Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Испания

 • 38 233
 • 748
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 910
Всеки си има различно виждане и е съвсем нормално. Аз също не разбирам някои дразги, дали са или не са възпитани, образовани или не, лицемерни или не и т.н. испанците. Това си зависи от хората, статуса, семейството и т.н. Всеки е живял или работил с различни типове хора и е видял испанците под различен ъгъл.
Не на последно място е пределно ясно какво работят болшинството от българите  в Испания и това също е важно за погледа над местните. Повечето дори не искат да имат контакти с испанци, бленуват как ще се върнат някой ден в България, те не искат да се интегрират  и гледат да се капсуловат  с българи, от което също произтичат не един и два негативи.
Същото е и с разни араби, черни и др, но при тях е още по-силно изразено капсуловането и омразата към местните.

С моя скромен опит мога да дам моето виждане за картината, училищата и самите испанци, като 90% от времето съм живял в Мадрид.
Изводите ми са, че българите са много по-невъзпитани, двулични и лицемерни от испанците, а най-големия проблем им е завистта, която е главна движеща сила за някои!
Всеки трябва да погледне първо себе си и после да търси причини в другите и да се чуди, защо не го приемат добре.
 Голяма част от българите са много предубедени към всичко и всички, те все още си вярват, как западняците са двулични и ги мразят от дъното на душата си, но им казват добър ден и се усмихват, друго си е да се разминеш в блока в който живееш от години  в България и съседа да изсумти нещо или да те гледат накриво, но явно така са свикнали и това очакват и когато видят нещо по-различно не вярват да е истина.
Средното образованието им е гола вода, в това две мнения няма мисля. Въпреки, че се започва от  3 годишна възраст  с писане и смятане на 11-12 год са изостанали от българите с 1-2 години в материала.
При завършване на средното са на нивото на основно образование в България. Това е така почти навсякъде в Европа и е целенасочено, важното е да могат да си напишат името и да имат минимални знание, след това по-умните може да изкарат някой курс и да работят нещо и да стане ползвател и машина за купуване стоки.

При висшето вече всичко е напълно различно, там наистина се учи сериозно и хората, които станат специалисти много рядко остават нереализирани, за разлика от хората в България.
Самите испанци в голямата си част са супер във всяко едно отношение, не мога да кажа нищо лошо за тях, имал съм и имам доста приятели, с които сме ходили и излизали, събирали, дори са ми идвали на гости в България. Разчитал съм на тях когато ми се е налагало и не съм имал проблеми, за разлика от опита ми с някои българи там.
Разбира се имам и много големи приятели българи, но като цяло си е трудна работа да попаднеш на нормален човек.
Нагледал съм се на всякакви типове и нищо не може да ме учуди или смае вече.

Може да се пише много по темата, но надали някой който има едно мнение ще си го смени.

# 16
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 210
Да се налага "компетентно" мнение за испанската образователна система от първо лице  само на базата на родителския опит от инфантил ми звучи несериозно
Само изказвам мнения.

От къде знаеш, че опита ми спира само с родителския ми опит. Мнението е лично, а за компетентно, ти си специалиста в темата, ти можеш да кажеш кое как е в Испания.

Alexslav, веднъж да съм напълно съгласна с тебе.


Мини, странно ми е да чета като пишеш за Испания “от страни” 😅, свикнала бях да си тук.
Вал, липсва ми много Испания, всеки удобен момент си идвам, обикновено броя дните. Тукашните неандерталци ме натоварват много с тяхното лицемерие и студенина, но какво да се прави. Иначе са много стриктни, изпълнителни, не лъжат, имат много добро образование, няма как да им го отрека.

