Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 51 047
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Според мен ,високата КЗ сутрин може да е следствие ниска КЗ към 2 часа през ноща, ориентировъчно.Първият факт се нарича ефект на Sayongi ,другото е ефект на зазоряването- Down Phenomenon.
Първото предизвиква главоболие и мокри  чаршафи.Може да се повлияе от някокло табл. оцет преди лягане
протеини преди лягане
1 чаша вода преди лягане
И третата причина може да е инамаляващ инсулин .Тогава имаме по-малка КЗ от тази преди лягане и висока сутрин.
Това се получава ,защото хората с диабет имат по-вече глюкагон ,отколкото инсулин.
Причина-стресовите хормони ,които са подвластни на циркадния ритъм-растежен х-н,кортизол,адреналин,норепинефрин."Сутрешните " хора имат повече растежен хормон-той е спусъкът.
Ефекът на Sayongui - kъм 3 през ноща пада КЗ,включват се стресовите хормони и се получава изпотяване и сърцебиене.Тогава вече КЗ е повишена.Причина -твърде много базален инсулин.Помага 10гр въглехидрат преди лягане .
Ако кръвното падне ,тялото реагира по-същия начин - увеличава стресовите хормони в опит да излезе от животозастрашаващо състояние.
Бих посъветвала хората ,които стават през ноща,имат главоболие ,жадни са ,изпотяват се -да си мерят КЗ по това време ,за да се разбере какво се случва.

# 571
  • Sofia
Невена, вит Д го изследвах миналата седмица - 70 ми е, при норма от 50 до 120. Може би ще взема малко вигантол, но трябва първо да проуча по колко, че и предозирането не е добре. В6, В12 и магнезии пия отдавна, не би трябвало да ми липсват. Вит. С мога да го вдигна, и без това съм пушач и имам нужда от повече. Днес пак 7.4 на гладно.  Sad Може би ще ида на друг ендокринолог, та приемам препоръки за читав такъв в София.
От няколко дни се чувствам много странно. Не знам дали това е мозъчна мъгла. Нищо не ме боли, не ми е лошо, но мозъкът ми е на боза. Не ми се вие свят, но ми е много замаяно. Трудно се концентрирам, забравям, сутринта се успах (което по принцип не ми се случва), вечер много рано ми се доспива, нямам енергия (а по принцип съм хиперактивна и търча като кон по цял ден)... При нормално кръвно и кз около 7. Вчера и онзи ден бях така по цял ден, чак вечерта ми просветна малко. Днес сутринта бях добре и към 10ч пак ми стана същото. Какво е това чудо не знам...  newsm78

Самт, много прекрасно звучи това със селото и спокойствието, но няма как да ми се случи. Работата ми е изключително натоварена и отговорна, изключено е да ме няма цяла седмица дори, камо ли повече. И имам две деца, които трябва да се гледат.

# 572
  • София
Вие изследвали ли сте си вит Д, Б и т. н. Или просто профилактично вземате добавки? Какво трябва допълнително да си пусна да изследвам?

# 573
Аз ги изследвах наскоро. Не е добре взимане на витамини, които подлежат на изследване, без да се знае каква им е стойността. Например при мене В12 и фолиевата са близо до горната граница, докато D е доста под долната.

Най-после се наканих да направя една извадка от изследванията ми.
Първото е от профилактичен преглед.
Второто е точно на старта на НВ ВМ хранене.
Инсулинът е на гладно.
Някои неща са се подобрили - триглицеридите и добрият холестерол. VLDL-ът също е спаднал, което е добре.
Кръвната захар бавно и постепенно пълзи нагоре, но пък гликираният хемоглобин е паднал. За инсулинът изобщо не ми се говори. Да се надявам, че той е хвръкнал до небесата заради много сериозният стрес, на който съм подложена няколко седмици вече, а не е постоянна тенденция.
Килограмите за пет и половина месеца са 7 надолу (тръгнах от 76), но сланините по талията са мръднали най-малко за съжаление.

# 574
  • Paris, France
Савина, захарта ти никога не пада под 7, така ли? Това дори като си махнала плодовете и на ВМ НВ? Да идеш на друг ендокринолог, ама те не обичат диети и особено ВМ. На мене ендокриноложката ми се скара, че много съм отслабнала въпреки силно подобрените КЗ и инсулина на ОГТТ. Какво ще направи ендокринолога? Още повече ако разбере, че не си пиеш дозата Метформин. Най-много да ти добави някакъв хап. Не знам.

Нямаш сили да я свалиш под 5 с ходене, така ли? Защото ако един час средно ходене не я сваля, 2-3 часа ще я свалят. Тичането преуморява а не гори повече захар.

1) да ядеш по-често за да не се превръща протеинът в захар?

2) да окастриш, като Самт, драстично въглехидратите и да увеличиш драстично зелените една събота и неделя да видиш какво ще стане.

