Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 232
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • Paris, France
Галактическа, в големи дози разхлабва. Тези, които пият йод пият огромни дози Вит Ц. На нас ни липсва по принцип. а да влезе Вит Ц в клетка, трябва вътре да няма глюкоза. Една от ролите на инсулина е да вкарва Вит Ц в клетките. Затова по време на zero carb диетите се пие задължително. Ескимосите ядат адреналин на риби и тюлени за да си го набавят. Важно е да се пие без мазнини, на гладно, защото реагира с тях и продуктът е вреден. Пиех на гладно с калиевия бикарбонат. Слагах цитрат и малко Вит С и така става аскорбат с цитрат.

Браво за постигнатото! На тебе малко ти остава. До година ще си добре, а до 2-3 ще си здрава. Пожелавам ти здраве и -25кг бързо

Савич, тихичко честито. Само така!

г-ца Д, овесените ядки ги разкарай на първо време ако ще си на ВМ НВ! После ще си ги ядеш на воля. Чията е много полезна, но само бялата. Нея си я яж!. Съветвам те да започнеш деня си с голяма зелена салата вместо от сутринта да се тъпчеш с мазно и ядки. Изяж първо зеленчуците.

На ябълките ценното са им обелките. Няма смисъл да ядеш цяла ябълка, защото в някои има повече вх отколкото в същото тегло хляб + фруктоза. Като ти падне инсулина можеш да ги ядеш на воля.

Замисли се за селен щом имаш Хашимото!

# 241
  • Варна
Момичета, благодаря за приема и коментарите Hug
Относно ТСХ и Хашимото бих се определила , като "начетена булка ", контролите и дозите си ги определям сама и с помощта на момичетата в Хашимотната тема. Виждам , че е тръгнал нагоре хормона, април беше 2,5  и веднага след контролата си коригирах дозата, но за там се иска време -както повечето знаете .
За Вит Д -за втори път ми се случва този дефицит, предишния път наваксах с 10капки на ден за 3 месеца, сега започнах пак с 10капки , първите два месеца по толкова, от третия ще намаля на 8 до началото на другото лято

Вит Б12 за първи път изследвам, започнах с тези подезични https://www.iherb.com/pr/jarrow-formulas-methyl-b-12-lemon-flavo … -100-lozenges/129

Магнезият , който пия е на Now Foods , цитрат, но в момента пия магн.оронат, докато пристигне поръчката ми с цитрата
Омега 3 обаче не съм пила все още

Невена, благодаря за съвета за овеса -не е проблем да го махна, все пак е само една лъжица.
Ябълката я планирам настъргана в блендер, даже не и цяла, като допълнение към закуската .
За момента не ми липсват плодовете, мога да я отложа

Не знаех , че съществува бяла чия, но още утре ще потърся. Благодаря Simple Smile

Относно зелениите -както казах, тръгнах от зад напред и стигнах до 3та тема, видях колко много препоръчвате зелената салата и зелениите, обаче ...ок, без оправдания, но ще го кажа - марулята ми създава дискомфорт на жлъчката и се старя да не присъства често, иначе ми е приятна

Магданоз и копър са двете ужасни подправки,които не харесвам и не ям, но  толкова много го препоръчвате, че вчера си купих една връзка. Смлях я в блендер с морков, сурова тиквичка, лимон , сол и зехтин. Мазах си варените яйца и кашкавала с това - успях да го изям, имам още за днешната вечеря към пържолата

Ще им дам шанс, ама не на всяко ядене Bowtie
Почивните дни и днес съм в голямо дввижение, живея близо до Уни и след вечеря съм обещала на децата да излезем и играем баскет на игрището там . Но за деня ми се събраха малко над 4км пеша, а сутринта започнах с домашната тренировка на Руми.
Усещам вече муск.треска, до петък знам ,че ще отшуми

Ще опитам да въведа продуктите в някоя програма, за да следя въглехидрата, преди много време ползвах Fitday, опитах пак, но в безплатната версия не успях, друга си намерих ...