# 17
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 5 524
Трудна работа е е да промениш нечие мнение, а ивсеки има право на свое.
Лично аз не държа всички да мислят като мен, но държа на реципрочност.
Между другото нещата в Испания не са като преди 20 години.
Има не малко българи, лекари, адвокати, икономисти, ай ти специалисти,  инжинери импресариос , даже и функсионариос има.
Достачъчно студенти с български  произход по университерите.
Колкото и добри приятели испанци да имаме, Нямаме досъп до определни финансови продукти примерно(работя в банковия сектор от 14 години).Има вътрешни директиви, които обособяват  следните групи
Насионалес, насионалисасос, комунитариос А(първите 15), комунитариос B(останалите) , комунитариос С(чужденци, не комунитариос, съпрузи на испанци или комунитариос по националност) и останали.
Имам познати RRHH в големи фирми , те също имат  вътрешни ограничения за националност на определени позиции, не говоря за функсионариос.
Примерно защо вихиланте с чапа, можеше  да се  стане само с DNI до преди десетина години, и после вече отвориха параметрите за комунитариос по националност
И ред подобни неща.
Изобщо не говоря кой как ме приема,  и какъв е приятелския ми кръг.
Там всеки подбира хора, подобни на себе си.Подобни се разтварят в подобни(закон от химията).
Вече писах, че нямам проблеми с хората около мен.Всички са точни, откровени и стойностни по моите критерии българи, испанци и други националности.
В личен план не общувам  с друг тип хора.
А когато някой по трасето неглижира правата ми   бурзо си дава сметка, че е по добре да ми ги признае.
Но за сметка на това в служебен се налага да комуникирам с хора от практически неограничен диапазон(с изключение на цигани, комунитариосB, комунитариос C и останалитв чужденци.) от цяла Испания.
Mini, лично аз считам за компетентно мнение , обосновано на даден закон или базирано на добра статистика.
Прочетох, че твоята статистика  се основава на хората от твоя кръг.Статистиката, която съм изучавала работи на друг принцип.
Статистическата извадка която използваш за даденото обощение не в пресдтавителна.

Не съм компетентнаВ днешно време информацията е нета, само трябва да бъде потърсена.
Научила съм се , че най ценна е информацията от извора  всчко останало има доза субективност в зависимост през коя ръка я получаваш.
Не разбирам  сарказма ти, когато говоря с факти(за задтлжителното образование пеимерно).Фактите са си факти , и атаката е най добрата защита.
На тези, които отново ще ме посъветват да се преместя в деуга държава, бих казала, купете ми билетите и поемете разходите по прехвърлянето  и установяването ми обещавам да разгледам предложенията ви.Дали ще се възпилзвам от тях е деуг въпрос.
Последна редакция: вт, 25 сеп 2018, 12:06 от sl

# 18
 • Мнения: 76
Ех,момичета, не се карайте,моля ви!
Имам усещането,че моят пост разпали страстите! Нито една няма да си промени мнението от написаното тук, нито ще успее да се наложи. Хайде, да си говорим хубави и полезни неща! Да оставим, всеки сам да достига до житейските мъдрости и да се фокусираме върху това да си помагаме с полезни съвети !Ето, например, кажете ми, кога излизат сметките за ток и вода?
Различно ли е на различните места или винаги са на три месеца? Да си направя аз сметката.

# 19
 • Euskal Herria
 • Мнения: 22 980
Фактурата за ток при нас  идва всеки месец; фактурата за газ - на два месеца; фактурата за вода и битови отпадъци - на три месеца.

# 20
 • Mediterraneo
 • Мнения: 28 431
И моята фактура за ток е всеки месец( сменихме Ибердрола с Фокс), а вода плащам на 3 месеца. Токът ми се движи между 65 и 80 евро, водата 80- 90 евро.

# 21
 • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
 • Мнения: 1 988
И моята фактура за ток е всеки месец( сменихме Ибердрола с Фокс), а вода плащам на 3 месеца. Токът ми се движи между 65 и 80 евро, водата 80- 90 евро.

И отделно имате газ, нали?

Колко средномесечно плащате за комунални услуги, най-общо казано - за ток, вода, газ, телевизия, интернет?

# 22
 • Мадрид / София
 • Мнения: 3 380
По повод българи-испанци: от българи видях само калпаво отношение и използвачество. От испанците - не. Избягвам лични контакти с българи по тази причина.
Фактурата за тока в сегашното ми жилище идва всеки месец. В предишното, дето е на 30 м разстояние, идваха на 2месеца.
Si, явно пишеш от телефона, но моля те, оправяй грешките.

# 23
 • Испания
 • Мнения: 30 821
Преди 2006 ме търсеха българи да им оправям бакиите: в синдикатите, в спорове с работодателите, в Extranjería, та и от съда ме търсиха на няколко пъти да превеждам. Книга мога да напиша.

Само един пример. Отивам с двама сънародници при шефа на Extranjería да им подновяваме разрешителното /беше преди влизането ни в ЕС/. Винаги предупреждавам да не говорят на български пред испанци, защото не е приятно и не знаят какво си говорим. Убеждавам шефа да им поднови документите, той казва, че не само им превеждам, а съм им като адвокат, и точно в този сюблимен момент едни от нашите се изцепва: "Тоя идиот какво още иска?". От цялото това изречение испанецът коя дума ще разбере, а? Искаше ми се да потъна в земята от срам.

Още един пример. Телефонът ми звъни в 3 часа през нощта. Сънародник се напил и решил да ми звънне, за да ме попита как съм. Вярвайте ми, в този момент приключих с отношенията.