3) ти вече писа, че не можеш да понесеш по-висока доза Метформин. Да пробваш берберян, който прави същото. Цейлонска канела е млякото и ябълков оцет преди всяко ядене, джинджифил и чесън + чай и зърна от сминдух, куркума, лют червен пипер и каквото ти дойде наум.

4) ако имате вана и имаш време да пробваш гореща вана преди лягане. Според проучвания сваля захарта по-добре от бягането. Поне няма да се изморяваш преди сън а и отпуска. Мога да ти пусна линкове. Лошото е, че при някои диабетици качва захарта. При други един ден я сваля, а друг я качва. Ето дискусия с реален човек с проблема:

https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/hot-bath-and-blood-sugar-levels.121183/

Това засега.

Недоволна, голямо подобрение си постигнала. Да, висок е инсулинът на гладно. По-висок е от предишния път, но и захарта е по-висока. Вече писах на Бледолилава, че захарта и инсулинът опитват да скачат по спомени. Ако един сляп и глухоням е научен да се качва до четвъртия етаж, защото там е живял докато е роден и се премести на втория дълго време по навик ще се качва до четвъртия. Същото е. Добрият холестерол се е качил а VLDH е паднал драстично. Т3 е в норма а при ИР често е високо и разбива кръвоносните съдове. Честото. Ако подхапнеш малко пресни неща и махнеш наситените и си оправиш омега 3 и Вит Д всичко ще е наред. Твоят Вит Д е много лош и не можеш да очакваш чудеса. И при мене са подобни резултатите при лош Вит Д.

Витамините - не съм ги изследвала всички, защото няма смисъл. Гледам да ги набавям от храна и засега успявам със всичко освен Вит Д.

# 575
  • Sofia
Невена, пада до 5-6 понякога, но през деня. На гладно почти винаги е около 7. В единични случаи е била около 6. Един път само ми падна (и то вечерта) до 4,5 и щях да умра, много ми беше зле. Даже ходих до Пирогов да си пусна лактат. Интересното е, че след хранене не е много повече - най-много 8 и нещо. Вярно ме не ям баклава, ама все пак си е хранене. Дори често 2ч след хранене ми е по-ниска отколкото на гладно.
Метформина си го пия. Просто го увеличавам много бавно. Така не ме дразни. Сега съм на 3х500, след седмица ще го вдигна още.
ВХ не виждам накъде още да ги намаля. Сега са около 50 гр. Като падна под 40 гр мозъкът ми е на боза, а аз работя с него.
За ходене имам сили много. Време нямам. Но ще мисля какво мога да направя по въпроса.

# 576

Самт, много прекрасно звучи това със селото и спокойствието, но няма как да ми се случи. Работата ми е изключително натоварена и отговорна, изключено е да ме няма цяла седмица дори, камо ли повече. И имам две деца, които трябва да се гледат.

Savina_33, разбирам те отлично. На твоите години като бях и моите деца още бяха малки, и работата  - свръхнатоварена и отговорна. Не че сега не е така, но за пръв път си дадох сама почивка. Рекох си, ако не го направя сега, ще си почивам като едно време баба ми - 7 години на легло с инсулт. Да речем, че здравият разум се включи при мен, да му се не надяваш.Имах късмет, че на тези години децата ми са големи и сами се оправят.

Но знам какво ти е, една въртележка, от която сякаш няма излизане...

# 577
Възможно ли е Савина организма да ти е свикнал с висока захар и като ти стане нормална да ти е лошо?
Защо не пробваш пектин?

# 578
  • Paris, France
Елора, колко почивки имате в работата? 

Савина, това, което описваш, висока захар, която и вода да пиеш, и баклава да ядеш си седи еднакво висока ми мирише на някаква инфекция. Някаква бактерия или паразит, който вирее най-добре в такива условия кара тялото ти да му я произвежда. Знам, че плазмодиума прави това. Мама Галя беше пуснала тема с противопаразитни средства. Ако се поизтрепят гадорийки положението се оправя доста по-лесно. Метформинът помага и кето диетата и глада също, но при тебе го има и проблема със замайването, което е нещо като бунт на бактериите. Искат си яденето.

Самт, добре си помисли за Нюкасълската преди да се хвърлиш. Трябва да я правиш до окончателно изчистване. Ако е 5-10 дена може, ама ако се окаже, че трябват 2-3 месеца имаш ли воля и ще издържиш ли в студа. След като свалих килата ми беше непрекъснато студено, а предишната година, на същите кила, преди да надебелея си бях добре. В студ се пости трудно. Трябва и да имаш готов план за хранене и спорт. Иначе се връщат двойно, дето се вика. Всеки грам мазнина или въглехидрати, който не изгориш ще отива после в дроба без спорт и омега 3. Виж витамините и каквото там се пие! Ако искаш пиши на университета.

