На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 19

• 114 560
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Sinara,ще ти обясня,закъснях,нобях навън,сега съм online.Кач наистина означава колко,но само за броими числителни-например кач тане-колко броя,кач чорап,а колко струва-не кадар-смисълът му е за не броими предмети.Вярно е,че турците ни разбират за какво питаме,аз само обясних,че не си задаваме въпроса правилно.А само долап в никакъв случай не е хладилник,а шкаф,за да стане хладилник му трябва буз-лед,и тогава е буздолабъ.

# 376
Някой беше писал, че е закупил щори. От къде се купуват и какви са? Как се продават и на каква цена?

# 377
lana76 В магазин Derimod има много хубави кожени якета. Аз лично си купих яке от Мол Ераста в Одрин и съм страшно доволен от него. Derimod има и в аутлета Марги и в мол Ераста, но за мен имаше по-голямо разнообразие в Ераста. От там си купих и много хубави кожени обувки. Също така правят промоции. Ако решиш да купиш 2 броя обувки или 2 чанти, ти правят 40% отстъпка на втория чифт/брой. Също така можеш да комбинираш обувки и чанта и пак ще ти направят 40% отстъпка. Но няма да ти дадат тази отстъпка при покупка на 2 кожени якета или при някаква комбинация на кожено яке - например с обувки или с чанта, защото на етикетите на самите якета вече са направили отстъпка. Така ми обясниха в магазина.

Има и кампаня в Деримод
праят индирим около 250 лири ако размениш старото дери яке с нова..

# 378
  • у нас
Артемида, благодаря ти за обяснението. Запомних и правилното. А кач пара го знам от много отдавна, от баба ми. Даже още по пазарите, дори и тук, по-възрастните го използват. Но трябва да бъдем в „крак с езика”. Няма да се излага ме, я.

# 379
  • Варна
Така си е. Основни правила е добре да се знаят. Например специфичното при четенето на някои букви. Може би дори биха могли да присъстват в първи пост тези подробности, както и основни думи.

С това в никакъв случай не искам да кажа, че сме длъжни да се опитваме да говорим езика (винаги съм се дразнела, че се стараем да се разбираме с всички чужденци на техния език), но смятам, че ако сме решили да го правим (за мен е забавно и приятно), трябва да сме наясно с особеностите и даже пет думи да ползваме, да го правим правилно.

Наистина възрастните хора използват ,кач пара" и досега, често на шега го ползваме и ние. Комшиите разбират този израз и няма опасност да останем неразбрани. Но още преди повече от дванайсет години, когато за пръв път стъпихме в Истанбул, ни казаха, че правилният израз е другия и от тогава започнах да "надавам ухо" за начина на говорене.

# 380
  • Пловдив
Момичета,има разлика между турски език,който използват турскоговорящите в БГ,и турски език,който се говори в ТР.В БГ се говори все още османски турски-старотурски,а в ТР вече използват модерен турски.

# 381
  • до най-прекрасния мъж
Като ходихме първият път, бяхме голям цирк. Още на границата пробвах английски, но не би. В Одрин се разбирахме на крако-ръчен език - с посочване и с показване с ръце колко искаме. После научих поне някои числа 1, 2, 3, 5, 10 и основни думи, за да си поискам няколко парчета или килограм, половин кг и т.н.
Питали сме с Кач пара, отговарят, пишейки на калкулатора.
Що-годе се разбираме. Нерядко и турците казват по някоя БГ дума, та не сме оставали до сега без това, което искаме.

# 382
  • Пловдив
Хайде и аз да попитам нещо,досега само съм отговаряла.Имам си гооляма чуденка-миналата седмица,на последния ни пазар в ТР,си купих 1 малък пкет,4кг,Persil Premium,заглеждам го откакто излезе на турския пазар ,но всеки път го подминавам и си взимам само Омо.Този път пак така-заредих се аз с доволно количество Омо от Бизим в Текирда,но в Карфур в Текира мол се завъртях покрай рафтовете за перилни препарати,защото си търсех препарат за профилактика на пералня,и очите ми сякаш само Persil Premium виждаха,е...не издържах,взех си.И сега  му се чудя-дали да го отварям или да го подарявам на майка ми.Някой от Вас ако е ползвал Persil Premium за бяло моля да сподели-дали е добър.Като малко момиченце се хванах на рекламата-нова по-мощна формула и не знам какво още и се сдобихме с още 1 пакет прах за пране в колата,но аз и с наличните пакети бях превишила лимита по българския митничарски стандарт.

# 383
  • Пловдив
BsrnX Какво трябва да е якето, за да получиш намалението ? Естествена кожа ? Трябва ли да е закупено от тях? Като направят намалението колко върви едно кожено яке?

# 384
  • Пловдив
KRASI,кампанията на Derimod е до 31.10.2018г. и пише-старото яке донесете и вземете изгодно намаление.Ако новозакупеното Ви яке е на цена 600-999ТЛ-намалението е 250ТЛ,ако е 1000-1499ТЛ-съответно намалението е 300ТЛ,ако е 1500-1999ТЛ-намалението е 350ТЛ,и повече от 2000ТЛ-400тл е индирима.

# 385
BsrnX Какво трябва да е якето, за да получиш намалението ? Естествена кожа ? Трябва ли да е закупено от тях? Като направят намалението колко върви едно кожено яке?

Eдинственния критерий  е  да е естественна кожа (hakiki deri, gerçek deri)
няма значение от каде е купена, няма значение и козметичното състоянието на якето..

другото артемида е писала за детайлите..

# 386
  • до едно тепе
Аз за друго се сетих. Писахте преди време за Ариел леке. Че го нямало вече. В складовете още преди 2 седмици видях ариел, на който пишеше леке. Почудих се дали не е това, което търсихте и онзи ден го щракнах.

# 387
Здравейте,
Какво е мнението ви за козметиката за лице в Одрин? От аптеките ли се купува и изгодна ли е?

# 388
Аз за друго се сетих. Писахте преди време за Ариел леке. Че го нямало вече. В складовете още преди 2 седмици видях ариел, на който пишеше леке. Почудих се дали не е това, което търсихте и онзи ден го щракнах.

за колко пранета е  и на каква цена?

# 389
  • Пловдив
pospalancho,да,това е толкова издирвания Ариел леке,наистина е много добър срещу петна,но показания от теб е за бяли дрехи,ако се използва върху цветни дрехи може и да изсветлеят-внимайте с това.

Общи условия

Активация на акаунт