Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 260
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, днес бях на Ендокринолог, каза ми строга диета - да намаля въглехидратите, захарта ( да е спра)  и солта. Много зеленчуци, ябълки и ми каза да си взема ябълков пектин. Някой пие ли ябълков пектин? Каза, че LDL холестерола е висок и след 3 месеца пак да си пусна и ако не е добре ще го лекуваме. Иначе ми изписаха Siofor. Някой може ли да ми каже какви странични ефекти мога да очаквам от него? И с този LDL холестерол, мога ли да мина на високомазнинно хранене? Надявам се да тръгна да отслабвам най-после. Движение не ми липсва. Аз също съм с ПА, тревожност, най -вече проявяваща са сред хора. Пия Деанксит и ходя на Психолог, радваме това, че в момента от няколко месеца съм без Деанксита и успявам да се овладявам. И още 1 въпрос, възможно ли е кръвното ми от скоро играе ( ту високо, туниско) да се дължи на ИР?

# 181
  • Пловдив
Куркумата се усвоява най добре в комбинация с черен пипер - в по скъпите добавки е именно така
Дали ще пиете по чаена или супена лъжица важно е и с какво я комбинирате /относно усвояването /
https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/42681-kurkuma-i-cheren-piper/
https://www.chudesa.net/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0 … 1%83%D0%BC%D0%B0/

Сега съм вечер на хуск и пектин + козе мляко

Сутрин пия хром с канела и ощя няква добавка за инсулина
После Омега 3+ вит.Е /омегата ако се пие в големи количества е добре да се взима и вит.Е/

Иначе като ви чета и аз щях да почна куркума Simple Smile

"Последните проучвания показват, че една от съставките на черния пипер, наречена пиперин, увеличава до 1000! пъти абсорбацията в организма на куркумин. "

# 182
  • Sofia
kat88, съвсем спокойно можеш с висок LDL да минеш на ВМНВХ. Холестеролът се повишава от ВХ, не от мазнини. Моят също беше висок и за 2м на ВМНВХ падна доста. Сега е в норма.
От Сиофора можеш да очакваш гадене, болки в стомаха, разстройство. Ако го почнеш в минимална доза (например веднъж дневно по 250 мгр) и увеличаваш много бавно (по веднъж седмично или на 10 дни) се понася по-добре. Колко Сиофор ти е изписан?

# 183
Сиофора е 2 пъти по половинка след ядене, но каза 10 дена само вечер по половин.
Абсолютно никакви плодове ли не взимате при ВМНВХ? Мога ли да си позволявам по малко картофи, ориз ( аз с това се изхранвам и ще ми е трудно да ги спра съвсем)?Мога ли понякога да си позволявам леща, грах, фасул?

# 184
  • Paris, France
lu lu, коензимираните форма на даден витамин е активната и не изисква преработка от и без това болен черен дроб. Това на теория. Не успявам да сложа активен линк от айхърб. Ето тези пием. Купувам голяма опаковка и ни стигат за година. 4 души сме. Пиех по един хапчета през ден а не по 2, както е в упътването.

https://www.amazon.fr/Country-Life-Coenzyme-B-Complex-Vég&# … les/dp/B001LXRWWE

Ако сложиш името в айхърб излизат. 60лв е голямата опаковка и за година ще ти стигне.

савина, кой отрича омега 3? Че обвивката на клетките, за да е промокаема за глюкоза трябва да е богата на DHA. Това за пръв път го чувам. Вит Д ти трябва. Изследването е за да се види колко точно. Няма да минеш без него. Не съм видяла дебел човек с ИР без недостиг на витамин Д. Даже и при слабите се случва.

Сиофора е 2 пъти по половинка след ядене, но каза 10 дена само вечер по половин.
Абсолютно никакви плодове ли не взимате при ВМНВХ? Мога ли да си позволявам по малко картофи, ориз ( аз с това се изхранвам и ще ми е трудно да ги спра съвсем)?Мога ли понякога да си позволявам леща, грах, фасул?

