Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 179
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Лоренца, след 100 години, екзотичните езици няма да са екзотични. Дяцата шЪ пишат йероглифи и ще жалят за простия  АЕ и елемантния НЕ Joy . А и какво са тук някакви си 100 г.? Правнуците да му мислят! Не мога и тях да включвам в програмата с бъдещи творчески планове. Joy

# 181
Наистина много вживяване не е на добре,но аз съм завършила езикова преди 20 години,тогава се учеше яко,пишеха се есета,история ,биология на английски-испански научих съвсем сама ,с едногодишно пребиваване там преди 10 години и поддържане на езика с влогове в ютуб ,откакто има такива -емиии по свободно говоря испански,английският ми е скован хахах Stuck Out Tongue
Предпочитам да усвоява ,колкото се може в движение,а не да мисля за курсове.
За тези,които учат дойч по Екзакт фюр дих-Хора,този учебник няма ли аудио? На диска са диалози само от тетрадката.

# 182
  • София
Ей сега е моментът да ме оплюете яко, ама ако детето има някаква насоченост и ориентир и иска да учи нещо, различно от език, смятам, че с добро владеене на английски нещата ще се получат. Каквото и да си говорим, АЕ нЕма да умрЕ!
Ако все още се лута и няма интереси, да, добре е да учи езици, докато намери себе си.
...

Подкрепям напълно.
Имам един такъв пример:
Олимпиец химик (и математик), завършил АЕГ, към 12 клас е бил обучен за геодезист (без документ) и след това рязко сменя насоката за обучение.
Езиковата подготовка е определен плюс и то не самото знание на език, ученето на език/езици.

# 183
Малииии,какви дълбоки теми...
    Синът ми е човек техничар,дай му да майстори разни неща,да си ръчка цял ден в колелото,колата на баща си,да кове,да реже с триони,абе работяга.За нищо на света обаче нямаше да допусна да иде да учи в някоя от професионалните ни гимназии-сградо или електро.Поради няколко причини-там почти никой не ходи на у-ще-нито ученици,нито учители.Ако някой ходи,нивото на преподаване е под критичния минимум.
     Така че,по-добре да заляга над немския,който е негов избор от три опции,подадени от мен.И друго-аз смятам,че средата е изключително важна в пуберските години.Сега има някакви идеи за бъдещето,но след 5 години не се знае.Аз смятам,че ученето като процес ,не е излишен,все има полза да се размърда сивото вещество,да се прочете книга,да се запомни стихотворение.

# 184
  • София
Целият 8-ми клас е изяден за тия с Език, който са учили от ДГ, и мат 3-4 часа. Годината е нулева от всякъде, нямам думи просто. Цял ден си стои на плейстейшъна, със слушалките и си лафи с наборите. Не искам такова обучение за децата си.
Мента, това е така само за тези, които са продължили със същия език, който "са учили от ДГ". А в езиковите гимназии 8-ми клас е "езикова година" откакто свят светува. И е странно, че ти идва като изненада.
Именно.
Аз се учудвам на подреждането на желанията тогава в този смисъл още по време на кампанията? newsm78
За нас АЕ 19 часа седмично,  след 8г. плътни изкарани в "Шилер" с немски език и идва добре на щерката.  Wink
Има проблем с произношението, обаче и четенето. Всичко и е немско вече и липсата на транскрипции и обясненият на такива в 8 клас и пречат, установявам аз. Thinking

# 185
  • София
Произношението и правописът са най-трудните неща в английския. Нормално е това да я затруднява, дори и да не беше учила немски. А на транскрипцията никога не съм виждала смисъла. И до ден днешен не го откривам. Аз съм учила английски в САЩ, с учители американци. В "Света София" също английски никога не се е учил с транскрипция. Транскрипцията би тррябвало да ти помага да разбереш как се произнасят звуковете на буквите. Ама първо трябва да научиш самата транскрипция, т.е. - учиш една азбука, за да разбереш друга. Thinking Не съм филолог и не знам дали транскрипцията е типична само за нашите ширини, но не съм чувала децата в някои други европейски държави да учат такова чудо /нямам информация за всички/. Аз съм учила транскрипция в училище, но английски не научих там. Научих го в Америка, когато успешно бях забравила транскрипцията. Дъщеря ми се сблъска с нея едва в 8-ми клас във 2АЕГ. Така и не я научи /безсмислена била/, но знае английски.