Днес на обяд реших да пробвам един готов шейк, от тези, дето са за диети, по 200 калории. Изядох няколко листа магданоз и изпих лейка. След 2 часа ме обзе зверски глад, а по принцип мога да не ям само изобщо. Едвам дочаках да се прибера. Аз с такова нещо ще умра от глад. Засити ме като го изпих, но само за кратко. Както и да е, поне пробвах. 4€ струваше удоволствието в магазин за "здравословни" продукти. Тези, които мислят да ползват готови шейкове да пробват първо за да не се окаже, че е по-добре нищо да не ядат. 12лв на ден са много за таквоз чудо. Витамините вътре не пишеше какви форми са, но надали са от усвоимите.

# 579
  • Варна
Пък аз да се оплача , вчера гинеколожката, какво ново видя при прегледа незнам, но като ме пришпори да си правя туморни маркери , докато ми излязат резултатите, сигурно живота ми се скъси с 10 години. Слава богу всичко е наред , продължаваме само да си ги следим кистите. Ако можех да приемам алкохол, щях да пийна нещо тази вечер.
Изчетох ви ,но не мога да помогна с казуса на Савина за високата КЗ на гладно.

Samt, много хубав пост, каращ човек да се замисли, какво си причинява от незнание. Лайкнах те, обаче и да си кажа Hands Thumbsup

liola, и от твоя пост много нови неща научих и полезни Flowers Hibiscus

Невена, от съветите ти най- ми хареса топлата вана , особено днес, след толкова стрес ,  се чувствам като нещо довлечено от котката Simple Smile

Сега ще почивам, полага ми се .

А, да, и съм с хрема и ме наболява гърлото.

# 580
  • Paris, France
Сребърна паричке, кистите ти малки ли са? От инсулина е. Яйчниците поемат много йод и ако количеството не е достатъчно се разрастват за да могат да го поемат. Не случайно един вид СПКЯ, без ИР е от липса на йод.

А на стъпалата какво ти има? Външно ли е, в смисъл някаква гъба или не? Във ваната може да слагаш безхлорна белина. Всичко маха.

# 581
  • Варна
Кистите , едната е около 3 см, другата имала някакви "гроздчета" , тъй се изрази лекарката.

Не , нямам гъбички , имам възпаление на фасцията , това е съединителна тъкан / плантарен фасцит май е точното име / . С него съм от 3 месеца, но имам значително подобрение последните 2 седмици , пия противовъзпалителни + диетата и добавките и е много по-добре положението , по едно време не можех да си стъпя на краката, за ходене да не говорим. Като ми отмине още малко  и ще почвам по-дълги разходки , поне събота  и неделя.

# 582
  • Paris, France
Сребърна, намерих много добре преведена статия за Йода. Линк вече сигурно е пускан в предишни теми. Ще го пусна пак, за което се извинявам. Мисля, че е важно. Дълга е статията, но си заслужава да се прочете 2-3 пъти. Вече пуснах линкове към връзката на липса на йод и ИР.

" Всички жлези с вътрешна секреция (и особено щитовидната жлеза, гърдите, яйчниците и простатата) натрупват йод, той е необходим за тяхната „тъканна архитектура“, както се изразяват американските специалисти, които изучават този елемент. При продължителен недостиг на йод в организма в тези тъкани започват изменения: най-напред се образуват кисти, с течение на времето и задълбочаването на дефицита се получават възли и фиброзни промени, следващият етап е хиперплазия (предраково състояние), следва загуба на функционалност и дори рак. Всъщност е установено, че йодът предизвиква апоптоза (смърт) на раковите клетки, например в млечните жлези." - това е от:

http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2016/10/blog-post.html?m=1

# 583
Елора, колко почивки имате в работата? 

Три почивки. 2 по 15 и 1 от 30 минути. Защо питаш?

Впрочем установих тези дни нещо. Нали хапчето почнах през ден да го пия от седмица.
Вчера ми беше последното.
Установих, че с глюкофажа съм била по-гладна. Всеки път като не пиех хапчето на вечеря се засищах по-добре.
Имам желязна воля, отдавна съм се калила и зверския глад ми е изчезнал.
Но като се замисля май наистина хапчето сякаш предизвиква глад.
На работата не пия на обед хапче от месец и обяда ме засища за по-дълго. Е, ако взема по-малко храна огладнявам по-бързо. То не винаги човек е гладен заради високия инсулин, а просто защото е ял малко. Организма си иска своето.

# 584
  • Paris, France
Три почивки. 2 по 15 и 1 от 30 минути. Защо питаш?

Защото се притесних да не би да са само две и колежката ти, която изяжда по една кифла + вафла на всяка почивка ....... да гладува и да не си набавя така нужните за всички нас бързи въглехидрати. Олекна ми.

Честито за махането на хаповете. След 2 седмици можеш да пускаш инсулин. Пожелавам ти прекрасни резултати.

Сребърна - радвам се, че минава фасцита и пожелавам бързо оздравяване

Общи условия

Активация на акаунт