Докато не си вкараш захарта в норма не може нито сладки плодове, нито леща, грах, фасул. Картофи и ориз изобщо не може. Като вкараш инсулина под 5 на гладно и след 75гр глюкоза е под 25 на първи и втори час може да ядеш всичко гореизброените, но без никаква добавена мазнина и при условие, че ставаш от масата и хукваш да бягаш или ходиш бързо. Ако седиш или лежиш след ядене пак не може.

От плодовете може среден домат, суров морков, малини, ягоди. Това по много малко и само по едно от гореизброените на ден. Тъпчеш се със салати. Зелении ти трябват.

# 185
  • Милано
Куркумата се усвоява най добре в комбинация с черен пипер - в по скъпите добавки е именно така
Дали ще пиете по чаена или супена лъжица важно е и с какво я комбинирате /относно усвояването /
https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/42681-kurkuma-i-cheren-piper/
https://www.chudesa.net/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0 … 1%83%D0%BC%D0%B0/

Сега съм вечер на хуск и пектин + козе мляко

Сутрин пия хром с канела и ощя няква добавка за инсулина
После Омега 3+ вит.Е /омегата ако се пие в големи количества е добре да се взима и вит.Е/

Иначе като ви чета и аз щях да почна куркума Simple Smile

"Последните проучвания показват, че една от съставките на черния пипер, наречена пиперин, увеличава до 1000! пъти абсорбацията в организма на куркумин. "
Да,благодаря ти,забравих винаги към Куркумата черен пипер(при мен 1/2кафеена лъжичка).Аз взимам зърна индийски живовляк и вечер си мила дозата за хуск(2 пъти взимах готов Хуск,но има при мен по-слабо действие от прясно смлени зърна).Канелата я добавям към чая ми от пресен джинджифил,смлян биологичен лимон и маслинови листа.За  холестерола хапвам нар(много добре регулира нивата).За спокоен сън и добър сърдечен ритъм-пасифлора,лайка и глог.Глог взимам и на прах.

# 186
  • Sofia
По половинка от колко милиграма?  newsm78
Аз ям по един плод на ден, без банани и грозде. Това след първия месец. Картофи, ориз, боб и леща не ям. Но всеки преценява за себе си. Трябва в началото да си смяташ ВХ и да се научиш да се ориентираш "на око" колко ВХ си приела. В началото поне е добре да са по-малко. Картофи аз не бих яла при никакви обстоятелства, защото са много бърз ВХ. Оризът ако е кафяв и в малко количество, и не всеки ден... ама много условия стават, по-лесно ми е да не го ям. Всичко зависи от това какво според теб е "понякога". Ако е веднъж годишно може и шоколадова торта. Но ако е всяка седмица - не може. Имаш ли кг за сваляне?

Невена, пак благодаря!  Hug

# 187
Странен въпрос...
Щом с това си се изхранвала, значи с това си се докарала до тук.
т.е., значи, че не може.Поне докато не вкараш показатели в норма.
Ако искаш, де, то нищо не е задължително.
Можеш да си пиеш хапчетата и да си ядеш и картофи, и ориз, и грах, леща и фасул, и така до живот.Или докато стигнеш до диабет.
Това са вариантите, кой ще избереш, е твое решение.
Имам познати и с ИР, и с диабет, ами, пият си хаповете и ядат всичко.Те "..един живот живеем!", "...не мога без хляб!", "...не мога без сладичко!", "...за какво са хапчетата, нали ме лекуват, аз мога да си ям всичко!".

# 188
Сиофора е от 850 мг. Имам да свалям 10 килограма някъде. Като имам предвид изхранвала не си представяйте всеки ден по 1 килограм картофи, както и да е , Просто исках съвет как процедирате и се храните. Ясно е, че всеки сам решава за себе си. Благодаря за отговорите.

# 189
  • Paris, France
Картофите може да са ОК, но може да са много вредни. Доста сортове имат гликемичен индекс, който е по-висок от този на хляба и захарта. Генно модифицираните, с ген от кокиче, картофи съдържат лектин. Лабораторните животни, родени от майки, хранени с такива картофи имат част от червото, от дванадесетопръстника до празно черво, която е по-дълга от тази на нормално животно. Точно тази част секретаря инкретини. Нея поизрязват или обръщат за да лекуват диабет.