Още веднъж , благодаря за насоките, много подробен ферман стана пак, ще минавам да се отчитам по-често, за да ме коригирате ...

А вода с пресен лимонов сок може ли да пия ? Проблем ми е наливането с вода, и когато изоставам с нея често изстискам лайм/лимон и така изпивам 0.5л ...не на веднъж де, но в рамките на 30мин ..

# 242
  • Перник
Здравейте отново Simple Smile
Направих отново изследвания и новите са инсулин 13, а не 18.56, кр.захар 4.4 и НОМА 2.7.
Мислите ли, че мога да мина с диета или трябва лечение/медикаменти/?

# 243
  • Варна
Направих отново изследвания и новите са инсулин 13, а не 18.56, кр.захар 4.4 и НОМА 2.7.
...така и така съм тук -Да!  По същия начин започвам и аз , но с по-лоши начални цифри

# 244

Да, лично аз винаги казвам да се пробва първо само с режим, а ако не стане - хапове.
А и с тези твои стойности, които са си високи, особено инсулина, но не е чак толкова страшно. Та мисля, че можеш да пробваш без хаповете.

# 245
  • Перник
И още нещо да питам -инсулина повишава ли се от нерви и стрес? След колко време на диета е ок да се направи ново изследване?

# 246
Аз минах по този път, само с режим, като изследвания правех горе-долу всеки месец. Още от самото начало имаше намаление на инсулина, но се задържа на незадоволително ниво доста дълго и спадна едва след като свалих 20-25 кг. Около 6-тия месец стана това, а наскоро някой беше писал, че лекар му е препоръчал режим и да очаква спадане след около 6 месеца. Очевидо си иска време. Първото изследване ти е показало, че си на прав път, инсулинът намалява, така че вече всичко е въпрос на време и свалени килограми (ако има такива за сваляне). Така че смятам, че няма смисъл от много чести изследвания, на 2-3 месеца примерно би било ок. Вече така ще ги правя.

# 247
И още нещо да питам -инсулина повишава ли се от нерви и стрес? След колко време на диета е ок да се направи ново изследване?

Когато си искаш. Ако искаш след месец иди се боцни.
Но само да видиш кз и инсулин на гладно. Обременяване - НЕ.
Иначе да. Освен храненето, другата причина за диабет е стрес. При някой удря в щж, при друг в панкреаса.

# 248
  • Paris, France
Но само да видиш кз и инсулин на гладно. Обременяване - НЕ.
Иначе да. Освен храненето, другата причина за диабет е стрес. При някой удря в щж, при друг в панкреаса.

Да, диабета стресът го причинява, стресът го лекува.

https://asweetlife.org/has-a-british-man-really-been-cured-of-type-1-diabetes/

Мъжът е диагностициран с диабет от тип 1. Имал е антитела срещу бета клетките. 7 години е бил на гости нсулин, когато започва да има ниска КЗ. Казват му да го намали и след това спре. Той е тичал непрекъснато и смята, че някой от 100км маратони е обърнал болестта. За друг такъв случай аз не съм чела. В смисъл за доказан тип 1, който да е минал периода на медения месец, да е бил на инсулин и да е успял да се излекува. Радвам се за него и се надявам, че с намаляването на петрола в световен мащаб ще намалее и диабета, хаха.

