За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 45 830
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Искам да направя една туршия обаче не помня рецптата.От типа на бързите е, с варена маринта(оцет,олио подправки,захар или мед сол и консервант натриев ..)Спомням си че се залива с топла марината и се разбърква в кофата.Та искам да попитам аз на колко продукти каква е пропорцията на маринатата?

# 331
Имам турски кори, иска ми се да ги  приготвя с тиква или ябълки. Дали ще се получи с тях, защото са по- плътни от нашите? Може ли изпитана рецепта на  баница със сирене с тези кори?
Супер си става тиквеникът с дебели кори, отраснала съм с домашен тиквеник и поне на мен ми е по-вкусен с такива, отколкото с фини. Фините понякога направо се загубват ако плънката е по-сочна, а по-плътни кори си се усещат.

# 332
  • София
Искам да направя една туршия обаче не помня рецптата.От типа на бързите е, с варена маринта(оцет,олио подправки,захар или мед сол и консервант натриев ..)Спомням си че се залива с топла марината и се разбърква в кофата.Та искам да попитам аз на колко продукти каква е пропорцията на маринатата?

Прясна туршия

Скрит текст:
Продукти:

1 средна зелка
1 глава карфиол
5 бр. моркова
10 бр. камби или червени чушки
1 връзка керевиз

За маринатата:

200 гр. морска сол
800 гр. захар
350 мл. оцет
350 мл. вода
Всичко се вари.

Приготвяне:

Зеленчуците измивате добре. Карфиола накъсвате на средни розички. Морковите и камбите нарязвате на средни парчета. Зелката и керевизът нарязвате на ситно. Всичко смесвате и заливате с врялата марината.
Готовата туршия слагате в буркани или в малко бидонче. Държите на хладно или в хладилник. Може да консумирате веднага.
Оцетът, солта и захарта може да си ги нагодиш на твои вкус. Аз си пускам по 2 скилитки чесън, 1 дафинов лист, които вадя преди да залея.

Мариновани сурови чушки

Скрит текст:
Продукти:

2 кг. червени чушки

За маринатата:

250 мл. оцет
150 мл. олио
150 гр. захар
100 гр. мед
5 скилидки чесън
3   с.л. с връх сол
1 дафинов лист
1-2 зърна бахар
3-4 зърна черен пипер

Приготвяне:

Маринатата слагате да заври в по-голяма тенджера. Чушките предварително ги почиствате от семето. Когато маринатата заври, пускате чушките да поврат по 5 минути, за да я поемат и да променят цвета си. Не трябва да прекалявате с варенето им в маринатата, защото после стават само на люспи. Готовите чушки поставяте в суха тава, и така докато свършите всички чушки. Когато изстинат, нареждате ги в буркани като между тях слагате малко от чесъна. Запечатаните буркани стерилизирайте за 35 минути след завирането на водата.
От тази също може да ползваш маринатата. Да ви е сладко.

# 333
Да попитам и аз. Метнах една баница с праз във фурната, но на макс. температура... Че от всичкото нагоре като питка, намазана отгоре с яйце... И като първа баница, направена далеч от всички, без вътрешна помощ да попитам - как да разбера дали е готова?

# 334
И още един въпрос - какво да сготвя като най-бързо с прясно зеле?

# 335
Салата май е единственото бързо със зеле, иска си доста готвене иначе. А и поне на мен ми е по-вкусно зелето ако го готвя на ниска температура и продължително.

# 336
И още един въпрос - какво да сготвя като най-бързо с прясно зеле?

Най- мързеливото, което правим в къщи е следното. Мъжа ми реже и мачка със сол зелето. Изсипваме го в една тава, една консерва домати, малко захар, овкусяване и айде под фолио във фурната.

# 337
  • Пловдив
То няма 18 .00 часа още съвсем спокойно имаш около 2 аса за зелето.Прясно зеле с доматки то съвсем само се готви на котлона иска разбъркване само.

# 338
  • зад кестените
Каква е разликата между пърленките и гюзлемите!?! Според мен няма такава.

# 339
гюзлемите са с точени кори. И принципно в южните съседи и при мама Simple Smile се правят без мая. Никаква. Пърленките в повечето случаи  не са от точени кори и са с мая, или друг набухвател. . Раздърпано тесто с ръце, с дебелина най-малко на пица. Може да има плънка отгоре поръсена, вътре завита. А на гюзлемите все си е вътре. 

# 340
  • София
Да попитам и аз. Метнах една баница с праз във фурната, но на макс. температура... Че от всичкото нагоре като питка, намазана отгоре с яйце... И като първа баница, направена далеч от всички, без вътрешна помощ да попитам - как да разбера дали е готова?
Времето ѝ е за 40-45 мин на 180 градуса. Изваждаш и поглеждаш долната ѝ кора, ако е запечена си готова, ако не е вкарай я още малко - 10 мин.

# 341
Гюзлемите повече на банички ги оприличавам, пърленката си е плоско хлебче, със или без добавки.

# 342
Какво мога да направя с 3 белтъка, без целувки?

# 343
Ореховки Simple Smile В рецептата е с 1 белтък, съответно умножавате количествата по три Simple Smile

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

•   120 г. орехови ядки
•   85 г. пудра захар
•   1 ванилия на прах
•   1 белтък от голямо яйце

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смелете ореховите ядки колкото е възможно по-ситно, но Ви препоръчвам да оставите малко по-едри частички за да се усещат. Прибавете белтъка, ванилията и захарта.
Разбъркайте белтъка заедно с останалите съставки, без да го разбивате на сняг отделно! Иначе ще получите целувки с орехи, а не ореховки!
Получава се гъста, лепкава консистенция, но не става като тесто.
С помощта на лъжичка загребвайте и слагайте в тава с пласт хартия за печене, като леко ги сплескате, не се притеснявайте те се надуват и задължително оставете място между тях, защото леко се "разливат" и така, ще избегнете слепването им.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути или до получаване на кафяв цвят.

# 344
  • София
Какво мога да направя с 3 белтъка, без целувки?
Пуснала съм Ангелски кейк, виж го. По-хубав не съм правила с белтъци.

Също и Грозните италиански ореховки" - фантазия са и ще ти станат любими.
http://recepti.gotvach.bg/r-105286-Грозните_италиански_ореховки_(Brutti_ma_buoni)

http://recepti.gotvach.bg/r-102987-Португалски_кейк-бишкота_с_мандарини

Последна редакция: нд, 21 окт 2018, 21:53 от marchеva14

Общи условия

Активация на акаунт