Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 септ. 2018, 18:18 ч.

Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 4

 • 29 128
 • 594
 •   1
Отговори
# 585
 • София
 • Мнения: 2 284
Здравейте,
Дъщеря ми е приета в НУИИ на второ класиране, но вече записахме Свети Лука по второ желание. В полиграфията все още е класирана на първо желание, а днес е последният срок в който трябва да решим. Честно казано не очаквах да се класира в НУИИ и сега сме в сериозна дилема.
Ще бъда благодарна за споделени наблюдения и за трите училища.
Различни мнения от различни хора ще чуеш. Поразрови назад в темите, ще намериш информация и за трите училища. Но всичко е строго индивидуално и зависи от детето. И моето, както това на yovanka много обича да майстори нещо с ръцете си. Но пък и не се отегчава да рисува. Ако имаше вариант всичко в едно - живопис, графика, компютърна графика, анимация, скулптора, стъкло, метали, тъкани, щеше да избере него...  В крайна сметка тя избра къде да учи. Дали решението е правилно, времето ще покаже... Говорете с дъщеря си, обсъдете училищата, кое й е харесало най-много, какво й допада във всяко едно от тях, какво - не, продължителното рисуване приятно ли й е или я натоварва и я оставете тя да реши...

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 15:37 от Elfi

# 586
 • Sofia
 • Мнения: 726
   Здравейте!
Моята дъщеря е приета в ПГО, днес я записах. Пиша не толкова да се похваля, колкото да споделя как става записването в училището и какви документи са необходими. Та, записването става за минути, дават заявление за записване, и искат да приложиш оригинал на свидетелството за основно образование и оригинал на медицинското. Не държат да присъства детето. Документите може да бъдат подадени от всеки-дете, родител, роднина или даже съсед. Достатъчно е да бъдат вписани данните на детето и родителите в заявлението и да се носят двата оригинала.
Искам и специално да благодаря за отзивчивостта на Yanche и Висто, които ми дадоха информация за училището!
Малко дълго стана, но се надявам поста да е полезен на някого.

# 587
 • Мнения: 25
И аз искам да брагодаря на всички от форума, благодарение на информацията и мненията успяхме да се ориентираме и в крайна сметка синът ми избра НУИИ. Успех на всички деца!

# 588
 • sofia
 • Мнения: 6 868
Честито на приетите на второ класиране! Дано да се чувстват добре в училище и да са удовлетворени от избора си!

# 589
 • Мнения: 319
Fun, честито!Дано дъщеря ти да е доволна от избора си.Ние сме насреща ако има още въпроси.

# 590
 • Мнения: 2
Здравейте!
Спряхме се на Свети Лука защото това беше нейният категоричен избор.
Благодаря за мненията и успех на всички!

# 591
 • София
 • Мнения: 375
Здравейте, моята дъщеря е приета Компютърна графика в Полиграфията. Има ли други деца със същата специалност, с цел да се запознаят от сега 🤗

# 592
 • София
 • Мнения: 228
Здравейте, моята дъщеря е приета Компютърна графика в Полиграфията. Има ли други деца със същата специалност, с цел да се запознаят от сега 🤗
Честито! Много се надявам да споделите мнение за училището и специалността като започне годината. За това училище няма почти никакви мнения и не може да се придобие никаква представа за него, а има много интересни специалности.