Вие сте млади и не помните, но аз помня скандалите в Англия с тези картофи преди 20-25 години. Ученият, унгарец, беше уволнен от работа, защото допуснал простосмъртни да видят данните. Ние не сме били достатъчно образовани в областта за да разберем данните. Излезе в Лансет проучването. Повече за скандала:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pusztai_affair

Много съвременни сортове картофи са подбрани да съдържат по-малко протеин и повече нишесте. ....

Картофите вдигат захарта на атлетичния ми, здрав съпруг, с идеална кз след торти и хляб, мармалад и захар. Е, не я вдигат много, но ако след 75гр глюкоза не мърда, а след картофи да има проблем. Вчера излязоха резултатите на мъжа ми. Триглицеридите му са 0.63 при плюскане на кроасани и бял хляб + друго. Представете си какво правят на болна дебелана!

Сега съм на високовъглехидратна диета. Инсулинът ми е в норма. Ям по малко черен ориз басмати, боб, нахут, леща. Ям сладки картофи и ямс, но само от свекърите. С картофите много, много внимавам. Био, не ГМ, с много зелена салата и нещо друго, без мазно може. Това преди тичане или спорт.

# 190
  • Ню Йорк
Вчера си позволих да вечерям салата и от шубе я дъвках 1 час  ooooh!  За късмет няма последствия, явно с много предъвкване ще се пасе вече Wink

Намерих една таблица за витамините и добавките и още повече се обърках.

http://zdrave.to/media/2017/05/tttt-resize660.jpeg

# 191
Сиофора е от 850 мг. Имам да свалям 10 килограма някъде. Като имам предвид изхранвала не си представяйте всеки ден по 1 килограм картофи, както и да е , Просто исках съвет как процедирате и се храните. Ясно е, че всеки сам решава за себе си. Благодаря за отговорите.

Никой не е споменал количества.
Всичко, което си изброила е въглехидрати. За това става дума. За теб тези храни са отрова.

# 192

Прочети хубавичко първия пост. Обяснено е доста добре + режими на ядене.

След като имаш проблем е логично, че досегашното ядене е било проблемно.
Нужна ти е промяна.
Картофи, ориз, хляб, грах -НЕ
А също и всичко съдържащо бяла захар. Тоест разкарваш всички сладки + безалкохолни и сокове.
Алкохол също.
Може понякога леща и боб.
Но ти трябва много време за да си оправиш стойностите. И всъщност ще трябва доживот да внимаваш.
Плодове може, но ограничено количество + такива с нисък гликемичен индекс.
За хапчето щом си го почнала, пий засега. Следи си стойностите.

# 193
Галя, извинявай, но на мене ми излязоха само резултатите. Магнезий, да. Спряхте ли добавките поне 10-15 дена преди изследването? Ако не, стойностите на б12 и фолат в серум може да са фалшиво високи, а всъщност да и липсват.

Ако може да намали бавно въглехидратите до под 50гр на ден и да построи на диетата до поправяне на инсулина. Може и да пости. Да тича и ходи бързо по пас-два вместо да виси на компютъра

За желязото аз не знам. Вит Ц, може би? Не ги разбирам. Хемоглобина бинът и не е нисък и може да се подобри феритин с храни, мисля.

От юни месец не е приемала никакви добавки. Изследванията са правени на края на месец септември.
Може ли  само с диета НВВМ да се коригира инсулина и ИР? 
За хипофункцията на щитовидната жлеза  - какво да правим?  Питах и в темата за хормонални изследвания.
Препоръчайте добри лекари в София, че тук в провинцията  не се обръща внимание.
Благодаря ВИ!

# 194
Хром пиколинат според вас ще повлияе ли на инсулиновата резистентност?
И как трябва да се пие преди/след хранене? Някои пробвал ли е?

Общи условия

Активация на акаунт