Плюсове и минуси на кварталите в София - 3

• 45 508
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
В Западен парк има цигани тук там, но не бих го нарекла цигански квартал. Циганите се движат от центъра до гетата, след последната спирка на трамвай 10. В трамвая може да срещнете доста. Но в Западен парк има и много български семейства в блоковете, и то с години населяващи района. Просто не е толкова дразнещо, колкото примерно в Красна поляна. Тези ниските блокчета са тухлени и са на 4 етажа, ориентацията е на юг. Междублоковите пространства са нормални, за разлика от други модерни презастроени квартали. Изход на метрото (спирка Вардар) попада в Западен парк, за 3-4 мин сте на спирка Сердика. За 22 мин на летището, до гарата има автобус. За Младост, Бизнес парка също е удобно.

# 631
А бе не е ли точно Западен парк, където снимаха господарите, че брятата цигани си секат дърва за огрев??? Поправете ме, ако греша... Simple Smile

# 632
А бе не е ли точно Западен парк, където снимаха господарите, че брятата цигани си секат дърва за огрев??? Поправете ме, ако греша... Simple Smile

Там.
Сега ще се изтъкне, че навсякъде има цигани, които секат незаконно дърва, обаче поне в Борисовата и в Южния не съм виждала. Това са моите две стотинки по въпроса "навсякъде има цигани".

# 633
  • Sofia, Bulgaria
Това, че са навсякъде далеч не значи, че навсякъде безчинстват по един и същи начин. В Южният парк в самият парк съм виждала малко цигани за разлика от Западният парк, самият парк. И да сече се незаконно в парка. То и много други незаконни неща се извършват в него, основно от цигани. Точно и за това са протестите.
Не знам какво толкова се засегнахте от личното ми мение, че са навсякъде, че даже и предположения какво ще се каже и как ще се каже. Ми навсякъде са, в София според мен. Който иска има право да си зарови главата в пясъка и да си мисли, че са само на едно място, но реалността е друга.

# 634
Аз харесвам Западен парк. Много хубав квартал беше , с много зеленина. Там съм се родила и дето се вика пъпа ми хвърлен)) Има роми , близко е Факултето, пълзят надолу... отделно имаше и още има на Константин Величков , дето върти трамвая-там малко ги поизчистиха преди време, но си стоят още доста хралупи. Има магазини иначе , транспорта нещо го окастриха , няма голям избор. Не съм ходила натам от години, не знам метро има ли. Болници, поликлиники, детски градини и училища има. Парка е много близо, но гористата част и мен би ме било страх там да ходя. Само за информация -по телевизията често даваха протести на хора от Красна поляна , а те са съседни квартали за мръсния въздух. Разсадника е също там и е в същото положение. Преди години минах натам, налагаше се, ами средата някак се беше променила, хората са малко по-различни май.... Преди години масово си продаваха жилищата в Красна поляна хората и то изгодно. За Западния парк не съм чула. Ние също продадохме , но по други причини. Бих купила там, но към 3 -то училище частта и болницата. Гевгелийски май се водеше квартала, то си е Западен парк, там и транспорта е по-добър, пак близо до парка и малко по-спокойно поне според мен.
Исторически циганите винаги са се наричали цигани. Никой през вековете не ги е наричал роми. Нека си ги наричаме с истинското име. Rome е столицата на Италия, а там определено местното население няма нищо общо с циганите.
Прав си . Цигани са си . Но бях писала преди някъде за цигани и ме нападнаха , че съм расистка (има нещо вярно, но...) Та реших да се правя на възпитана.

# 635
Ама замислете се, съвсем без цигани също не е прелест Mr. Green
В моя квартал например като цяло няма цигани - не се срещам с такива по улиците през деня или в градския транспорт, не се набиват на очи, не дразнят и не правят золуми. Обаче явно има цигани, защото ако оставя някакъв привлекателен боклук до контейнера изчезва доста бързо. Понякога даже съм ги засичала при обиколките им, но после се телепортират, защото не бият на очи. Та ако ги нямаше изобщо тези "санитари на градската среда" (както лешоядите са санитари сред природата) кой щеше да събира изхвърлени стари електроуреди, матраци, кашони, акумулатори и какво ли не. От "Чистота" не ги вземат, циганите обаче прочистват средата от тях. Та ако се намери квартал, в който абсолютно никога никакъв цигански крак да не стъпва май няма да е чак такава прелест Twisted Evil

П.П. "ром" на цигански значи "човек". И това, че те се наричат роми, всъщност си е своего рода ксенофобия и дискриминация от тяхна страна, защото излиза, че всеки който не е циганин, не е и човек. И това не е само еизково явление, а реална циганска философия - те смятат, че да се краде от нехора (т.е. от нас) не е грях.

