Плюсове и минуси на кварталите в София - 3

• 45 479
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Цигани има навсякъде, обикалят си. Що да се лъжем. Другаде има мигранти и неизвестни образи, мен от това ме е страх повече. Пък зони на свърталища разни... пък около всички пазари, пък около автогари или Централна Гара, дори да си в квартал където уж няма цигани, то е достатъчно да си на пътя към цигански квартал, като по бул.Стамболийски, като си на трасето им, пак си засегнат. Отделно около Мол-а на Стамболийски също се оформя кофти някак, Разправят че в чужбина Мол-овете се превръщат в свърталища на мигранти и всякакви, и тук ще вземе да стане така Confused

# 616
Аз харесвам Западен парк. Много хубав квартал беше , с много зеленина. Там съм се родила и дето се вика пъпа ми хвърлен)) Има роми , близко е Факултето, пълзят надолу... отделно имаше и още има на Константин Величков , дето върти трамвая-там малко ги поизчистиха преди време, но си стоят още доста хралупи. Има магазини иначе , транспорта нещо го окастриха , няма голям избор. Не съм ходила натам от години, не знам метро има ли. Болници, поликлиники, детски градини и училища има. Парка е много близо, но гористата част и мен би ме било страх там да ходя. Само за информация -по телевизията често даваха протести на хора от Красна поляна , а те са съседни квартали за мръсния въздух. Разсадника е също там и е в същото положение. Преди години минах натам, налагаше се, ами средата някак се беше променила, хората са малко по-различни май.... Преди години масово си продаваха жилищата в Красна поляна хората и то изгодно. За Западния парк не съм чула. Ние също продадохме , но по други причини. Бих купила там, но към 3 -то училище частта и болницата. Гевгелийски май се водеше квартала, то си е Западен парк, там и транспорта е по-добър, пак близо до парка и малко по-спокойно поне според мен.
Исторически циганите винаги са се наричали цигани. Никой през вековете не ги е наричал роми. Нека си ги наричаме с истинското име. Rome е столицата на Италия, а там определено местното население няма нищо общо с циганите.

# 617
Скрит текст:
Клиника Щерев е кв. Разсадника. Не знам за какви цигански блокове се говори като Факултета започва 3 спирки по-нагоре и изобщо няма блокове там.
Живея в Западен парк. Роми има, но то навсякъде има. В самият кв. Западен парк не живеят роми, те основно се придвижват през квартала. Транспортно квартала е добре уреден има магазини, училища, детски градини.
Честно казано ако се търси квартал изобщо, в който да не се срещат никакви роми, в София си е направо мисия невъзможна.
Всъщност точно тук е разковничето. И аз съм живял за кратко в Красна поляна, което е кварталът точно до Западен парк. Ами цигани има много повече, отколкото в други квартали. Може да не живеят в самите блокове, но като цяло по улиците и в градския транспорт е пълно с тях. Да не говорим за училищата и детските градини. Вероятно просто сте им свикнали и вече не ви прави впечатление, но за човек израстнал и живял в друг квартал - повярвайте ми, циганите са много в кварталите около Факултета.

Сериозно ли?! Нормален човек, свиква с това и не му прави впечатление, даже?!
Само да ти кажа, че излизам от квартала. Работя в центъра и не са никак малко циганите и тук. Ама аз може би съм им свикнала Joy
То понеже много сме им свикнали и не ни правят впечатление, затова и цяла година се протестира. Но май само на нас, свикналите с тях, ни дреме и се организираме да протестираме.
Карай. Мисля, че изказах ясно реалното си мнение за положението в квартал Западен парк, за който беше въпроса.
Значи в такъв случай малко си противоречиш, хем казваш, че няма проблем с циганите и не били много, хем единствените квартали, които протестират срещу тях са точно Западен парк, Красна поляна и Овча купел. Мога да потвърдя, че в различните квартали на София има различна концентрация на братята ромляни. По мои наблюдения в западните и северните квартали на София си има бая от тях, докато в южните и източните са по-малко. Като тук подчертавам, че не съм сигурен кв. Христо Ботев дали се води северен или източен, защото той в голямата си част си е цигански. Пак казвам, не значи че живеят в блоковете (като например в Люлин 4 и 5), но ги има в големи количества по улиците, градски транспорт, учебни заведения и т.н. Напълно съм съгласен, че е достатъчно да си на пътя за цигански квартал, за да е пълно с тях, макар и не живеещи в в този квартал (по-горното мнение).
Между другото едно време имаше карта на тези цигански гета, може да погледнете https://www.lentata.com/page_4561.html
Някои от тези са вече премахнати като фургоните по бул. Европа и Студентски град.

