Съжителство при раздяла

• 13 502
  • 151
  •   1
Отговори
# 15
Аз виждам само 1 изход - децата почват да работят също и обмисляте вариант живот някъде другаде. Може дори и в чужбина, ако тук е непосилно. С две големи деца - да почват работа и те, няма как. Животът, който описваш е най-страшния възможен за мен. Казвам го от опит, понеже живяхме няколко месеца като съквартиранти с бившия ми мъж, преди да се разделим. Причиних си го, защото имах три малки деца, с две големи и 1 ден нямаше да го изтърпя. Не знам какво се чудиш изобщо.

# 16
Може да реагирам емоционално, но аз не бих издържала да живея в такава обстановка. Разбира се, преди всичко иди при адвокат, за да не се "самопрецакаш". Все пак за мен здравето и нервите са по-важни от материалната страна и аз бих се изнесла с децата под наем, в някакво скромно жилище в града. Или в населеното място, където сте в момента, ако там е по-евтино. Или при близки в някое съседно населено място, пак близо до местоработата. Каквото и да е е по-добре от нон стоп тормоз за вас тримата.

# 17
  • София
Няма как да изгониш някой на улицата извън собственото му жилище. Ще остане тя, че и наем ще му плаща.

Може, може...
Когато имат непълнолетни деца и нямат друго жилище, децата и родителят с тях остават до пълнолетие на децата.
Това, че тя ще има правото да остане там до пълнолетие на децата (и може би да плаща наем), означава ли, че и бащата не може да остане в собственото си жилище? Той на какво основание ще бъде изгонен от собственото си жилище?

# 18
На основание, че жилището се оставя на родителя, при когото са децата, до навършаване на пълнолетие. Не може да го продава или след това да го наследява, ползва и т.н., но докато има дете под 18 години и съдът е преценил, че остават при нея - тя ще живее в имота. Ако не иска да се махне - има принудително изпълнение.

Спестените пари стигат ли за първоначална вноска за жилище? Ако е така и месечната вноска по кредит е сходна на евентуален наем, може да купиш нещо твое. Някой спомена за селска къща - има групи, в които се предлагат селски имоти без наем, някои са близо до градове. Поогледай се дали не може да намериш такъв - оформя се договор за ползване със собственика, живеете и поддържате докато сте там, през това време събирате пари за нещо свое.

# 19
  • Най-красивата страна
Ти точно за това нямаш пари,защото години наред си плащала всички сметки,че и за родителите му си давала.
Аз мисля,че ако се изнесеш с децата в по-малко жилище и в друг район,ще имате по-малко разходи.
А не може ли да смениш работата си и града и да отидете да живеете при твоите родители поне докато си стъпиш на краката?
Така поне за квартира няма да плащате.

# 20
  • София
На основание, че жилището се оставя на родителя, при когото са децата, до навършаване на пълнолетие. Не може да го продава или след това да го наследява, ползва и т.н., но докато има дете под 18 години и съдът е преценил, че остават при нея - тя ще живее в имота. Ако не иска да се махне - има принудително изпълнение.

Спестените пари стигат ли за първоначална вноска за жилище? Ако е така и месечната вноска по кредит е сходна на евентуален наем, може да купиш нещо твое. Някой спомена за селска къща - има групи, в които се предлагат селски имоти без наем, някои са близо до градове. Поогледай се дали не може да намериш такъв - оформя се договор за ползване със собственика, живеете и поддържате докато сте там, през това време събирате пари за нещо свое.
А как се процедира, ако той няма друго жилище?

# 21
Децата са почти на 18, няма за кога да се мисли тоя вариант.

# 22
Значи и децата имат право на глас. Първо да се види какво е тяхното мнение, дали искат да се изнесат, какви са техните планове.
Ако няма връщане назад, то майката и евентуално децата се изнасят на квартира. Трудно ще им е обаче.  Peace

# 23
Хм... Ако сега се издържаш с х лв., от които плащаш сметки за 4ма, а мъжът не дава нищо ... След изнасянето ще имаш х лева + издръжка от него мин. 300 лв. и ще плащаш сметки за трима .. чак толкова голяма разлика не виждам в стандарта на живот. Имаш заделени пари, имаш деца, които скоро ще могат да помагат за семейния бюджет... Взимай му издръжката и си плащай наема с нея и добавката от сметките, която ще ти остава, ако спреш да плащаш и за него ... не е невъзможно.
Така или иначе с нежелаещ да дава пари баща си шах с пешката.

Последна редакция: чт, 27 сеп 2018, 12:23 от Анонимен

# 24
Няма как да изгониш някой на улицата извън собственото му жилище. Ще остане тя, че и наем ще му плаща.

Може, може...
Когато имат непълнолетни деца и нямат друго жилище, децата и родителят с тях остават до пълнолетие на децата.
Това, че тя ще има правото да остане там до пълнолетие на децата (и може би да плаща наем), означава ли, че и бащата не може да остане в собственото си жилище? Той на какво основание ще бъде изгонен от собственото си жилище?
Ей така,  гониш го на улицата .Grinning
То ако ставаше така, всяка безимотна ще роди от някой Муньо,  после ще се разведе, щото вече й е скучен и ще си има жилище за следващите 18 години.
Не лежте на тая кълка,  че ще подлъжете някоя наивна женица.
Сума ти и случаи знам, как в такава ситуация жената си взима детето и си прибира у майкини си и никой съдия не гони мъжа от собствения му дом. А ако жилището е на двамата, остават да съжителстват.
Не казвам,  как е правилно, а как става обикновено. Има изключения, но не знаем подробностите.

# 25
milenaka, не знам как се процедира, изнася се на квартира. В Семейния кодекс не е подробно описано Simple Smile С предимство са родителят с децата под 18 години. При пълнолетие могат спокойно да работят, дори да е за по няколко часа дневно/седмично. Ако не ще да плаща издръжка - изпълнителен лист, да му запорират сметките.

Според мен излишно се притесняваш - и сега не ти дава пари, и атмосферата е неприятна, поне в твое жилище ще си по-спокойна.

# 26
Ама моля ви се, какво нейно жилище, тя няма ... Наемите са нарастнали драстично, наистина, септември е, може би ще паднат след месец-два ... Който има свое жилище, не пише по форуми, повярвай.

# 27
Децата навършиха вече 18г. Те искат да останем докато зовършат училище и започнат да работят. Правят планове и да учат висше. Предлагат да се опитвам да спестявам /доколкото мога/, а като започнат работа да живеем на квартира. Но аз се задушавам при мисълта да продължа да живея така още 1 до 6 години, в несигурност и с неприязън. Признавам, че се страхувам да тегля кредит. Ако само аз изляза на квартира ще се справя, но с децата трябва да сме в по-голямо жилище. Нямам родители, при които да отида. Страхувам се, че работата ми е единствиния доход.

# 28
Абе не знам, ако ти излезеш на квартира те какво? При бащата ли ще останат, той ще ги издържа ли при това положение? Доколкото разбирам не, т.е. те няма да имат избор и ще дойдат при теб. Аз не бих търпяла заради 18-годишни 'деца'.
А, те са големи, можеш втора работа! Не им трябваш вкъщи.

# 29
Е няма 6 години да чакаш, само да завършат училище, все пак не си сама с него, а имаш на твоя страна двама пълнолетни младежи. Ограничи сметките, които плащаш, като завършат синовете и почнат работа, ще излезете на квартира. Те може да отидат и в друг град да учат, и ти да отидеш с тях, варианти много. Сега, ако пък ти е толкова непоносимо, ще излезете на квартира.

Общи условия

Активация на акаунт