нежи,
За обременяването - докато не видите инсулин под 5 и нормална захар, също под 5 то е излишно. Няма как при инсулин 10 на гладно да става 8 на първи час и 6 на втори. При нормална захар и инсулин на гладно е добре да се прави веднъж годишно защото нормалният на гладно инсулин не гарантира нормален на 1 и 2ри час. При мене на гладно още след 2-3 месеца нямаше особен проблем, но на 1 час и сулинът седя извън норма почти 3 години. Е, леко извън норма, но все пак. Докато сте в кетоза също няма смисъл да го мерите. Докато не махне мазнините от черен дроб, ако има, а тя сигурно има, няма никакъв смисъл да се мери инсулин на гладно. След отслабването също няма смисъл, както Бледолилава е писала вече. Само загуба на време и пари. Ако плащате за изследвания е по-добре да следите Селена и магнезия, фолата, витД, Б12. Докато има недостиг на някое от гореописаните, но и други, инсулинът няма да влезе в норма задълго. С две думи - не изследвате преди 6-7 месеца. ИР не може да се използва злекува бързо. Това не е диабет 2. Даже и диабетиците 2 си остават инсулинорезистентни месеци и години след излекуването с диетата на проф. Тейлър, особено ако не спортуват и не коригират липсите.

Някои хора с години отказват ОГТТ, защото на гладно имат перфектен инсулин и захар и като направят се оказва, че положението на 1 и 1 час е трагично, не само с инсулина ами и КЗ. Ако бяха глътнали 75гр глюкоза щяха да разберат този факт много по-скоро и да вземат мерки. Веднъж годишно 10 дена чиста и хранителна високовъглехидратна диета и 75гр глюкоза никого не са увредили или утрепали. 2 пъти даже може ако има проблем и се дозират лекарства. Не се страхувайте от ОГТТ. Това е чиста глюкоза а не боклук като сладолед, кифла, баница с маргарин и сирене, в което мазнината е пак транс от хидрогенирано палмово масло или вафла Боровец, примерно. Ей тези неща ни разболяват, депресират и бавно убиват. В една вафла Боровец има 500 калории и половината са от транс мазнини. Отиват директно в черния дроб. В 75гр глюкоза има 300 калории, от които се усвояват към 270. Остават ви спокойно още 1000 калории за деня и ако хапнете протеин, салатка и лимонче с малко омега 3 ще сте като нови.

Не знам дали не е добре да се сложи на първа страница кога, къде и как да го изследваме този инсулин.

# 249
Г-це Д., аз си те спомням от когато прохождах с ВМ- НВД, чак се изненадвам, че си се отказала от него
Ти си знаеш правилата, ще се справиш, здравето ни е най- важно

# 250
  • Варна
Г-це Д., аз си те спомням от когато прохождах с ВМ- НВД, чак се изненадвам, че си се отказала от него
Ти си знаеш правилата, ще се справиш, здравето ни е най- важно
Херцен Blush  благодаря ! Дълго време продължавах да се храня така, дори между двете бремености -за да сваля кг от първата , както и Тае-бо, но се подхлъзнах... Имах много ревливи бебета -кърмачета, и неспането нощем , раздразнителност и настроение компенсирах с въглехидрати. А като влезеш в спиралата  ти се завива свят, докато излезеш .

Знам, че никой не препоръчва меренето на кантар всеки ден, но аз не пропускам. За собствен стимул  -днес стават 5 режимни дни, 5 тренировки и въпреки, че това е вода , кантара е на минус .
Свалих си мерките и със сантиметър, аз съм по каридиото от едно време още, и упражнения на земя не са за мен, но с това Хашимото, и докато улегне новата ми доза малко ми е завишен пулса, та ще търся по-умерени упражнения.

# 251
Ако това те кара да се чувстваш добре, защо пък да не се мериш всеки ден? Simple Smile Аз се мерех (и все още се меря) и наистина тези 100-200 грама надолу всеки ден ми действаха мотивиращо.

Не съжалявам и за честите изследвания, които правих, макар и да дадох сума ти пари. Те пък ми показваха дали и какво бъркам с храненето, какво мога да си позволя и какво не бива да променям по режима. Аз започнах през февруари, имах много малко информация, в темата също бяха много противоречиви мненията. Но интуитивно налучках правилния път. Ето един пример само ще дам, с бързото ходене. Почти всички казваха, че само с това няма да се получат нещата, трябва и по-сериозен спорт. Е получи се. За съжаление Невена тогава не беше в темата, но ми прави впечатление колко често споменава бързото ходене и ползите от него.