Последна редакция: ср, 07 ное 2018, 11:55 от Fuckforlife

# 618
  • София
Хаджи Димитър е доста голям квартал, не само Резбарска. А магазин Кауфланд се намира в тази част на НПЗ, която е точно до Малашевци и няма как да не е пълно с братята роми. А този битак не знам просто как може да изчезне. Заради него в събота на паркинга на Кауфланд и наоколо спирането е невъзможно. И не само спирането разбира се, автобус 86 се пълни с такава измет, че вътре не може да се диша...Иначе сте права, предполагам някъде има пункт, защото не само роми, но и наркомани има, които събират разни неща и понякога ги виждам да се мотаят из квартала. А кучета има много около последната спирка на тролеите, но това е и заради хората, които ги хранят и отглеждат там....но това е една друга тема, която е много обсъждана във Фейсбук групата на квартала.

# 619
  • Sofia, Bulgaria
Айде посочи къде казвам, че "казваш, че няма проблем с циганите и не били много". Пак да подчератя, обясних положението в ЗАПАДЕН ПАРК, както аз го виждам всеки ден. Какъвто беше и въпрост. Не за Красна поляна, която директно граничи с Факултета и е доста голям квартал. Не и за другите околни квартали!
Само държа да ми посочиш точно къде казах думите, които ми вмени и ти пожелавам лек ден! 

# 620
Pensive
Значи в такъв случай малко си противоречиш, хем казваш, че няма проблем с циганите и не били много, хем единствените квартали, които протестират срещу тях са точно Западен парк, Красна поляна и Овча купел. Мога да потвърдя, че в различните квартали на София има различна концентрация на братята ромляни. По мои наблюдения в западните и северните квартали на София си има бая от тях, докато в южните и източните са по-малко. Като тук подчертавам, че не съм сигурен кв. Христо Ботев дали се води северен или източен, защото той в голямата си част си е цигански. Пак казвам, не значи че живеят в блоковете (като например в Люлин 4 и 5), но ги има в големи количества по улиците, градски транспорт, учебни заведения и т.н.

Христо Ботев е източна циганска махала. Слатина, Сухата река и Хаджи Димитър са източни квартали също. Цигани в източните квартали има много. Не знам какво е положението в Левски В и Г и във Враждебна, но предполагам че и там има много. 78 и 79 са си цигански линии. 78 минава през Враждебна, Левски и Владимир Вазов, а 79 е рейсът на Христо Ботев и Сухата река. Между другото, 79 е безплатна линия на градския транспорт, там никой не дупчи билет и в целия ми живот съм видяла само веднъж контрола. Като се качиха не можах да повярвам, даже ги попитах дали не са се объркали, че се качват в 79. Добре, че бях с карта Smile . Преди да започнат строежа на метрото на Владимир Вазов имаше обща спирка на тролей 1, 2, 4 и рейсовете 78,79 и 120. На  тази спирка редовно чакаше контрола, и никога не се качваше в 79, винаги изчакваше да дойде друга линия.

# 621
Айде посочи къде казвам, че "казваш, че няма проблем с циганите и не били много". Пак да подчератя, обясних положението в ЗАПАДЕН ПАРК, както аз го виждам всеки ден. Какъвто беше и въпрост. Не за Красна поляна, която директно граничи с Факултета и е доста голям квартал. Не и за другите околни квартали!
Само държа да ми посочиш точно къде казах думите, които ми вмени и ти пожелавам лек ден! 
Извинявай, аз останах с такова впчатление, защото както ти каза "има роми, ама то навсякъде има", което явно съм го интерпретирал като има цигани, както навсякъде другаде. Иначе част от кв. Западен парк също граничи с Факултета. По картата го дава, че на север от ул. Кенали се води Западен парк, което означава, че си граничи с Факултета, но това са вече подробности.

# 622
Хаджи Димитър е доста голям квартал, не само Резбарска. А магазин Кауфланд се намира в тази част на НПЗ, която е точно до Малашевци и няма как да не е пълно с братята роми. А този битак не знам просто как може да изчезне. Заради него в събота на паркинга на Кауфланд и наоколо спирането е невъзможно. И не само спирането разбира се, автобус 86 се пълни с такава измет, че вътре не може да се диша...Иначе сте права, предполагам някъде има пункт, защото не само роми, но и наркомани има, които събират разни неща и понякога ги виждам да се мотаят из квартала. А кучета има много около последната спирка на тролеите, но това е и заради хората, които ги хранят и отглеждат там....но това е една друга тема, която е много обсъждана във Фейсбук групата на квартала.

Познавам Хаджи Димитър много добре, близък квартал ми е. Като цяло ми харесва, но и там както навсякъде има по-хубави и по-лоши части. Лошите според мен са цялата ул. Резбарска и така наречената част Стефан Караджа, където е улица Гинци и колелото на 85. Васил Кънчев е с кошмарни тротоари, тротоарите са проблем в целия район Подуяне, изглежда Ева Митова не се престарава много в работата си. По Васил Кънчев и Резбарска има страшно много бездомни кучета, на моменти е страшно. Харесва ми частта на Хаджи Димитър около Владимир Вазов, Острово, Макгахан, издателство Сиела и хотел Акорд. Там има всичко - транспорт, магазини, зеленина, непосредствена близост до центъра.

