Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 176
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Всеки език е богатство, но най-вече ако се ползва. Племенникът ми завърши немска ЕГ, но никой от обкръжението му не продължи обучението си в университет с немски, а с английски. Аз самата съм завършила ЕГ с първи английски и втори немски, до 8 клас съм учила руски, около 6 месеца - испански в предишна работа и чешки, защото съм живяла около две години в Прага. Към днешна дата като изключим английския, който е основен в работата ми (макар и да работя в холандска компания) и говоря почти като матерен, мога да водя свободен разговор на чешки, разбирам доста добре немски и руски, но ми е трудно да говоря, защото за немския имам голям пасивен речник, но не помня родовете на думите, а за руския - падежите са ми доста мъгляви в спомените. Въпросът е, че езикът не би трябвало да се учи като самоцел, а с възможност за употреба. Така, че когато ме питат какви езици  знам и на какво ниво ги владея - отговарям само английски, защото това, че знам 2000-2500 думи на още някой не ме прави знаеща езика. Стана дълго, но всъщност исках да кажа, че Зори например няма за какво да съжалява, че няма възможности за екзотични езици, защото  после ако няма къде да ги ползва, езикът естествено замира в гънките ни на мозъка. Освен това смятам, че в България има нужда от спцеиалисти с езици като румънски и турски, но те пък влизат в графата на още по-екзотичните.

# 166
Екзотичните езици са идеални за кол център, тао-бао, али баба, или подобно. Немски и други, ако ще се ползват, или е необходим при следване в съответната държава. Английският е за обща куртура, руският също. На мен лично никога не ми е трябвал.

# 167
Английският е за обща куртура, руският също. На мен лично никога не ми е трябвал.
Без английски в днешно време животът е труден, изобщо не е за обща куЛтура (думата, която си съчинил, е интересна, получило ти се е 🙂)

# 168
Да, живота е куре*, без английски, но никой не казва да не се учи, децата започват от детската градина +7 години в училище, е за какво да го дъвче и в езикова, като може да научи още един език.

# 169
Да, живота е куре*, без английски, но никой не казва да не се учи, децата започват от детската градина +7 години в училище, е за какво да го дъвче и в езикова, като може да научи още един език.
Казал е - само за обща култура, т. е. не би ти потрябвал кой знае колко и е приравнен с руския. В София доста деца в последно време стартират с език, различен от английски. Родителите са си направили план в 8 клас да се научи.

# 170
  • В светлината на слънцето
И аз съм на мнение, че ако детето има високо ниво по английски, то тъпченето на място пак с този език е загуба на време. Далеч по-добре е да се използва времето, за да се научи още един език. Сега, при положение, че в съответния град няма друга опция; при положение, че детето е учило друг език преди и английският му е като нов; при положение, че е учило английски, но не е усвоило достатъчно добре езика; при положение, че е друг е акцентът на училището (визирам смг, нпмг, туес), то тогава - да, логично и нормално е да се избере английски. Но в останалите случаи поне за мен е загуба на време. Независимо какво и къде реши да учи, всички знаем, че вече се иска владеене на 2 езика, че дори и 3 на места, при кандидатстване за работа. Няма какво да се лъжем, вторият език дори в ег-та не е на ниво и ако детето иска да го научи, трябва да подплати с курсове - така е в 1 АЕГ, във ФЕГ (от деца, учещи и завършили там е инфото; децата са отличници, не изоставащи). Не подценявам ни най-малко английския, напротив - смятам, че той е просто задължителен и това е ясно. Но си мисля, че точно гимназиалният етап е добър период да се изучи още един език.

# 171
Да, тук съм съгласна, точно с общата култура, дъщеря ми може да се оправи на английски, слуша влогове, разбира, но е далеч от това ниво, което се покрива в езикова, въпреки това избрахме, независимо една от де. Немски. Английският ще го префиним с курс, ако трябва на по късен етап.