# 636
Аз съм живяла на квартира в Западен парк, близо до Щерев. Там е Ок според мен, метрото е наблизо, има магазини, близо си до центъра. Зад нас почваха циганските блокове, но като цяло не са били проблемнни.
Не че нещо, ама си мисля, че това там се води Разсадника , а не Западен парк. Западния почва от другата страна на трамвайната линия , където беше вагон-ресторанта навремето и ресторанта с езерцето, свършваше до входа на Западния парк (страничен, не централния) Той се слива с Гевгелийски , аз така и не разбрах точно къде свършва (на север) западния и почва Гевгелийския.
Красна поляна и Разсадника пък ги дели жп линията .

Черна станция, за какви санитари пишеш? То ние българите вече сме санитарите. Аз виждам все по-често бели хора да ровят, а не цигани .
Това , че един циганин е одърпан и изглежда беден изобщо да не те подвежда. В повечето случай могат и двете ни да купят. Преди години бяха тихи и общо-взето се съобразяваха. Не че не се крадеше и нападаха. Ти знаеш ли колко момичета бяха изнасилени , че и убити точно в парка там зад Разсадника  и срещу зона б-18 ли се казва не знам вече. След гетото по трамвайната линия , като завие от Стамболийски. Преди обикаляха и звъняха по домовете , влизаха във входовете и питаха за дрехи , взимаха чехли оставени пред входната врата, но не са разбивали апартаменти-не смееха. Сега обаче...не знам има ли там апартамент да не е обиран. Поне аз така чувах. По тъмно не знам как ще се прибереш сега, аз преди младо момиче ученичка съм се връщала сама по малките часове (е избирах осветени улици)  Към Факултето си е страшно , че и по-надолу . Хората не от хубаво бягат оттам.

# 637
Има разлика дали идват на работа (в Чистотата или в строителството) или живеят в квартала (в какви условия, как се отопляват, дали празнуват по три дни, дали правят кушии и т.н.).

# 638
То не е проблемът в думата, а в общия знаменател.
Хора всякакви, най-опасни са неуките и наплашените, защото действат нерационално. Ей затова те е страх от "циганите", но затова трябва да те е страх от всяка пияница и бесен младеж. Затова и с имигрантите е страшно.
Който иска да се приобщи, учи език, култура, занаят, за което и другите трябва да съдействат, но не да го носят на гърба си. Съчувствието изчезва с общ знаменател, заради елементи търсещи най-бърз и лесен път към съществуването и кяра, независимо от произхода си, затова циганин и бг богаташ са мръсни думи в България... от общия знаменател.

# 639
Моралка, ти описа почти всички източни райони))
Да, около битака има цигани , там имат и къщи някакво гето наблизо. Сточна гара също е наблизо мен, ако питаш. Хаджи Димитър няма много цигани, няма гето. Сухата река абсурд, там не съм видяла къща или блок с цигани.Твърдя го, защото ходих няколко пъти и познавам квартала вече добре там.  Минават , срещат се, но не са много , а преди съм виждала, явно са ги разбутали. Стефан Караджа не го знам квартала, но съм чувала , че си има къщи там и гето, то било второто след Факултето по големина. Слатина има хубави места и няма цигани, но ...някъде може и да се срещат, не съм сигурна, но не съм виждала.
По принцип дори и да не живеят около теб , ако има наблизо гето с цигани , то те се придвижват и ходят на талази. По-близките места са по-застрашени от обири и нападения. Не че на други места ти е сигурно, ама си действат по територия близка. Света Троица също е близо до Факултета сравнително, затова и срещате цигани често в градския транспорт.Имаше времена , когато се заселваха цигани на първите етажи в блоковете. Вече почнаха и да купуват (богати са) Моя позната се сдоби със съседи цигани от продажба на апартамент в Красна поляна. Те даже и брокери си имат ))) Сериозно го пиша.

# 640
Аз не съм писала, че са бедни, а че вършат определена дейност, която друг не иска да върши. За мен няма значение дали циганинът, който отнася старата прахосмукачка или старият матрак, е богат или беден.
Иначе както писах - не се мотаят в парка Заимов, не влизат по къщите, не крадат обувки, изобщо не се срещат реално по улиците. Има ги само толкова, колкото да са полезни. И по тъмно се прибираме, но се оглеждаме за пияни и дрогирани бели младежи, а не за цигани.

А че явно не са бедни всички, за това спор няма. Ако знаеш колко пари ни взеха наскоро едни цигани за няколко часа работа (пренареждане на керемиди и слагане на изолация) ще си изядеш дипломата. И специално това с покрива е много по-гадно от всякакви плочкаджии и други майстори, защото не можеш да се катериш по покрива да видиш какво и как са направили, а и не можеш да вземеш оферта предварително. За да ти каже някой някаква цена първо идва, качва се на покрива, размества керемиди за да види какво е отдолу и после ти казва цена. Като я чуеш цената ти иде да го изгониш, ама той вече е разместил няколко керемиди. А де... И плащаш с надеждата поне да са свършили работа.