Същата работа и с дефицитите. Изследвания не съм правила, но до ден днешен си въвеждам храната в cronometer.com. Там показва освен калории, белтъчини, мазнини и пр. също и какво количество от всеки един витамин и минерал е постъпило за деня с храната. На базата на това решавах и какви добавки да пия всеки един ден, като съм писала и тук, най-дефицитни наистина бяха витамин С, Д, К и някои от групата Б, основно фолат - не му отдавах толкова голямо значение докато Невена не писа за него. Но при недостиг на някой витамин от Б-групата така или иначе пия Б-комплекс и си набавям всичко. Другото, което почти никога не си набавям в препоръчителните дневни дози е калций, защото ограничавам и млечните, но не смея да го пия на добавка, рисковано е.

Така че няма значение кой какво казва, аз си се тегля, въвеждам си вече повече от 8 месеца храната в калкулатор, следя си нещата и това не ми отнема повече от 10 минути на ден. Ако човек е свикнал да работи с информация и анализи изобщо не е проблем и няма нищо лошо да го прави, без да се съобразява кой какво казвал. Намирам го за много полезно даже, а и е доста добре за дисциплината Simple Smile Като знам всяко едно изкушение как ще кривне тренда (било то на килограмите или хранителните стойности) и си давам сметка, че изобщо не си заслужава цената. Помага ми да се контролирам. Спонтанни изкушения при мен няма, много добре си подредих приоритетите още в началото и тези удоволствия ми останаха на най-заден план. Но въвеждам сега по малко и нови храни, почнах преди време с плодове, сега с ядки и това че записвам и меря е важно. Защото има значение всеки грам и така знам кога да спра. Да не вляза в спиралата, както казваш.

Последна редакция: вт, 09 окт 2018, 08:57 от Бледолилава

# 252
Да дам принос и за другата "гледна точка" .....  Simple Smile
Ако аз трябваше да правя това
Цитат
аз си се тегля, въвеждам си вече повече от 8 месеца храната в калкулатор, следя си нещата ...
щях да се откажа още на третия ден.  Smiley
Нямам воля, нямам целеустременост, затова ми трябваше свободен начин на хранене.Който да не ме затормозява със следене, мерене, смятане и пресмятане.Трябваше ми такъв режим, в който няма дози, грамажи, забранени храни.
Затова и ми беше удобно с очертаната рамка на храните при ВМХ, от които аз сама, по свой вкус да избера какво да ям.Също, от самото начало не съм била по драстичните ограничения.Плодовете така и не ги спрях, по поводи си хапвам и "забранени" десерти.Всичкото това за сметка на по-бавно отслабване.Но пък ми дава усещане не за ограничена диета, а за един нов начин на хранене, който е съставен от вкусни храни и по който мога да си се храня години наред.Дотолкова съм свикнала вече, за тези 2,6 години, че не се и замислям....и насън да ме бутнат да си приготвя храната, ръката ми сама посяга към яйца, месо, маслото.....   Smiley
В хладилника ми в момента единствената "забранена" храна е един страхотен чийзкейк с шоколад и маскарпоне....днес помъдрявам с една година, почерпете се

http://dreamsweetcake.weebly.com/uploads/6/2/4/8/62488677/3759899_orig.jpg

https://s.winestyle.ru/images_gen/58508/0_0_orig.jpg -любимите ми ....

https://s.rozali.com/p/s/h/shampanskoto-pomaga-sreshtu-zubobol-11820-500x334.jpg
Апропо, шампанското и виното предпазват от инсулти и Алцхаймер.Наздраве!   Two Hearts