# 186
Изобщо не съжалявам, че детето си избра да учи АЕ, въпреки, че го знае. И пак да знае, да знае, колко да знае? Едно е да се учи език по курсове, друго е в ЕГ. Вторият език е немски, догодина лятото ще го запишем някъде на курс, да го въведат така да се каже, после има 4 години в училище да го понаучи. Не го влече този език, на този етап няма мераци да ходи в страни където да го използва. Мисля, че попаднахме на много добра госпожа, класа също е добър, какво да искам повече..

# 187
  • София
Санака, няма как да преговаря в къщи взети думи с правилното произношение, като ги чете..по немски модел. Simple Smile

На мен Америка също лесно ми оправи езика от раз, при все, че ми е втори език от ЕГ и никога не завявах до тогава, че го говоря, ако стане дума за езици. Казвам, че знам немски и малко руски. Нямах самочувствие да кажа, че говоря АЕ, до преди Щатите.

Идеята е, да се научим на правилно, демек британско произношение, все пак, а не да ди нагажда тя нов език.  Joy
Опитвам да помагам, показвайки и транскрипция, но и ти си права, че така човек учи още една азбука.  Joy
От друга страна е факт, че няма речник по АЕ без транскрипция, изключвам съкратените вариянти.

# 188
  • София
И на мен ми е безсмислена транскрипцията, точно по тази причина. Най-лесно може би не, но най-бързо и дълготрайно се хваща произношението, без този помощник. За да изградиш усета към езика, трябва да се сблъскаш с него директно.

# 189
  • София
Санака, няма как да преговаря в къщи взети думи с правилното произношение, като ги чете..по немски модел. Simple Smile

Има, има. Виж в Гугъл транслейт - има и звук - произнасяне на думите. Дъщеря ми така си проверява понякога някоя испанска дума, ако не е сигурна за ударението. Бързо ще го преодолее това, споко. Ше започне да усеща езика, а и той е навсякъде около нас. Малкият, например, по настоящем 2-ри клас, мнооого трудно му върви английския. Но, някак си, успява да прочете правилно абсолютно непознати думи. Трудно ги учи какво означават, но ги прочита правилно почти винаги. Изградил е усет просто. А е на 7 и не е чувал за транскрипция.

# 190
  • София
Напълно подкрепям мнението, че и без транскрипция може да се учи АЕ.
И моята сега се чуди с тая транскрипция - до 7 клас не я е ползвала и не вижда смисъл от нея. При големия ми син е същото, дори той вече е позабравил правила и теория, просто казва "така ми звучи добре" и то е правилното. Да, развива се усет.

# 191
  • София
Ох, успокоихте ме, момичета!
Има шанс, значи! bouquet

Сега, това ме подсети, че тя започна самоинициативно да учи испански с ДиоЛинго. Joy
Чудя се, що не си учи английския и произношението, най-вече с него!?  newsm78

# 192
При нас също имаше транскрипция, но даскалчето ни беше младо, готено, току що завършило. Влизаше в час с една щайга - Шарп, 4-ри бандово стерео рекордер. Пускаше Битълсите, и айде превеждайте. Каквото съм научил е благодариние на него, преди да избягам от АЕГ.  ooooh!

# 193
  • София
Голяма веселба, та чак простотия- днес са дали в нашето училище бележки, които да занесат в предишното си училище. Все пак да се знае къде са записани. Отпусното го прежалих, ама тая днешна изцепка ми се струва върха на глупостта.
При нас се очертава проблем с математиката. Не и харесва как обяснява учителката, опитва се да разбере вкъщи нещата, учи, пуска си Уча се днес, но пак не върви. А тя не е свикнала така и се тормози.
Утре щяла да пита дали и кога има консултации, макар че е скептично настроена дали и на тях ще разбере нещо.

# 194
  • София
ЗавидОх на всички, които учат езици.
Бях насилствено държана да гледам как "коди" национални флагове. Stuck Out Tongue Winking Eye
Вие учете езиците, ние ще сме знаменосци. Joy
Трябва да си призная, че съм успокоена и обнадеждена, че ще върне интереса към този занаят, щото си е баш такова. За  пръв път от месеци, отвори компа с мерак, ама не за игри...

Общи условия

Активация на акаунт