П.П. Пак прочетох за страшната локация Сточна гара Laughing И понеже знам, че тая Сточна гара се простира ако не чак до Дондуков, то поне до СМГ,според някои познавачи, искам да кажа, че цигани около ИСУЛ няма никакви. Даже кащшоните се застояват по-дълго от обикновено край контейнерите Joy

# 641
  • София
Аз съм живяла на квартира в Западен парк, близо до Щерев. Там е Ок според мен, метрото е наблизо, има магазини, близо си до центъра. Зад нас почваха циганските блокове, но като цяло не са били проблемнни.
Не че нещо, ама си мисля, че това там се води Разсадника , а не Западен парк. Западния почва от другата страна на трамвайната линия , където беше вагон-ресторанта навремето и ресторанта с езерцето, свършваше до входа на Западния парк (страничен, не централния) Той се слива с Гевгелийски , аз така и не разбрах точно къде свършва (на север) западния и почва Гевгелийския.
Красна поляна и Разсадника пък ги дели жп линията .

Не че нещо,но на личната карта ми пишеше Западен парк, не Разсадника, казах близо до Щерев, не до Щерев, то беше от другата страна на Вардар

# 642
Трудно вече ще намериш циганин да ти работи , че и мръсна работа. Те са вече изтънчени и осигурени. Зимата аз мръзна без парно и плащам, като поп за тръби и зъзна, но те са си на топло, защото са с помощи. Аз работя и се скъсвам от работа, но те си почиват. Аз се чудя как да свържа двата края , но те не са гладни и не работят. Майчинските да не говорим, че са и болни и оттам дърпат стабилно пари, все са с някаква категория инвалиди. Дълга тема е това , всички го знаем.
Цигани има навсякъде и повече ще стават и по-нахални ще бъдат. Просто те се размножават повече от българите, имат и причини да го правят с тези помощи и пари дето им се дават. Ние ставаме малцинство. Така че ... не виждам бъдещето. Но поне , където знаете , че има къщи на цигани и нещо , като гето, не купувайте наблизо , ако искате да имате относително спокойствие. Това аз си мисля, но всеки си решава.
Черна станция, ти пишеш за центъра -Оборище, Заимов, Сан СТефано...еми няма как да ти влизат цигани там. В Иван Вазов също няма, в Бели брези няма, СТрелбище няма... минават и се мотат по някаква работа, но са единици. Ама ... като имаш пари за по-крайни квартали , поне да се избере някъде дето ще ти е по-спокойно. Не че българите не крадем и сме цвете за мирисане, ама... ако и цигани има наблизо вече става много.

# 643
Моралка, ти описа почти всички източни райони))
Да, около битака има цигани , там имат и къщи някакво гето наблизо. Сточна гара също е наблизо мен, ако питаш. Хаджи Димитър няма много цигани, няма гето. Сухата река абсурд, там не съм видяла къща или блок с цигани.Твърдя го, защото ходих няколко пъти и познавам квартала вече добре там.  Минават , срещат се, но не са много , а преди съм виждала, явно са ги разбутали. Стефан Караджа не го знам квартала, но съм чувала , че си има къщи там и гето, то било второто след Факултето по големина. Слатина има хубави места и няма цигани, но ...някъде може и да се срещат, не съм сигурна, но не съм виждала.

В Сухата река има много цигани по улиците. Не живеят в блоковете, но улиците са пълни с тях. Идват в 18-та поликлиника, децата им учат в 44-то и 49-то училище, 124-то училище отдавна вече е станало съвсем циганско. По Ботевградско шосе и около пазара на Герена е пълно. В Христо Ботев си имат училище, 94 СУ "Димитър Страшимиров" се казва, но сутрин децата от махалата пътуват с рейс 79 на училище в Сухата река. Софийското ми жилище е все пак в този район, знам какво пиша.

Стефан Караджа всъщност е част от Хаджи Димитър. Това е източната част на Х.Димитър на изток от ул. Васил Кънчев. Пада се на север от стадиона, между стадиона и ул. Резбарска.

А циганите в Слатина се срещат в този район:
Това на снимката е блок 10, най-близкият слатински блок до циганската махала. Като развъртите изгледа ще видите и пътя за махалата с няколко циганина на него. Тази част на Слатина е "лошата", която е близо до махалата и където има различни проблеми. Ето например един репортаж за блок 10 :

# 644
  • София
Ама те тези три къщи не са кв. Христо Ботев, то той е отвъд линията,, затова е този  подлез, аз не че се разхождам там всеки ден амаааа така ми се струва...

Общи условия

Активация на акаунт