Та, мисълта ми беше, че нещата се получават и с по-лежерно отношение, без крути мерки (освен когато здравето наистина не го налага), без тормоза на "Това е забранено!".
Това е моят начин.Споделен за тези, които не гонят "мигновени" резултати и искат по-плавен преход към един нов, вкусен и здрав живот.   Gift Heart

# 253
Момичета, бях  писала в темата за инсулина. Ендото ми каза, че дори да взимам Метформин, пак трябва да стане сбед 6 м. повторното изследване на инсулина, за да има време да реагира организма.
Инсулина през м.август ми е 13, 73, а кръвната беше 6,1. От август я спазвам диетата,  като през м. септември ендото ми пусна само КЗ и тя беше 5,27 / пак е висока/ на гладно.
Не ми направи обременяване с глюкоза. Каза ми, че ще са високи показателите и няма смисъл.
На режим съм и ако до 6 м. не спадне инсулина, тогава да взимам Метформин или Метфогамма.
Пикочната киселина ми е висока, но ми каза, че след като спадне инсулина и тя ще се нормализира.
Явно всичко си идва на място от режима с диетата, включените добавки, които не са за пренебрегване, както и спорта.

# 254
Да дам принос и за другата "гледна точка" .....  Simple Smile
Скрит текст:
Ако аз трябваше да правя това
Цитат
аз си се тегля, въвеждам си вече повече от 8 месеца храната в калкулатор, следя си нещата ...
щях да се откажа още на третия ден.  Smiley
Нямам воля, нямам целеустременост, затова ми трябваше свободен начин на хранене.Който да не ме затормозява със следене, мерене, смятане и пресмятане.Трябваше ми такъв режим, в който няма дози, грамажи, забранени храни.
Затова и ми беше удобно с очертаната рамка на храните при ВМХ, от които аз сама, по свой вкус да избера какво да ям.Също, от самото начало не съм била по драстичните ограничения.Плодовете така и не ги спрях, по поводи си хапвам и "забранени" десерти.Всичкото това за сметка на по-бавно отслабване.Но пък ми дава усещане не за ограничена диета, а за един нов начин на хранене, който е съставен от вкусни храни и по който мога да си се храня години наред.Дотолкова съм свикнала вече, за тези 2,6 години, че не се и замислям....и насън да ме бутнат да си приготвя храната, ръката ми сама посяга към яйца, месо, маслото.....   Smiley
В хладилника ми в момента единствената "забранена" храна е един страхотен чийзкейк с шоколад и маскарпоне....днес помъдрявам с една година, почерпете се

http://dreamsweetcake.weebly.com/uploads/6/2/4/8/62488677/3759899_orig.jpg

https://s.winestyle.ru/images_gen/58508/0_0_orig.jpg -любимите ми ....

https://s.rozali.com/p/s/h/shampanskoto-pomaga-sreshtu-zubobol-11820-500x334.jpg
Апропо, шампанското и виното предпазват от инсулти и Алцхаймер.Наздраве!   Two Hearts

Та, мисълта ми беше, че нещата се получават и с по-лежерно отношение, без крути мерки (освен когато здравето наистина не го налага), без тормоза на "Това е забранено!".
Това е моят начин.Споделен за тези, които не гонят "мигновени" резултати и искат по-плавен преход към един нов, вкусен и здрав живот.   Gift Heart

Аз отлично си давам сметка, че малко хора са като мен и съм казвала и друг път, че просто съм свикнала да работя с бази данни, с проекти, с аналитична информация. Въпрос на характер, нагласа и подход към проблемите. Впрочем аз подходих към нещата точно разглеждайки ги като поредния проект Simple Smile Прросто проектът този път бях аз. За мен това беше правилния подход, за други - друго, мисълта ми беше човек да прави това, което смята за себе си за правилно, без да се съобразява какво казвали хората (тръгнах от там, че не препоръчвали меренето всеки ден).

Общи условия

Активация на акаунт