# 623
  • София
Да, много добре сте ги описали добрите части, надявам се да останат такива. Иначе повечето улици са разбити, без тротоари. Площадките не се поддържат много добре, но се строят нови от време на време.

# 624
Какво мислите за Света Троица.
Близко е до Западен Парк, но като ,че ли няма толкова цигани/клошари. Също има метро и поликлинка наблизо.

# 625
В Сухата река, Хаджи Димитър и Слатина е пълно с цигани. В Слатина се движат най-вече в района на ул. Слатинска река, където е маршрутът на 404 и 75 (водят го ж.к. Христо Смирненски, но за мен си е Слатина). Има и около пазара. Спирките на блок 33 и най-вече на блок 7 са най-близко до циганската махала Христо Ботев, самите блокове почти граничат с циганските къщи. Има един мост, под който преминават и са директно в махалата.
Почти 2 години живях в Слатина точно до ул. Слатинска Река в бл.4. Концентрация на цигани в квартала няма. Слизат си на спирките на бл.7 и бл.9 и се прибират директно към махалата... почти не се мяркат в Слатина.

# 626
Почти 2 години живях в Слатина точно до ул. Слатинска Река в бл.4. Концентрация на цигани в квартала няма. Слизат си на спирките на бл.7 и бл.9 и се прибират директно към махалата... почти не се мяркат в Слатина.

В блоковете по Слатинска река живущите от първите етажи имат проблеми с цигански набези, знам от репортажи по телевизията. Оплакваха се хората, че и на колите им посягат. Циганските спирки са на блок 33, блок 7 и блок 9. ул. Боят Магесник и районът около ж.п. линиите винаги ми е бил страшен. Ясно е, че циганите не живеят в тези блокове, а си живеят в махалата. Но тя е толкова близо, буквално в съседство, че концентрацията на цигани по самата улица е голяма. Редовно минавам през този район и картинката ми е ясна. Когато вали е доста рисковано да се върви пеша по ул. Слатинска река, колите много пръскат и е кално. Около блок 10 е невероятно кално винаги, липсват тротоарно покритие и плочки, мизерия си е. И това не е само около блок 10, другите в района също не са много по-добре.

# 627
  • София
Ами и аз се зачудих на тези описания за "тумби цигани в Слатина", но понеже съм живяла далеч от Слатинска река, реших че те са  по реката основно
Живяла съм малко в Слатина, и още имам жилище там, но в района към Лидъла и там също няма тумби
Линията ги държи от другата страна в кв.Христо Ботев и не "прелитат "често над ж.п.линията
През подлеза минават , но чак да живеят в съседство Thinking  и, да, основно по реката района е засегнат от преминаващи, те не живеят там

# 628
Ами и аз се зачудих на тези описания за "тумби цигани в Слатина", но понеже съм живяла далеч от Слатинска река, реших че те са  по реката основно
Живяла съм малко в Слатина, и още имам жилище там, но в района към Лидъла и там също няма тумби
Линията ги държи от другата страна в кв.Христо Ботев и не "прелитат "често над ж.п.линията
През подлеза минават , но чак да живеят в съседство Thinking  и, да, основно по реката района е засегнат от преминаващи, те не живеят там

Хубавата част на Слатина е тази около ул. Слатинска и зала Фестивална, около Педагогическия факултет и колелото на селските рейсове, района на пазара, кръстовището на Слатинска и Гео Милев. Гадните части за мен са Боян Магесник, Слатинска река, ПЖИ. Ако трябва да го опиша с градски транспорт където минава 11 е хубавата Слатина, а където минава 404 лошата.

Не знам дали си даваш сметка, но блок 10 на ул. Слатинска река пеша е на 3 минути от първите цигански къщи в махалата. Минават под двата моста и са в Христо Ботев. Разстоянието е 300-400 метра.

# 629
  • Sofia, Bulgaria
Fuckforlife, благодаря ти Blush. Точно аз едва ли скоро бих казала, че циганите не са проблем Wink
Ти си един от малкото хора, които всъщност знаят, че Кенали разделя Западан парк от Красна поляна. Аз визирах, че Красна поляна има по голяма линия досег с Факултета и там наистина проблема е по-сериозен. + бившите виетнамските общежитеия +, че срещу депото има няколко блока, в които май си живеят + че пазара на Красна поляна им е притегателно място.
yess, там положението е една идея по-добро, въпреки че транспорта по Сливница, отново си е пълен с тях.

Общи условия

Активация на акаунт