На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 19

• 114 579
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Три дни в Чорлу.
Благодаря на sevgito за предоставената информация.

Петък, следобед, през Лесово, до Чорлу са 160 км. Чакане на границата 10 мин. Настаняване в Хилтън за 220 лири, двойна стая със закуска / обстановка и закуска, перфектни /. Хотелът е на 5 мин. пеша от Моловете / Орион, Тренд Арена, банковите им клонове и най - големият им супермаркет Кипа /. Чейнж, по съвет на познат, в банка 1 евро за 7,02 лири.
Вечеря в OZCANLAR KUFTE, на 2 мин. от хотела, яко ядене, четири души за 150 лири. Алкохол не сервират.
За десерт Баклава във FARUK GULLUOGLU, на 20 мин. пеш в западна посока. Баклава, чай и лимонада до припадане 60 лири.

Събота. Магазин Тач Чорлу, на около 17-18 км. От града по път D-100 в посока Одрин. Много нашенци, страшен гъч и безпорядък. Комплекти за единични легла на цени от 30-40 лири, за спални от 90-100 лири.
Оттам в магазин YESIL KUNDURA / намира се от Тач, в посока Чорлу, на около 5-6 км. от Тач /. Стари модели хубави кожени обувки 90-150 лири. Понякога са единични номера. Сандали и чехли 20-30 до 70-80 лири. По - хубаво изглеждащи модели по 150-200 до 300 лири. Катерпилар, Харлей Дейвидсън и Докер'с 400 - 450. За феновете на Чизми и Ботуши, там им е мястото / отбелязвам, че цените на скъпите обувки са аналогични на тези в магазините в Чорлу, далаверските са по-евтините, ако ви харесат и има  вашият номер /.
Следва Фабрика Мави Джийнс. Намира се на пътя за Черкезкьой / CERKEZKOY /на около 12-13 км. от Чорлу. Има импровизиран Аутлет, дрехите не стават. В закритата част на магазина, ценита са като в Чорлу. Според мен не си струва разходката.
Заводски магазин на Колинс, на 5-6 км. извън Чорлу в посока магистралата. Най - смисленият магазин за мен. Хубави дънки и панталони 50-60-70 лири, може да се пазариш и за отстъпки /INDIRIM/.
Авантаж. Намира се на същият път, долу горе срещу Колинс. До Авантаж е и магазин за дънки Стар.
Стар. Единични модели, на уникални цени. Няма разнообразие, но си купих два броя, мой размер, за 40 лири общо.
Авантаж. Половината магазини са ок. В другите по-добре да не влизаш. Отстъпки не ни направиха никъде. Магазина на FLO е пълен таш...к. Стоки и продукти на западни марки, включително и спортни са на цени като в България. Ако се поразровиш и пробваш това онова, се намират хубави дрехи, естествено пак са последни бройки.
Мол Орион. Ситуацията е като на Авантаж. На ниво -1, има хубав магазин за обувки. Мъжки боти и официални обувки от естествена кожа / HAKIKI DERI / за 160 - 200 лири. Имат и по-скъпи на цени 1:1 с фабриката на YESIL KUNDUR.
На ниво -1 има Уайкики. Всичко е около 2 пъти по евтино от БГ. Ича есенни и зимни неща, добре е зареден.
Магазин KOTON, основно пуловери, всякакви видове на цени 50-60 до 100 лири. В POLO имаше разпродажба на детски неща, плати 1 вземи 2.
Вечеря в Силиври, на 40 км. от Чорлу в посока Истанбул. Ресторант OLTA. Уникално обслужване, много добра кухня, ядене на корем, вино и Yeni Raki, 430 лири.
Неделя. Мол Тренд Арена. Декатлон, скъпо, на цени близки до БГ. Магазин EBEBEK много стока, много нещо. Цени ок. Ако нямата малки деца, не си губете времето.
Между тях се намира супермаркет КIPA, цените на всичко що е произведено в Турция от 2 до 3 пъти по евтино. На западните марки ценита са приблизително същите, но пак са по евтини.
Зареждане на нафта, цена на Шел Чорлу 6,32 лири и към Лесово.
След 90 минутно чакаме на ГКПП, влязохме в България.
Равносметката.
Фактът на по - ниските цени в Турция, ни осигури безплатна екскурзия.

# 331
Здравейте,
дали някой от вас освен пазаруването е отделял време и за разглеждане на музеите и джамията Селимийе, и изобщо забележителности? Имате ли инфо за  работно време, цена на билет и т.н.?

# 332
  • Varna
curizo,
Респект и към теб bouquet
За новичките и не пътували към и в Чорлу всичко написано е като дар!

Аз, що така се разочаровах от Чорлу преди време....незнам. Обаче
няма да забравя какви кИфтета ядохме там, никога!!!

