Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 791
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Манжелка, знам за ДСК, че имат едни смектки СТАРТ. За деца е, по нея могат да се получават стипендии, както и да се теглят. Сметката е разплащателна, като до пълнолетие не могат да се правят други операции. Може би и другите банки имат сходни услуги...

Точно такава отворихме, но там тутулярът на сметката е родител, само дебитната карта е на името на детето, защото още е на 13. Ако беше на 14, минавахме в графата тийн и iban ът директно щеше да е на негово име, но има малшансът да е роден декември. А от училището са му върнали ibanа, защото не бил титуляр. Иди, че обяснявай.

# 466
  • София
При нас стипендии - йок. Нищо не се говори или пише към момента.
Това с годините, айбана и сметката е голяма тъпотия ! Anguished
Вече и трите девойки са ми прикачени в Школо, ама прави много гаден микс между оценките на двете в СМГ. Изкарва им една обща статистика - тъпо. Изключих си всички статистики и явно пак ще говоря с тях дали може да се оправи това, ама сега нямам време. Гледам, че само 2 учителки са попълнили всичко коректно и навреме в т.ч. едната и учебен план. От у-щето на малката разбрах, че от догодина хартиен дневник няма да имат. Не зная за всички ли ще важи.

# 467
  • Варна
Не става и в Експресбанк, звънях да попитам, искат навършени 14 г. Да му се невиди и на късмета, и на глупостите, които МОН забърква при несъответствие на нормативната уредба.

# 468
  • София
Не става и в Експресбанк, звънях да попитам, искат навършени 14 г. Да му се невиди и на късмета, и на глупостите, които МОН забърква при несъответствие на нормативната уредба.
И в ПИБ не може:
https://www.fibank.bg/bg/debitni-karti-za-detsa-i-tiyneydjari/pa … sheto-predlojenie
Явно принципът навсякъде е един.
Според мен трябва разговор+ официално писмо с директор/комисия по стипендии или Бог знае кой в у-щето и да бъдат помолени направят изключение. Това са обективни обстоятелства, егати !

# 469
  • София
Всички банкови продукти, включително цитираните тук, са достъпни от 14 годишна възраст. До тогава са малолетни и не могат да изразяват самостоятелно воля, дори със съгласието на родител - родителят действа вместо тях. Ама като направиха завършването на основно образование в седми клас и съответно стипендии от 8-ми, никой не е седнал да се замисли по този въпрос. Сефте! Angry Манжелка, с банките нямаш шанс за пробив. По-скоро опитай да намериш решение с училището. Той има право на стипендия. Ти имаш право да извършваш всички правни действия от негово име. Аз не виждам проблем ти да получаваш парите, при положение, че го представляваш по закон /което не означава, че някоя мъдра бюрократична тиква не е измислила такъв, защото толкова й се отдава мисленето/. И до МОН бих писала.

А ако откриеш спестовна сметка, може ли да получава стипендията си по нея? Ако може, открий такава, колкото да не изпуснеш срока, а след два месеца открийте нова и подайте новия IBAN в училището.

# 470
Manzhelka, и според мен вариантът е договорка с училището - в брой/ по IBAN на родител, или изчакване навършване на възраст и представяне на IBAN.

# 471
  • София
Случаят не е идентичен, но ми напомни за казус на голямата ми дъщеря миналото лято. Отиват с приятели на море, всички са навършили 18 години, а само тя има нещастието да е родена в края на лятото и още е на 17 /един месец до навършване на 18/. И проблем - как да ходи с компанията по нощни заведения? Заверих й нотариално една декларация, с която на основание чл. 8, ал. 3, 4 и 7 от Закон за закрила на детето, във връзка с разпоредбите на Наредба за специализирана закрила на деца на обществени места, дадох съгласието си да посещава обществени места след 22 часа, включително заведения, в които се сервира алкохол, придружена от поименно посочено пълнолетно дееспособно лице. Bowtie Въпросният пълнолетен придружител беше гаджето, който е с цели 2 месеца по-голям от нея. Joy Бая са се пулили бодигардовете по дискотеките, но е свършила перфектна работа. Smirk

# 472
  • Варна
Санака, перфектна си както винаги! Ще му открия спестовна сметка до декември  и после нормалната разплащателна - само дето великите суми в тази спестовна няма да може да ползва до навършване на пълнолетие, освен с решение на окръжния съд. Да смея ли, да плача ли....

# 473
Моята дъщеря навършва края на декември 14г., направихме сметка в ПИБ, на мое име, като изрично упоменахме, че е за стипендия, за да не се плащат такси. Предоставихме сметката в училището, никакви проблеми. След като навърши 14г. ще се промени името на сметката.

# 474
  • София
Санака, перфектна си както винаги! Ще му открия спестовна сметка до декември  и после нормалната разплащателна - само дето великите суми в тази спестовна няма да може да ползва до навършване на пълнолетие, освен с решение на окръжния съд. Да смея ли, да плача ли....

По-добре се смей - плачът няма да помогне. Joy Една, максимум две месечни стипендии ще отлежават по този начин, но пак си е тъпо. Пробвай, все пак, ти да отидеш в училището и да говориш, защото наистина няма разумна причина да не може да се превежда по твоя сметка.

# 475
  • София
И моята е края на ноември, но още не знам какво ще искат от училището. Няма пуснат формуляр за попълване и съответно кандидатстване за стипендия...
Май всичко ще е в последния момент, както винаги.

# 476
Момичета и ти Мента, пийте днес по нещо за здравето на моето пораснало момиче.  Виртуално почерпвам.

Ооо, след час отварям бара.

Честито на рожденичката, и да ви радва с успехите си.

# 477
  • София
Ох, издънил се е на входното по мат. Разстроен е и бесен. Пише ми по вайбър с разни разярени и плачещи емотикони, а аз го успокоявам, вместо да му се карам. Накъде върви света Laughing

Яна, здрави да са ти момиченцата Hug

Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 18:59 от belinda

# 478
  • В светлината на слънцето
Яна, честита ти рожденичка и на теб! Да е жива и здрава, и по ученолюбивите стъпки на кака да върви! И честито и на кака, макар и със закъснение! Все така хубава и умна да расте! И да побеждава!

Manzhelka, много абсурдна ситуация. Според мен е редно училището да се съобрази. Надали е единственият с такъв казус, а и единствен да бъде - пак не е виновен, че е роден в последните месеци.

Белинда, споко, и моята се е оляла и на двете входни. И сега скубе горко коси.

Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 21:48 от lulumba

# 479
Аз съм много щастлива от напредъка по немски. След една 3-ка, следвана от 2-ка, човекът се стресна, седна си на д-то и днес е горд с 5-ца на последното контролно. По 2бр им прави Господинът на седмица. Дано остане постоянен и успее да навакса.
Това със стипендиите е много неприятно. Детето си ги е заслужило, а не може да си ги получи! Луда работа!

Общи условия

Активация на акаунт