# 172
  • Варна
И аз съм на мнение, че ако детето има високо ниво по английски, то тъпченето на място пак с този език е загуба на време.
Позволявам си да дам още една гледна точка. Синът ми сам си избра АЕ за първи език, макар че в 7 клас завърши В2. И честно казано много се радвам, че направи този избор, защото в ЕГ никак няма да тъпче на едно място. Немският като втори език ще го бори с курс догодина, но АЕ поне има шанс да го научи като хората. Да, към настоящият момент е високо ниво, говори свободно, пише хубави есета (заради сертификатите), но макар че съвсем свободно може да говори на теми като бежанските кризи и стериотипите, ако му дам да чете Джеймс Джойс или Чосър в оригинал например, ще се озори тъкмо защото тази лексика има тепърва да я изгражда. Сега е времето да чете книги в оригинал и да допълва училището, а догодина когато започне да учи всички разказвателни на английски също няма как да тъпче на едно място. А тази лексика и този опит не се учат като се четат блогове или се слушат клипчета в ютуб. Обратното, за втория език, който ще е просто допълнение, постигането на В2 ще му е предостатъчно. НО това за него ще проработи, защото той не цели следване в немска държава. А в същото време цели да вземе CPE и евентуално SAT - като за тези двата изпита няма как да съчетае втори език на толкова високо ниво. Всъщност, исках да кажа че в ЕГ който иска, може да вземе много, а който иска може и просто да премине през нея. В неговия случай и с неговата мотивация няма как да тъпче на едно място дори и с първи език английски. А понеже поне засега няма мераци да живее и работи в чужбина, тъжната истина е, че каквато и да е мултинационалната компания, работният език е английски и това значи, че цялата финансова и техническа документация е на английски.

# 173
  • София
Всичко това е така, в случай, че приоритет е езика и детето се е насочило към ЕГ. Има случаи обаче, в които езикът не е приоритет. Тогава учиш език, който ти се падне, в повечето случаи е АЕ.
В този ред на мисли, намирам за много адекватно решението на СМГ, паралелките да са РИЧЕ, а не ИИЧЕ. Не е такава загуба на време...

# 174
  • В светлината на слънцето
Manzhelka, в София все повече чужди компании имат изисквания за първи друг език, като най-силно е търсенето в момента на немски, испански и руски. Тоест комуникацията е на тези езици, не на английски. Нещата са динамични. След 5 години може да е различно. А книги могат да се четат и без да учиш в ег, стига да има желание за това. Наборката например в момента чете “Списъкът на Шиндлер” на английски, защото много силно се впечатли от филма. Със сигурност друг е посегнал към друга книга, пак под влияние на нещо. Трети - към трета. Мисълта ми е, че не само децата в английски аг са призвани да четат литература на този език, и не мисля, че са единици или изключения тези, които четат.

# 175
Моята на този етап идея си няма какво иска да работи и къде иска да учи. Всъщност има, ама толкова често се менят позициите и желанията, че все едно няма Joy. Пък и  пет години не са малко, никой не може да предвиди какво му е подготвил животът и как ще се нареди бъдещето му. Затова хващаме всички налични възможности, пък ще се променяме в движение според ситуацията. Аз лично, изобщо не отчитам като загуба на време ученето на каквото и да било. Предпочитам например да учи език, дори и неперспективен, ако ще на курсове по пеене или рисуване да ходи, да се учи да плете или бродира пред варианта да си губи времето с шляене или блеене в телефона. Много примери имам около мен, завършил едно, работи друго, в това число и аз самата. Пък времето, прекарано в учене на немски примерно и да не го ползва за следване в Германия, ще е добър вариант пред опцията тези часове да минават в наргиле клуб. Ето например вчера, амбицирана след първият урок по немски седна да учи азбуката, цифрите и цветовете и не се сети за телефон цял след обяд Grinning , как да кажа че е загуба на време Joy

# 176

В този ред на мисли, намирам за много адекватно решението на СМГ, паралелките да са РИЧЕ, а не ИИЧЕ. Не е такава загуба на време...
Слънчице, аз пък го намирам за супер неадекватно. Защото освен с английски има и паралелки с немски, а деца и учители амбициозни, поставили са си високи цели. Да учиш всички предмети /и колкото и тъпо и зубрашко да звучи, да ги учиш за оценки, защото влизат в дипломата, а пък дипломата има оказва се огромно значение /и да имаш бонус по 80 думи на абсолютно нов език, ми не ми е адекватно. Вярно е, че те са си го избрали, вярно е че ако издържат, ще станат железни, ама...
 То е ясно, че не може нито само с език, нито само с математика, не може и само с един език сигурно, но  не знам къде ще му излезе края

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 10:11 от kasmet4e

# 177
  • София
Много се вживявате Nerd

# 178
  • София
Ей сега е моментът да ме оплюете яко, ама ако детето има някаква насоченост и ориентир и иска да учи нещо, различно от език, смятам, че с добро владеене на английски нещата ще се получат. Каквото и да си говорим, АЕ нЕма да умрЕ!
Ако все още се лута и няма интереси, да, добре е да учи езици, докато намери себе си.
Късметче, искрено съчувствам на децата с немски в СМГ. Сериозно ти казвам!

# 179
Каквото и да си говорим, АЕ нЕма да умрЕ!
Наполовина си права  Mr. Green
След 100 години и самите англичани няма да си познаят езика от толкоз говорещи по целия свят.
А електронни транслейтъри ще ни спестят задръстване на мозъчните ни файлове.

Общи условия

Активация на акаунт