# 333
  • София
Да споделя с вас за плащането с карта.

В 2 магазина  за официални дрехи  имахме сметка над 750 лири. И ни направиха отстъпка на 700 лири, но като им казахме, че ще плащаме с карта - отказаха отстъпката.   И на двете места едно и също - без отстъпки. В трети магазин /за килими/  - направо ми казаха, че турската икономика не е добре и не искат да им плащаме с карта, а искат пари в брой. Добре, че килимът беше евтин, та имах пари..

# 334
# 335

В 2 магазина  за официални дрехи  имахме сметка над 750 лири. И ни направиха отстъпка на 700 лири, но като им казахме, че ще плащаме с карта - отказаха отстъпката.   И на двете места едно и също - без отстъпки. В трети магазин /за килими/  - направо ми казаха, че турската икономика не е добре и не искат да им плащаме с карта, а искат пари в брой. Добре, че килимът беше евтин, та имах пари..

чак пък да е зле че да не приемат карта...
тцтц..
 Simple Smile

# 336
P.S.
Малко допълнения на отпочинала глава:
22. т.нар. Борси отварят в неделя м/у 8:00 и 8:30. Ние минахме през борсите в петък, видяхме лудницата, направихме тегел-два, за да се ориентираме, и се върнахме отново в 8 сабахлемта в неделя .
23. Дежурните аптеки отварят в 08:30, след борсите с колата право там.
24. На самото кръгово с рибаря, при борсите има цех за баклава. Повечето дюкани взимат тавите оттам. Баклавата никак не е лоша. Аз пробвах около 10 чешита, всичките с орехи, не обичам тая с шам фъстък.
25. М/у другото едно от малкото неща, което беше на сметка в Мигрос, бяха суровите насипни ядки.
26. Вкл. аварийни светлини в Турция НЕ значат "спрял съм за малко, ей сега се връщам", така че не го правете.
27. Стоката на петъчния пазар е само турска, в случай че някому цялата натурия напомня Илиенци, да не се притеснява, че ще плаща за китайски шит.
28. От време оно, турската текстилна промишленост оставя един конец "да виси", това не е плод на калпав шев, а на специфичен "подпис".
29. Купих злато, щеше да е предизвикателство за мен, защото не разбирам нищо от изработка и качество, но имах перфектния съпорт в лицето на едната ми приятелка, която е спец. Препоръчвам 2 ателиета, първото е в ляво от входа на Алипаша базар откъм Сарачлар /заставайки фронтално с/у портата/ Собственика е син на скопски мюсулманин, говори български. Второто е през улицата насреща, мустакат окръглен чичак, с очила, български йок, затова пък щерка му говори добър български. От първия гривна, от втория обеци.
30. Горещо препоръчвам маслините на грил, и върло лютите маслини от съботния пазар.
31. Сиренето, във всичките му видове, кашкавала също, са най на сметка от съботния пазар, директно от тенекиите на най-големите турски фабрики, в случай че някой е скептичен де, не са от домашна мандра в задния двор. Съвет - гледайте пред коя сергия се редят турците.
32. Зелените мандарини, супер сладки и сочни, бяха по 3 ТЛ килото, чудни краставици, сорт който в БГ не съм срещала, и те толкова.
33. Доматите им сладки, луднах по тях, лука и той - не лют, а сладък и сочен.
34. Влюбих се в локума от нар с ядки , набарах 2 вида по 12 ТЛ килото, комшията ме хареса, връчи ми една найлонова ръкавица и ме пусна зад сергията да си го нарина сама в торбата, премерих си го, и като рекох да плащам рече: за тебе 11 ТЛ, умеят си го, как да не ти капне мед на сърцето от кеф.
35. Домашна юфка от Борсите, ония кори на бройка - от съботния пазар. 5 броя за 7,50 ТЛ
36. От петъчния пазар - детско одеало на мадам Коко за 55 ТЛ, по отделно долнища 25 ТЛ и горнища 45 ТЛ анцунг, ватирани, хубав плътен памук, калъвки за възглавници, детските по 3,50 ТЛ, стандартните по 7 ТЛ, чорапи, бельо, хавлии 50х70.
37. В 21:30 в LINENS, Ераста си пазарихме хавлии и чаршафи на промоциия заедно с Антон Хекимян, явно и той като мене беше открил "топлата вода" да не се вре в навалицата през деня, а и за да пази имидж, де Simple Smile В Ераста отитох късно в събота, и рано в 10 ч в неделя.
38. Айдън не работи в неделя, тава джегера и кюфтаците са убийствено вкусни там, верно си е.
39. Рибния пазар е прекрасен, горещо препоръчвам, следващия път ще си взема хладилна чанта.
40. Взех си сушени патладжан, домати и чушки от дюкян на Балик кадеси, лют червен пипер и един лют микс от подправки, определено има кимион и лют червен пипер, какво още хабер нямам, но е чуден - от съботния пазар.
41. Навсякъде съм ходила с колата, пеш само по центъра.
42. Табелите за еднопосочна улица са червени /не сини като в Европа/, малки с надпис tek yönlü, но местните много-много не им се връзват Simple Smile Един беше тръгнал с/у знака и ми препречи пътя, форсирах и тръгнах с газ към него, бързо даде назад да мина, като се разминавахме свалих прозореца да го попържа на български, но ме изпревари и рече "аферим ербап кадън", е спестих си една... Simple Smile
43. Гевреци и хляб по 1,25 ТЛ, бюрека 14 ТЛ за кило.
44. Заредих нафта на 6,29 ТЛ за литър.

