Предстои ми лапароскопия - тема 10

• 65 166
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
30+3 ползвах на първото лапаро,защото ми беше неизвестно какво е.Но си ходих при баба на село и плевих,садих,поливах и копах дръвчета.Следващия месец бях извънматочно бременна и си взех пак 30 плюс три да се възстановя психически,понеже беше две години чакана бременност.На третото лапаро пак взех същия болничен,защото знаех че почваме инвитро ,а беше втора извънматочна.Но реално си бях пушка и не съм имала остра нужда от болничен.Лапароскопията е супер лека операция.
Савова,така е,тук и за хистеро може да ползваш 30 дни болничен,което вече си е безумие,за мен поне.

# 676
Това за 90-те дена не е вярно. За много тежко лапаро, продължило 4 часа и половина, максимумът болничен беше месец. Изобщо не знам на какво основание могат да дадат три месеца, освен ако не става дума за хистеректомия или премахване на яйчници.
На мен за лапаро за премахване на киста ми дадоха 90 дни. 60 от ЛКК и 30 от болницата.

Не мисля, че за тежко лапаро болничния е максимум месец. На мен ми правиха такова за махане на голяма миома с лапаро продължило между 3 и 4 часа. Първо ми дадоха един месец, но дори сестрите в болницата настояваха да си взема поне два, тъй като операцията е била сериозна. Опериращия лекар каза същото - никакво връщане на работа поне месец и ако имам нужда да остана повече ще ми го удължат.

Не знам как го правите този номер след 2-3 дни на работа. Аз първата седмица не можех да ходя повече от 10 минути. Супер много ми се виеше свят и ми причерняваше. Едва след като минаха две седмици почнах да излизам и навън, но нямах сили за повече от час разходка. Чак на третата вече усетих прилив на енергия. Явно при всеки е различно.

# 677
Явно наистина зависи в какво се е състояла интервенцията.
От болничното легло на човек му е трудно да прецени колко време би му било достатъчно, затова е логично да се вземе целия полагаем болничен, нищо, че аз не направих така. Да не говорим, че все пак може да има някакви странични въздействия и т.н, които са непредвидими. В моя случай наглед съм си съвсем добре вече, но ето, притеснявам се, че съм малко безразсъдна, не си почивам, а нямам видимост какво се случва вътре.
По този повод да ви попитам, като ми махаха конците ми казаха повече да не ходя за следващ контролен преглед.
Това ми е малко смущаващо, защото все пак не е ли редно да ме прегледат в рамките на месеца още веднъж? Споделих си притесненията с доктора, че имам появяваща се  болка, закъснява ми цикъла и т.н, но ми казаха, че нищо от това не е тревожно, негативите ще отшумят и всичко си е наред. Не искам да си създавам излишни опасения, но все пак не е ли редно да ме извикат още веднъж в рамките на месеца на операцията- мисля, че така е по предписание (че даже май и по епикриза Simple Smile )

# 678
аз не съм ходила на преглед след като ми махнаха конците, не съм имала и оплаквания

# 679
На мен ми обясниха много подробно, когато ми даваха епикризата, че до края на болничния имам право на два безплатни прегледа през дежурния кабинет към болницата при необходимост. Не можело да ми бъдат отказани, дори и да нямам симптоми или видим проблем, но аз не съм се възползвала от това си право.

# 680
И в епикризата си пише, че има 2 контролни прегледа и моята лекарка настоя да си ме прегледа 2 пъти. При мен мина първия месец болничен и си го удължих с още 30 дни. Комисията, която ми го удължи ми каза, че това са си сериозни неща и може да ми го удължат още 30, ако имам нужда.
Първата седмица виех от болки и не можех нито да спя, нито да седя, будех се с рев, а имам много висок праг на болка. Втората седмица ходех превита на две от спалнята до банята и обратно, камоли да излизам. Третата и четвъртата седмица започнах да ходя нормално, но ако се разхождам повече от 15 минути веднага се превивам на две и часове болки. Ако вдигна нещо над 3 кг пак ме боли. Абсурд да ходя на работа. Вече е 6 седмици след операцията и ако шофирам повече от 20 мин пак ме боли корема. Явно е много индивидуално и аз лично не разбирам как този ужас някои жени го наричат "манипулация".

За справка, при мен са отстранени сраствания, едно балонче с гной закрепено на тръбата и е горена ендометриоза.

# 681
  • София
Здравейте,
Случвало ли се е на някоя от вас след установяване на киста(5см), веднага да му назначат операция без да се изпишат медикаменти и да се проследи?

# 682
Здравейте,
Случвало ли се е на някоя от вас след установяване на киста(5см), веднага да му назначат операция без да се изпишат медикаменти и да се проследи?

При назначена операция задължително се консултирайте с друг специалист. При нужда, мога да препоръчам такъв.

# 683
  • София
Утре ще потърся второ мнение, ако съвпада с първото-ясно, но ако се различава ще търся трето..
Моля все пак за Вашата препоръка!

# 684
Утре ще потърся второ мнение, ако съвпада с първото-ясно, но ако се различава ще търся трето..

Моят лекар е д-р Ангел Налбански, работи в Майчин дом. Изпращам и линк от Супер док, там пише с какво се занимава по-специално:

https://superdoc.bg/lekar/d-r-angel-nalbanski-dm-6778

# 685
  • София

Моят лекар е д-р Ангел Налбански, работи в Майчин дом. Изпращам и линк от Супер док, там пише с какво се занимава по-специално:

Благодаря, ще го имам предвид при нужда!

# 686

Имам киста 5 см,получена след овулация.
Доктора ми каза да изчакам цикъл и да видим тогава дали е изчезнала може и 2 цикъла.Нищо да не пия.

# 687
  • София

Имам киста 5 см,получена след овулация.
Доктора ми каза да изчакам цикъл и да видим тогава дали е изчезнала може и 2 цикъла.Нищо да не пия.
Бях днес на преглед. И аз ще изчакам цикъл и на 14 ден започвам Дуфастон по схема за 2 месеца. Надявам се да се повлияе и кистата да изчезне.

# 688

Бях днес на преглед. И аз ще изчакам цикъл и на 14 ден започвам Дуфастон по схема за 2 месеца. Надявам се да се повлияе и кистата да изчезне.

При кого бяхте? Споделете впечатления, моля Simple Smile

# 689
  • София

При кого бяхте? Споделете впечатления, моля Simple Smile
При д-р Йован Даскалов в МЦ “Света София”, работи и по ЗК. Доволна съм от прегледа, внимателен е, обясни ми подробно всичко.Кабинетът е добре оборудван. Прегледът включваше гинекологичен преглед, ехограф и цитонамазка. Пиша това за сравнение с прегледа от преди няколко дни, който беше ехограф, бърз мануален преглед, 80лв. и шок, че незабавно трябва да се подложа на операция.

Общи условия

Активация на акаунт