# 593
 • софия
 • Мнения: 1 559
Завърнах се вече и влизам да споделя няколко неща, които ми хрумваха докато ви четях и чаках момента, в който ще разполагам с време и интернет за да си ги кажа!
Първо, честито на всички приети деца! Надявам се да са намерили правилното място за себе си и им пожелавам да разгърнат максимално таланта и въображението си в новите училища! Сигурна съм, че ще си изкарат 5 страхотни години!
И така, докато ви четях и не можех да се включвам подобаващо,  много важно ми се стори това, което freak_man казва за хартията! Хартията е много важна, наистина може да провали работата на някой! Вярно е, че не бива човек да се отказва, особено когато е на изпит, но точно затова намирам споделеното от freak_man за безценно! Така следващите ще си имат едно наум. Въпреки, че Elfi  му се дразни, смятам техния споделен горчив опит за супер полезно нещо и ги поздравявам за откровеността! Предполагам, че второ класиране им е осигурило прием, всички видяхме колко много падна бала! freak_man, надявам се са продължите участието си в темата!
Elfi, в тази тема винаги е имало много добронамерен и приятен тон, опивали сме се в годините да го опазим такъв, за да може хората да не се отказват да споделят или да задават въпроси. Самата ти, имаше нужда от отговори преди време, не си спомням някой да е бил остър или раздразнен в разговора си с теб! Много е лесно, когато си успял, детето ти е прието, да забравиш откъде си тръгнал и с лекота да раздаваш правота! Не прави добро впечатление! Надявам се и ти да продължиш да участваш в темата.

Основното заради, което всъщност исках да се включа е "картината" по отношение на видовете училища! И си признавам, че съм готова да бъда линчувана след това! Но  АКО говорим за рисуване и развиване на талант, местата в София са две. Може да не ви харесва как звучи и да ви се струва крайно и неправилно, но това е положението! Искате ли да рисувате - Приложното Св. Лука или Изящното Илия Петров! И понеже последните постове много се впряга обяснението за предпочитане на приложното пред изящното, защото децата "обичали да правят нещо с ръцете си" и се спряга и наличието на скулптура, само искам да напомня, че в Илия Петров има цяла специалност "скулптура". Там в първите две години всички ученици учат графика, живопис, скулптура, а в края на 9-ти клас държат вътрешен изпит за специалност - "живопис", "графика", "илюстрация на книгата" и "скулптура". Искам да кажа личното си, субективно мнение, че дете което иска да учи "компютърна анимация" в Полиграфията, е много по-добре да учи "илюстрация" в Изящното. За да бъдеш добър аниматор е крайно важно да си способен в изразяването, в рисуването. За да не си ограничен в изказа си е добре да си овладял и да демонстрираш със затворени очи перспективи, движение, пропорции, материи и т.н. Компютърните програми са лесната част - те се научават и на месечен курс. Да не говорим че в наши дни, докато научиш една програма, то излезне друга! Но способността да изразяваш и пресъздаваш добре идеите си и да развиваш безкрайно въображението си, се възпитават с упорита работа и много рисуване! МНОГО рисуване. иначе оставаш посредствена брънка някъде по веригата!
Много мога да пиша, но мисля, че достатъчно крайно звуча и с по-горе написаното! Не се обиждайте, моля! Казвам всичко това, защото не бива родители, които знаят, че детето им иска само да рисува, да се окажат с грешен избор, защото някоя си специалност някъде звучи модерно и примамливо! А после детето да се откаже от рисуването, защото нещо вътре се е прекършило....Та така!
Хубава ваканция!


Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 19:15 от Амели

# 594
 • София
 • Мнения: 2 284

Elfi, в тази тема винаги е имало много добронамерен и приятен тон, опивали сме се в годините да го опазим такъв, за да може хората да не се отказват да споделят или да задават въпроси. Самата ти, имаше нужда от отговори преди време, не си спомням някой да е бил остър или раздразнен в разговора си с теб! Много е лесно, когато си успял, детето ти е прието, да забравиш откъде си тръгнал и с лекота да раздаваш правота! Не прави добро впечатление! Надявам ти да продължиш да участваш в темата.
Хм, специално се върнах назад в темата, за да си прочета постовете, защото не си спомням да съм била раздразнена.

Амели, определено не смятам, че излагането на фактите излиза извън рамките на добрия тон. Но пък да злословиш зад гърба хората, определено го нарушава. Както, между другото, и назидателния тон. Той може би е подходящ за детската градина, класната стая или вкъщи, но определено няма място в обществен форум.

Не съм обидила никого, няма и да го направя. Просто не толерирам нетолерантни изказвания.

И, разбира се, ще продължавам да пиша. Независимо дали стилът ми се харесва или не.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 23:15 от Elfi

Общи условия

Активация на акаунт