ме объркаха много в България. Казаха ми, че важат само  за спешна помощ и не покриват нищо друго, никакви обикновенни прегледи. Другите европейски карти, който са като застраховка излизаха много скъпо за 4 човека и аз се отказах. Тук ми обясниха, че не е така. Служителката , която издаваше тукашните здравни карти много се учуди, че не съм си взела европейски. Каза, че с тях съм можела да си водя децата на лекар.

Общи условия

Активация на акаунт