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 22:17 от marilyn monroe

# 337
  • Пловдив
Аз идвам с един малко различен въпрос. Споменаха ми, че в Одрин има място, от което мога да получа предварително поръчани и платени през интернет пратки. Някой запознат ли е?

# 338
  • Варна

тцтц..
 Simple Smile

Ами, ако мине...

Интересно ако си бяхте завъртели... гърбовете, дали нямаше изведнъж да се оправи икономиката.

Аз не съм наясно, но мисля, че търговците плащат някакви такси към банките. Обаче това си е техен проблем. Като не искат да им плащам с карта (при наличие на ПОС устройство, което сами са си поставили), значи просто няма да им платя. Нищо в магазините им не ми е така важно, че да не мога без него.

Благодаря за снимката на течния сапун. Даже и без да е на промоционална цена, пак е ОК, мисля. Поне няма да обикалям обраните складове да го търся. Макар да няма гаранция за наличност и в магазина.
Показаният има ли прикачено шишенце с помпа, както другите, които сме виждали?

........................
Само една вметка... На турски "ı" ("i" без точка) се чете "ъ". Добре е да се придържаме към това, ако се опитваме да кажем нещо и искаме да ни разберат. Впечатленията ми (подкрепени и от много други, пътували многократно) са, че комшиите трудно разбират дори и само при промяна на ударението.

# 339
Относно плащането с карти с Турция, независимо дали кредитни или дебитни, възможността да ви откажат плащане с карта, въпреки наличието на ПОС терминал на касата, е защото търговците си получават парите по транзакция от чужда банка от 50 до 70 дни, а от турски банки сумите по транзакциите идват до 3 дни. Големите вериги мастодонти имат и големи обороти, за тях това не е особен проблем, но за малките магазини е. Така че причината за отказа определено не е у вас, но и у тях не е, всеки си прави сметката, и сърдити не трябва да има.

# 340
  • София
Сърдити няма, просто индирима замина на кино, но пък цените им бяха доста добри, така че за нас си струваше всеки лев.  Simple Smile

# 341
  • Сливен
Къде се намира този магазин
здравейте
 обръщам се към по запознатите тъй като съм ходила в Одрин само веднъж. Има ли магазин за якета от естествена кожа и къде се намира .Благодаря
И аз съм начинаеща но Derimod е магазин за стоки от естествена кожа.

# 342
Скрит текст:

тцтц..
 Simple Smile

Ами, ако мине...

Интересно ако си бяхте завъртели... гърбовете, дали нямаше изведнъж да се оправи икономиката.

Аз не съм наясно, но мисля, че търговците плащат някакви такси към банките. Обаче това си е техен проблем. Като не искат да им плащам с карта (при наличие на ПОС устройство, което сами са си поставили), значи просто няма да им платя. Нищо в магазините им не ми е така важно, че да не мога без него.

Благодаря за снимката на течния сапун. Даже и без да е на промоционална цена, пак е ОК, мисля. Поне няма да обикалям обраните складове да го търся. Макар да няма гаранция за наличност и в магазина.
Показаният има ли прикачено шишенце с помпа, както другите, които сме виждали?

........................
Само една вметка... На турски "ı" ("i" без точка) се чете "ъ". Добре е да се придържаме към това, ако се опитваме да кажем нещо и искаме да ни разберат. Впечатленията ми (подкрепени и от много други, пътували многократно) са, че комшиите трудно разбират дори и само при промяна на ударението.
[/quote]

имаше  да.. но само бяха 2 броики.. и реших да снимам че тука много ги търсите.. Simple Smile

# 343
В трети магазин /за килими/  - направо ми казаха, че турската икономика не е добре и не искат да им плащаме с карта, а искат пари в брой. Добре, че килимът беше евтин, та имах пари..

И щото е зле икономиката приемат пари под масата, не отчитат оборот, не плащат данъци и така икономиката цъфти? Тея съвсем ни имат за балъци Simple Smile

# 344
  • до едно тепе
Къде се намира този магазин
здравейте
 обръщам се към по запознатите тъй като съм ходила в Одрин само веднъж. Има ли магазин за якета от естествена кожа и къде се намира .Благодаря
И аз съм начинаеща но Derimod е магазин за стоки от естествена кожа.
В Марги аутлет и в Ераста. Този в Марги ми се стори в пъти по- зареден.

Общи условия

Активация на акаунт