Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са съветите за грижа за новородени котенца, които са били изоставени от майка си?
Какви са най-добрите методи за хранене на новородени котенца?
Как да се грижим за плешив участък на кожата на новородено коте?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са съветите за грижа за новородени котенца, които са били изоставени от майка си?
За да се грижим правилно за новородени котенца, които са били изоставени от майка си, трябва да ги държим на топло, да ги храним на всеки 2-3 часа и да стимулираме изхода им. Препоръчително е също така да се консултирате с ветеринарен лекар за подходящи съвети и осигуряване на необходимата грижа за тях.
-
Какви са най-добрите методи за хранене на новородени котенца?
Най-добрите методи за хранене на новородени котенца включват използването на специални биберони за котенца или спринцовки за диабет, които позволяват контролирано хранене. Важно е да храните на всеки 2-3 часа, да масажирате след хранене и да стимулирате изхода им. Също така е важно да изберете подходящо мляко за котенца, като например специално котешко мляко от зоомагазините.
-
Как да се грижим за плешив участък на кожата на новородено коте?
Купих едно прясно мляко с 0,1% лактоза и 1,5% масленост и едно козе на Бор Чвор. След като ги затоплих, ги нахраних с безлактозното с помощта на капкомер. Изпишках с тампонче и двете котета се оакаха. Не беше диария, но слузесто. Притесних се да не би безлактозното да не е подходящо или да са преяли. Така и не можах да се ориентирам колко трябва да изяде едно новородено коте, за това преминах към интернет. От там ми "светнаха", да заменя безлактозното краве мляко с домашно приготвена смес: 180 мл краве пастьоризирано мляко + 80 мл кисело мляко + 3 жълтъка. И аз още не мога да разбера колко трябва да изяждат. Едното бебе след 3 капкомера е привидно спокойно, но другото продължава да надава вой, да търси с муцунка и да мрънка. Коремчетата и на двете са закръгленки след 3 капкомера. В нета указанието е 13 мл на ден през първата седмица от живота им. Да, ама това са 2 мл на хранене или 2 капкомера, ако броим 6 хранения. А, те търсят още. През нощта проблем никакъв. Храних ги последно към 00:30 и в 5:30 станах да ги видя. Спинкаха си. Все пак реших да ги събудя, за да ги нахраня. Пак от нета ме светнаха, да заменя домашно приготвената смес с адаптирано мляко за котета. За целта изминах 2 км, за да намеря зоомагазин, от където купих някакво пакетче, мейд ин Чайна + бутилка с биберон уж за малки котенца. Егати гаврата излезе въпросния биберон. Млякото въобще не слиза до по-тънката част на биберона, а котето няма толкова сила, за да здъвче тъпия силикон. И така храних за пореден път с капкомера. Обаче китайците писали по 30 мл дневно. Какво е това АМ - не можах да разбера. Страх ме е да не им блокирам коремчетата. Все ми се струва, че остават гладни. Търсят още къде каквото има за засукване. Сучат си лапичките милинките. На пакетчето пише Howbone от козе мляко. Дистрибутор е Карасто Петс.
Ходенето по нужда също трябва да е по няколко пъти на ден. Просто търкаш дупето, докато се изака.