# 24
 • Мадрид / София
 • Мнения: 3 380
TDI, давам един линк за розова вода,  къде може да се търси.
https://belleza.enfemenino.com/foro/alguien-sabe-en-donde-puedo- … de-rosas-fd443044

# 25
 • Мнения: 7 323
И аз съм се парила от нашенци и контактите са ми много ограничени, ама не бих казала едните са такива другите онакива. Приятелите ми българи са из света. Имаме и ценни познанства сред испанците. Но както ме шамароса българка с пари така го направи и испанец. Вторият беше с по-голяма сума и беше престъпление. Не стана на неговата, но ми отне доста време и нерви. Минало свършило. Мисля, че съм си научила урока.
Сметките навсякъде са различни. Аз плащам около 100€ за ток за два месеца, 15€ за топла вода на месец ( топли се на нафта ), парното ми е скъпо, много много контролирано около 150€ на месец пак на нафта, студената вода ми влиза в комунидата, за три мобилни на сметка, домашен телефон и фибра до преди месец плащах 110€, от този - около 45€., ТВ нямам, т.е имам но не плащам за екстри. Имам доста канали, а гледам малко и рядко и нямам нужда от повече. Това е.

# 26
 • Мнения: 258
Сметките навсякъде са различни. Аз плащам около 100€ за ток за два месеца, 15€ за топла вода на месец ( топли се на нафта ), парното ми е скъпо, много много контролирано около 150€ на месец пак на нафта, студената вода ми влиза в комунидата, за три мобилни на сметка, домашен телефон и фибра до преди месец плащах 110€, от този - около 45€., ТВ нямам, т.е имам но не плащам за екстри. Имам доста канали, а гледам малко и рядко и нямам нужда от повече. Това е.
I.Hr. може ли да ми кажеш към коя компания ти е интернет и мобилни, че точно в момента се опитвам да си намаля сметката и ако не се получи ще сменям компанията.

# 27
 • Мнения: 76
Благодаря! Явно, при всеки различно. На мен ми казаха, че тук плащат на 3 месеца. Преди 2 дни, обаче наемодателят си е дръпнал едни пари, които предполагам са за ток или ток и вода. Но ние нямаме 3 месеца . Писах му, с въпрос за какво са тези пари ,но още не ми е отговорил. Предполагам, че в пощенската кутия я има тази сметка, но нямам ключ. Все се каня да се обадя на консерхиото ( нали така се казваше) и да го помоля да ми даде. За сега успях с два пръста да измъкна 2 писма, но бяха  сметките за предхождащите месеци.😁
Малко ми е труден контактът с наемодателят.  Не говори английски, а моят испански е на никакво ниво. Разбирам какво ми говорят, защото съм с френска гимназия, но ми е трудно да говоря. Надявах се да вземат малката ми дъщеря в детска този месец, но се оказа, че ще е чак ноември. Тогава ще тръгна и аз на училище за езика. Между другото, една информация за тези, които се интересуват и са новодошли като мен: от тази година искат детето да има NIE . Без NIE , не може да запишете дете в детска градина. Когато ги питах, преди месец какви документи искат, нямаше такова изискване. Сега като отидох с набора документи и ми показаха новата наредба.

# 28
 • Мнения: 7 323
Преди бях на Водафон сега съм на Оранж. Но ако искаш да намаляш сметката може и да не сменяш компанията. Обади се на оператора и кажи, че са ти направили оферта от друга компания, но ако те могат да ти дадат нещо подобно би останала с тях. Водафон ми свалиха на 37€. И да имаш пермнаненсия не е проблем. Новата компания я поема ( по закон ). Ако не си доволна от актуалната ти можеш да звъннеш на друга и да искаш оферта ( мога да ти дам телефон на Водафон и на Оранж ). Да те прилапат за клиент ще ти дадат нещо на добра цена. Ако знаех, че има мегдан за пазарлъци нямаше да плащам по над 1000€ на година. А
Фарфарела, как така наемодателя ще ти бърка в сметката  Shocked

# 29
 • Mediterraneo
 • Мнения: 28 431
И моята фактура за ток е всеки месец( сменихме Ибердрола с Фокс), а вода плащам на 3 месеца. Токът ми се движи между 65 и 80 евро, водата 80- 90 евро.

И отделно имате газ, нали?

Колко средномесечно плащате за комунални услуги, най-общо казано - за ток, вода, газ, телевизия, интернет?

Нямам абсолютно нищо на газ вкъщи.
За нет, 2 мобилни и домашен телефон плащам 50- 60 евро. Тв имам също в пакета, но гледаме и Булсатком. Общо взето, това са ни сметките, грубо 200 на месец.

Общи условия

Активация на акаунт